Akciğer zarı kanseri belirtileri, akciğerlerin dışında göğüste veya plevra boşluğunda, akciğerleri çevreleyen, göğüs boşluğunun içini kaplayan zar olan plevra astarı boyunca oluşur. Aynı zamanda mezotelyoma olarak da bilinir.
Plevral boşlukta oluşan kanser, çoğunlukla vücudun başka bir yerinden plevraya yayılmıştır (metastaz yapmıştır).
Bu nedenle, hastalık bazen bilinmeyen birincil plevra kanseri olarak da adlandırılır.
Çoğunlukla akciğerden plevra boşluğuna yayılmıştır ancak meme, yumurtalık, pankreas, kolon ve diğer yerlerden de gelebilir.
Kanserin kökenini ve derecesini belirlemek için genellikle özel tanı testleri ve çeşitli prosedürler gerekebilir.
Akciğer Zarı (Mezotelyoma) Kanseri Nedir?
Göğüs ve akciğerlerinizin duvarlarını kaplayan zarda (plevra) büyüyen nadir bir bir kanserdir.
Mezotelyoma adını iç organlarınızı koruyan bir astar olan mezotelyumdan alır. Bu astarın herhangi bir yerinde oluşan kansere mezotelyoma denir.
En yaygın nedeni olarak asbest maruz kalma gösterilebilir.
Asbest, özellikle geçmişte inşaat ve imalat gibi işlerde çokça kullanılan bir mineral grubudur. Havadaki asbest parçacıklarına maruz kalma sonucu oluşabilen akciğer zarı kanseri belirtileri kendini hemen göstermeyebilir ve zamanla ortaya çıkabilir.
Solunan asbest lifleri akciğere gidebilir ve iltihaplanmaya neden olmaya başlayabilir. Uzun senelerle birlikte bu bir kansere dönüşebilir.
Vücudunuzun parçalaması için çok serttirler. Zamanla, bu parçacıklar akciğerde yara izi ve iltihaplanmaya neden olabilir.
Ayrıca kansere yol açan hücre değişikliklerine neden olurlar. Asbest maruziyeti ile ilgisi olmayan mezotelyomanın olası nedenleri biraz daha karmaşıklaşabilir.
Diğer nedenler şunları içerebilir:
- Daha önce göğsünüze yönelik radyasyon tedavisi almış olmanız
- Ailede görülen genetik mutasyonlar
- Karbon nanotüplere maruz kalma, diğer yapıları güçlendirmek için kullanılan bir yapı malzemesidir (şu anda araçlarda, spor ekipmanlarında ve diğer birçok malzemede bulunabilir.
Ayrıca asbeste maruz kalma riskinin en yüksek olduğu meslekler şunlardır;
- Gemi inşaatı da dahil olmak üzere inşaat işçileri ve inşaatçılar
- Tersanelerde çalışan donanma mensupları
- Bina tadilatçıları ve yıkım ekipleri
- Otomotiv, fabrika ve demiryolu işçileri
- Yalıtım üreticileri ve montajcıları
- İtfaiyeciler
- Tesisatçılar
- Madenciler
Asbestin kesin bir neden olmadığı durumlarda mezotelyomanın nasıl geliştiğini anlamak için daha fazla araştırma gerekebilir.
Akciğer Zarı Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Asbeste maruz kaldıktan sonra, plevral mezotelyoma semptomlarının ortaya çıkması 10 ila 50 yıl arası sürebilir.
Semptomlar genellikle ilk olarak göğüs boşluğunda ve solunum sisteminde ortaya çıkar. Akciğer zarı kanseri belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür;
Plevral kanser belirtileri, durumun başlangıç evrelerinde ortaya çıkmayabilir. Veya akciğer zarı kanseri belirtiler akciğer kanseri belirtilerine çok benzeyebilir. Belirtileri yaşamaya başlar başlamaz bir doktora danışmanız önemlidir.
Hekiminiz, belirtileri ne kadar süredir yaşadığınızı ve sorununuzun nedenini anlamanıza yardımcı olacak diğer soruları sorarak sizi yönlendirir.
Hastalık ilerledikçe, yeni ve kötüleşen semptomlar ortaya çıkabilir. Bu hususta hekiminizle ortaklaşa çalışıp onun önerdiği yolu izlemeniz önemlidir.
Akciğer Zarı Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?
Akciğer zarı kanseri genellikle belirtilere neden olmaz, bu nedenle bir görüntüleme testinde bulunmadığı sürece hastanın bu duruma sahip olduğunu fark etmesi çok zordur.
En çok kullanılan tanı testleri ve prosedürlerinin bir kısmı şunlardır:
Akciğer Zarı Kanseri Tedavisi
İlaçla tedavi yöntemi seçilebilir. Ağızdan veya damardan alınan kemoterapi ilaçları plevradaki kanser hücrelerini hedef alabilir ve öldürebilir. Kemoterapi ayrıca bilinmeyen birincil plevra kanserini tedavi etmek için radyasyon tedavisiyle (radyoterapi) birlikte kullanılabilir.
