Vücuttaki sağlıklı hücreler bölünebilme yeteneğine sahiptir. Yaşamın ilk yıllarında daha hızlı bölünebilen hücrelerin bölünme hızı yaşla birlikte azalır. Hücre bölünmesi sırasında hasarlı bir şekilde bölünen hücreler ise kendiliğinden yok edilir ve bölünmeye devam etmesine izin verilmez.
Çeşitli sebepler sonucunda hücreler gereğinden fazla bölünebilir veya hasarlı hücrelerin bölünmesi vücut tarafından engellenemeyebilir. Bu durumlarda oluşan hücreye kanserli hücre denir.
Akciğer kanseri oldukça sık görülen, ciddi sonuçları olan kanser türlerinden biridir.
Erken evrelerde genellikle belirti vermediği için teşhis edildiğinde hastalık sıklıkla ileri evreye gelmiştir. Bu nedenle risk altında olan bireylerin düzenli olarak tarama yaptırmaları önemlidir
Akciğer Kanseri Nedir?
Akciğer kanseri, akciğerlerde meydana gelen kontrolsüz hücre bölünmesi sonucunda gözlenir. Akciğer kanserinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte sigara tüketimi gibi bazı riski artıran faktörleri bilinmektedir. Kanser genellikle bronşlardaki hava yollarında veya alveollerde (hava keseciklerinde) başlar. Başka yerlerde başlayıp akciğerin doku ve organlarına metastaz yapan kanser hücreleri akciğer kanseri olarak adlandırılmaz.
Akciğer kanseri, tüm dünyada en yaygın görülen kanser türlerinden biridir ve erken teşhis edilmediğinde hızla ilerler. Kanser, erken evrede tespit edilirse tedavi edilebilir ancak ileri evrelerde tedavi şansı azalır.
Akciğer Kanserinin Türleri
Kanser hücresinin mikroskobik görüntülenmesine göre sınıflandırma yapılır. Akciğer kanserinin sık görülen iki türü vardır.
- Küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK): En yaygın görülen akciğer kanseri türüdür. Kanser vakalarının yaklaşık olarak %80’ini oluşturur. Adenokarsinom ve skuamöz hücreli olarak iki türü bulunur. Skuamöz hücreli kanser sigara tüketimine bağlı olarak gelişen akciğer kanseridir.
- Küçük hücreli akciğer kanseri: KHDAK’a göre daha hızlı gelişir ve tedavisi daha zordur. Sigara kullanımı ile ilişkilidir. Çok hızlı metastaz (yayılım) yapar bu nedenle tanı konulduğunda çoktan vücuda yayılmış olabilir.
Akciğer kanseri tedavisi hangi kanser türüne sahip olduğunuza göre değişebilir. Akciğer kanserinin tanı ve tedavisi ile ilgili daha detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.
Akciğer Kanseri İlk Evre Belirtileri
Kanser tümörün boyutuna, derinliğine, metastaz yapıp yapmadığına göre evrelendirilir. Her kanser türünün evrelendirilmesi farklıdır. Kısaca akciğer kanser evrelendirilmesi şu şekildedir:
- Evre 0: Kanser hücreleri bronşun üst kısımlarındadır.
- Evre 1: Kanser akciğerde bulunur, dışarıya yayılmamıştır.
- Evre 2: Evre 1’e göre daha büyüktür ve aynı lobda birden fazla tümör hücresi bulunabilir.
- Evre 3: Kanser lenf bezi veya yapılarına yayılmıştır. Loblarda birden fazla tümör bulunabilir.
- Evre 4: Kanser akciğerin çevresine yayılmaya başlamıştır.
Akciğer kanserinin 0, 1 ve 2. evreleri erken evre 3 ve 4. evreleri geç evre olarak kabul edilir. Kanserin hangi evrede olduğuna bağlı olarak farklı belirti ve semptomlar görülebilir. Erken evrede tahribat henüz büyük boyutta değildir. Bu nedenle öksürük, nefes darlığı gibi hafif semptomlar görülmekle birlikte bazı durumlarda hiç belirti görülmeyebilir. Geç evrede ise daha fark edilir semptomlar görülür.
