sat─▒r aras─▒

Bal─▒n Faydalar─▒ Nelerdir?

Do─čadaki en çal─▒┼čkan hayvanlardan ar─▒ ile en do─čal, en güzel çiçeklerin etkile┼čimi ile ortaya ç─▒kan bal, faydal─▒ bir besin maddesine dönü┼čmektedir.

Sadece besin maddesi olarak de─čil, birçok hastal─▒kta ┼čifa kayna─č─▒ da olmaktad─▒r. Bal─▒n yap─▒s─▒nda karbonhidrat, mineraller, protein, vitaminler, organik asit, fenolik bile┼čikler, enzimler ve serbest amino asitler bulunur.

Do─čan─▒n ┼čifa kayna─č─▒ olarak kar┼č─▒m─▒za ç─▒kan bal─▒n kimyasal yap─▒s─▒, co─črafi konuma, çiçek ve ar─▒ türüne göre de─či┼čkenlik gösterir. Ayr─▒ca bal, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri bak─▒m─▒ndan oldukça zengindir.

Ar─▒lar koklama ve hissetme hususunda üstün yeteneklidir. Bu yetenekleri ile çiçeklerin en lezzetli nektarlar─▒n─▒ toplarlar.

Bu toplama ve bal yapma i┼člemi sadece di┼či ar─▒lar taraf─▒ndan gerçekle┼čtirilir. ─░ki mideli olan ar─▒lar toplad─▒klar─▒ nektar─▒ midesinin birinde özel bir enzimle kar─▒┼čt─▒rarak bal üretirler. 

Toplay─▒c─▒ olan bu ar─▒lar bal─▒ petek görevlisi ar─▒ya aktar─▒r. Petek görevlisi olan ar─▒ ise pete─če aktar─▒r. Petek dolana kadar bu i┼člem devam eder.

Bilinenin d─▒┼č─▒nda ar─▒lar sadece pete─če de─čil a─čaç kavuklar─▒na, kayalara ve kuytu yerlere de bal yaparlar. Do─čada ince bir zeka ortaya ç─▒kan bal─▒n faydalar─▒ saymakla bitmez.

Bal─▒n Faydalar─▒ Nelerdir?

Mutfaklar─▒m─▒z─▒n vazgeçilmez besinlerinden biri olan bal─▒n faydalar─▒n─▒ saymakla bitmez. Bal, antioksidan özelli─či ile tam bir ┼čifa kayna─č─▒d─▒r.

Vücudu mikroplardan korur. ─░ltihaplanmaya ve yaralar─▒n iyile┼čmesinde etken rol oynar. Ba─č─▒┼č─▒kl─▒k sisteminin güçlenmesinde etkendir.

Bal─▒n faydalar─▒n─▒ a┼ča─č─▒daki gibi s─▒ralamak mümkündür;

  • Düzenli tüketilmesi sonucunda uykusuzlu─ča iyi gelmektedir
  • Otoimmün bozukluklara neden olan rahats─▒zl─▒klar─▒n tedavisinde iyile┼čtirici etkiye sahiptir
  • ─░çeri─činde bulunan antimikrobiyal etken maddesinden dolay─▒ mide yaras─▒n─▒n iyile┼čmesine katk─▒ sa─člar
  • Üst solunum yolu enfeksiyonlar─▒, ast─▒m, nefes darl─▒─č─▒, öksürük, bron┼čit tedavisinde yard─▒mc─▒ rol oynar. ─░çeri─činde bulunan antibakteriyel ve antienflamatuar maddeleri tedaviye yard─▒m eder.
  • Probiyotik olmas─▒ sebebiyle vücuttaki yararl─▒ hücrelerin artmas─▒na katk─▒ sa─člar.
  • Mineral ve vitamin bak─▒m─▒ndan zengin olmas─▒ nedeniyle diyet program─▒nda yer al─▒r. Il─▒k suda eritilip tüketildi─či zaman vücutta bulunan ya─č─▒n erimesinde rol oynar. ