satır arası

Bacak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bacak ameliyatı üç ana başlık altında ele alınabilir. Bunlar; osteokondrom, çarpık bacak ameliyatı ve boy uzatma ameliyatıdır.

Kıkırdak dokudan kaynaklanan iyi huylu kemik doku tümörlerine osteokondrom denir.

Eğri kemiklerin anestezi etkisi altında düzeltilmesi çarpık bacak ameliyatı olarak tanımlanır. Bacaktaki kemiklerin uzunluklarının artırılması amacıyla yapılan ameliyat ise boy uzatma ameliyatıdır.

Tüm bu ameliyatlar ortopedistler tarafından yapılır. Ortopedi ise kas iskelet sistemi hastalıkları ve bu hastalıkların tedavisi ile ilgilenen tıp dalıdır. Ortopedi uzmanları tarafından yapılan cerrahi müdahalelerle hastaların bacak ameliyatları gerçekleştirilir.

Bacak Ameliyatı Nedir?

Bacak ameliyatı bacağın çeşitli hastalıklarında uzman hekimler tarafından yapılan ameliyatlardır. Bu hastalıklar doğuştan olabilir yada sonradan gelişebilir.

Ortopedi uzmanı ve uzman sağlık profesyonellerinin işbirliği ile hastaların bacaklarında bulunan ve ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda yapılan işlemler bacak ameliyatlarının içeriğini meydana getirir.

Çocuklarda Bacak Ameliyatı Nasıl Olur?

Çocuklarda gelişimsel kalça çıkığı, doğumsal çarpık ayak, düztabanlık ve serebral palsi yani spastisite görülebilir. Gelişimsel kalça çıkığının görülme oranı her bin canlı doğumda 1-1.5 arasındadır. Sebebi tek olmayıp çeşitli etkenler gelişimsel kalça çıkığına neden olabilir.

Hastaların %20 sinde iki taraflı görülmekle birlikte yüzde altmışı sol kalçada meydana gelir. Bu yüzden doğumdan üç hafta sonra yenidoğan bebeklerde kalça ultrasonu çekilmesi gerekir. Erken tanı ve tedavi açısından bu çok önemlidir.

Bebekte kalça çıkığı varsa bu bacakta kısalığa neden olur. Hareket kısıtlılığı görülür ve bebek geç yürür. Etkililenme çift taraflı olmuşsa bebekte ördekvari bir yürüyüş görülür.

En yaygın iskelet anomalilerinden olan doğumsal çarpık ayak doğumdan itibaren ortopedik tedavi gerektirir.

Tedavinin amacı ise ayağın yere ağrısız olarak düz basması, hareketli olması ve normale en yakın ayak ve ayak bileğini elde etmektir. Erken tedavinin önemli olduğu bu hastalığın tedavisine çocuk doğduğu andan itibaren başlanması gerekir.

Düztabanlık ise bir başka çocuk bacak hastalığıdır. Esnek ve sert düztabanlık olarak iki türü vardır.

Seyrek olarak görülen sert düztabanlık ciddi bir hastalıktır ve bacak ameliyatı gerektirir. Yürüme problemleri görülür. Esnek düztabanlık ise bacak ameliyatı gerektirmez çünkü bebeklerin çoğunda görülür.

Serebral palsi çocuğun kas sistemini olumsuz etkileyen çok ciddi bir hastalıktır.

Bu çocuklarda yürüme zorlukları görülür. Hastalık kas ve iskelet sistemini çok etkilemişse çocuğun oturmasını sağlamak amacıyla bacak ameliyatı yapılır. Bacak ameliyatı sonrası tekrarlayan ameliyatlar olasıdır.

Kadınlarda Bacak Ameliyatı Nasıl Olur?

Kadınlarda Bacak Ameliyatı Nasıl Olur?

Kadınlarda bacak ameliyatı yetişkindeki ile aynıdır. Sadece kadınların regl dönemlerinde kanama ve hormonal değişimler artabileceği için bu dönemlere dikkat edilmelidir.

