satır arası

👨‍⚕️ Apandisit Ameliyatı Nedir? Apandisit Ameliyatı Fiyatları 2025

Apandisit, karın kısmının sağ alt bölgesinde yer alır. Kör bağırsak bağlantısı olarak da bilinir. Apandisitin diğer bir ismi ise Apendikstir. Bu bölgede meydana gelen iltihaplanmalar sonucunda hastaların apandisit ameliyatı olması gerekir.

Bu rahatsızlıklar apandisit patlaması olarak da bilinir. Apandisit ameliyatı, kapalı ve açık olarak iki farklı şekilde gerçekleştirilir. Apandisit ameliyatı nedir diye merak edenler için verilebilecek en net cevaplardan birisi karındaki iltihaplı bölgeyi temizlemek olacaktır.

Apandisit Ameliyatı Nedir?

Apandisit ameliyatı nedir sorusuna kısaca; karın boşluğunun sağ alt kısmında yer alan kör bağırsak bağlantısının iltihaplanması sonucunda, tedavi hedeflenerek uygulanan cerrahi bir işlem olarak yanıtlanabilir.

Apandisit ameliyatı, kişilerin bu bölgeye bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorununun ortadan kalkmasını sağlar. Özel bir durum olmadığı takdirde kapalı ameliyat tercih edilir. Böylelikle iltihap kapan apandisit vücuttan çıkarılır. Vücuda sıçrayan iltihaplar da temizlenir.

Çocuklarda Apandisit Ameliyatı Nasıl Olur?

Apandisit patlaması özellikle 6 -12 yaş arasındaki çocuklarda oldukça sık rastlanan bir durumdur. Bu rahatsızlığın kız çocuklarına oranla, erkek çocuklarında daha sık görüldüğü söylenebilir. 

Çocuklarda uygulanacak olan apandisit ameliyatı, doktor kontrolleri doğrultusunda kapalı ya da açık olarak gerçekleşir. Patlamış apandisit ameliyatı, çocukların vücuduna daha fazla iltihap yayılmasını önler. Karın bölgesinde ve özellikle sağ kısımda ağrısı olan çocuklarınızı mutlaka hastaneye götürmeniz gerekir. Apandisit patlaması oldukça ciddi bir durumdur.

Kadınlarda Apandisit Ameliyatı Nasıl Olur?

Kadınlarda Apandisit Ameliyatı Nasıl Olur?

Apandisit ameliyatı, bazı belirtiler doğrultusunda kişilerin doktora başvurmasıyla belirlenen bir tedavi yöntemidir. Kadınların hamilelik sürecinde apandisit patlaması yaşaması ve ameliyat olması mümkün. Bu gibi durumlarda ek önlemler alınarak ameliyat gerçekleştirilir. Gebelik dönemi hakkında doktorlara mutlaka bilgi vermek gerekir. 

Hamileliğin kaçıncı ayında olunduğu ve apandisit belirtilerinin ne kadar süredir devam ettiği hakkında bilgiler vererek ameliyat kararlaştırılır. Patlamış apandisit ameliyatı olacak hamile hastalar için ameliyat tarihi belirlenmesi, gebeliğe bağlı olarak değişir.

Hamilelik sürecinin ilk ayları ameliyat olmak için uygun görülmez. Bunun sebebi ise ilk aylarda yapılacak herhangi bir ameliyatın düşük riskini artırması olarak bilinir. 

Erkeklerde Apandisit Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkeklerde Apandisit Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkeklerde apandisit ameliyatı, çocuklarda ve kadınlarda gerçekleşen ameliyatlar ile aynı şekilde ilerler. Apandisit ameliyatı için özel tedbirler sadece hamile kadınlar ve yaşlılar için alınır. Öncelikle hastanın belirtileri göz önüne alınarak muayene edilir. Apandisit ameliyatı olunması gerektiği takdirde cerrahi işlemler başlatılır. 