Akciğer Kanseri 0. Evre Belirtileri ve Fotoğrafları
Akciğer kanserinin 0. evresi, kanser hücrelerinin henüz akciğerin iç tabakasıyla sınırlı olduğu en erken evredir. Bu aşamada genellikle belirgin bir belirti görülmez ve hastalık, rutin taramalar sırasında tesadüfen tespit edilir. Semptomlar ortaya çıkmasa da kanserli hücrelerin varlığı akciğer dokusunda gözlemlenir. Erken evre fotoğrafları genellikle kanserin henüz yayılmadığını gösterir.
Akciğer Kanseri 1. Evre Belirtileri ve Fotoğrafları
1.evrede, tümör hala akciğerde sınırlıdır ve diğer organlara yayılmamıştır. Belirtiler hafiftir ve öksürük, nefes darlığı veya göğüs ağrısı şeklinde ortaya çıkar. Bu evrede kanser cerrahi olarak çıkarılabilir ve tedavi başarı oranı yüksektir. Fotoğraflarda, kanserli dokunun sınırlı bir alanda toplandığı görülür.
Akciğer Kanseri 2. Evre Belirtileri ve Fotoğrafları
2.evrede, kanser hücreleri akciğerdeki daha derin dokulara yayılmaya başlar ve lenf düğümlerine sıçrayabilir. Öksürük, balgamda kan, göğüs ağrısı ve halsizlik gibi belirtiler bu evrede yaygınlaşabilir. Cerrahi müdahale, kemoterapi ve radyoterapi bu evredeki tedavi seçenekleridir. Fotoğraflar, tümörün büyüklüğünün arttığını ve lenf düğümlerine sıçrama belirtilerini gösterir.
Akciğer Kanseri 3. Evre Belirtileri ve Fotoğrafları
3.evrede kanser, akciğer dışındaki dokulara ve lenf düğümlerine yayılmaya başlar. Bu evrede belirtiler arasında; sürekli öksürük, şiddetli göğüs ağrısı, yutma zorluğu, kilo kaybı ve halsizlik bulunur. Tedavi daha karmaşık hale gelir ve genellikle cerrahi müdahale, kemoterapi ve radyoterapi kombinasyonu uygulanır. Fotoğraflarda, tümörün büyük bir kısmının akciğer dokusunu etkilediği ve çevre dokulara yayılmaya başladığı görülebilir.
Akciğer Kanseri 4. Evre (Son Evre) Belirtileri ve Fotoğrafları
4.evre, akciğer kanserinin en ileri evresidir ve kanser diğer organlara metastaz yapmıştır. Bu evrede şiddetli nefes darlığı, sürekli yorgunluk, kemik ve baş ağrısı, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi belirtiler yaygındır. Tedavi, kanseri tamamen ortadan kaldırmaktan ziyade hastanın yaşam kalitesini iyileştirmeye yönelik olur. Fotoğraflar, kanserin geniş bir alana yayıldığını ve akciğer dışında organlara sıçradığını gösterir.
Akciğer Kanserinin En Sinsi 9 Belirtisi
Akciğer kanserinin erken evresinde tümörler henüz çok büyük değildir ve farklı vücut dokularına metastaz yapmaz. Bu durumda hastalık erken evrelerde belirgin semptomlara neden olmayabilir. Günümüzde kanser tedavisi her evreye uygun bir şekilde planlanabilir. Ancak henüz metastaz yapmamış kanser tedavisinde başarı şansı daha yüksektir. Bu nedenle akciğer kanserinin ilk evre belirtileri hakkında bilgi sahibi olmakta ve risk taşıyan kişilerin düzenli olarak kontrollerini yaptırmasında fayda vardır. İşte akciğer kanserinin en sinsi 9 belirtisi.
