satır arası

Beynin duygusal süreçlerle ilişkilendirilen bir bölgesi olan amigdala; adını, yapısının badem şekline benzerliğinden dolayı Yunanca 'amygdale' kelimesinden almıştır. Amigdala nedir, sorusunun temel cevabı; öncelikle korku ile ilişkilendirilen duyguların ve anıların işlenmesi ile temellendirilebilir. 

Beyindeki limbik sistem bir parçası olan amigdala, duyguları nasıl işlediğimizle ve duygusal tepkilerimizle direkt olarak ilişkilidir. Aynı şekilde bu bilişsel verilere bağlı fizyolojik tepkilerin ortaya çıkmasını sağlar. Buna duruma en iyi örnek, tehlike algılandığı an “savaş ya da kaç” tepkisinin ortaya çıkmasıdır.

Amigdala Nedir

Amigdala ne demek sorusu beynin medial temporal lobunun iç kısımlarında yer alan, badem şeklindeki bir yapı, şeklinde yanıtlanabilir. Duygusal deneyimlerin değerlendirilmesi ve duygusal kontrol gibi alanlarda önemli rol oynayan amigdala, beyin içindeki daha büyük bir ağ olan limbik sistemin bir parçasıdır. 

Amigdala nedir, sorusunun en temel yanıtı; korku, öfke ve mutluluk gibi temel duygusal tepkilerin işlenmesinde etkin bir göreve sahip olduğudur. Tehlike algılamak için otomatik işlev gören amigdala ve limbik sistem, hayatta kalmakla direkt olarak ilişkili olduğu için büyük önem taşır.

Amigdala Ne İşe Yarar?

Amigdalanın görevi, duygusal hafızanın oluşturulması ve duygusal tepkilerin bu hafızaya bağlı şekilde düzenlenmesi ile ilgilidir. Amigdalanın kontrol ettiği temel duygu korkudur. Görülen-duyulan şeyleri işleyen ve bu verileri tehlikeli olanı saptamak için kullanan amigdala, gelecek deneyimlerin nasıl hissettireceğine ilişkin yön verir.

Örneğin tehlikeli bir durum sırasında, amigdala hızlı bir şekilde devreye girer ve vücutta adrenalin gibi stres hormonlarının salgılanmasını tetikleyerek “savaş ya da kaç” tepkisini başlatır.

Araştırmalar, amigdalanın sadece endişe veya korku ile ilgili olmadığını göstermiştir. Amigdala ne işe yarar sorusunun kapsamlı yanıtı şu maddelerle ele alınabilir:

  • Saldırganlık (agresyon)
  • Ödül ve ceza yoluyla öğrenme
  • Bilinçsiz belleği işleme ve kullanma (Otomatik şekilde yapılan eylemler; bisiklet sürmek, bağcık bağlamak gibi)
  • Sosyal iletişimde duygusal sinyalleri algılama ve değerlendirme, buna uygun şekilde karşılık verme 
  • Ebeveynlik ve birine bakmak (bakım) ile ilgili duygular
  • Anılarla ilgili duygular
  • Bağımlılık ile ilgili öğrenilmiş davranışlar

Amigdalanın hasar görmesi veya amigdaladaki işlev bozukluğu; duygusal öğrenme ve hafıza süreçlerinde ciddi sorunlara yol açabilir. Duygusal tepkilerin kontrolünde zorluk, sosyal iletişimde problem ve anksiyete gibi rahatsızlıklar gözlemlenebilir. Amigdala sağlığı; bireyin duygusal, bilişsel ve fiziksel sağlığı için büyük önem taşır.

Amigdala Nerededir?

Temporal lobun bir parçası olan amigdala, hipokampüsün hemen önünde yer alır. Amigdala, beynin iki yarım küresinde de çift halinde bulunur. Amigdalanın konumu, onun duygusal işleme ve hafızayla ilgili fonksiyonlarını yerine getirmesi için stratejik bir öneme sahiptir. 

Amigdala, özellikle koku olmak üzere duyulardan bilgi taşıyan birkaç yapıya yakındır, bu nedenle kokuların duygular ve belleklerle güçlü bir şekilde bağlantı kurması olasıdır. Amigdala ayrıca görme ve işitme işleyen beyin alanlarına bağlanır.

Amigdalanın merkezi konumu, duygusal hafızamızın şekillenmesinde ve günlük yaşamımızda karşılaştığımız olaylara duygusal anlam yüklememizde kilit bir rol oynamasını sağlar. 

Amigdala Neyi Etkiler?

Amigdala, insan beyninde duygusal işleme ve hafıza ile ilişkili bir yapıdır. Bu aynı zamanda amigdala ne demek sorusunun da yanıtıdır. Temel duygusal tepkilerden sorumlu olan bu beyin bölgesi, özellikle korku, öfke ve mutluluk gibi duyguların deneyimlenmesinde ve ifade edilmesinde önemli bir rol oynar. Amigdalanın etkilediği alanlar arasında duygusal öğrenme ve hafıza, sosyal davranışlar ve stresle başa çıkma mekanizmaları bulunur.

Amigdala, duygusal deneyimlerimiz ve tepkilerimiz üzerinde kapsamlı bir etkiye sahip olan ve beynin duygusal merkezi olarak kabul edilen bir yapıdır. Bu yapı, duygusal hafızanın oluşturulması ve duygusal tepkilerin düzenlenmesi gibi işlevlerle doğrudan ilişkilidir ve bu süreçlerde kritik bir rol oynar.

