5 aylık bebek gelişimi bebeğin hareketlerinin arttığı, bilinçli olarak vücudunu çok daha iyi kullanabildiği bir dönemdir. Bu döneme kadar nesnelere uzanan ve onu elleriyle kavrayabilen bebek, 5. ay itibariyle bu eylemleri bilinçli olarak yapmaya başlar. Tuttuğu nesnelerin dokusunu anlayabilmek için bunları çoğunlukla ağzına götürür. Ebeveynlerini ve sık gördüğü diğer aile üyelerini yabancılardan ayırabilen 5 aylık bebek, bu kişileri gördüğünde tanır ve onlara gülümseyerek ya da çığlık şeklinde seslenerek ilgilerini çekmeye çalışır. Çevresinde olup bitene karşı çok daha duyarlı ve dikkatli olmaya başlayan bebeğin, farklı sesleri rahatlıkla ayrıştırdığı gözlenebilir. Sesin geldiği yöne yalnızca gözlerini ya da kafasını değil, bu ay itibariyle tüm vücudunu çevirebilir. Reflekslerinin de güçlendiği bu dönemde bebek, sallanan bir oyuncağı ebeveyninin elinden alabilir. Artık başını desteksiz bir şekilde dik tutabilir. Görme yetisinin bir önceki ay yetişkinler kadar iyi seviyeye ulaşmasıyla birlikte 5. ayda, büyük nesnelerden ziyade küçük objelere karşı ilgisi artar. Bu yüzden bebeğin çevresinde boğulma tehlikesi yaratan küçük nesnelerin bulundurulmamasına dikkat edilmelidir. Doğdukları andan itibaren zaman zaman ağlayan bebekler, 4 ila 5. aydan itibaren bu eylemi daha bilinçli olarak yapar. Ağladığında kendisi ile ilgilenileceğinin farkında olan bebek, dikkat çekmek için farklı sesler de çıkarabilir. İlk 6 ay boyunca anne sütüyle beslenmesi önerilen bebeğin, su dahil başka hiçbir gıda takviyesine ihtiyacı yoktur. Ancak annenin yeterince sütünün olmaması gibi durumlarda bebeğin, sağlıklı bir şekilde gelişiminin desteklenmesi için doktor önerisiyle anne sütüne ek, mama takviyesi yapılabilir. Ancak hekim belirtmedikçe henüz katı gıdalara geçilmesi önerilmez.
5 Aylık Bebek Gelişimi
Yetişkin bir insanın duyabildiği tüm sesleri duyabilen bebeğin, çevresinde olan bitene karşı ilgisi de bu dönemde artar. Her farklı sesi anlamlandırmaya çalışır. Farklı tondaki müzikleri birbirinden ayırt edebilir. Müzik dinlemek, dinlerken nazik bir şekilde ve tempolu dans etmek ebeveyni ile bebeğin arasındaki iletişimi güçlendirirken; bebeğin ritim duygusunun oluşmasına da yardımcı olur. Müzik dinlemek gibi konuşmak ve kitap okumak, onun dil becerilerinin gelişiminde önemli bir rol oynar. Tek heceli sesleri çıkarmaya başlayan bebeğin, böylece iletişim becerileri de gelişir. Anne ve babanın söylediği kelimeleri henüz anlamasa da bu sözcüklerin olumlu ifadeler içerdiğini algılayabilir. Kendi başına bırakıldığında keyifli sesler ile konuşma çalışmaları yapan bebeğin, sıkıldığında ebeveynini çağırmak için farklı sesler kullandığı görülebilir. Ebeveynlerinin hareketlerini ve mimiklerini net bir şekilde görebilen bebek, farklı mimiklere karşı kahkahalar atabilir. Ayrıca ayna karşısındaki kendi görüntüsü de çığlıklar eşliğinde kahkaha atmasına yol açabilir. Ayna karşısında kendi el, kol, yüz gibi bölgelerini görerek tanıması sağlanabilir. Onun gülümsemesine karşılık vererek gülmek, duygusal ve psikolojik açıdan gelişimini destekler. 5 aylık bebek, artık çok daha oyuncudur ve gıdıklandığında keyifle gülebilir. Yemek yerken çıkan farklı sesler onun gülümsemesini sağlayabilir. Bebekle oyun oynamak da onun sosyal ve zihinsel becerilerinin gelişmesinde etkin rol oynar. Farklı renk ve şekillere sahip oyuncaklar arasında ilişki kurabilir. Nesnelere vurulduğunda, farklı seslerin çıkması hoşuna gidebilir. Sosyal gelişiminin de bir göstergesi olan iletişim yeteneği sayesinde farklı ses ve hareketlerle kendisini anlatmaya çalışabilir. Hoşnut olduğu şeylere karşı çoğunlukla hevesli olan ve bunları gülümseyerek karşılayan bebeğin, aksi durumlarda kendisini gerdiği ve nesnelere arkasını döndüğü görülebilir. Ebeveynlerin, bebeklerinin duygularını çok daha rahat bir şekilde anlayabildiği 5. ayda onun beğendiği ve hoşlandığı aktiviteleri yapmak tüm ailenin keyifle vakit geçirmesini sağlayabilir. İlk dişinin geçen aydan itibaren çıkması beklenen bebeğin, bu dönemde salya miktarında artış görülebilir. Diş çıkarma belirtilerinden biri olan salya artışına ek olarak bebek, huysuzlaşır ve hemen hemen eline geçen her nesneyi ağzına götürerek diş etlerini kaşır. Diş çıkarırken, hafif şiddette ateş ve ishal de görülebilir. Bu gibi durumlarda bebeğin diş etlerini kaşıması için özel olarak üretilen oyuncaklardan alınarak bebeğin hijyeni sağlanabilir. Bebeğin güvenliği sağlandıktan sonra kısa süre ile oturtulabilir. Ancak henüz dengesi yeterince gelişmediğinden, bu pozisyonda yalnız bırakılması önerilmez.
