satır arası

Alt çene ameliyatı, alt çenedeki yapısal veya şekilsel bozuklukları düzeltmek için uygulanan cerrahi bir tedavi yöntemidir. Tıp alanında ortognatik cerrahi olarak tanımlanır. Alt çene ameliyatı, sağlık problemlerini tedavi etmek amacıyla uygulanabileceği gibi kişinin tercihine bağlı olarak estetik görünümü düzeltmek için de yapılabilir.

Alt çene ameliyatı, alt çenenin yapısal bozukluklarından kaynaklanan sorunları çözer. Bazı alt çene orantısızlıkları sırf şekilsel olarak kişiyi rahatsız etmez. Sağlık açısından sakıncalı olabilecek ısırma sorunları, uyku apnesi gibi semptomlara neden olabilir.

Ayrıca alt çene yapı bozuklukları kişinin diş yapısını da olumsuz etkileyebilir. Alt çene ameliyatı nedir sorusuna ağız diş sağlığı açısından çenedeki orantısızlığın düzeltilerek alt çenenin en iyi konuma getirilmesinin sağlanmasıdır şeklinde yanıt verilebilir.   

Alt Çene Ameliyatı Nedir? 

Alt çene ameliyatı ortodontist tarafından gerçekleştirilir. Ortodontist, hastanın durumunu, alt çenedeki yapı bozukluğunun boyutunu belirler. Hasta için en uygun tedavi planını uygulamak için alt çene yapı bozukluğunu tanısını koyar.

Alt çene ameliyatı nedir sorusuna ortodontist tarafından yapılan birtakım testler, tetkikler ve röntgen filmleriyle hastanın durumu değerlendirildikten sonra uzman doktor tarafından önerilebilecek bir tedavi yöntemidir şeklinde yanıt verilebilir. Alt çene ameliyatı kaç saat sürer sorusunun yanıtı, hastanın alt çene yapı bozukluğunun durumuna göre farklılık gösterebilir.

Ameliyat sonrası hastanın iki ya da üç gün hastanede gözetim altında yatması gerekebilir. Alt çene ameliyatı, büyük ve ciddi bir ameliyattır. Eğer alt çene ameliyatı olmayı düşünüyorsanız karar vermeden önce mutlaka bir ortodontiste danışmalısınız. Ameliyatın riskleri ve faydaları hakkında ortodontistinizden daha detaylı bir bilgi alabilirsiniz.       

Çocuklarda Alt Çene Ameliyatı Nasıl Olur? 

Çocuklarda alt çene ameliyatı, yetişkinlerde yapılan ameliyatla prensip olarak benzerlikler taşır. Çocuklarda alt çene ameliyatı, çenenin duruş yapı bozukluklarından kaynaklanan problemlerinin giderilmesi için uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Ancak bu tedavi yöntemi çocuk hastalarda kemiklerin gelişim aşaması durduğunda uygulanabilir. Bu genel olarak çocuklarda 14 ve 16 yaş aralığına denk gelir. Alanında uzman doktor tarafından hastanın genel sağlık durumu değerlendirilerek, gerekli tetkikler sonucunda alt çene ameliyatı kriterleri sağlandığı zaman uygulanabilir. Çocuklarda alt çene ameliyatı riskli mi sorusu için birtakım riskler taşıdığı söylenebilir.

Çocuklarda alt çene ameliyatı için dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Ameliyat olacak olan çocuk mutlaka kemik gelişimini tamamladığı yaşta olmalıdır. 
  • Ameliyat öncesindeortodontitedavisi ygulanarak diş yapısındaki bozukluklar giderilmelidir. 
  • Ameliyat kararı, çocuk cerrahisi, ortodontist ve plastik cerrahi uzmanlarından oluşan bir uzman ekip tarafından alınmalıdır.  
  • Eğer alt çene yapısal bozukluğu çocukta başka birtakım sağlık semptomlarına yol açmıyorsa ameliyat kararı ilerleyen yaşlara ertelenebilir.

Alt çene ameliyatı sonrası çocuk hastanın düzenli bir şekilde doktor tarafından kontrol edilmesi, tetkiklerinin yapılması, durumunun takip edilmesi önemlidir.    

Kadınlarda Alt Çene Ameliyatı Nasıl Olur?

Kadınlarda alt çene ameliyatı, erkeklerde uygulanan ameliyatla benzerdir. Ancak kadınlarda çene kemik yapısındaki farklılıklardan kaynaklanan birtakım farklılıklar görülebilir. Alt çene ameliyatı, hastanın çenesinin boyutunu, şeklini veya duruş yerini değiştirmek için uygulanan cerrahi bir yöntemdir.

