Bacağa vuran fıtık ağrısı genellikle bel fıtığı kaynaklı olur. Bel fıtığı hem kadın hem de erkeklerde farklı yaş gruplarında meydana gelir. Çok sık karşılaşılan bu durum, kişilerin yaşam kalitesinin düşmesine neden olur.
Erken dönemde tedavi edilmez ise ya da yanlış ve bilinçsiz bir tedavi yöntemi tercih edilirse bu durum ilerleyen süreçte daha zorlayıcı bir hal alır.
Bacağa Vuran Bel Fıtığı Ağrısı Neden Olur?
Bireylerin bel kısmından başlayarak ayak bileğine kadar olan bölgede meydana gelen ağrılar, bacak ağrısı olarak tanımlanır. Bunun farklı nedenleri olabildiği gibi en çok karşılaşılan nedeni ise bel fıtığıdır.
Bel fıtığı genel olarak her yaşta görülebildiği gibi hem kadın hem de erkeklerde meydana gelir. Bunun başlıca nedenleri arasında kişilerin yapmakta olduğu işler ve sürekli olarak ağır kaldırmaları yer alır. Aynı zamanda yaşın ilerlemesine bağlı olarak da bel fıtığı oluşumu kendini gösterebilir.
Bel fıtığı oluşumu, sinir sistemi üzerine baskı kuran bir rahatsızlıktır. Omurgalar arasında yer alan ve yastık görevi gören disklerin yırtılması ya da kayması bel fıtığına neden olur. Bu durum bel bölgesinden bacağa inen sinirlere baskı yapar ve bacakta ağrıya neden olur. Genellikle kişilerin oturup kalmasını, uzanmasını ve yürümesini engeller.
Bacağa Vuran Fıtık Ağrısının Belirtileri
Bel fıtığı nedeni ile yaşanan bacak ağrısı kişilerin günlük işlerini yapmasını engelleyecek boyutlara ulaşabilir. Kişi kendi başına oturduğu yerden kalkamayacak duruma gelebildiği gibi aynı zamanda bir destek almadan yürümekte de bir hayli zorlanabilir. Bacağa vuran fıtık ağrısı belirtileri arasında şunlar yer alır;
- Bel bölgesinde başlayan ağrının bacak bölgesine doğru inmesi
- Bacak bölgesinde meydana gelen uyuşma
- Ayaklarda uyuşma
- Bacak ağrısı
- Yürümekte zorlanma
- Denge kaybı
- İdrar tutmakta zorluk ya da tutamama
- Cinsel fonksiyonların yerine getirilememesi de bacağa vuran fıtık ağrısı belirtileri arasındadır.
Çocuklarda Bacağa Vuran Fıtık Ağrısı Neden Olur?
Çocuklarda bel fıtığı görülme oranı yetişkinlere göre oldukça azdır. Bacağa vuran fıtık ağrısı okul çağına gelen çocuklarda ağır çanta taşımalarına bağlı meydana gelebilir. Ancak genel olarak çocuklarda göbek fıtığı ve kasık fıtığı oluşumları daha yaygındır. Çocuklarda meydana gelen bacak ağrılarının büyük bir çoğunluğu büyümeye bağlı olarak gelişir.
Çocuklarda meydana gelen kasık fıtıkları ve göbek fıtıkları ise elle yapılan muayeneler neticesinde teşhis edilebilir. Gelişmiş fıtık tanılarında kısa süren cerrahi operasyonlar sayesinde çocukların fıtık sorunları çözümlenir.
Genç Yaşta Bacağa Vuran Fıtık Ağrısı Neden Olur?
Fıtık orta ve ileri yaşlarda kendini gösterse de genç yaşlarda ve çocuklarda da meydana gelebilir. Özellikle genç yaşta meydana gelen bacağa vuran fıtık ağrısı kişilerin ağır kaldırmasına ve dikkatsiz bir şekilde gerçekleştirdikleri ani bel hareketlerine bağlı olabilir.
Uzun süre ayakta kalmak, düşmek ya da travmalara maruz kalmakta genç yaştaki kişilerde disklerin hasar görmesine neden olabilir. Disk yapılarının hasar görmesi ise bel fıtığının meydana gelmesine neden olur.
Gençlerde meydana gelen bel fıtığı, diğer yaş gruplarında olduğu gibi bacak bölgesinde ağrıya neden olacaktır. Bu durum genellikle tek bir bacağı etkiler. Gerekli tedavinin yapılmaması ise durumun daha ileri bir seviyeye taşınmasına neden olur.
Yaşlılarda Bacağa Vuran Fıtık Ağrısı Neden Olur?
Bacağa vuran fıtık ağrısı yüksek oranda bel fıtığından kaynaklanır. Bel fıtığının meydana gelme nedenleri arasında ise zamanlar omurların arasında bulunan disk yapılarının yıpranması, zayıflaması ve hasar görmesi yer alır. Bu durum bireylerin yaşlarının ilerlemesi ile daha fazla meydana gelir.
Yaşın ilerlemesi ile vücuttaki bazı fonksiyonlarda yavaşlamaya ve zayıflamaya başlar. Bu duruma ek olarak kişilerin ağır yükler taşıması, dikkatsiz hareketler yapması, yanlış şekilde eğilmesi ya da düşmesi de omurların arasındaki disklerin travmaya bağlı olarak hasar almasına neden olur.
Özellikle yaşlı kişilerde bu yapıların eskisi gibi dayanıklı bir forma sahip olmaması, bel fıtığına neden olur. Bel fıtığı oluşumunda bacağa giden sinirlere baskının artması ise bu kişilerin farklı şiddetlerde bacak ağrısı çekmesine sebebiyet verir.