Öksürük
Öksürmek vücuttaki tahriş edici maddelerin boğaz veya solunum yolu ile dışarı atılmasıdır. Birçok hastalık ile ilişkilendirilebilir. Ancak soğuk algınlığı veya solunum yolu hastalıkları nedeniyle görülen öksürük genellikle 1 hafta içerisinde geçer. İnatçı, yoğun ve iyileşmeyen bir öksürük akciğer kanserinin belirtisi olabilir. Özellikle sigara içen bireylerin kronik öksürüklerindeki değişikliklere dikkat etmesi gerekir. Öksürük sonucunda kan veya kanlı balgam, kanlı mukus ile karşılaşırsanız en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.
Dispne (Nefes Darlığı)
Nefes darlığı nefes alırken göğüste sıkışma veya derin bir nefes alamama olarak tanımlanır. Dispne kişinin yaşam kalitesini düşürebilir. Ne zaman nefes darlığı yaşadığınızı not edebilirsiniz. Nefes darlığı kanser hücrelerinin hava yolunu tıkaması sonucunda veya akciğer çevresinde sıvı birikmesi ile görülebilir. Sıvı birikmesi durumu plevral efüzyon olarak adlandırılan en yaygın görülen akciğer kanseri semptomlarından biridir. Tıkanmış veya daralmış solunum yollarına sahip olduğunuzda nefes aldığınız zaman ciğerlerinizden bir hırıltı veya ıslık sesi çıkabilir. Bu çıkan ses de benzer şekilde akciğer kanserinin de belirtisi olabilir. Nefes darlığının neden kaynaklandığından emin olmak için doktorunuzla görüşebilirsiniz.
Ses Kısıklığı veya Ses Değişikliği
Akciğer kanseri farklı bölgelerde oluşarak bulunduğu bölgeleri etkiler. Örneğin ses tellerinin olduğu bölgede bulunan tümör ses tellerinde değişikliğe veya ses kısıklığına neden olabilir. Larenjit olarak bilinen ses kısıklığı erken dönem akciğer kanser belirtisi olabilir. 2 hafta veya daha uzun süren bir ses kısıklığınız varsa tıbbi yardım almanızda fayda vardır.
Kronik Yorgunluk
Yorgunluk genellikle çok ciddiye alınmayan bir semptomdur ancak kanser dahil çoğu hastalığın erken habercisi olabilir. Herhangi bir kanser durumunda vücudunuz kanserli hücrelere karşı savaşır. Bu durumda tükenmiş, enerjiniz bitmiş gibi hissetmenize neden olabilir. Kendinizi sürekli olarak enerjisiz ve uyuşuk hissederken bulabilirsiniz. Kanserin evresi ilerledikçe yorgunluk daha belirgin hale gelir. Hayat kalitesi üzerinde büyük bir etkiye sahip olan bu durum ile ilgili doktorunuza danışarak tavsiye alabilirsiniz.
Ateş
Ateş, vücutta bir enfeksiyon olduğu anlamına gelir. Bu enfeksiyon soğuk algınlığına neden olan bir virüsten kaynaklandığı gibi kanser hücresinden de kaynaklanıyor olabilir. Normal vücut ısısı 37- 38 derece aralığındadır. Çok yükselen ateş sağlığınız için tehlikelidir bu nedenle en kısa sürede doktorunuza görünmeniz gerekir.
Ödem
Ödem dokularda sıvı birikimi olarak bilinir. Kılcal damarlar hasar gördüğünde ya da basınca maruz kaldığında sıvı sızdırabilir. Lenf düğümleri fazla sıvıyı temizlemek için uğraşır. Ancak lenf düğümlerine yayılan kanser hücreleri lenflerin düzgün çalışmasını engelleyebilir. Bunun sonucunda bacaklarınız, kollarınız hatta yüzünüzde bile ödem kaynaklı şişkinlikler meydana gelebilir.