Öncelikle ameliyat öncesi anestezi hazırlığı yapılır. Anestezinin etkisi başladığı zaman cerrahi müdahalede bulunulur. Karnın sağ alt kısmında yer alan apandisit, ameliyat yardımı ile çıkarılır. Daha sonra bölgede iltihaplanma varsa bu iltihaplar temizlenir.

Dren yardımı ile bölgede biriken sıvının dışarı atılması sağlanır. Bölge tamamen temizlendikten sonra karın kısmına dikiş atılır ve pansuman yapılır. Böylelikle ameliyat tamamlanır.

Yaşlılarda Apandisit Ameliyatı Nasıl Olur?

Yaşlı bireylerde ameliyat süreci biraz daha zorlayıcı olabilir. Bunun sebebi ise kişinin vücut direnci ile ilgilidir. Kişi ilerleyen yaşlarda narkozun etkisinden kolay çıkamaz. Bu gibi durumlar ne yazık ki ölümle sonuçlanabilir.

Bu sebeple doktorlar ameliyatı uygun gördüğü takdirde işlemler gerçekleşir. Bu gibi durumlarda açık apandisit ameliyatı uygun görülebilir. Ek önlemler alınarak ya da farklı yöntemler denenerek de tedavi süreci başlatılabilir. Hastanın ameliyatı kaldıramayacağı durumlarda doktorlar tarafından karar verilerek ilaç tedavisi başlatılabilir. 

Apandisit Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Apandisit ameliyatını yapabilmek için öncelikle hastada bazı belirtiler gözlemlenir. Bu belirtiler arasında;

Şiddetli karın ağrısı ve sindirim problemleri yer alır. Kişide ishal ya da kabızlık meydana gelir. Bu belirtiler doğrultusunda fiziksel muayene gerçekleşir. Gerçekleşen muayene sonucunda doktorun ameliyata karar vermesi ile tedavi süreci başlar.

Bu süreçte herhangi bir problem olmadığı takdirde hastalar kapalı ameliyata alınır. Anestezi etkisindeki hastanın apandisiti çıkarılır ve iltihap temizlenir. Böylece süreç tamamlanmış olur. Kapalı apandisit ameliyatı sonrası kişinin bir süre istirahat etmesi gerekir. 

Apandisit Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Apandisit ameliyatı yüksek riskleri olan bir ameliyat değildir. Her ameliyat sonrasında oluşabilecek bazı riskler bulunur. Apandisit ameliyatı sonrası oluşabilecek riskler arasında;

  • Ameliyat olunan bölgede enfeksiyon oluşma ihtimali
  • İyileşme sürecinde yaranın açılması
  • Anesteziye bağlı olarak kişide solunum problemleri
  • Uyku problemleri
  • Ameliyat esnasında fazla kanama
  • Bağırsak tıkanıklığı yer alır. Bu risklere oldukça nadir rastlanır.

Apandisit Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Apandisit ameliyatı sonrası kişinin iyileşme sürecini tamamlayabilmesi için mutlaka dinlenmesi gerekir. Günlük aktivitelerine kişinin bir süre ara vermesi gerekir. Apandisit ameliyatı sonrası kişinin mutlaka düzenli olarak pansuman yaptırması ve doktorun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanması gerekir.

Aynı zamanda ameliyat sonrası en az 2 gün duş almamak gerekir. Bunlara ek olarak apandisit ameliyatı sonrası kişinin ağırlık kaldırmaması ve bir süre cinsel ilişki yaşamaması da dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar arasında yer alır. 

Apandisit Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Apandisit Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Kapalı apandisit ameliyatı sonrası kişinin iyileşme süreci oldukça kısadır. Kişi bir gün içerisinde ayağa kalkacak duruma gelir. Yaklaşık 1 - 1,5 hafta içerisinde de kişinin iyileşme süreci tamamlanır. İyileşme süreci tamamlandıktan sonra ise kişinin yine ağır şeyler kaldırmamaya özen göstermesi gerekir. Ayrıca kişi bol bol dinlenmeye özen göstermelidir.

