satır arası

Aort Kapak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kişinin kalp kapağında bir problem varsa aort kapak ameliyatı ile düzeltilmesi gerekir. Kalp vücuttaki en önemli organlardan biridir.

Doğuştan veya sonradan oluşan durumlar nedeniyle kalpte bazı problemler, hastalıklar meydana gelebilmektedir.

Bu hastalıklardan birisi de kalp kapakçığında gerçekleşir. Aort kapak, kalbin sol alt odası (sol ventrikul) ile, büyük ana atardamar (aort arteri) arasında geçidi düzenleyen bir kalp kapağıdır.

Çeşitli kalp hastalıkları, yaşlanma, doğuştan gelen veya genetiksel kalp rahatsızlıkları, romatizmal ateş, kapakçığın daralması veya yetersizliği gibi durumlar aort kapağı olumsuz etkiler.

Hekimin uygun gördüğü durumlarda ise tedavi için Aort kapak ameliyatı yapılır.

Belirtiler arasında çarpıntı öne çıkarken, hastalık sinsi seyrettiği için kalp büyümesi ya da kalp yetmezliğine neden olabilir; Aort kapak ameliyatı  geciktirilmeden yapılması önerilir.

Aort Kapak Ameliyatı Nedir? 

Aort kapak ameliyatı nedir sorusu için en temel cevap, kalp kapakçığının düzeltilmesi veya değiştirilmesi için yapılan cerrahi bir işlemdir.

Aort kapakçığı çeşitli nedenlerden dolayı zarar gördüğünden tam olarak işlevini gerçekleştiremeyebilir. 

Aort kapak ameliyatı yapılacağı zaman iki durum söz konusudur. Hastanın aort kapağı onarılır, ya da hastaya yeni bir aort kapağı takılır.

Ameliyatta gerçekleştirilecek işlemler kişinin sağlık durumuna kalbin durumuna göre değişiklik gösterebilir. 

Çocuklarda Aort Kapak Ameliyatı Nasıl Olur?

Çocuklarda görülen aort kapağı sorunları çoğunlukla doğuştan geliyor olsa da sonradan da meydana gelişmiş olabilir.

Çocuğun aort kalp kapağındaki sorun saptanır. Daha sonrasında genel anestezi yapılır. Kalpte onarılması gereken yerler onarılır veya kalp kapakçığı yenisi ile değiştirilir.

Çocuklarda iyileşme süreci daha hızlı gerçekleşebilir. Genç ve gelişmekte olan bedenlerinde yenilenme ve iyileşme, diğer yaş gruplarına göre daha hızlı geliştiği söylenebilir.

Yine de iyileşme sürecini etkileyen diğer durumlarda söz konusu olacağından, harfi harfine doktorun talimatlarına uyulması gerekir.

Kadınlarda Aort Kapak Ameliyatı Nasıl Olur? 

Kadınlarda kapak ameliyatı, kapak yetmezliği, kapak daralması, gibi sorunları çözmek için gerçekleştirilmektedir.

Ameliyat olacak kadının genel sağlık durumu incelenir. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra anestezi ile ameliyata başlanır.  

Hamilelik durumunda aort kapak ameliyatı riskli mi diye düşünülebilir. Hamile veya emziren kadınlarda ameliyat yapılabilir ancak hamileliğin ilk dönemlerinde ameliyat önerilmemektedir.

Aort kapak ameliyatı sonrası anne bebeğini emzirebilir. Ancak emzirmeyi etkileyecek bazı durumlar da söz konusu olabilmektedir.

Ameliyat sonrası kullanılacak ilaçlar emzirmeyi olumsuz etkileyebilir. En doğru bilgiyi ameliyatı yapan doktor verecektir. 

Erkeklerde Aort Kapak Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkeklerde Aort Kapak Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkeklerde aort kapak ameliyatı, aort kapak stenozu (daralma), aort kapak yetmezliği hastalıklarının tedavisi için yapılır.

Göğüs kafesi açılır ve kalbe ulaşılır. Daha sonrasında kişinin kalbi durdurulur. Vücuttaki kanı oksijenle temizleyip pompalamaya yarayan kalp-lung adı verilen cihaz kullanılır. Daha sonrasında kalp kapağı onarılır veya değiştirilir. 

Yaşlılarda Aort Kapak Ameliyatı Nasıl Olur?  

Yaşlılarda aort kapak ameliyatı nasıldır, sorusu hastanın sağlık durumuna göre şekillenir.

Genellikle yaşlılarda kalp problemlerine diğer yaş gruplarına göre daha sık rastlanmaktadır. Ameliyat olacak yaşlı bireyin sağlık durumu, kalp fonksiyonları, diğer organlarının durumları ve ameliyatın riskleri değerlendirilir.

Uygun bulunduğu takdirde hekim ameliyata karar verebilir. Ameliyat süreci, tüm yetişkin bireylerle aynı şekilde ilerler. 

Aort Kapak Ameliyatı Nasıl Yapılır?  

Aort kapak ameliyatı nasıl yapılır sorusu için öncelikle anestezi işaret edilir. Hasta anestezi ile uyutulur.

Kalbe ulaşmak için kişinin göğüs kafesinde bir kesik açılır. Kişinin kalbi durdurulur ve kan pompalama işini gerçekleştiren, kalp-lung adı verilen cihaza bağlanır.

Cerrah, hastanın kalp kapakçığını inceler ve duruma göre kapakçık onarılır ya da değiştirilir.

Ameliyat bittikten sonra kalp tekrardan çalıştırılır ve bağlanan cihaz ayrılır. Bir süre hasta yoğun bakımda kalır ve süre boyunca kalp fonksiyonları ve diğer organların durumu incelenir.