Beklenmeyen Ağırlık Kaybı
Kilo vermek çoğu zaman sağlığı iyileştirici etkilere sahiptir. Ancak ağırlık kaybının sağlıklı ve bilinçli bir şekilde olması önemlidir. Çoğu zaman bir diyetisyen eşliğinde ağırlık kaybı sağlanır. Ancak bazen diyabet, kanser gibi hastalıkların belirtisi olarak beklenmeyen bir ağırlık kaybı görülebilir. Akciğer kanseri dahil birçok kanser türünde hastalar 6 ay gibi bir sürede herhangi bir çaba göstermeden vücut ağırlığının %10’unu kaybedebilir. Bu durum kanser hücrelerinin normalden fazla enerji kullanımından kaynaklanır. Ancak beklenmeyen kilo kaybı her zaman bir hastalığınız olduğu anlamına gelmez. Her ihtimale karşı durumu ciddiye alıp en yakın sağlık kuruluşundan kontrollerinizi yaptırmanızda fayda vardır.
Vücut ağrısı
Akciğer kanseri vücudun belirli bölgelerinde gün boyu veya belirli zamanlarda ağrılara neden olabilir. Kanser sonucunda lenflerde meydana gelen genişlemeler veya akciğer dışına yaptığı metastazlar göğüste bir ağrı veya rahatsızlık hissedilmesine neden olabilir. Göğsün yanı sıra kemiklere yayılmış kanser sırt veya omuzlarda da ağrı meydana getirebilir. Bazı durumlarda baş ağrıları kanserin beyne metastaz yapması ile ilişkilendirilebilir. Ancak tüm bunların kesin bir şekilde söylenebilmesi için doktor muayenesinden geçmeniz gerekir.
İştah Kaybı
Dönemsel olarak canımızın bir şey istemediği veya daha az yemek istediğimiz zamanlar olabilir. Şiddetli iştahsızlığın altında yatan nedenler psikolojik veya kullanılan ilaçlara bağlı olabileceği gibi akciğer kanserinin erken belirtisi de olabilir.
Akciğer kanseri çeşitli nedenlerden dolayı akciğerde bulunan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünmesi ile ortaya çıkar. Birleşerek tümörü oluşturan kanser hücreleri büyüklüğü veya yayıldıklarına alana bağlı olarak farklı kanser evrelerini meydana getirir. Daha iyi bir tedavinin uygulanması için çoğu kanserin erken evrede tespit edilmesi istenir. Ancak günümüzde gelişen teknoloji ile kansere her evrede müdahale edilmekte ve etkili tedaviler uygulanmaktadır.
Yukarıdaki belirtilere sahip olmanız akciğer kanseri olduğunuz anlamına gelmeyebilir. Ancak sağlığınızı riske atmamak adına yukarıda bahsedilen semptomlara sahipseniz size en yakın sağlık kuruluşundan bir randevu almanızda fayda vardır.
Akciğerde yer alan hücrelerin dengesiz bir şekilde çoğalması sonucu meydana gelen kötü huylu tümöral oluşumlara akciğer kanseri adı verilir. Kanser hücreleri öncelikle bulunduğu yerde çoğalarak kitlesel bir yapı oluşturur. İleri evrelere gelindiği zaman ise çevre doku ve organlara yayılım gösterir. Akciğer kanseri oldukça sık görülen, ciddi sonuçları olan kanser türlerinden biridir. Erken evrelerde genellikle belirti vermediği için teşhis edildiğinde hastalık sıklıkla ileri evreye gelmiştir. Bu nedenle risk altında olan bireylerin düzenli olarak tarama yaptırmaları önemlidir.
Akciğer Kanseri Belirtileri
Akciğer kanseri belirtileri, hastalık ilerledikçe görülmeye başlar. Erken evrelerde genellikle hiçbir belirti veya bulgu görülmez. En sık olarak akciğer kanseri belirtileri;
- Devamlı olan ve giderek daha kötü hale gelen öksürük,
- Kanlı balgam,
- Ses kısıklığı,
- Yutma güçlüğü,
- İştah kaybı,
- Ani ve hızlı ortaya çıkan kilo kaybı şeklinde sıralanabilir.