Bu ameliyat, estetik görünümü iyileştirmek amacıyla da yapılabilir. Kadınlarda alt çene ameliyatı nasıldır sorusunun yanıtı alt çene yapısındaki bozukluğa bağlı olarak her kadın hasta için farklılıklar gösterebilir. Kadın hasta alt çene ameliyatına karar vermeden önce uzman doktor tarafından detaylı şekilde muayene edilir.

Yapılan muayene sonrasında hastanın tetkikleri değerlendirmeye alınarak ameliyat planlaması yapılabilir. Eğer hastanın alt çene bozukluğuna bağlı olarak diş diziliminde meydana gelen birtakım sorunlar varsa bunlar ameliyat öncesinde ya da sonrasında tedavi edilebilir.  

Alt çene ameliyatı, günümüzde yaygın olarak uygulanan gelişmiş bir tedavi yöntemidir. Yapısal alt çene bozuklukları yaşayan hastalarda oldukça başarılı sonuçlar verir. Alt çene ameliyatı sonrası hastanın yüz hatlarında, asimetrik ve belirgin bir iyileşme görülebilir. 

Kadınlarda alt çene ameliyatı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Ameliyat sonrası iyileşme süreci erkeklerdekine oranla daha uzun sürebilir. 
  • Ameliyat sonrası hastanın çok iyi bakılması gerekebilir. 
  • Ameliyat sonrası yüzde şişlikler oluşabilir. 
  • Ameliyat sonrası iz kalmariskine karşı önemlerin alınması gerekebilir. 

Eğer alt çene ameliyatı olmayı düşünüyorsanız plastik cerrah ya da ağız ve çene cerrahı ile görüşüp bu konu hakkında doktorunuzdan daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Her hastanın alt çene durumu yapısal olarak birbirinden farklılıklar göstereceği için alt çene ameliyatı da kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Bu nedenle, alt çene ameliyatı ile ilgili en doğru bilgiyi sizi muayene eden doktorunuzdan alabilirsiniz.

Erkeklerde Alt Çene Ameliyatı Nasıl Olur? 

Erkeklerde alt çene ameliyatı, prensip olarak kadınlardaki alt çene ameliyatı ile benzerlikler taşır. Hastanın alt çenesindeki yapısal bozuklukların, asimetrik görünümün düzeltilmesi için uygulanan bir cerrahi tedavi yöntemidir.

Hastanın alt çenesi çok önde ya da çok geride olabilir. Bu dış görünümde belirgin olsa da yapısal bozukluğun ana kaynağı uzman bir doktor tarafından muayene edilerek, gerekli olan tetkikler yapıldıktan sonra tam tanı konulur. Çünkü bazı öne geldiği düşünülen alt çene yapı bozukluklarının asıl kaynağı üst çene yapısının önde olmasından oluşabilir.

Bu yüzden uzman doktorun tam tanı koyması alt çene ameliyatı planlaması açısından büyük önem taşır. 

Yaşlılarda Alt Çene Ameliyatı Nasıl Olur? 

Yaşlılarda alt çene ameliyatı, gençlerde uygulanan ameliyatla benzer özellikler taşır. Ancak burada hastanın yaşına bağlı olarak dikkat edilmesi gereken başka sağlık sorunları olabilir.

Alt çene ameliyatı büyük bir ameliyat olduğu için hastanın genel sağlık durumunun uygun kriterleri karşılaması hayati önem taşıyabilir. Anestezi hasta için riskli olabilir. Ayrıca yaşlılarda alt çene ameliyatı sonrası iyileşme süreci daha dikkatli takip edilmesi gerekebilir.   

Alt Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır? 

Alt çene ameliyatı öncesinde hasta uzman doktor tarafından muayene edilir, tetkikleri incelenir, durumu değerlendirildikten sonra eğer hasta için uygunsa ameliyat planlamasına geçilebilir. Alt çene ameliyatı nasıldır sorusunun yanıtı her hastanın çene yapısındaki bozukluk farklılıklar göstereceği için buna bağlı olarak her alt çene ameliyatı da birbirinden farklı şekilde gerçekleşir.

Ama genel olarak ameliyat sürecini şu şekilde sıralayabiliriz:   

  • Hasta ameliyat için uzman doktor tarafından bilgilendirilir. 
  • Hasta doktorun istediği röntgen ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme testlerini yaptırır. 
  • Hasta ameliyata hazırlanır. 
  • Hasta ameliyat öncesinde gerekli olan tüm kan testlerini yaptırır. 
  • Hasta ameliyathaneye alınır. 
  • Hastaya genel anestezi uygulanır.
  • Ağız içinden ya da çenenin altından kesi yapılır. 
  • Alt çene kemiğindeki yapısal bozukluğu gidermek için çene kemiği kesilir 
  • Kesilen çene kemiği simetrik şekilde uygun konuma yerleştirilir
  • Alt çene kemiği vidalar, teller ya da plakalarla yeni konumuna sabitlenir
  • Alt çene kemiği bozukluğu giderildikten sonra açılan kesik dikilerek kapatılır, sonlandırılır

Alt çene ameliyatı kaç saat sürer sorusunun yanıtı değişiklik gösterir. Bu durum, hastanın alt çene yapısındaki bozukluğa, ameliyatın uygulanış yöntemine ve hastanın genel sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir.  

Alt Çene Ameliyatı Riskleri Nelerdir? 

Alt çene ameliyatı riskli mi sorusu ameliyatın risklerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür: 

  • Ameliyat bölgesinde meydana gelebilecek kanama riski
  • Ameliyat bölgesinin enfeksiyon kapma riski 
  • Çene bölgesindeki sinirlerde hasar oluşma riski 
  • Ameliyat yarasının iyileşmesinin yavaş sürmesi riski 
  • Ameliyat sonrası yüzde aşırı şişlik oluşma riski 
  • Diş ve diş eti problemleri yaşanma riski 
  • Geçici tat alma duyu kaybı belirmesi riski 
  • Çene eklemi problemleri yaşanma riski 

Eğer alt çene ameliyatı olmayı düşünürseniz doktorunuzdan riskler hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Alanında uzman, iyi bir doktorla birlikte riskleri uygun şekilde yönetebilirsiniz. Doktorunuzun talimatlarına uygun davrandığınızda risk oluşumunu da azaltmanız mümkün olabilir. 

Alt Çene Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Alt çene ameliyatı büyük bir ameliyattır. Birtakım zorluklar içermesi normaldir. Alt çene ameliyatı sonrası dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Ameliyat bölgenizdeki ağrı ve şişliği kontrol altına almak için doktorunuzun reçete ettiği ilaçları düzenli kullanmaya özen gösterin.
  • Doktorunuz önerdiği şekilde ameliyat bölgenize soğuk kompres uygulayın.
  • Ameliyat sonrası beslenmenize dikkat etmeniz gerekecek. Bu iyileşme sürecinde yumuşak ve püre haline getirilmiş gıdalar tüketebilirsiniz.
  • Ağız hijyenine özen göstermeniz enfeksiyon kapmamanız açısından son derece önemlidir.
  • Yüzünüzdeki şişliği azaltmak için kafanızı fazla aşağı eğmekten kaçının. 
  • İyileşme sürecinizde vücudunuzu yoracak, yıpratacak türden aktivitelerden uzak durun. 
  • Düzenli olarak doktor kontrollerinize gidin.  

Alt Çene Ameliyatı Kaç Günde İyileşir? 

Alt çene ameliyatı iyileşme süreci her hastanın sağlık durumuna göre farklılıklar gösterebilir. Ancak genel olarak hastaların birçoğu ameliyattan iki hafta sonra doktorlarının onayıyla gündelik aktivitelerini yapmaya başlayabilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Alt çene ameliyatının yan etkileri nelerdir? 

Alt çene ameliyatı yan etkileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Herkeste aynı yan etkiler görülmeyebilir. Genel olarak tüm yüz bölgesi cerrahi işlemlerden sonra görülebilen şişlik, morluk ve ağrı oluşabilir.

Alt çene ameliyatı sonrası çene hareketlerinde kısıtlılık, zorluk ve kasılmalar yaşanabilir. Hasta ameliyattan sonra alt çenesini hareket ettirmekte güçlük çekebilir. 

Alt çene ameliyatı estetik görüntüyü tamamen düzeltebilir mi? 

Alt çene ameliyatı genellikle estetik görüntüyü düzeltmek amacıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ancak her alt çene ameliyatı aynı düzeyde başarı oranına sahip olmayabilir. Bunun için alanında uzman, çok iyi bir cerrah seçmeniz önemlidir.

Ayrıca alt çene ameliyatı olacağınız hastanenin verdiği sağlık hizmetleri de ameliyatın başarı oranını etkileyen faktörler arasında yer alır.   

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

20329

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.