Bunun yanında X ışınları gibi yüksek enerjili radyasyon tedavisi, plevradaki kanser hücrelerini yok edebilir. Ya da kanserli dokuyu çıkarmak için yüksek hassasiyetli cerrahi operasyon, bazı erken evre vakalarında kullanılabilir.
Yeni tedaviler arasında gen terapisi ve fotodinamik terapi de yer alır. Araştırmacılar bu tedavileri geliştirmek için çaba gösterirler.
Daha az yan etkiyle hastalıkla daha iyi mücadele etmeyi amaçlarlar. Bunun yanında immünoterapi, palyatif bakım gibi seçenekler de mevcuttur.
Mezotelyoma Çeşitleri Nelerdir?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2015 yılında mezotelyomayı, kanserin geliştiği mezotelyumadaki hücre tiplerine (mezotelyal hücreler) göre üç kategoriye ayırır.
- Epiteloid mezotelyoma: Kötü huylu mezotelyomanın en yaygın formudur (%60 ila %80 vaka arasında görülür). Tedavisi en kolay olandır.
- Sarkomatoid mezotelyoma: Kötü huylu mezotelyomanın en nadir formudur (%10 vaka arasında görülür). Epiteloid mezotelyomadan daha hızlı büyür ve tedavisi biraz daha zorludur.
- Bifazik: Kötü huylu mezotelyomanın nadir bir formudur (%10 ila %15 vaka arasında görülür). Epiteloid ve sarkomatoid hücre tiplerinin bir karışımını içerir.
Sahip olduğunuz mezotelyoma türü, uzman hekiminizin hangi tedavilerin en iyi sonucu verebileceğini ve olası sonucunuzun ne olabileceğini belirlemesine yardımcı olacaktır.
Kötü Huylu Akciğer Zarı Evreleri
Teşhis sürecinin bir parçası olarak, bir mezotelyoma uzmanı hastalığın evresini veya ne kadar yayıldığını da belirler. Hastanın bulunduğu evre tedavi seçeneklerini etkili bir şekilde değerlendirmeye yardım eder.
Evreye Göre Plevral Mezotelyoma Yaşam Beklentisi
- Evre 1: 21 ay
- Evre 2: 19 ay
- Evre 3: 16 ay
- Evre 4: 12 ay
Doktorlar, tümörün boyutuna, kanserin lenf düğümlerine yayılıp yayılmadığına ve kanserin uzak organlara yayılıp yayılmadığına göre vücudun belirli bir bölgesini puanlamak için bu sistemi kullanacaktır.
Evre 1 ve evre 2 plevral mezotelyoma çok az veya hiç metastaz olmadığını gösterirken, ileri evrelerde lenf düğümlerine ve diğer organlara uzak yayılma olabilir. Evre belirlendikten sonra, tıbbi ekip hastanın vakası için etkili bir tedavi planı geliştirebilir.
Akciğer Zarı Kanseri Olanların Yapmaması Gerekenler
Sigara içmekten kaçınmak gerekir. İş yerinde ve her yerde kanserojenlerden kaçınmanız gerekir. Rutin kontroller ve takip testleri için doktorunuzla görüşmek üzere randevu almanız gerekir ve randevularınızı takip etmeniz de önemlidir.
Sıkça Sorulan Sorular
Akciğer Zarı Kanseri Belirtileri Kimlerde Görülür?
Plevral mezotelyoma teşhisi konulan çoğu kişi, kendilerini büyük miktarda asbeste maruz bırakan işlerde yıllarca çalışmıştır. Mezotelyomanın kendini göstermesi (15 ila 50 yıl) alabilir. Teşhis konulan çoğu kişi emeklidir (65 yaş ve üzeri) yıllarca mesleği gereği asbestle uğraşmıştır.
Akciğer Zarı Kanseri Komplikasyonları Nelerdir?
Mezotelyoma ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu komplikasyonlar arasında kan pıhtıları, plevra boşluğunda kanama ve daha yüksek enfeksiyon riski bulunur. Kanser belirtileri ve tedavileri yetersiz beslenmeye neden olabilir. İleri evre hastalık, kanser hücrelerini yayabilir. Plevral efüzyonlar sıvı birikmesine neden olur. Bu akciğer fonksiyonunu kısıtlar ve akciğeri çökertebilir.
Akciğer Zarı Kanseri Tedavi Edilebilir mi?
Kötü huylu plevral mezotelyoma dört aşamada da kesin bir şekilde tedavi edilemez. Klinik deneyler her gün yeni tedavileri test eder. Bunlar bir tedavi için umut sağlar ve yaşam beklentisini artıracak tedavi seçenekleri ile en sağlıklı sonuca ulaşılmaya çalışılır.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Cemal Asım Kutlu
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/9Cu0Qb2R.jpg
Göğüs Cerrahisi
Medical Park Samsun
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Göğüs Cerrahisi
30.9.2024
30.9.2024
102
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.