satır arası

7 aylık bebek gelişimi

7 aylık bebek gelişimi, bebeğin emeklemeye hazır olduğu ve tek başına ayakta durabildiği dönemdir. Bir önceki ay geriye doğru kayarak emekleyen bebek, 7. aya gelindiğinde daha bağımsız şekilde hareket etmek için elinden geldiğince emeklemeye çabalar. Emeklemeye başlayan bebekler, ilk zamanlarında çevredeki tehlikelerin farkında olmadıklarından sıklıkla sehpa üzerindeki örtülere tutunarak ayağa kalkmaya çalışabilir. Çevrede duran objeler, bebeğin hareketlerine ve mobilyalara çarpmasına bağlı olarak düşebilir. Bebek, erişebileceği alandaki küçük nesneleri ağzına alarak boğulma tehlikesi oluşturabilir. Arkasında sert bir cisim olduğunu fark etmeden oturur pozisyona geçebilir. Bu yüzden ev düzeninin, bebeğin emeklemesine hazır hâle getirilmesi önerilir. Ek gıdaya geçişin yapılabileceği bu dönemde bebekler, geceleri daha az acıkır. Böylece gece uykuları daha uzun sürer. Ayrılık korkusu yaşayabilen bebek, uykuya dalarken ebeveynine dokunmak isteyebilir. Artan hareketliliğine bağlı olarak geceleri daha geç saatlere kadar uyanık kalmak konusunda ısrarcı olabilir. Gündüz uykuları ise her üç saatte bir yaklaşık 1,5 saat kadardır. Henüz ilk dişini çıkarmadıysa, bu ay içinde diş çıkarabilir. Diş çıkarma belirtilerinden olan salya miktarında artış, huzursuzluk, hafif şiddette ateş ve ishal de görülebilir. Salya miktarının artmasıyla birlikte çene kısmında kızarıklık oluşabilir. Kıyafetlerinin ıslanmaması için önlük kullanabilirsiniz. 

7 Aylık Bebek Gelişimi

7 aylık bebeğin denge duyusu önceki aylara göre çok daha gelişmiş durumdadır. Desteksiz olarak tek başına oturabilir. Ancak henüz desteksiz oturamayan bebeklerin buna zorlanmaması ve desteklenmesi gerekir. Oturduğu yerden koltuğun kenarına tutunarak kalkabilen bebek, henüz tehlikelerin farkına olmadığından ebeveynleri tarafından sık sık gözlenmelidir. İlk dişlerin çıkması bazı bebeklerde 14. ayı bulsa da bazılarında önceki aylarda da çıkabilir. Bu durum çoğunlukla anne ve babanın ilk dişlerini çıkardığı döneme göre farklılık gösterir. Dişi çıkan bebeklerin diş temizliği, nemli bir bezle, macun ve fırça kullanılmadan yapılmalıdır. Bebeğin gelişimine bağlı olarak ilgilediği şeyler de farklılaşır. Kendisine kitap okunmasından son derece mutlu olan bebek, bu ay itibariyle kitabın içindeki büyük resimlere ilgi gösterebilir. Oyuncakların üzerindeki düğmelere basarak farklı hayvanların seslerini duymak onu heyecanlandırabilir. Hayvanların çıkardığı seslerin ebeveynleri tarafından taklit edilmesi bebeğin, hem eğlenmesine hem de bu bilgileri pekiştirmesine yardımcı olur. Etrafında olup bitene daha hızlı tepki veren 7 aylık bebek, onunla oyun oynanmasından keyif alır. Oyuncakları ebeveyniyle birlikte sırayla bir yere dizmek ya da toplamak en sevdiği aktivitelerden biridir. Memnuniyetini bazen kahkahalarla bazense kullanmayı öğrendiği mimikleriyle anlatabilir. Müzik dinlemek, dans etmek ve hafifçe zıplatılmaktan keyif alır. Ebeveynleriyle arasındaki bağın güçlenmesini sağlayan bu aktiviteler, bebeğin huzurlu ve mutlu büyümesinde önemli bir rol oynar. Ebeveynleri ile ayrılık korkusu yaşamaya başlayan bebekler, uykuya dalarken ten teması kurulmasından hoşlanabilir. Ebeveynlerin bir ya da ikisinin işe gitmesi gerektiğinde evden gizlice kaçılmamalı, bu durum ona anlatılmalıdır. Ancak öğrendiği her yeni şey gibi buna da alışması için de ona zaman tanınmalıdır. Bu dönemde ilk kez karşılaştığı ya da nadiren gördüğü kişilere karşı yabancılık hisseder. Eğer bebeğe bakıcı ya da aile bireylerinde biri bakmak zorundaysa bu sürecin başlangıcında, birkaç gün hep beraber zaman geçirilmesi gerekir. Böylece hem bebek hem de ona bakacak olan kişi, birbirini tanıma fırsatı bulur.