Erkeklerde Bacak Ameliyatı Nasıldır?

Erkeklerde bacak ameliyatının yetişkinde bacak ameliyatından bir farkı yoktur. Normal cerrahi süreci uygulanır. Bacak ameliyatı prosedürlerine uygun olarak cerrahi müdahale yapılır ve ameliyat sonrası bakım yine cerrahi sonrasına uygun olarak planlanır.

Yaşlılarda Bacak Ameliyatı Nasıl Olur?

Yaşlılarda özellikle kemik erimesi ve ek hastalıklara bağlı zayıflıklar olabilir. Kronik hastalıkları sebebiyle fazla ilaç kullanımı gerekebilir.

Ameliyat öncesinde yaşlının ilaç düzenlemesi ve takibi iyi bir şekilde yapılır. Bacak ameliyatı sonrası ise yaşlıda gelişebilecek komplikasyonlar yakından gözlenir.

Emboli, derin ven trombozu açısından dikkatli olunmalıdır. Doktor kan sulandırıcı reçete ederse yaşlı bireye kan sulandırıcının nasıl kullanılacağı konusunda bilgi verilmelidir.

Bacak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bacak ameliyatı uzman hekimler tarafından konulan tanı sonrasında cerrahlar tarafından yapılır. Cerrahi hazırlık süreci tamamlanır ve hasta birey ameliyata alınır.

Hekim ameliyat öncesinde hastanın bilgilerini ayrıntılı şekilde alır ve oluşabilecek risklere karşı önceden önlem alır. Ameliyat sonrası hastanın takip ve tedavisine devam eder. Hastayı ameliyat öncesi ve sonrasında bilgilendirir.

Operasyon ile ilgili dürüstçe bilgi veriri. Hastanın soruları varsa onları cevaplar. Hastanın korkularının en aza indirilmesi bilgilendirilmesi ile ilgilidir.

Hekim de bilgi vererek hastanın ameliyat sürecini sağlıklı bir şekilde geçirmesine katkıda bulunur.

Bacak Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Bacak Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Her ameliyatın az ya da çok riski vardır. Her ameliyata özel riskler de bulunur. Bacak ameliyatı riskleri genelde ameliyat sonrası emboli ya da derin ven trombozu oluşmasıdır.

Bu yüzden bacak ameliyatı sonrası, bazen de öncesinde hastalara doktor önerisiyle varis çorapları giydirilir. Varis çorapları emboli ve derin ven trombozu riskini azaltır. Bacak ameliyatında da her ameliyatta olduğu gibi kanama, enfeksiyon ve yara ile ilgili riskler mevcuttur.

Özellikle ameliyat sonrası hareket ederken yara yeri korunmalıdır çünkü ani ve hızlı hareketler dikişlerin açılmasına sebep olabilir.

Enfeksiyon belirtileri dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Yüksek ateş, bulantı,kusma, öksürük gibi enfeksiyon belirtileri oluşursa hemen uygun tedavi başlanır. Kanama da bir risk faktörüdür.

Kan sulandırıcıların doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Ameliyattan sonra ilk ayağa kalkma sağlık personeli yardımıyla yapılır. Düşme riskine karşı dikkatli olunmalıdır.

Bacak Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Bacak ameliyatı sonrası ilk günlerde hareket ederken dikkatli olun. Bol bol hareket etmeye çalışın. Doktorunuzun verdiği egzersiz listesini doğru şekilde uygulayın.

Beslenmenize dikkat edin. Sağlıklı ve dengeli beslenin. Uykunuza dikkat edin. Stres seviyenizi yönetin. Sigara ve alkol almayın.

Zararlı yiyeceklerden uzak durun. Yara iyileşmesini olumsuz etkileyecek şeylerden uzaklaşın.

Enfeksiyon açısından dikkatli olun. Ağrınız olursa doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri alın. Tüm bunları yapmanıza rağmen olumsuz bir etki görürseniz doktorunuza başvurun.

