satır arası

Adet Düzensizliği Zararları Nelerdir?

Adet düzensizliği her kadının hayatında en az bir kere yaşayabileceği bazı sağlık problemleri arasında yer alır.

Bu dönem bazen kısa sürebilirken bazen daha uzun sürebilir. Genel sağlığınız ve günlük hayatınız da buna bağlı olarak olumsuz yönde etkilenebilir.

Adet düzensizliğinin zararları kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Rahatsızlıklarınızın ciddi boyuta geçmesi ya da adet döneminizin normalden daha uzun sürmesi gibi durumlarda mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

Adet Düzensizliği Nedir?

Adet Düzensizliği Nedir?

Adet düzensizliği, regl döneminizin normalden daha kısa ya da daha uzun bir süre görülmesidir.

Regl döneminin ortalama uzunluğu 28 gün olarak görülür. Ancak bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Adet döngünüzü etkileyen birden fazla faktör vardır.

Stres, kullandığınız ilaçlar ve genel sağlık durumu gibi bazı etmenler adet döngüsünü olumsuz yönde etkileyebilir. Hemen her kadının hayatında yaşayabileceği normal bir durum olarak da değerlendirilir.

Ancak, adet düzensizliğinde sıklık arttıysa ve bu süreler anormal seviyeye geldiyse mutlaka doktorunuza danışmalı ve muayene olmalısınız.

Adet düzensizliğine neden olan bazı sağlık sorunları da olabilir. Doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemi ile devam edebilirsiniz.

Adet Düzensizliği Neden Olur?

Adet düzensizliğinde çok fazla stres altında kalmanız, ciddi oranda kilo almak veya vermek, rahimdeki bazı sorunlar, hormonal düzensizlikler ve virüsler sağlık sorunları yaşamanıza neden olur. Adet düzensizliğine neden olan durumlar şu şekilde açıklanabilir:

  • Tiroid ya da Hipofiz Bezi Bozuklukları: Tiroid bezinin az aktif olması veya aşırı aktif olması diğer tiroid ve hipofiz bezi bozukluklarına neden olabilir. Hormonlar olumsuz etkilenebilir. Adet düzensizliğine neden olan faktörler arasında yer alır.
  • Kanama Bozuklukları: Pıhtılaşma sürecinin olmaması sonucu kanda pıhtılaşma bozuklukları olur ve bu durum adet döneminde ağır adet kanamasına neden olabilir. Adet düzensizliğine sebep olur. 
  • Yumurtalık Yetmezliği: Özellikle 40 yaş altı kişilerde görülür. Yumurtalıkların normal çalışmaması, adet görememe durumları adet düzensizliğine neden olan etmenler arasındadır. 
  • Rahim Kanseri veya Yumurtalık Kanseri: Kanser süreci boyunca alınan bazı ilaçlar adet dönemini olumsuz etkiler. Rahim veya yumurtalık kanserinin görülmesi ağrılı kanamalara ve adet döneminin gecikmesine neden olabilir. 
  • Polikistik Over Sendromu: Bu sendromda yumurtalıklarda bulunan ve bir hormon türü olan androjen üretilmesine sebep olur. Bu hormon yumurtlamayı zorlaştırır. Aynı zamanda adet düzensizliğine veya tamamen adetin durmasın neden olabilir.
  • Endometriozis (Çikolata Kisti): Endometriozis, rahmi kaplayan endometriyal dokunun rahim dışı bölgede büyümesi ile sonuçlanır. Doku kendini yumurtalıklara veya fallop türlerine bağlar. Adet öncesi ve döneminde anormal kanamaya, şiddetli ağrıların görülmesine ve kramplara neden olabilir.
  • Pelvik İnflamatuar Hastalıkları: Üreme sisteminizi olumsuz yönde etkileyen bakteriyel bir enfeksiyon türüdür. Genellikle cinsel yoldan kaynaklandığı düşünülür. Bakteriler vajinaya girdikten sonra üst genital bölgeye yayılır. Vajina bölgesinde rahatsız edici kokulara, vajinal akıntıya ve adet düzensizliğine sebep olabilir. 
  • Kalıtsal Kan Bozuklukları
  • İlaçlar

Adet Düzensizliği Belirtileri Nelerdir?

Adet Düzensizliği Belirtileri Nelerdir?

Adet düzensizliğinizde regl döneminiz geldiğinde adet görememe, adet döneminin sık ya da seyrek olarak görülmesi, aşırı kanama gibi durumlar yaşamanıza neden olabilir. Adet düzensizliği belirtileri şu şekilde sıralanabilir: 

  • Şiddetli ağrı ve kramp
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Nefes darlığı
  • Mide bulantısı, kusma
  • Normalden çok daha az veya fazla olan adet kanamaları
  • Art arda üç veya daha fazla adet periyodunu kaçırmak
  • Regl döneminin 7 günden daha fazla sürmesi
  • Pedi gün veya gece boyunca birkaç saatte değiştirme ihtiyacı
  • Her regl döngüsü arasında değişiklikler olması
  • Meme ucu akıntısı
  • Adet döneminizin 21 günden az ya da 45 günden fazla olması 
  • Adet dönemi aralarında vajinanızda kanama ya da lekelenme görülebilir
  • Adet döngüsü arası olan dönemler cinsel ilişki sonrası kanama olması
  • Menopoz döneminde kanama meydana gelmesi

Adet Düzensizliği Zararları Nelerdir?