Aort Kapak Ameliyatı Riskleri Nelerdir?  

Aort Kapak Ameliyatı Riskleri Nelerdir?  

Aort kapak ameliyatı riskli mi sorusunun yanıtı, kişinin sağlık durumuna, hastalığın ne kadar ilerlediğine göre değişecektir.

Her cerrahi işlem risk taşır. Sadece ihtimaller dahilinde yaşanacağından dolayı bu riskler hastaları korkutmamalıdır. Genel olarak  Aort kapak ameliyatı riskleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Anestezi problemleri: Kişinin vücudu anesteziye olumsuz reaksiyonlar gösterebilir. Solunum sorunları gibi bazı reaksiyonlar meydana gelebilir.
  • Kalp ritim bozuklukları: Ameliyat esnasında veya sonrasında ritim bozuklukları yaşanabilir.  
  • Kalp yetmezliği: Ameliyat sonrasında kişinin kalbi yeteri kadar çalışmayabilir. 
  • Akciğer ve böbrek problemleri: Ameliyat sonrasında kişide solunum komplikasyonları görülebilmektedir. Böbrek fonksiyonlarında düşüş veya böbrek yetmezliği riski oluşabilir.  
  • Protez problemleri: Aort kapak değiştirildiğinde protezle ilgili problemler meydana gelebilir. Hasta protezlerin sınırlı dayanıklılığı veya tromboembolik sorunları ile karşı karşıya kalabilir. 

Aort Kapak Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım? 

Aort kapak ameliyatı sonrası yapılması gerekenler hastanın yaşına, işine, hayatına ve sağlık durumuna göre değişebilir. Doktorlar kişiye özel bir şekilde uyması gereken kuralları hastaya iletecektir.

Temel uyulması gerekenler arasında beslenme ve egzersiz yer alır. Kalp sağlığını, damarları koruyan besinlerin tüketilmesi sağlık sorunlarının önünde geçer. Kalbi yormayan, basit programlar hazırlanarak kişinin egzersiz yapması gerekir.

Doktor tarafından verilen ilaçların düzenli ve doğru kullanımı iyileşme sürecini etkiler. Takip randevularına uyarak kişi zaman zaman kontrole gitmelidir. Hijyen iyileşme sürecinde çok önemlidir bu yüzden kişinin temizliğine dikkat etmesi gerekir.

Duygusal destek de kişinin iyileşme sürecine katkı sağlayacağından dolayı sevdiği kişilerle vakit geçirmesi ve stresli durumlardan uzak durması önerilir.  

Aort Kapak Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Aort Kapak Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Aort kapak ameliyatında tam iyileşme süreci ortalama 6-12 haftadır. İyileşme sürecinin aşamaları vardır ve bu aşama öncelikle hastanede başlar.

Kişi ameliyattan hemen sonra bir süre yoğun bakımda kalır. Daha sonra odaya alınan kişinin sağlık durumu, ameliyatın ne kadar iyi geçtiği gibi durumlara göre taburcu işlemi gerçekleştirilir.  

Aort kapak ameliyatı nasıldır, sorusunun ardından evdeki iyileşme süreci merak edilir.

Genel olarak iyileşme sürecinin ikinci ve en önemli kısmı evde devam eder. Kişinin ilaçlarını düzgün kullanması, beslenme programına ve egzersizlerine uyması iyileşme sürecini etkiler. Temelinde sağlık durumuna göre iyileşme değişse de kişinin ne kadar özenli olacağı da iyileşmeyi etkiler.

Aort Kapak Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Aort Kapak Ameliyatı Kaç Saat Sürer? 

Ortalama bir ameliyat süresi verilmesi gerekirse eğer 2-6 saat arasında değişebilmektedir. Ameliyat esnasında yaşanacak durumlar, komplikasyonlar ameliyat süresini etkileyebilir. Eğer ameliyat olacak kişinin sağlık durumu gayet iyi, yapılacak işlem belli ise (değişim veya onarım), ekipmanlar, teknikler ve cerrahın deneyimi yeterliyse ameliyat süresi çok uzun olmayacaktır. 

Aort kapak ameliyatı kaç saat sürer bu kişiden kişiye göre, yapılacak işleme göre değişiklik gösterir. Aort kapak ameliyatlarında kalp kapağı onarımı ya da değişimi yapılmaktadır. Aort kapağı onarımı gerçekleştirilen ameliyatlar kısa sürerken, değişim yapıldığında bu süre uzayabilir.  

Ameliyat Öncesi Ne Yapılması Gerekir?

Ameliyat öncesinde doktor kişiden çeşitli testler isteyebilir. Çeşitli muayeneler ve testler sonucunda genel sağlık değerlendirilmesi yapılır ve hasta ameliyata hazırlanır. 

Ameliyat Türleri Nelerdir?

Aort kapak ameliyatlarında 2 çeşit işlem vardır. Birincisi kalp kapakçığının onarılması diğeri de kapakçığın değiştirilmesidir. 

Aort Kapak Ameliyatında Kullanılan Protez Türleri Nelerdir?

Ameliyatta kullanılan protez türleri biyolojik ve mekanik olarak ikiye ayrılır. Biyolojik protezler doğal kan akışını sağlar ancak uzun ömürlü değildir. Mekanik protezler uzun ömürlüdür ancak kan pıhtılaşmasına neden olacağından hastanın sürekli kan inceltici ilaç kullanması gerekir. 

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Tamer Türk
Kalp ve Damar Cerrahisi
Medical Park Bursa
4736

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.