Apandisit Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Apandisit ameliyatı sonrası beslenme konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Ameliyat esnasında uygulanan genel anestezi sebebi ile boğaz yolunda tahriş oluşumu meydana gelebilir. Bu nedenle ameliyat sonrası beslenme rutininde sıvı gıdaların tüketimine ağırlık verilmelidir. Aynı zamanda çok soğuk ve çok sıcak gıdaların tüketilmemesi de iyileşme sürecini olumlu yönde etkiler.

Apandisit Ameliyatının Yan Etkileri Nelerdir?

Apandisit ameliyatının herhangi bir yan etkisi yoktur. Ameliyat sonrasında yapılan işlemlerden kaynaklı olarak kişide ağrı oluşumu meydana gelebilir. Ağrı haricinde ise farklı herhangi bir semptom oluştuğu takdirde acil olarak doktora görülmek gerekir. Ameliyat bölgesinin mikrop kapması ya da bölgede oluşan yanma hissi kişinin doktora görünmesi gerektiğinin ilk işaretleri olarak bilinir.

Apandisit Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Belirtileri

Apandisit Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Belirtileri

Apandisit ameliyatı olduktan sonra kişilerin ameliyatlı bölgelerine oldukça dikkat etmesi gerekir. Ameliyat yeri her zaman temiz olmalıdır. Mikroplara karşı savunmasız hale gelen bölgeye düzenli olarak pansuman yapılmalıdır. Ameliyat bölgesinin enfeksiyon kapması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Apandisit ameliyatı sonrasında bölgenin enfeksiyon kaptığına dair belirtiler arasında en dikkat önemlisi, ameliyat yerinin etrafında oluşan ödemdir. Aynı zamanda yaranın etrafında kırmızı ve pembe arası renk değişikliği meydana gelir. Ameliyatlı bölgede aşırı derecede ağrı olması ve bölgenin ateşlenmesi de enfeksiyon belirtileri olarak kabul edilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Apandisit Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Apandisit ameliyatı kaç saat sürer tam olarak bilinmiyor. Ameliyat süresi, apandisitte ne kadar iltihap oluştuğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Karın içerisindeki organların durumuna göre de ameliyat süresi uzayabilir. Aynı zamanda apandisitin patlamış olup olmadığı da ameliyat süresini etkileyen faktörler arasında yer alır. Bu durumlardan herhangi biri söz konusu değilse, kapalı apandisit ameliyatı yaklaşık yarım saat kadar sürer.

Gebelik Sürecinde Apandisit Ameliyatı Olanlar Normal Doğum Yapabilir mi?

Gebelik sürecinde apandisiti patlayan ya da apandisit ameliyatı olması gereken kişiler olabilir. Bu gibi durumlarda hamileliğin ilk aylarında ameliyatın gerçekleşmemesine özen gösterilir. Acil bir durum söz konusu değilse ameliyat ertelenir. Hastanın ameliyatının üzerinden ne kadar süre geçtiği bu aşamada oldukça önemlidir. Ameliyatlı bölge iyileştiği takdirde, kişinin normal doğum yapmasında herhangi bir sakınca yoktur. Her ihtimale karşı bu gibi konular hakkında bilgi almak için kadın doğum uzmanlarına danışmak ve düzenli olarak kontrollere gitmek gerekir.

Apandisit Patlaması Tehlikeli midir?

Apandisit patlaması insan sağlığını riske atan problemlerden biridir. Apandisit patlaması, apandisitin iltihaplanmasından kaynaklanır. Apandisit patladığı zaman içeride biriken iltihap öncelikle karın kısmına yayılmaya başlar. Doktora gidilmediği takdirde ise bu iltihap bütün organlara yayılabilir. Bu durum kişide; mide bulantısı, kusma, ateş ve şiddetli ağrı hissi ile kendini gösterir. 

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Dr. Öğr. Üyesi
Alaaddin Aydın
Organ Nakli
‎ İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir
73868

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.