satır arası

8 aylık bebek gelişimi

Bebek gelişiminde sekizinci ay, büyüme ve gelişmenin hızla devam ettiği, bebeğin merak ve ilgisinin gözle görülür şekilde arttığı önemli bir aydır. Etrafta dolaşmak ve çevredeki objeleri keşfetmek isteyen bebek, 8. ay ile birlikte basit ve kavraması kolay olan oyunları öğrenmeye ve oynamak istemeye başlar. İletişim yeteneğinde önemli bir gelişim gözlenir, isteklerini ağlayarak göstermek yerine işaret ederek veya bazı sesler çıkararak aktarmaya başlar. Yeni öğrendiği jest ve mimikler ile bazı yüz ifadelerini bu isteklerini anlatmak için kullanır. Önceki aylardaki gülüşler ve ciyaklamalardan sonra bu ay ile birlikte bebekte fark edilebilir bir olgunlaşma söz konusudur ve yabancılara karşı da daha temkinli olmaya başlar.

8 Aylık Bebek Gelişimi

8. ay ile birlikte bebekte gözlenen en önemli gelişme dil gelişimidir. Bebek sesli harfler ile sessiz harfleri bir arada kullanmaya başlayarak anne, baba, dada gibi ilk kelimelerini oluşturmaya başlar. Bu kelimeler önceki aylardan farklı olarak gerçek anlamlar taşır. Dil gelişimini hızlandırmak için onunla sürekli olarak diyalog kurmanızda ve konuşurken onu dinlemenizde fayda vardır. Anne, baba ve bebeğin sürekli olarak birlikte olduğu aile bireyleri onun için çok önemli bir yere sahiptir. Buna bağlı olarak önceki aylarda çok sosyal olan ve yabancılardan hiç çekinmeyen bebeklerde bir miktar içine kapanma ve yabancılardan korkma gibi davranışlar gözlenebilir. Gelişim döneminin bir parçası olan bu durum oldukça normaldir ve bebeğinizin olgunlaşmaya başladığını gösterir. 8. ay ile birlikte bebeğin uyku düzeni gelişir, gece uyuyup sabah uyanmaya başlar. Gün içerisinde 1-2 adet birkaç saatlik gündüz uykusu ile birlikte günlük uyku ihtiyacını kolaylıkla tamamlar. El ve göz koordinasyonunun gelişimi oldukça belirgindir. Önceki aylarda bebeğin dikkatini çekmesi mümkün olmayan uzaktaki nesneler (örneğin odanın diğer ucundaki bir oyuncak) bu ay ile birlikte bebek tarafından fark edilebilir. Uzakta ilgisini çeken bu oyuncağı gidip almak ve oynamak isteyebilir. 3. ayda başlayan dokunma duyusunu keşfetme isteği 8. ayda da oldukça belirgindir ve bebek farklı dokulara sahip nesnelere dokunmaktan keyif alır. Buna ek olarak nesnelerin kalıcılığı fark etmeye başlayarak herhangi bir nesnenin onun görüş açısından çıkması veya uzakta olması ile yok olmadığını keşfeder. Nesne devamlılığı olarak da adlandırılan bu durum ona oldukça ilginç geldiğinden elindeki oyuncaklarını yere atmak veya fırlatmak ilgisini çeker.

8 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

8. aya ulaşmış olan bebeklerin büyük bir kısmının doğum ağırlığını yaklaşık olarak iki kat artırmış olması beklenir. Fakat bu durum bebeğin boy uzunluğu, geçirmiş olduğu hastalıklar ve sağlık durumu gibi pek çok faktörden etkilendiğinden, mutlaka sağlık profesyonelleri tarafından değerlendirilmelidir. Ortalama değerlere bakıldığında 8 aylık bebeklerin ortalama kiloları 8 kilo 200 gram bandında olduğu görülür. Kız bebeklerin erkek bebeklere oranla yarım kilogram kadar daha hafif olması normaldir. Boy uzunluğu ise genellikle 62-75 santimetre aralığındadır. Bu aya kadar hızlı bir şekilde devam eden kilo artışı ilk yaşa doğru yaklaştıkça yavaşlamaya başlar. 8 aylık bebek gelişimi kilo boy gibi faktörler göz önünde bulundurularak ve büyüme eğrileri üzerinden yola çıkılarak hekimler tarafından rutin sağlık kontrolleri sırasında değerlendirilir. Bebeğinizin büyüme ve gelişimine ilişkin herhangi bir sorun olması halinde hekim tarafından gerekli bilgilendirmeler yapılır. Bu nedenle ebeveynler internet üzerinden yaptıkları araştırmalar ve çevrelerinde gördükleri diğer bebekler ile kendi bebekleri arasında bir karşılaştırmaya giderek yersiz endişelere kapılmamalıdır.