5 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Doğum anından itibaren bebeğin fiziksel gelişiminin takip edildiği bebek gelişim tablosu, bebeğin kilosunun, boyunun, boyuna göre kilosunun ve baş çevresinin değerlendirildiği araçtır. Bebek, her doktor kontrolüne getirildiğinde ilgili ölçümler yapılır ve bu bilgiler kaydedilir. Bir sonraki ziyarette elde edilen verilerle kıyaslanan bu bilgiler, aynı zamanda bebeğin kendi yaş ve cinsiyetinde olan diğer bebeklerle de kıyaslanabilmesini sağlar. Böylece bebeğin gelişimi takip edilir. 5 aylık kız bebeklerin bu dönemdeki boyu, 57 ila 70 cm. uzunluğunda, ağırlığı 5000 ila 8700 gr. aralığında ve baş çevresinin ortalama 42 cm. olması beklenir. 5 aylık erkek bebeklerin boyunun 58 ila 70 cm. ağırlığının 5100 ila 9000 gr. aralığında ve baş çevresinin ise 42 cm. olması gerekir. 5 aylık bebek gelişimi kilo boy açısından değerlendirildiğinde, bebeğin gelişiminin, bebek gelişim tablosuna uygun bir eğride bulunması gerekir. Verilerin olması gereken aralığın dışında olması durumunda hekim, öncelikle bebeğin beslenmesi ve uyku düzenini sorgular. Ebeveynlerinin boyu ve kilosuna göre yapılan hesaplamalar da göz önünde bulundurularak aile bilgilendirilir.
Beş Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi Nasıl Olur?
Bebeğin kendi vücudunu keşfettiği 5 aylık dönemde, bebeğin hem zihinsel hem de sosyal gelişimi hız kazanır. Parmaklarını kullanarak yapabildiklerini fark eden bebek, bu dönemde nesneleri kavramak ve onlara vurarak farklı sesler çıkarmaktan hoşlanır. Ebeveynlerinin seslerini taklit eden bebeğin, ebeveynlerinin ses ve mimiklerine bilinçli olarak tepki verdiği görülebilir. Ayna karşısında zaman geçirmek ve ebeveynlerinin yüzünde, saçlarına, ellerine ve parmaklarına dokunmak, kendi vücudunu keşfetmesine yardımcı olur. Bu dönemde, dil ve zihinsel gelişimini desteklemek için, onunla sık sık konuşmak, ses alıştırmaları yapmak, ona şarkı söylemek ve kitap okumak gibi aktiviteler yapılabilir. Bu dönemde müzik dinlerken çok sert olmayan hareketlerle dans etmek bebeğin, ritim duygusunun gelişmesini ve kahkahalarla gülmesini sağlayabilir.
5 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
5 aylık bebek, dik oturduğunda başını desteksiz bir şekilde tutabilir ve yüzükoyun yatar pozisyondayken kollarıyla vücudunu yerden kaldırabilir. Bir taraftan diğer tarafa vücudunu döndürebilen bebeğin, bu hareketleri sonucunda oluşabilen düşme riskine karşı gerekli önlemler alınmalıdır. Küçük nesnelere odaklanabilen bebek, bu nesnelere uzanarak alabilir. Vücuduna değdirilen bir oyuncağı almaya çalışabilir. Ellerinden tutulduğunda kısa bir süre ayakta kalabilir. "Agu" ve "ba-ba-ba" gibi sessiz harflerin bulunduğu heceleri ve ardışık sesleri çıkarabilir. Heyecanlandığında sevinç çığlığı atan bebek, duyduğu sese doğru bakmak için tüm vücudunu çevirebilir.
5 Aylık Bebeğin Sağlık Kontrolü Ne Zaman Yapılır?
İlk 6 ay boyunca her ay düzenli olarak doktor ziyaretine götürülmesi gereken bebeğin, 5. ay kontrolünde rutin sağlık taramaları yapılır. Bebeğin gelişiminin değerlendirilmesi için boy, ağırlık ve baş çevresi ölçümü yapılır. Elde edilen veriler, bebeğin bir önceki ayında elde edilen ve bebek gelişim tablosunda yer alan bilgilerle kıyaslanır. Aşı takvimine göre 5. ayda bebeğin aşısı bulunmaz. Ancak 4. ayın sonunda yapılması gereken aşıların atlanması durumunda, DaBT-İPA-Hib (5’li karma aşı), KPA (zatürre aşısı) ve rota virüs (ishal aşısı) aşılarının ikinci dozları yapılabilir.
Siz de bebeğinizin 5. ay kontrollerinin yapılması için en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Dr. Öğr. Üyesi
Erhan Gültekin
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/69vFW29x.jpg
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Medical Park Bahçelievler Hastanesi
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
7.5.2021
7.5.2021
320331
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.