Adet düzensizliğinin uzun süre görülmesi sağlığınız üzerinde bazı olumsuz etkileri vardır. Bu durum bazı hastalık risklerinin artmasına neden olabilir.

Adet düzensizliğinin sağlığınız üzerindeki zararları şekilde sıralanabilir:

Uzun süredir adet düzensizliği yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalı ve doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemine devam etmelisiniz. Doktorunuz ilaç verebilir, bunları düzenli olarak içmeniz gerekir. 

Adet Düzensizliği İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Adet düzensizliği için semptomları azaltmak için dikkat etmeniz gereken bazı şeyler vardır. İlk olarak beslenmenize dikkat etmelisiniz.

Daha sağlıklı ve besleyici gıdalar tüketebilir ve genel sağlığınızı olumlu yönde değiştirebilirsiniz. Kilo vermek veya almak isterseniz diyetisyen eşliğinde size özel beslenme programı çıkarabilirsiniz.

Aynı zamanda dengeli ve yeterli egzersiz yapabilir, gün içerisinde doğada kısa yürüyüşler yapabilirsiniz.

Kendinizi yormayacak şekilde hafif egzersizlere yönelebilir. Bu süre zarfında yeterince dinlenmeye ve uyku düzeninize dikkat edebilirsiniz. Düzenli kontroller yaptırabilir ve jinekoloğunuza danışabilirsiniz. 

Adet Düzensizliğine Ne İyi Gelir?

Adet Düzensizliğine Ne İyi Gelir?

Adet düzensizliğinin önüne geçebilmek için evde bazı uygulayabileceğiniz basit yöntemler bulunur.

Adet düzensizliği dönemindeki ağrıları, krampları ve diğer semptomları azaltabilir. Adet düzensizliğine karşı evde dikkat edebileceğiniz bazı yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Gün içerisinde bol bol su içmek
  • Kilo kontrolünü sağlamak
  • Yoga veya egzersiz yapmak
  • Kısa yürüyüşler
  • Gün içerisinde 1 veya 2 fincan zencefil, tarçın ve kekik çayı içebilirsiniz
  • Yemeklerinize tarçın, çörek otu ve zerdeçal tohumu ekleyebilirsiniz
  • D ve B vitamini takviyesi alabilirsiniz
  • 1 su bardağında su ile seyreltilmiş elma sirkesi içebilirsiniz
  • Ananas

Adet Düzensizliğinde Tedavi

Adet düzensizliğinde tedavi yöntemleri genellikle rahatsızlığınızın boyutuna, genel sağlığınıza, rahatsızlığınızın nedenine ve üreme geçmişinize bağlı olarak değişir.

Bu nedenle tedavi yöntemleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Doktorunuzun muayene sonrası önerebileceği bazı tedavi yöntemleri ve ilaç türleri vardır. Demir takviyesi olan ilaçlar önerebilir. 

Hormon replasmanları hormonal dengesizlikleri tedavi etmek amacıyla kullanılabilir.

Doğum kontrol hapları adet döneminizi düzenleyebilir ve adet görme sürelerinizi kısaltabilir.

Bununla beraber bazı cerrahi operasyonlarda tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Sizin için en doğru tedavi yöntemine doktorunuz muayene sonrası karar verir ve tedavi yöntemleri ile rahatsızlığınızın semptomları durdurulabilir veya azaltılabilir. 

Adet Düzensizliği Hakkında Sık Sorulan Sorular Nelerdir?

Doğum sonrası adet düzensizliği neden olur?

Doğum sonrası görülen adet düzensizliği genellikle normal olarak görülür. Yeni doğum yaptıysanız eğer adet döngünüz genellikle 8 veya 16 hafta arasında değişkenlik gösterebilir. Bebeğinizi emziriyorsanız adet döngüsü bu durumdan kaynaklı daha geç başlayabilir. Genel sağlık durumunuz varsa rahatsızlığınız adet düzensizliğinde değişiklik olmasına neden olabilir.

Adet düzensizliği için bitkisel çözümler nelerdir?

Adet düzensizliğinizde semptomların azaltılması için bazı bitkisel ürünlere başvurabilirsiniz. Doğal olması nedeniyle sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilir. Ağrı, kramp gibi bazı rahatsızlıkların azaltılmasına neden olabilir. Adaçayı, tarçın, rezene, papatya ve kantaron çayı gibi bazı bitkisel çayları adet döneminde tüketebilirsiniz. Günde 1 veya 2 fincan olarak tüketebilirsiniz.

Düzenli adet görmek için ne yapılabilir?

Adet düzensizliğinin ana sebebi jinekolojik problemden kaynaklı bir durum değilse düzenli olarak adet görmek için dikkat edebileceğiniz bazı noktalar vardır. İlk olarak beslenmenize ve günlük olarak sıvı alımına dikkat etmeniz gerekir. Aşırı tuzlu yiyeceklerden, kafeinli içeceklerden uzak durmalısınız. Düzenli olarak egzersiz yapabilirsiniz.

"Hamilelik Belirtileri Rehberi" içeriğimizi okumak için:

 🤰🏻 Hamilelik Belirtileri Nedir? Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Op. Dr.
Aleyna Aydın
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Medical Park Yıldızlı
4770

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.