satır arası

Açık Varis Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bacaklarda gözle görülür hale gelen varislerin tedavisinde endovenöz girişimler, varis çorabı, skleroterapi ve klasik ameliyat gibi farklı tedavi yöntemleri uygulanır.

İleri boyuta ulaşmış ve farklı sağlık sıkıntılarına kaynaklık edecek hale gelmiş vakalada varis ameliyatı kaçınılmazdır.

Cerrahi operasyon esnasında varisli damarlar çıkartıp kökünden temizlendiği için kan normal akışına döner ve başarılı sonuçlar elde edilir.

Varisli damarların temizlenerek sıkıştırılması işlemine açık varis ameliyatı adı verilir.

Safen venin ve yüzeysel venöz sistemindeki diğer damarların çıkartılması ile hastanın bacaklarındaki basınç arttırılır.

Böylelikle genişlemiş ve dolgunlaşmış damarlar eski haline döndürülerek kalbe kan akışının daha düzenli geçişi sağlanmış olur.

Açık Varis Ameliyatı Nedir?

Açık Varis Ameliyatı Nedir?

Vücudun normal dolaşım sürecinde kalp tarafından pompalanan oksijen ve besin maddeleri ile zenginleştirilmiş temiz kan, damarlardan dokulara taşınır ve bu dokulardan tekrardan oksijen açısından fakir kan kalbe dönüş yapar.

Damarların iç yüzeyini kaplayan küçük kapakçıklar, kanın geri akışını engelleyerek tek yönlü bir akış sağlar.

Ancak bazen kalp kapakçıkları bozularak kan geriye doğru akmaya başlar.

Akış bozukluklarına karşılık damar duvarlarında genişleme meydana gelerek varise neden olabilir. İleri düzey varis tanılarında cerrahi operasyonla müdahale edilmesi gerekebilir.

Lokal anestezi altında hastanın genişlemiş damarları bağlanarak semptomların azalması amaçlanır.

Kısacası açık varis ameliyatı nedir sorusu, toplardamarların dağınık görüntüsünün toplanması ve kan akışının daha sağlıklı bir düzene girmesi olarak açıklanabilir. 

Kadınlarda Açık Varis Ameliyatı Nasıl Olur?

Toplumun en yaygın hastalıklarından birisi olan varis, estetik açıdan problemler yaratabilir.

Özellikle genişlemiş ve karmaşık görünen damarlar, kadınları kozmetik açıdan mutlaka tedavi olmaya sürüklemektedir.

Varis, toplardamarları etkileyerek kan akışını engellediği için sadece görsellikten ziyade sağlık açısından da mutlaka hekim kontrolünde olması gereken bir rahatsızlıktır. 

Tedavi edilmediği takdirde bacaklarda yoğun ağrı, ödem, yürüme zorluğu, çabuk yorulma ve geceleri açığa çıkan karıncalanma hissi gibi belirtilerle yaşam kalitesini daha olumsuz yöne çekebilmektedir.

Genetik faktörler başta olmak üzere, gebelik, hormonal değişimler, şişmanlık, obezitemenopoz ve uzun süre güneş ışığına maruz kalmak gibi etkenler kadınlarda varis oluşma olasılığını artırabilmektedir.

Ayrıca ağırlıklı olarak sağlıksız hazır gıdalarla beslenen ve hareketsiz masa başı çalışan kişiler de risk altındadır.

Kadınlarda en çok ‘telenjektazi’ adı verilen, ayak bileğinin iç yüzeyinde ve alt bacağın dış kısmında gelişebilen iplik görüntülü varisler görülür. 

Açık varis cerrahisi için öncelikle hastadan belirli kan testleri ve yaşam öyküsü istenir. Kronik rahatsızlıklarının varlığı tespit edilir ve ardından genel anestezi altında ameliyata başlanabilir.

Varis cerrahisi, genişlemiş toplardamarlar temizlenerek kan akışı normalleştirildiği için oldukça başarılı bir yöntemdir. 

Erkeklerde Açık Varis Ameliyatı Nasıl Olur?

Varis tedavisinde günümüzde gelişen bilimsel ve teknolojik gelişmeler sonucu lazer başta olmak üzere farklı alternatifler de kullanılmaya başlanmıştır.

Ancak hastanın yaşam kalitesini ve günlük rutinlerini etkileyecek kadar ileri düzeyde bir varis vakası mevcut ise cerrahi işleme başlamak doğru seçim olabilir. 