7 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

7 aylık kız bebeklerinin, bu dönemde 61 ila 73 cm. uzunluğunda ve 5800 ila 9800 gr. ağırlığında olması beklenir. Aynı dönemde erkek bebeklerin boyunun 32 ila 75 cm. ağırlığının ise 6000 ila 10200 gr. aralığında olması gerekir. Bebeğin boy, kilo ve baş çevresi gibi fiziksel ölçümleri yapıldıktan sonra elde edilen bilgiler, bir önceki ayda elde edilen verilerle karşılaştırılır. Ardından, bebek gelişim tablosunda bulunan değerlerle kıyaslanır. Bebeğin ne kadar büyüdüğünün açık bir göstergesi olan bu ölçümler, düzenli doktor ziyaretleri sırasında yapılır. 7 aylık bebek gelişimi kilo boy açısından incelendiğinde, bebeğin gelişiminde beklenmedik bir durum olması durumunda hekim, aileye bebeğin fiziksel olarak yapabildikleri, beslenmesi ve uyku düzeniyle ilgili sorular sorar ve tavsiyelerde bulunur. Gerektiğinde olası sağlık problemlerinin tanısı için ek tetkikler yapılır.

Yedi Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi Nasıl Olur?

Yaptığı eylemlerin, nesneler ve kişiler üzerinde tepki yarattığının farkına varan bebek, zaman zaman ebeveynlerinin tepsini ölçmek için beklenmedik hareketler yapabilir. Ona öfkelenmek yerine üzülerek tepki vermek, onun yaptığı eylemden vazgeçmesi için yeterlidir. Bu, bebeğin zihinsel ve duygusal gelişimi için önemlidir. Konuşmak için sürekli olarak çalışmalar yapan bebek, henüz anlamı olan kelimeleri bilinçli olarak söyleyemese de ba-ba, de-de ya da ma-ma gibi ardışık sesler çıkarabilir. Ses çıkarırken, dilini, dudağını ve damağını kullanırken emme hareketi, baloncuk çıkarma ve yalama gibi hareketler yapması, konuşma mekaniğinin bir parçası olduğundan son derece normaldir. Dil gelişiminin desteklenmesi için önceki aylarda olduğu gibi bu ay da onunla sık sık konuşmak ve ona kitap okumak gibi eylemler yapılabilir. Konuşmaların yüz mimikleriyle ya da el hareketleriyle desteklenmesi öğrenme sürecini hızlandırır. Ona ismiyle hitap etmek, günlük yaşanan rutinleri tekrar ona anlatmak da dil gelişimi için faydalı aktiviteler arasında yer alır. Bebekle, bebek gibi değil açık, net ve tane tane konuşmak gerekir.

Yedi Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi ve Becerileri

İhtiyaçlarını çoğunlukla gülerek, çığlık atarak ya da ağlayarak gösteren bebek, zaman zaman çıkardığı seslerle de isteklerini göstermeye çalışabilir. Bu yüzden bebeğin çıkarttığı seslere kulak verilmesi önemlidir. Bu dönemde tanımadığı insanlara karşı, son derece soğuk davranan bebek, zaman zaman yabancılarla karşılaştığında ağlayabilir. Onların kucağında olmaktan ve onlar tarafından sevilmekten hoşlanmaz. Dokunma duyusundaki gelişim, el becerilerinin artmasını sağlar. Biberonunu kendi başına tutabilir. Küpe ya da kolye gibi küçük aksesuarları tutup çekebilir. Bu gibi istenmeyen durumlarla karşılaşıldığında mimik ve jestlerle üzüldüğünü belli etmek, onun bu eylemi tekrar etmemesini öğrenmesi için yeterlidir.

Yedi Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Hareketlerini rahatça koordine edebilen bebek, yardım almaksızın yüzüstü pozisyondan oturur pozisyona geçebilir. Her iki tarafa kendi başına dönebilir. Tek eliyle nesnelere uzanabilir, aldığı objeyi bir elinden diğerine verebilir. Elindeki nesne alındığında buna öfkelenebilir. Düşürdüğü nesneleri arayabilir. Ellerinden tutulduğunda ayakları üzerinde durabilen bebek, ellerini çırpabilir ya da el sallayabilir. Kendisi talep etmeden tanımadığı insanların kucağına verilmekten hoşlanmaz. Kaşığı henüz kullanamasa da onu tutabilir ve kullanmak adına ilk denemelerini yapabilir. Seslere sesle karşılık veren bebek, hayır anlamında jest ya da mimik kullanabilir.

7 Aylık Bebeğin Sağlık Kontrolü Ne Zaman Yapılır?

7. ayda bebeğin aşısı olmadığı için doktor kontrolüne gidilmesi gerekmez. Ancak bebekte herhangi bir sağlık problemi ya da davranışlarında bir farklılık olması durumunda doktor kontrolüne gidilmesi önerilir. İlk dişini çıkarmak üzere olan bebeklerin huzursuzlanması, hafif ateşinin olması normal kabul edilse de, yüksek ateş, ishal, kusma gibi belirtilerin varlığında hekime başvurulması gerekir. Ayrıca ebeveynler, 7. ay içinde çocuklarının gelişiminin değerlendirilmesi ya da akıllarına takılan soruların yanıtlanması için de doktora danışabilir.

Eğer sizin de aklınıza takılan sorular varsa ya da bebeğinizin gelişimini merak ediyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Dr. Öğr. Üyesi
Erhan Gültekin
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Medical Park Bahçelievler Hastanesi
348747

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.