satır arası

Bağırsak Tıkanması (Ileus) Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yaygın olarak, bağırsak tıkanıklığı ya da bağırsak düğümlenmesi isimleriyle kullanılan bağırsak tıkanması durumunda, yani atıkların anüse doğru iletilememesi durumunda yapılan cerrahi işlem bağırsak tıkanması (Ileus) ameliyatı nedir, sorusunun cevabıdır. 

Ağızdan alınan yiyecekler, midede kısmen parçalanır ve ince bağırsağa aktarılır. Mide ve ince bağırsaktaki bu öğütme işlemi sırasında, besin ve sindirim suları birbirine karışır ve besinlerin kan yoluyla hücrelere aktarılması gerçekleşir.

Posa haline gelen besin atıkları, kalın bağırsağa itilir. Kalın bağırsaklar, kasılıp gevşeme hareketi ile atık besinleri makata doğru hareket ettirir.

Bu süreçte besinlerin ve atıkların ilerlemesini engelleyen bir durum gelişmiş olabilir. Bağırsak içi veya dış yapısında meydana gelen hasar sonucu, organın kasılamaması ve atıkların ilerleyememesi durumunda yapılan cerrahi operasyondur, denilebilir.

Vücudun alt batınında bulunan bağırsaklar, mideyi anüse bağlayan uzun ve dolambaçlı yapılardır.

İnce bağırsak, midede kısmen öğütülen yiyecekleri parçalayarak, boza kıvamına getirir. Kalın bağırsakta suyu emilerek pasa haline getirilen atıklar, anüse itilerek vücuttan atılır. Tüm bu işleyiş aşamalarında bir engel oluşması hali bağırsak tıkanması (Ileus) ameliyatı, için gerekçedir. 

Bağırsak tıkanması (Ileus) ameliyatı sonrası, tıkanıklık izale edilerek, besinlerin ve besin artığı haline gelmiş posanın bağırsakta ilerlemesi gerçekleştirilir.

Bu bilgiye ek olarak belirtmek gerekir ki, normal formuna dönmesi ve sağlıklı bağırsak hareketliliği için 2-3 günlük bir süreye ihtiyaç duyulur.

Bağırsak Tıkanması (Ileus) Ameliyatı Nedir?

Bağırsak Tıkanması (Ileus) Ameliyatı Nedir?

Sağlıklı bir bireyde, ağızdan alınan besin maddeleri mide ve bağırsaklarda sindirilip posa haline getirilir ve ağızdan anüse kadar kesintisiz bir hareket işleyişi meydana gelir.

Normal dışı herhangi bir sebebe bağlı olarak bağırsak içindeki besin maddelerinin ve artıklarının ilerlemesi engellenirse bağırsak tıkanması (Ileus) ameliyatı yapılır. İstenmeyen bu hal, kalın bağırsakta oluşabileceği gibi ince bağırsakta da meydana gelebilir. 

Kişide, karın şişliği, gaz ve büyük abdest çıkaramama, mide bulantısı ve kusma, ateş, karında çok şiddetli ağrı ve kramp sancılarının yaşanması, cerrahi bir operasyon olan bağırsak tıkanması (Ileus) ameliyatı olmayı gerektirir.

Bu şikayetlerle yakınan kişiler, hiç zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşunun acil kısmına başvurmalıdır.

Çocuklarda Bağırsak Tıkanması (Ileus) Ameliyatı Nasıl Olur?

Çocuklarda da meydana gelen ileus, erken dönemlerde ameliyatsız olarak, çeşitli yöntemlerle giderilebilir.

Bağırsak florası tam olarak gelişmemiş, sıklıkla kabız olan çocuklar, ileus şikayetlerini yaşayabilirler. Tıkanıklık ileri seviyede ise, veya da bağırsak dokusunda bir hasar yada perforasyon oluşmuşsa, ameliyat yoluna başvurulur. 

Eğer tıkanıklık oluşumu üzerinden, 12 saatten fazla geçti ve ağrılar arttıysa ve oluşan tıkanıklık alternatif yöntemlerle giderilemedi ise durum ciddidir ve ameliyat planlaması yapılır.

Ameliyat esnasında, eğer oluşmuşsa bağırsaktaki ölü doku kesilerek çıkarılır ve sağlıklı bağırsak uçları birbirine dikilir. 