Akciğer Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Akciğer kanserine en çok sebep olan etken sigara kullanımıdır. Fakat hayatı boyunca hiç sigara içmemiş kişilerde de akciğer kanseri görülebilir. Bununla birlikte sigara, akciğer kanseri için en büyük risk faktörüdür. Tüm vakaların %85'inden fazlasından sigara sorumludur. Yapılan araştırmalara göre günde 25'den fazla sigara kullanan bireylerin hiç sigara kullanmayanlara göre 25 kat daha fazla akciğer kanserine yakalanma riski olduğu saptanmıştır.
Sigara kullanımı sadece akciğer kanserinin değil yemek borusu ve ağız kanseri gibi başka kanser türlerinin de sebebidir. Pasif içicilik de akciğer kanseri riskinde artışa neden olur. Eşleri sigara içen kadınların içmeyenlere göre %25 oranında daha fazla akciğer kanserine yakalanma riski taşıdığı saptanmıştır.
Akciğer kanserinin diğer bir nedeni ise asbest maruziyetidir. Asbest, kanserojen özellikleri olan ısıya ve aşınmaya dayanıklı, lifli yapıda bir mineraldir. Zararlı etkileri bilinmediği dönemlerde ısı ve ses yalıtımı için yaygın şekilde kullanılan asbest, şimdilerde sökümü sırasında işçiler zararlı etkilerine maruz kalmaktadır.
Akciğer Kanserinin Türleri Nelerdir?
Akciğerde başlayıp çevre doku ve organlara yayılan kansere birincil akciğer kanseri denir. Kanser, vücudunuzdaki başka bir yerde başlayıp akciğerlerinize yayılırsa, buna ise sekonder akciğer kanseri adı verilir.
Farklı primer akciğer kanseri türleri vardır ve bunlar küçük hücreli akciğer kanseri ve küçük hücreli olmayan akciğer kanseri şeklinde iki ana gruba ayrılır. Her 100 vakadan yaklaşık 12 tanesi küçük hücreli akciğer kanseri grubunda bulunur (%12). Genellikle sigara içmekten kaynaklanır ve çok erken dönemde yayılma eğilimi gösterir.
Akciğer kanserinin büyük bir çoğunluğu ise küçük hücreli olmayan kanserlerden meydana gelir (%88). Bu gruptaki kanserler biraz daha selim özellikler gösterir. Üç yaygın alt türü vardır. Benzer şekilde davrandıkları ve tedaviye benzer şekilde cevap verdikleri için birlikte gruplandırılırlar. Bu üç kanser türü adenokarsinom, skuamöz hücreli karsinom ve büyük hücreli karsinom şeklinde sıralanır.
Akciğer Kanseri Neden Olur?
Akciğer kanseri, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilen karmaşık bir hastalıktır. Akciğer kanserinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, aşağıdaki faktörler riski artırmaktadır:
- Sigara içme ve Pasif içicilik Sigara içmek, akciğer kanserinin en önemli risk faktörüdür. Sigara içen kişiler, içmeyenlere göre akciğer kanseri geliştirme riski yaklaşık 20 kat daha fazladır. Pasif içici olmakta, akciğer kanseri geliştirme riskini yaklaşık 20-30% artırır.
- Radyasyona maruz kalma: İyonize radyasyona maruz kalmak, akciğer kanseri riskini artırabilir. Bu, nükleer felaketler, radyasyon tedavisi veya mesleki maruziyet nedeniyle olabilir.
- Aşırı hava kirliliğine maruz kalma: Hava kirliliği, akciğer kanseri riskini artırabilir.
- Radon gazı maruziyeti: Radon, doğal olarak oluşan bir radyoaktif gazdır. Radon gazı, evlerde ve diğer binalarda bulunabilir. Radon gazı maruziyeti, akciğer kanseri riskini artırabilir.
- Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH): KOAH, akciğerlerin hava yollarını daraltan ve tahrip eden bir hastalıktır. KOAH'lı kişiler, akciğer kanseri geliştirme riski daha yüksektir.