Tır-kamyon şoförü, banka çalışanları ve masa başı hareketsiz işlerde çalışan erkeklerde zamanla varis gelişme olasılığı daha fazladır.

İlk ve hafif evrelerdeki varis şikayetlerine skleroterapi, radyofrekans ablasyonu ve varis çorabı uygulaması yapılabilir.

Öncelikle ayrıntılı bir tetkik istenir, muayene yapılır ve cerrahi işlem planlanır.

Epidural anestezi altında hasta uyutulur, varisin durumuna göre kasıktan veya ayak bileğinden küçük kesiler açılarak toplardamar bulunur ve damar kapakçıkları onarılır.

Ameliyattan sonra bandaj uygulaması yapılarak hasta belirli saat hastanede kontrol altında tutulur ve sonrasında taburcu edilir. 

Açık varis ameliyatı nasıldır, sorusu ise hastanın yaşam öyküsüne, varis yoğunluğuna ve yaşadığı şikayetlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Günümüzde gelişen sağlık ekipmanları ve teknolojik yenilikler sayesinde pratikçe yapılarak hastanın sağlıklı hayatına geri dönmesi daha mümkün hale gelmiştir. 

Yaşlılarda Açık Varis Ameliyatı Nasıl Olur?

Açık varis ameliyatı, günümüzde her yaştan hastaya uygulanabilmektedir. Burada önemli olan husus, eğer hastanın yaşı ileri düzeyde ise mutlaka kronik rahatsızlıklarının ve komplike diğer hastalıklarının teşhisinin yapılması gereklidir.

Öncelikle kalp damar uzmanı tarafından detaylı bir muayene yapılmalı, ardından cerrahi işlemin hangi zamanda yapılmasına karar verilmelidir. 

60 yaş üzeri yaşlıların %65'inde cinsiyet fark etmeksizin varis şikayetleri olduğu tahmin edilmektedir.

Kaşıntı, kanama, şişmiş bacak görüntüsü, yanma-zonklama, cilt kalınlaşması ve deri koyulaşması gibi semptomlar yaşayan yaşlılar hemen uzman bir hekime başvurmalıdır.

İlerlemiş varis problemleri için varis ameliyatı daha uygun bir yöntemdir.

Yaşlılarda "Mikroflebektomi" adı verilen küçük kesiler yöntemi sayesinde yüzeyel damarlardan kurtulmak daha kolay ve pratik hale gelmiştir. 

Açık Varis Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Açık varis ameliyatı öncesinde hastanın yaşam öyküsü dinlenir ve gerekli kalp-damar, kan tetkikleri yapılarak cerrahi operasyona başlanır.

Hastanın durumuna göre lokal veya genel anestezi tercih edilebilir.

Öncelikle hastaya bacakları tamamıyla saran varis çorabı giydirilerek damarların sıkıştırılması sağlanır. Ameliyat bölgesi dezenfekte edilir, cilt üzerinden kesik yapılarak varisli damarlar çıkartılır.

Damarların çıkarılması safen venin veya yüzeysel venöz sistemi gibi iki farklı yöntemle yapılabilir. 

Cerrahi operasyon sonrası bacaklar, bandaj veya sıkıştırma çorabı yardımıyla sarılır. Amaç, kanı yeniden normal dolaşımına döndürmek için basıncı arttırmaktır.

Açık varis ameliyatı kaç saat sürer, sorusu ise 30 dakika - 2 saat arası olarak cevaplanabilir.

Ameliyatın süresinde kullanılan yöntemden varislerin yoğunluğuna, hastanın genel sağlık durumundan varislerin nerede olduğuna kadar pek çok farklı değişken etki gösterir.

Açık varis ameliyatı kaç saat sürer sorusunda hastanenin ve cerrahın deneyimi de mutlaka önemlidir. 

Açık Varis Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Açık Varis Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Açık varis ameliyatı riskli mi, sorusu hastanın sağlık durumuna ve cerrahın başarısına bağlı olarak değişebilir.

Günümüzde yapılan cerrahi varis ameliyatlarında komplikasyon gelişme riski oldukça düşüktür. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi birkaç gün geçici semptomlar gelişme olasıdır.

Açık varis ameliyatı riskli mi, sorusu her ameliyat kadar riskleri içerir, diye yanıtlanabilir. Varis ameliyatı riskleri aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

Bu şikayetler genel manada geçicidir. En geç 1-1,5 hafta sonra kendiliğinden yok olur.

