Akciğer kanserini tedavi edebilecek belirli bir beslenme şekli yoktur. Fakat hastanın genel sağlığını iyileştirebilmek adına sağlıklı ve dengeli beslenmek gereklidir.
Ayrıca hastanın enerji seviyesi yükseltilerek tedavi sırasında hastaya daha fazla güç vermeye yardımcı olabilecek bir beslenme şekli oluşturulabilir.
Akciğer kanseri ve tedavisi bazen iştahı olumsuz etkileyerek dengeli bir beslenmeyi zorlaştırabilir. Şiddetli vakalarda bu durum; ciddi kilo kaybı, kas kaybıyla ilişkili bir durum olan ve görünümü kötüleştirebilen kaşeksiye yol açabilir.
Akciğer kanseri tedavisi sırasında kilonuzu ve sağlığınızı korumanıza yardımcı olacak dengeli bir beslenme planı oluşturmanız gerekebilir. Bunun için hem doktorunuza hem de uzman bir diyetisyene danışmanız oldukça önemlidir.
Akciğer Kanserine İyi Gelen Besinler
Akciğer kanserinde uygulanan dengeli ve sağlıklı beslenmenin amacı; hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olmaktır.
Akciğer kanseri vakalarında; genellikle orta düzeyde bir kiloyu korumaya, ishal veya ağız yaraları gibi tedaviden kaynaklanan yan etkileri kötüleştirebilecek yiyeceklerden kaçınmak gerekebilir.
Bunun için dengeli bir beslenme alışkanlığı edinmek çok önemlidir.
Kişiden kişiye göre değişebilen beslenme çeşitleri akciğer kanserinin etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Bazı hastaların kilo vermekten kaçınmak için yeterli kalori alması gerekebilirken bazılarının güvenli bir şekilde kilo vermesi gerekebilir. Akciğer kanserine iyi gelen besinler şu şekilde sıralanabilir;
- Meyve çeşitleri
- Sebzeler
- Tahıl ürünleri
- Kuru baklagiller
- Kuruyemiş çeşitleri
- Kümes hayvanlarının etleri
- Balık çeşitleri
- Yumurta
- Süt ve süt ürünleri
- Az miktarda kırmızı et tüketimi. Bu tür besin maddelerini tüketmek akciğer kanserinin etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Yapılan bir araştırmada bu yiyecekleri tüketmek kanser de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara yakalanma olasılığını düşürmektedir.
Ayrıca bu besinlerin tüketilmesi daha düşük bir ölüm oranı ile ilişkilendirilmiştir. Bunun nedeni, bu yiyeceklerin çoğunun oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar içermesidir.
Akciğer kanserine iyi gelen besinler tüketilerek gerek tedavi aşamasında gerekse tedavi sonrasında ortaya çıkabilecek yan etkiler en aza indirilebilir.
Akciğer Kanserinde Beslenmenin Rolü
Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri yiyeceklerden almak, sağlıklı bir vücut yapısı için olmazsa olmaz bir faktördür.
Mümkün olduğunca, vücudunuza enerji kazandırmaya ve sizi güçlü tutmaya yardımcı olacak besleyici yiyecekleri seçmek önemlidir.
Böylece, uygulanan akciğer kanseri tedavisinin yan etkileri daha iyi tolere edilir.
Dengeli ve sağlıklı beslenme; hastanın genel sağlığı destekleyerek kaşeksiden kaçınmasına yardımcı olabilir. Böylece hastanın iyileşmesi desteklenerek, vücut bağışıklığı artırılır. Dengeli ve sağlıklı beslenme; enerji seviyesini korumaya yardımcı olabilecek doğru miktarda protein ve kalori yemek anlamına gelir. Özellikle uzmanlar, sağlıklı kas kütlesini desteklemeye yardımcı olmak için protein alımını günde kilogram başına yaklaşık 1,2 ila 1,5 grama çıkarılmasını önermektedir.
Yapılan araştırmalar, kanda yüksek D vitamini seviyelerinin olması akciğer kanserine karşı korunmaya ve bu rahatsızlığa sahip kişilerin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur. Vücut, güneş ışığından D vitamini üretir. D vitamini yağlı balık, süt ve mantar gibi yiyeceklerde bulunur. Düşük D vitamini seviyelerinde takviye gerekebilir.
Sigara Kullananlarda Sağlıklı Beslenmenin Önemi
Sigara, akciğer kanserinden kaynaklanan ölümlerin en büyük nedenidir. Sağlıklı ve dengeli beslenme, akciğer kanseri riskinin azaltılmasında önemlidir. Örneğin, kırmızı et ve doymuş yağ oranı yüksek yiyecekleri zeytinyağı, kuruyemiş ve avokado gibi doymamış yağ kaynaklarıyla değiştirmek, özellikle sigara içen kişilerde akciğer kanseri riskini düşürmeye yardımcı olabilir. Meyve ve sebzeler de özellikle sigara içenlerde kanser karşıtı beslenmede önemlidir. Ayrıca, orta düzeyde bir vücut ağırlığını korumak ve yaşam boyu fiziksel olarak aktif olmak kanseri önlemeye yardımcı olabilir.
Akciğer Kanseri Tedavisi Sonrası Beslenme
Belirli yiyecekleri yemek ve bazı yiyecekleri tüketmekten kaçınmak, kemoterapiyle ilişkili yan etkileri azaltmaya yardımcı olabilir. Kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaçlar, vücutta bulunan kanser hücrelerini öldüren oldukça güçlü ilaçlardır. Bu ilaçlar çok güçlü oldukları için hastalarda bazı yan etkilere neden olabilir.
Akciğer kanseri tedavisinden sonra ortaya çıkan yan etkileri ortadan kaldırmak için bazı besin maddelerini tüketmek sağlık için faydalı olabilir.
- Mide bulantısı için; büyük porsiyonlarda yiyecek tüketmektense daha küçük ve daha sık öğünlerde beslenme yapılarak önlenebilir. Böylece, akciğer kanseri tedavisinde ortaya çıkan mide bulantısının önüne geçilebilir.
- Kusmayı önlemek için; kusma hali ortadan kalkana kadar belirli bir süre herhangi bir yiyecek ve içecek tüketiminden kaçınmak gerekebilir. Kusma hali ortadan kalktığında az miktarda sıvı içilebilir. Kusmaya devam etmiyorsanız, süzme çorbalar gibi daha yoğun sıvılar tüketilebilir. Hasta, katı yiyecekler yeme durumuna geldiğinde, sık öğünlerle ve az porsiyon tüketerek beslenmek kusmanın önüne geçebilir.
- İshali önlemek için; yağlı, kızarmış yiyecekler, brokoli veya lahana gibi çok lifli çiğ sebzeler, meyve çekirdekleri ve kabuklarını tüketmekten sakınmak gerekir. Bu tür yiyecekler yerine; yoğurt, süzme peynirin yanı sıra pirinç, erişte ve patates gibi besinler tüketmek akciğer kanseri tedavisinde ortaya çıkan ishali önlemek için faydalı olabilir. Ayrıca irmik, buğday, haşlanmış yumurta, fıstık ezmesi, beyaz ekmek, konserve, meyve ve sebzeler de ishale karşı tüketilebilecek besin maddeleridir.
- Kabızlığı önlemek için; günlük belli miktarlarda su tüketimi yapmak oldukça önemlidir. Brokoli, lahana ve gazlı içecekler gibi gaz yapan yiyecek ve içeceklerden kaçınmak kabızlığa karşı fayda sağlayabilir. Bu tür yiyecekler yerine, semptomları hafifletmeye yardımcı olabilecek yüksek lifli yiyecekler yemeyi kabızlık için iyi gelebilir. Ayrıca; tam tahıllı ekmekler ve tahıllar, kuru meyveler, buğday kepeği veya tohumu, taze meyve ve sebzeler (patatesin kabuğuyla), kuru fasulye, bezelye, yulaf, arpa, esmer pirinç gibi besin maddelerinin tüketilmesi akciğer kanseri tedavisinde kabızlığı önleyebilir.
- İştahsızlık; kanser tedavisi sonrasında herhangi bir yiyecek yemek istemediğinizde, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri almak yine de önemlidir. Bunun için gün boyunca daha sık küçük öğünler ve atıştırmalıklar tüketilebilir. Fıstık ezmesi, tavuk, haşlanmış yumurta ve humus gibi beslenmede yüksek kalorili, yüksek proteinli yiyeceklerin miktarı artırılabilir. Bu tür akciğer kanserine iyi gelen besinler tüketilerek akciğer kanseri tedavisinin yan etkileri azaltılmaya çalışılır.
- Ağız yaralarını önlemek için; yulaf ezmesi ve elma püresi gibi yumuşak yiyecekler tüketilebilir. Acılı veya tuzlu yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Portakal, limon ya da domates gibi asit içerikli besinlerin tüketiminden kaçınmak gerekir.
Akciğer Kanseri İyi Gelen Besinler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Akciğer Kanserinde Anti-anjiyojenik Besinler Nelerdir?
Anti-anjiyojenik besinler, bir tümörün neden olduğu kan damarı büyümesini yavaşlattığı bilinen besinleri içerir. Bu besinler arasında brokoli, karnabahar, kara lahana, Brüksel lahanası, turp, portakal, limon, greyfurt, sarımsak, maydanoz, zerdeçal, Hindistan cevizi, yaban mersini, ahududu, böğürtlen ve çilek bulunur. Anti-anjiyojenik beslenme ile kanser tedavisine yardımcı olabilecek besinler tüketilebilir. Bu tür yiyecekler hem genel sağlık için hem de akciğer kanseri tedavisi için oldukça önemli olan besin maddeleridir.
Kanser Hücrelerini Öldüren Besinler Var mıdır?
Yiyecekler kanser hücrelerini öldürmez. Ancak, çeşitli bitkisel gıdaları içeren bir beslenme kanser riskini azaltabileceğini gösteren araştırmalar vardır. Meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve fasulyeler kanser riskini azaltabilecek besin maddeleridir. Kanser karşıtı etkileri olabilecek vitaminleri, mineralleri ve diğer bileşikleri içerisinde barındıran besin maddeleri tüketilerek kanser riski azaltılabilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Cemal Asım Kutlu
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/9Cu0Qb2R.jpg
Göğüs Cerrahisi
Medical Park Samsun
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Göğüs Cerrahisi
30.9.2024
30.9.2024
772
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.