Amigdalayı Etkileyen Durumlar Nelerdir?

Psikiyatrik veya nörolojik bazı durumlar amigdalanın işlevini etkileyebilir, buna bağlı şekilde duygusal bozukluklar veya davranışsal sorunlar görülebilir. Amigdalayı etkileyen durumlar arasında genel olarak psikiyatrik, nörolojik ve genetik olarak ele alınabilir.

Psikiyatrik faktörler:

  • Kaygı bozuklukları
  • Aralıklı patlayıcı bozukluk
  • Kluver-Bucy sendromu
  • Panik bozukluk
  • Travma sonrası stres bozukluğu
  • Fobiler
  • Duygudurum bozukluğu
  • Kişilik bozuklukları

Nörolojik faktörler:

Bu faktörlere ek olarak genetik faktörler de amigdalanın yapısını ve işlevini etkileyebilir. Ailesinde duygusal bozukluklar veya belirli psikiyatrik rahatsızlıklar bulunan bireylerde, amigdalanın farklı çalışma biçimleri gözlenebilir. 

Amigdalanın işleyişini etkileyen bu durumlar ve bozukluklar, bireylerin duygusal sağlığı ve genel yaşam kalitesi üzerinde önemli etkilere sahip olabilir. Bu nedenle, amigdalanın işlev bozukluklarını anlamak, duygusal ve davranışsal sorunların tedavisinde önemli bir adımdır.

Amigdalayı etkileyen durumların semptomları, duruma bağlı olarak değişkenlik gösterir. Semptomlar, duygusal değişiklikleri veya bu duygulara bağlı fiziksel tepkileri otomatik şekilde etkileyebilir. Bu belirtilere örnek olarak;

  • Sempatik sinir sistemi aktivasyonu,
  • Nabzın yükselmesi ve kalbin hızlanması,
  • Terleme,
  • Daha hızlı nefes alma, gibi belirtiler sayılabilir.

Yaşanan duruma bağlı olarak semptomlar değişiklik gösterebileceği için profesyonel destek almak ve deneyimlenen belirtileri direkt olarak uzmanla paylaşmak oldukça önemlidir.

Amigdala Sağlığı Nasıl Korunur?

Amigdala sağlığının korunması, duygusal işleme ve hafızanın sağlıklı bir şekilde işlemesine katkı sağlar. Amigdala, stres, duygusal tepkiler ve öğrenme gibi önemli beyin işlevlerinde kritik bir rol oynadığı için, bu beyin bölgesinin işlevselliğinin korunması bireyin genel sağlığı için önemlidir. 

  • İdeal kiloyu korumak, buna bağlı olarak düzenli egzersiz yapmak
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmek
  • Vitamin ve mineral gibi eksikliklerin önlenmesi (Beslenme rutininin korunması)
  • Baş vb. bölgelerin yaralanmaya karşı korunması (Kask, emniyet kemeri gibi koruyucu ögelerin kullanılması)
  • Kronik hastalıkların doğru şekilde yönetilmesi (Epilepsi,hipertansiyon, Tip 2 diyabet gibi hastalıklarda tedavi sürecinin doğru şekilde planlanması ve yürütülmesi)

Yukarıdaki maddelere ek olarak, stres yönetimi, kişinin genel sağlığı için olduğu gibi amigdala sağlığı için de doğrudan bir etkiye sahip olabilir. Stres, amigdalayı aşırı aktive edebilir ve bu durum duygusal dengesizliklere yol açabilir. Meditasyon-yoga-esneme gibi rahatlatıcı pratikler uygulamak veya kişinin rahatlamasını sağlayan fiziksel aktivitelere katılmak oldukça önemlidir.

Zihinsel egzersizler ve yeni şeyler öğrenmek de beyin sağlığı için önemlidir. Zihinsel aktivite, beyin hücrelerinin bağlantılarını güçlendirir ve bu da amigdala dahil olmak üzere beyin yapısının sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

Amigdala Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Amigdala görevi nedir?

Amigdala, özellikle korku ve kaygı başta olmak üzere, duygusal işleme sürecinden sorumludur. Hafıza, öğrenme ve duyular olmak üzere diğer beyin fonksiyonları ile direkt olarak ilişkilidir. Temelde duygusal öğrenme süreci ve duygusal tepkilerin gelişmesi olmak üzere; bilinçsiz belleği kullanma, anılarla ilgili duyguların atanması, saldırganlık gibi pek çok konu ile bağlantılıdır.

Amigdalaya bağlı sorunlar nasıl test edilir?

Amigdalayı etkileyen sorunları kontrol etmek için birkaç görüntüleme ve tanı testi bulunur. Bu testlere örnek olarak;

  • Manyetik rezonans görüntüleme (MR),
  • Pozitron emisyon tomografisi (PET),
  • Elektroensefalografi (EEG),
  • Manyetik alan elektroensefalografi (MEG), verilebilir.

Amigdala nasıl tedavi edilir?

Amigdalayı özel olarak hedefleyen bir tedavi yoktur. Tedavi planı, spesifik semptomlara veya ilgili diğer durumlara bağlı şekilde, oldukça kapsamlı bir inceleme sonrasında oluşturulur. 

  • Psikoterapi
  • İlaç tedavisi
  • Beyin cerrahisi

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Abdulkadir Koçer
Nöroloji
Medical Park Göztepe
30220

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.