Bacak Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Her insanın yara iyileşmesi farklı olabilir. Kişinin bağışıklık sistemi ve çevresel koşullarıyla ilgili olan yara iyileşmesi bacak ameliyatlarında iyileşme de kişiye ve yapılan ameliyatın türüne göre değişir.

Doktorunuzun önerilerine tam uyduğunuz takdirde ameliyatın niteliğine ve büyüklüğüne göre iyileşmeniz ortalama 6 haftayı bulabilir ama yine de iyileşme süreci kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir.

Bacak Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Bacak ameliyatı farklı insanlarda farklı şekilde seyredebilir. Kilolu insanlarda daha zor geçen ameliyat süreci daha zayıf ve ek hastalığı olmayan insanlarda daha kolay atlatılabilir.

Yine aynı şekilde yağlı, tuzlu, aşırı şekerli ve karbonhidrat bakımından zengin besinler tüketenlerde ameliyat öncesi ve sonrası zorlu geçebilir. Bu yüzden ameliyattan önce ve sonra vücut açısından sağlıklı besinleri tüketmek önemlidir.

Proteinden zengin süt ve süt ürünleri, balık eti, omega 3 desteği, kırmızı ve beyaz et, kuru baklagiller, meyve ve sebzeler gibi sağlıklı ve besin değeri açısından iyi yiyecek ve içecekler bolca tüketilebilir. Bol su içilebilir.

Bacak Ameliyatının Yan Etkileri Nelerdir?

Bacak Ameliyatının Yan Etkileri Nelerdir?

Bacak ameliyatından sonra görülebilecek komplikasyonlar şunlar olabilir;

  • Enfeksiyon ve Yara Sorunları
  • Eklem Sertliği ve Hareket Kısıtlılığı
  • Kanama
  • Ekstansör Mekanizma Disfonksiyonları
  • Nedeni Açıklanamayan Ağrı
  • Komponent Kırılması
  • Tromboemboli
  • Yağ Embolisi

Bacak Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Belirtileri

Bacak ameliyatı sonrası enfeksiyon belirtilerinin takibi önemlidir. Enfeksiyon ilerlerse tüm vücudu sarabilir ve sepsis denilen duruma yol açabilir.

Bu yüzden enfeksiyon belirtilerinin erken dönemde tanınması ve tedavi edilmesi gerekir. Bacak ameliyatlarında enfeksiyon belirti ve bulguları şunlardır:

  • Ağrı,
  • Şişlik,
  • Kızarıklık,
  • Hassasiyet,
  • Akıntı,
  • Yorgunluk,
  • Ateş,
  • Üşüme,
  • Gece terlemeleri.

Bu belirti ve bulguları görürseniz hemen doktorunuzu arayın. Bacak ameliyatı sürecini sağlıklı bir şekilde yönetmek için doktorunuzun önerilerine dikkat edin.

Sık Sorulan Sorular

Bacak Germe Ameliyatı Zor mu?

Doğru şartlar altında ve uzman ekipler tarafından yapılan bacak germe ameliyatları zor olmayabilir.

Bacak Estetiği Kalıcı mı?

Bacak dolgusu silikon protezle yapılır ve ömür boyu kalıcıdır.

Bacak Germe Ameliyatı İz Kalır mı?

Her estetik ameliyattan sonra az da olsa iz kalır. Amaç ameliyatın öncesinde var olan rahatsız edici durumda iyileşme sağlamasıdır.

Dikiş Atılan Yara Ne Kadar Sürede İyileşir?

Dikişler genellikle 1-3 hafta içerisinde alınır ama ameliyatın büyüklüğüne göre iyileşme süresi farklılık gösterebilir.

Dikişli Yaraya Batikon Sürülür mü?

Batikon ile yaranın dış yüzeyi silinmelidir. Yaranın içine batikon sürülmez.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Op. Dr.
Abdullah Taşdelen
Ortopedi ve Travmatoloji
Medical Park Seyhan
4567

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.