- Aile öyküsü: Ailede akciğer kanseri öyküsü olan kişiler, akciğer kanseri geliştirme riski daha yüksektir.
Akciğer Kanseri Kaç Yılda Gelişir?
Akciğer kanseri, yavaş veya hızlı gelişebilir. Genellikle hücrelerin anormal büyümeye başlaması ile kanserin belirgin hale gelmesi arasında 5 ila 10 yıl sürebilir. Bu nedenle akciğer kanseri, uzun yıllar boyunca belirti vermeyebilir ve genellikle ileri evrelerde teşhis edilir. Erken teşhis için düzenli taramalar önemlidir.
Akciğer Kanserinin Tanısı Nasıl Konulur?
Risk grubunda olan kişiler düşük doz bilgisayarlı tomografi ile yıllık akciğer kanseri taraması yaptırmayı düşünebilirler. Akciğer kanseri taraması genellikle uzun yıllar boyunca yoğun olarak sigara içen ve sağlıklı olan 55 yaş ve üstü kişilere önerilir.
Akciğer kanserini işaret eden belirti ve bulgularınız varsa doktorunuz bazı tetkikler isteyebilir. Gerekli görülürse akciğer grafisi ya da bilgisayarlı tomografi çekilebilir. Balgamlı öksürüğünüz varsa balgam örneği alınarak laboratuvarda incelenir.
Anormal hücrelerden oluşan doku örneği biyopsi adı verilen bir yöntemle çıkarılarak incelenebilir. Yapılan testler sonucunda tanı konur. Akciğer kanseri evreleri ve türünün neler olduğu tespit edilir ve tedavi planlanır.
Akciğer Kanseri Tedavisi
Akciğer kanseri tedavisi genel sağlık durumunuz, kanserin türü ve evresi gibi bir dizi faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterir. Cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, immünoterapi gibi farklı tedavi seçenekleri vardır. Bu tedaviler tek başına ya da birkaçının kombinasyonu şeklinde uygulanabilir. Eğer akciğer kanseri risk grubunda yer alıyorsanız düzenli tarama planı için bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı tavsiye ederiz.
Akciğer Kanseri Ameliyatı
Akciğer kanseri ameliyatı, kanserin erken evrelerinde yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. Ameliyat sırasında kanserli dokunun tamamı veya bir kısmı çıkarılır. Bazı durumlarda tüm akciğerin alınması gerekebilir (pneumonektomi). Ameliyat, hastalığın yayılmasını engelleyebilir ancak ileri evrelerde genellikle kemoterapi veya radyoterapi ile desteklenir. Cerrahinin başarı oranı, kanserin evresine ve yayılımına bağlıdır.
Akciğer Kanseri Hakkında Sık Sorulan Sorular
Akciğer Kanseri Nedir?
Akciğerde yer alan hücrelerin dengesiz bir şekilde çoğalması sonucu meydana gelen kötü huylu tümöral oluşumlara akciğer kanseri adı verilir. Kanser hücreleri öncelikle bulunduğu yerde çoğalarak kitlesel bir yapı oluşturur. İleri evrelere gelindiği zaman ise çevre doku ve organlara yayılım gösterir. Akciğer kanseri oldukça sık görülen, ciddi sonuçları olan kanser türlerinden biridir.
Akciğer Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Akciğer kanserine en çok sebep olan etken sigara kullanımıdır. Fakat hayatı boyunca hiç sigara içmemiş kişilerde de akciğer kanseri görülebilir. Bununla birlikte sigara, akciğer kanseri için en büyük risk faktörüdür. Tüm vakaların %85'inden fazlasından sigara sorumludur. Yapılan araştırmalara göre günde 25'den fazla sigara kullanan bireylerin hiç sigara kullanmayanlara göre 25 kat daha fazla akciğer kanserine yakalanma riski olduğu saptanmıştır.
Akciğer Kanseri Evreleri Nelerdir?
Akciğer kanseri evreleri, kanserin yaygınlığını ve yayılma derecesini belirlemek için kullanılan bir sınıflandırma sistemidir. Bu evreleme sistemi genellikle TNM sistemine dayanır. TNM sistemi, tümör büyüklüğünü (T), lenf nodu tutulumunu (N) ve uzak metastaz varlığını (M) değerlendirir. Bu değerlere göre evreler; evre 0, evre 1, evre 2, evre 3 ve evre 4 olarak değişir.
Akciğer Kanseri Genetik mi?
Evet, akciğer kanseri genetik faktörlere bağlı olarak gelişebilir. Genetik yatkınlık, bireyin kansere yakalanma riskini etkileyen bir faktördür. Ancak, genetik faktörlerin yanı sıra çevresel etmenler de akciğer kanserinin gelişimine katkıda bulunabilir. Bununla birlikte bazı ailelerde, genetik yatkınlık nedeniyle bireylerde akciğer kanseri riski daha yüksektir.
Akciğer Kanseri Neden Olur?
Akciğer kanseri genellikle bir dizi faktörün bir araya gelmesi sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalıkta temel neden, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve çoğalmasıdır. Akciğer kanserine neden olan faktörler arasında genetik yatkınlık, çevresel etkenler ve yaşam tarzı faktörleri bulunmaktadır.
Akciğer Kanserinin İlk Belirtileri Nelerdir?
Akciğer kanserinin belirtileri genellikle ilerlediği dönemde ortaya çıkar ve hastalığın erken evrelerinde belirgin olmayabilir. Ancak, bazı yaygın belirtiler içerisinde; öksürük, nefes darlığı, hızlı kilo kaybı, yorgunluk, eller ve ayaklarda şişme gibi belirtiler yer alır.
Akciğer Kanseri Yaşama Şansı Var mı?
Evet, akciğer kanseri teşhisi konulmuş bireylerin yaşama şansı bulunmaktadır. Ancak, yaşam şansı hastalığın evresine, türüne, tedaviye yanıtına, genel sağlık durumuna ve birçok diğer faktöre bağlı olarak değişir. Akciğer kanseri genellikle erken evrelerde teşhis edilmediği için tedavi zorlu olabilir. Erken evrelerde teşhis edilen akciğer kanseri, tedaviye daha iyi yanıt verebilir.
Akciğer Kanseri 1. Evre Belirtileri Nelerdir?
Akciğer kanserinin erken evrelerinde belirtiler genellikle belirgin değildir veya hafif olabilir. Bu nedenle, birinci evre akciğer kanseri genellikle sessiz ilerler ve hastalığın teşhisi genellikle daha ileri aşamalarda konulabilir. Ancak öksürük, göğüs ağrısı, kilo kaybı gibi belirtiler erken evrelerde de ortaya çıkabilir.
Akciğer Kanseri 2. Evre Belirtileri Nelerdir?
Akciğer kanserinin ikinci evresinde, belirtiler genellikle daha belirgin hale gelir. Ancak yine de, bu belirtiler başka sağlık sorunlarından da kaynaklanabilir ve akciğer kanseri tanısı koymak için bir doktora başvurmak önemlidir. Akciğer kanseri 2.evre belirtileri içerisinde; balgam, öksürük, göğüs ağrısı, yorgunluk, ses kısıklığı, ağız kokusu gibi belirtiler vardır.
Akciğer Kanseri 3. Evre Belirtileri Nelerdir?
Akciğer kanserinin üçüncü evresinde, kanser genellikle daha ileri bir aşamaya gelmiş ve belirtiler daha belirgin hale gelmiştir. Bu evrede, kanser çevre dokulara veya lenf nodlarına daha fazla yayılmış olabilir. Ancak belirtiler, akciğer kanserinin evresi ve yerine bağlı olarak değişebilir. Akciğer kanseri üçüncü evre belirtileri içerisinde; yutma güçlüğü, ses kısıklığı, eller ve ayaklarda şişme, iştah ve kilo kaybı, yorgunluk, göğüs ağrısı vardır.