Yaşlılarda bacağa vuran fıtık ağrısı, uzman hekimlerin önereceği fizik tedavi ya da ilaçlı tedavi yöntemleri ile giderilebilir. Bunlara ek olarak yaşlılarda bacağa vuran fıtık ağrısı için gerekli görülmesi halinde cerrahi operasyonlar da çözüm olarak kişilere sunulur.
Hamilelikte Bacağa Vuran Fıtık Ağrısı Neden Olur?
Her yaş grubunda meydana gelebilecek olan fıtık ağrıları, hamilelik döneminde artabilir. Bunun nedeni ise anne adayının gebelik nedeni ile kilo almasıdır. Fazla kilo vücuttaki bel omurlarına olan mevcut basıncın artmasına neden olur. Bu durumda anne adaylarının gebelik döneminde bel fıtığına yakalanma riskini doğurur.
Hamilelikte bacağa vuran fıtık ağrısı, anne adayları için oldukça zorlayıcı olabilir. Nitekim gebeliğin ilerleyen aylarında bel bölgesinde de ekstra bir ağrı meydana gelir. Hamilelikte bacağa vuran fıtık ağrısı, kadınların günlük hareketlerini tek başına yapmasını engelleyebilir.
Bacağa Vuran Fıtık Ağrısına Ne İyi Gelir?
Bacağa vuran fıtık ağrısı için uzman hekimlerin görüşlerine başvurulması gerekir. Kişilerin kendi başına uygulayacağı tedavi yöntemleri durumun daha da kötüye gitmesine neden olur.
Genel olarak bel fıtığından kaynaklanan bacak ağrıları için istirahat, ağrı kesici kullanımları ve fizik tedavi seçenekleri devreye girer. Ancak bu tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen hastalar için cerrahi operasyon seçenekleri hekimler tarafından masaya yatırılır.
Dinlenme sürecinde bel ve bacak bölgesine aşırı yüklenilmemesi oldukça önemlidir. Mümkün olduğunca kişilerin dinlenmesi, bu sorunun tedavisine olumlu katkı sağlar.
Bacağa Vuran Fıtık Ağrısı Tedavisi
Bacağa vuran fıtık ağrılarına eşlik eden idrar tutamama, bacaklarda güç kaybının başlaması, cinsel fonksiyonların yerine getirilememesi ve denge kayıplarının sıklıkla yaşanması durumunda acil ameliyat gerekebilir. Bu gibi durumlarda hekimlere başvurulması ve gerekli tetkiklerin hemen yaptırılması oldukça önemlidir.
Ameliyat gerektirmeyen durumlarda ise bacağa vuran fıtık ağrısı tedavisi için ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve fizik tedavi seansları tercih edilebilir. Bacağa vuran fıtık ağrısı tedavisi için hekime başvurmakta geç kalınmaması gerekir.
Sıkça Sorulan Sorular
Bacağa Vuran Fıtık Ağrısı Nasıl Geçer?
Bacağa vuran fıtık ağrısı nasıl geçer sorusu, bu durumdan muzdarip olan kişiler tarafından sıklıkla aratılır. Ancak bu duruma net bir cevap alabilmek için ilk olarak bu konuda uzman bir hekime başvurulması gerekir.
Hekimler tarafından yapılan fiziksel muayene ve görüntüleme tekniklerinin ardından bu ağrıların giderilmesi için en doğru tedavi yöntemi yine uzman hekimler tarafından belirlenir.
Tüm bunların öncesinde bacak ağrılarının geçmesi adına kişilerin dinlenmesi, ağrıyan bacağa fazla ağırlık vermemesi ve belirli aralıklar ile buz uygulaması yapması da tercih edilebilir.
Bacağa Vuran Fıtık Ağrısına Hangi Egzersizler İyi Gelir?
Bacağa vuran fıtık ağrısı egzersizleri fizyoterapistler tarafından belirlenir. Bel fıtığı egzersizlerinin amacı, bel kaslarının yeniden güçlendirilmesini sağlamaktır. Bunun için kişilerin yüz üstü yatar pozisyondayken bacak ve kollarını kontrollü bir şekilde kaldırması, köprü kurma egzersizini yapması ve pelvik kaldırma egzersizini yapması önerilir.
Bacağa vuran fıtık ağrısı egzersizlerinin gerekli tıbbi kontrollerden sonra ve doktorların onayı ile yapılması, bel kaslarının olduğu durumdan daha kötü bir hale gelmesini engeller.
Bacağa Vuran Fıtık Ağrısı İçin Evde Neler Yapılır?
Bacağa vuran fıtık ağrısı evde nasıl geçer sorusunun yanıtı, günlük olarak yapılabilecek bazı antrenmanalar ile yanıtlanabilir. Ameliyat gerektirmeyen durumlarda ve uzmanların onay vermesi ile özellikle yüzme bel kaslarının güçlenmesi için oldukça etkilidir.
Bacak ağrılarının zaman içerisinde geçmesine ve bel kaslarının güçlenmesine imkan sunan diğer egzersizler arasında bisiklete binmek ve hafif tempolu yürüyüşler de yer alır.
Yaşam biçimi olarak kabul edilebilecek bu basit egzersizler ile bel bölgesinin yeniden güçlenmesi sağlanabileceği gibi aynı zamanda bel fıtığı oluşumunun da önüne geçilebilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Dr. Öğr. Üyesi
Elif Berber
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/2XydTkPH.jpg
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Medical Park Samsun
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
22.1.2024
21.3.2024
160239
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.