Bağırsak tıkanması ciddi bir sağlık durumudur ve eğer tedavi edilmezde mortalite oranı çok yüksektir.

Ileus sırasında nekroz oluşumu meydana gelebilir ve bu durum acilen ameliyat gerektirir. Zamanında hastaneye getirilen ve başarılı bir operasyon geçiren çocuklar şifaya kavuşur ve kalıcı bir organ hasarı oluşmaz.

Kadınlarda Bağırsak Tıkanması (Ileus) Ameliyatı Nasıl Olur?

Kadın hastalarda, beslenme ve yaşam tarzına bağlı veya önceden geçirdiği ameliyat sonrasında, bağırsak tıkanıklığı gelişebilir. Sezaryen ameliyatı olan kadınlarda daha fazla görülür.

Ameliyata bağlı olarak gelişen karın içi yapışıklıkları, bağırsakların normal hareketini kısıtlayabilir. Bu da cerrahi müdahale ile giderilir.

Doktorun değerlendirmesine bağlı olarak, laparoskopik ya da açık cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilir. Sağlığını kaybetmiş bağırsak varsa kesilip çıkarılır ve temizlenen bağırsak uçları birbirine dikilir. 

Erkeklerde Bağırsak Tıkanması (Ileus) Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkeklerde Bağırsak Tıkanması (Ileus) Ameliyatı Nasıl Olur?

Şiddetli karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma ile kendini gösteren ileus, yetişkin erkekler için de ciddi bir sağlık sorunudur.

Bağırsak tıkanması (Ileus) ameliyatı öncelikle test sonuçlarına planlanır. Bu şikayetlerle doktora başvuran kişiden ultrason ve ilaçlı BT tetkikleri ve bir takım kan testleri istenir.

Tıkanıklık tespit edilmesi durumunda doktor, hangi yöntemi uygulayacağı bilgisini hastaya verir. 

Ameliyat, laparoskopik cerrahi yöntemi ile yapılacaksa, karın bölgesinde küçük kesiler açılır ve içine kamera ve cerrahi aletler yerleştirilerek tıkalı bölge rahatlatılır.

Eğer açık cerrahi işlem yapılmasına karar verildi ise karın bölgesi 10-15 cm kadar dik olarak açılır ve operasyon gerçekleşir.

Bağırsak tıkanması (Ileus) ameliyatı sonrası, doktor yönlendirmelerine ve gerekli beslenme programına uymak, iyileşme sürecini kısaltacaktır. Bağırsak tıkanması (Ileus) ameliyatı kaç saat sürer, sorusu bu tekniklere göre değişir.

Yaşlılarda Bağırsak Tıkanması (Ileus) Ameliyatı Nasıl Olur?

İleri yaş bireylerde sıklıkla görülebilen bu bağırsak rahatsızlığa, zamanında müdahale edilmez ise ölümle sonuçlanabilir.

Yaşa bağlı kısıtlanan aktiviteler ve yavaşlayan bağırsak hareketleri sıklıkla kabızlığa, daha ileri aşamalarda ise tıkanmalara neden olabilir. İleri yaşta daha farklı kronik hastalıklar da olabileceği için bağırsak tıkanması (Ileus) ameliyatı riskli mi sorusunun yanıtı, bu hastaların durumuna göre şekillenir.

Örneğin ileri yaş hastalarda akciğer ve kalp rahatsızlıkları bulunabilir. Bu da alacakları anestezi için riskli durumlar oluşturabilir. Genel olarak zamanında müdahale edilen ve uygun teknikle yapılan ameliyat hastayı rahatlatır ve risk oluşturmaz. 

Bağırsak tıkanması (Ileus) ameliyatı kaç saat sürer sorusu, narkoz süresi ile bağlantılı olduğundan yaşlılar için daha da önemlidir. Ameliyatın, normal şartlarda 2-3 saat sonunda tamamlanması beklenir.

Bağırsak Tıkanması (Ileus) Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Gerekli görüntüleme testleri yapıldıktan sonra hangi yöntemle bağırsak tıkanması (Ileus) ameliyatı yapılacağına karar verilir. Bağırsak tıkanması (Ileus) ameliyatı nasıldır sorusu için iki farklı yöntem işaret edilebilir. 