Akciğer Kanseri 4. Evre Belirtileri Nelerdir?
Akciğer kanserinin dördüncü evresi, kanserin vücudun diğer bölgelerine metastaz yaptığı evredir. Bu evre genellikle ileri bir aşamadır ve belirtiler daha yaygın ve şiddetli olabilir. Dördüncü evre akciğer kanseri belirtileri içerisinde; baş ağrısı, kemik ağrıları, ses kısıklığı, iştah ve kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı gibi farklı birçok semptom vardır.
Akciğer Kanseri Tedavisi için Hangi Bölüme Gidilir?
Akciğer kanseri tedavisi için göğüs cerrahisi ve tıbbi onkoloji bölümlerine başvurmak gereklidir. Hastalığın tanı ve tedavi süreci, uzman hekimler tarafından detaylı şekilde planlanır.
Akciğer Kanseri Ağrısı Nerede Hissedilir?
Akciğer kanseri genellikle göğüs bölgesinde ağrıya neden olabilir. İlerlemiş durumlarda ağrı sırt, omuz ve bazen de kollar gibi diğer bölgelere yayılabilir.
Akciğer Kanseri Genetik mi?
Akciğer kanseri bazı durumlarda genetik faktörlere bağlı olabilir, ancak çoğunlukla sigara kullanımı gibi çevresel etkenlerle ilişkilidir.
Akciğer Kanserinde Akıllı İlaç Kullanılır mı?
Evet, akciğer kanserinde akıllı ilaçlar, özellikle hedefe yönelik tedavilerde kullanılır. Bu ilaçlar, belirli genetik mutasyonlara sahip hastalar için etkili olabilir.
Akciğer Kanseri Ameliyatı Riskli mi?
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi, akciğer kanseri ameliyatı da riskler taşıyabilir. Ancak riskler, hastanın genel sağlık durumu ve kanserin evresine bağlı olarak değişiklik gösterir.
Akciğer Kanseri Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Akciğer kanseri ameliyatının süresi, tümörün boyutu ve yerleşimi ile yapılan cerrahi yönteme bağlı olarak değişiklik gösterir. Genellikle 2 ila 6 saat arasında sürebilir. Ameliyat öncesi yapılan detaylı incelemeler ve cerrahın planlaması, bu sürenin belirlenmesinde etkilidir. İleri vakalarda daha karmaşık cerrahiler daha uzun sürebilir.
Akciğer Kanseri İlaçla Tedavi Mümkün mü?
Evet, akciğer kanseri ilaçla tedavi edilebilir. Kemoterapi, immünoterapi ve akıllı ilaçlar, tedavi seçenekleri arasında yer alır.
Akciğer Kanseri Kaç Evreden Oluşur?
Akciğer kanseri dört evreye ayrılır. Erken evrelerde tedavi şansı daha yüksekken, ileri evrelerde tedavi seçenekleri daha sınırlı olabilir.
Akciğer Kanserinin Yayılma Hızı Nedir?
Akciğer kanserinin yayılma hızı, kanserin tipine ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Küçük hücreli akciğer kanseri genellikle daha hızlı yayılır.
Akciğer Kanseri Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Akciğer kanseri tedavi edilmediği takdirde ilerler ve vücudun diğer organlarına yayılabilir. Bu durumda hastanın genel durumu giderek kötüleşir.
Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı Ne Zaman?
Akciğer kanseri farkındalık ayı, dünya genelinde Kasım ayı olarak kabul edilmiştir. Bu dönemde kanserle ilgili bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları yürütülmektedir.
Onkoloji Rehberimiz: https://www.medicalpark.com.tr/medikal-onkoloji/b-6713
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Doç. Dr.
Ezel Taşdemir
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/rA0CINxc.jpg
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Medical Park Medical Park Antalya
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
İç Hastalıkları (Dahiliye)
25.5.2023
13.9.2024
237439
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.