Ayrıca açık varis ameliyatı sırasında damarda pıhtı oluşumu ve pıhtının akciğere ulaşması olasılığı da oldukça düşüktür.

Açık Varis Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Açık varis ameliyatı sonrası, hastanın durumuna göre bir gece hastanede yatış istenebilir veya birkaç saat müşahede altında tutulduktan sonra taburcu edilebilir.

Ameliyattan hemen sonra şişlik ve birkaç gün ağrı yaşamak oldukça normaldir. Hasta birkaç gün istirahat etmeli, ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmalıdır.

Ağrı ve şişlikler indikten sonra hafif yürüyüşler ve egzersiz programları ile iyileşme süreci hızlandırılabilir. 

Açık varis ameliyatı sonrası, iyileşme sürecini kısaltmak için sıkıştırma çoraplarından destek alınabilir.

İstirahat sürecinde yatakta veya koltukta dinlenirken bacakları yükselterek şişkinliği azaltmak için yastıktan yardım alabilirsiniz.

Doktorun verdiği antienflamatuar ve ağrı kesici ilaçlar, ödem şikayetleri azaltmak için mutlaka kullanılmalıdır.

Açık varis ameliyatı sonrası, vücudunuzun ekstra enerjiye ihtiyacı olacağı için beslenme programınıza daha sağlıklı gıdalar eklemelisiniz.

İyileştikten sonra ise yüksek topuklu ayakkabılardan uzak durmalı, mümkün olduğunda ayak tabanını destekleyen ortopedik ayakkabı ve terlikler giyilmelidir. 

Açık Varis Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Varis ameliyatı nasıldır sorusunun ardından merak edilen diğer nokta da iyileşme sürecidir. Genelde cerrahi işlemden 1 hafta sonra dikişler alınır.

Hasta 3 gün sonra banyo yapabilir. Yaklaşık 1 haftalık dinlenme sonrası günlük rutinlere ve sosyal yaşantıya dönüş yapılabilir.

En az 3 ay varis çorabı giymek iyileşme sürecine katkı sağlayacaktır. Gece uyurken mutlaka çıkarılmalı, sabah uyanınca giyilmelidir. Hekim önerilerine ve reçete edilen ilaçlara uyulduğu takdirde 2-3 aydan sonra tam iyileşme sağlanabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kilolu Hastalarda Açık Varis Ameliyatı Yapılır mı?

Hastanın kilosu, varis ameliyatı için bir engel değildir. Kısacası kilolu hastalar da varis şikayetleri üzerine ameliyat olmaya karar verebilirler. Hastanın diğer rahatsızlıkları ve kronik hastalıkları araştırılmalı ve varislerin sayısına bağlı olarak en uygun tedavi yöntemi tercih edilmelidir. 

Hamilelikte Varis Ameliyatı Yapılır mı?

Gebelikte, vücudun hareketsizliği, kan artışı, hormonal değişimleri sonucu varisler oluşabilir. Artan kan miktarının taşındığı damarlar, aynı miktarda kaldığı için artan yüke bağlı varis gelişme normaldir. Ayrıca rahmin büyümesine bağlı olarak bacaklardaki kanın kalbe iletilmesi zorlaşır ve varisler meydana gelebilir. Yoğun varis sayılarında ameliyat kararı için ise doğum sonrasını beklemek daha sağlıklı bir karar olacaktır. Gebelik dönemi boyunca varis çorabı kullanarak kan akışı kontrol altına tutulabilir. 

Varis Ameliyatı Sonrası İzler Nasıl Geçer?

Varis cerrahisi sonrasında oluşabilen iz, leke ve morluklar belirli bir zaman sonra kendiliğinden yok olur. Ancak kozmetik açıdan rahatsız olan hastalar, ameliyattan belirli bir süre sonra, lazer tedavisi ile izlerden kalıcı olarak kurtulabilirler. Ayrıca dermatolog kontrolünde reçete edilen leke ve iz giderici kremlerden de yararlanılabilir.

Açık Varis Ameliyatı Ağrılı mıdır?

Günümüzde gelişen cerrahi yöntemler sonrası varis ameliyatlarındaki ağrı riski en aza indirgenmiştir. Ameliyat sırasında genel veya lokal anestezi kullanıldığı için hastalar herhangi bir ağrı, sızı hissi duymaz. İyileşme sürecinde ise mutlaka hekimin reçete ettiği ilaçlar kullanılarak ağrı semptomları azaltılabilir. 

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Onur Gürer
Kalp ve Damar Cerrahisi
Medical Park Medical Park Maltepe
540

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.