8 Aylık Bebekte Zihinsel ve Motor Beceriler

8 aylık bebekte gelişim adına atılan en önemli adımlardan bir tanesi desteksiz olarak oturabilmeye başlamasıdır. 7 ile 10. aylar arasında bebekte üst gövdeyi kontrol etme yeteneği büyük ölçüde gelişir. Bu gelişimi bebeğiniz oyun oynarken onu izleyerek kolaylıkla fark edebilirsiniz. Uzaktaki oyuncaklara uzanmaya çalışırken vücudunun dengesini sağlamakta zorlanan bebeğiniz günden güne daha kararlı hareketler sergilemeye başlar. Bu gelişimi desteklemek için sevdiği oyuncakları onun biraz zorlanarak ulaşabileceği uzaklıkta bir yere bırakabilirsiniz. Bu sayede karın kaslarını güçlendirmeye yardımcı egzersizler yapmış olur. Motor becerileri hızla gelişen bebeğe bir kaşık vermek onun oyun oynamasını ve eğlenmesini sağlarken aynı zamanda kendi kendine yemek yemeye başlaması için gerekli fiziksel becerileri edinmesine de yardımcı olur. Aynı zamanda ebeveynlerin bebekle birlikte zaman geçirmesi ve birlikte oyunlar oynaması da motor becerilerin geliştirilmesi üzerinde oldukça etkilidir.

8 Aylık Bebek Beslenmesi

Ortalama 6. ay ile birlikte ek gıda almaya başlamış olan bebeklerde 8. aya ulaşılması ile birlikte birçok besin türü denenmiş ve bebeğin beslenme planı önemli ölçüde oluşmuştur. 8 aylık bir bebeğin günlük enerji gereksiniminin yarısı anne sütü veya formüladan, kalan yarısı ise besinlerden gelmelidir. Bu ay ile birlikte alerji riski taşımayan ve tuz içermeyen birçok sağlıklı besin türü bebek tarafından tüketilebilir hale gelir. Önceki aylarda sıvı ve pürüzsüz püre kıvamında besinler tercih edilirken 8. ay ile birlikte biraz daha koyu kıvama sahip besinlerin de beslenme rutinine eklenmesi ağız ve çene gelişimi açısından gereklidir. Özellikle parmak gıdalar olarak tanımlanan bebeğin kendi kendine eline alarak tüketebileceği taze sebze ve meyveler bebeğin sağlıklı beslenmesi, çene gelişimi ile motor becerilerinin gelişimi gibi konularda önemli bir yere sahiptir. Fakat ilk dişler yalnızca ısırmak içindir ve çiğneme işlevini tam olarak yerine getiremez. Bu nedenle parmak besinleri tüketirken bebeğin yanında mutlaka bir ebeveyni bulunmalı, besinin boğazına kaçması gibi durumlarda derhal müdahalede bulunulmalıdır. Bebeğin enerji, besin ögeleri, vitamin ve minerallere olan ihtiyacının tam olarak karşılanması için protein, sağlıklı karbonhidrat ve sağlıklı yağ kaynaklarından yeterli miktarda tükettiğinden emin olunmalıdır. Bunun yanı sıra şekerli, tuzlu besinler ile hazır ve ambalajlı olarak satılan besinleri tüketmesinin önüne geçilmelidir. Bebeğin tüketeceği tüm besinler ev ortamında, doğal ve taze ürünler kullanılarak uygun pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır. 

8 Aylık Bebeğin Sağlık Kontrolleri

Bebeklerde ilk aylarda oldukça sık olan sağlık kontrolleri ilk yaşa doğru yaklaşıldıkça seyrekleşmeye başlar. Bu noktada ne sıklıkta kontrole gelinmesi gerektiğine hekim tarafından karar verilmelidir. 8. ayda yapılacak olan sağlık kontrolleri esnasında bebeğin boy ve kilo ölçümleri yapılır, persentil eğrileri kullanılarak olması gereken aralıklarda olup olmadığı değerlendirilir. Ek gıdalarda çeşitlendirilmesi ve daha önceki aylarda denenmemiş olan besinlerin bu ay ile birlikte bebeğe tattırılması sonucunda besin alerjilerinin görülme riski artar. Bu nedenle ilk kez denenecek olan besin, çok az miktarda tattırılmalı ve aynı gün farklı bir yeni besin türü denenmemelidir. Alerjik reaksiyon gelişip gelişmediği kontrol edilerek herhangi bir reaksiyon gözlenmesi halinde bu besin yeniden bebeğe verilmemeli ve derhal sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Bebeğinizin eksik kalan bir aşısı yok ise hekiminiz 8. ay için bir muayene randevusu oluşturmaya gerek duymayabilir. Fakat bebekte herhangi bir hastalığı işaret edebilecek belirtilerin görülmesi ve olağan dışı davranışların gözlenmesi halinde bir sağlık kuruluşuna başvurularak muayeneden geçilmesinde fayda vardır. Eğer siz de 8 aylık bebeğinizde böyle bir durum gözlemlediyseniz veya sağlık durumu, büyüme ve gelişimi hakkında bilgi almak istiyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurarak muayeneden geçmesini sağlayabilirsiniz.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Dr. Öğr. Üyesi
Erhan Gültekin
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Medical Park Medical Park Bahçelievler Hastanesi
267171

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.