  • Laparoskopik
  • Açık cerrahi

Laparoskopik ameliyatta, karından küçük kesiler açılır ve bu kesilerden ulaşılan tıkalı bağırsak kısmı rahatlatılır. Biriken gaz ve atıklar tahliye edilir.

Açık cerrahi yöntemi uygulanacaksa, karında daha büyük bir kesi yapılır. Tıkanıklığa veya hasara neden olan etkenler (bezuar, tümör veya bağırsak düğümlenmesi) düzeltilir.

Bağırsaklarda hasar meydana gelmişse bu alan kesilip çıkarılır ve sağlıklı bağırsak uçları birleştirilir. Bu bilgiler bağırsak tıkanması (Ileus) ameliyatı nasıldır, sorusuna cevap oluşturur.

Bağırsak Tıkanması (Ileus) Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Bağırsak Tıkanması (Ileus) Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Zamanında müdahale edilerek, doğru yöntemle yapılan işlem risk oluşturmaz. Bu bilgiye ek olarak, her ameliyatta yaşanabilecek riskler mevcuttur. Bağırsak tıkanması (ileus) ameliyatı riskleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.  

  • Dikişlerde ve yara yerinde enfeksiyon
  • Kanama
  • Yüksek ateş 
  • Sindirim sorunları
  • Anestezik maddeye bağlı olarak gelişebilecek istenmeyen durumlar

Bağırsak Tıkanması (Ileus) Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Hasar oluşmuş veya da kangren başlamış bağırsak kısmı kesilip çıkarılır. Bu işlemle bağırsak dokusunda da iyileşmesi gereken dikişler oluşur. Bağırsak tıkanması (ileus) ameliyatı sonrası, ağızdan beslenmeye izin verilmez.

Hasta gerekli besini ve sıvıyı, damar yolundan serum takviyesiyle karşılar. Bağırsakların bir süre boş kalması ve onarımının gerçekleşmesi istenir.

Doktor, ilerleyen 1-2 gün içinde hastanın az miktarda sıvılarla hastanın ağızdan beslenmesine izin verir. Beslenme programı, hastanın bağırsak hareketliliği ve gaz çıkarma durumları değerlendirilerek planlanır. 

Bağırsak Tıkanması (Ileus) Ameliyatı Kaç Günde İyileşir? 

Genel anestezi altında yapılan ameliyat sonrasında, hastanın 2-5 gün arasında hastanede kalması gerekebilir. Bu süre hastanın genel durumuna ve ameliyat yöntemine bağlı olarak değişir.

Tavsiyelerle taburcu edilen hasta, evde önerildiği gibi beslenerek ve yavaş adımlarla yürüyüş yapıp, bağırsak hareketliliğini artırarak 10 gün gibi bir süre zarfında iyileşmiş ve sosyal hayatına dönmüş olur.

Sıkça Sorulan Sorular

Bağırsak Tıkanması (Ileus) Ameliyatı Riskli midir?

Ileus ameliyatında, herhangi bir cerrahi işlem kadar risk mevcuttur. İşlem sonrası tam bir şifaya kavuşulur. Ancak zamanında müdahale edilip, tıkanıklık ve hasar tedavi edilmezse hasta kaybedilebilir.

Bağırsak Tıkanması (Ileus) Ameliyatına Nasıl Karar Verilir? 

Şiddetli karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, karında şişlik, gaz ve gaita çıkaramama gibi yakınmalarla hastaneye başvuran kişiden, çeşitli kan testleri, ultrason görüntüleme ve son olarak ilaçlı manyetik rezonans (MR) tetkiki istenir. Bu verilerle tıkanıklık olduğu kanısına varılırsa, acilen ameliyat gerçekleştirilir.

Bağırsak Tıkanması (Ileus) Ameliyatında Bağırsak Kısalır mı?

Ameliyat sırasında tıkalı bölgeye ulaşılarak değerlendirme yapılır. Herhangi bir doku hasarı oluşmamışsa sadece tıkanıklık giderilir. değerlendirme sonucunda bağırsakta perfore ya da ölü doku oluşumu gizlenmişse bu kısımlar kesilerek çıkarılır. Meydana gelen bu kısalma birtakım sindirim ve emilim sorunları yaşatabilir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Ümit Koç
Gastroenteroloji Cerrahisi
‎ İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir
45665

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.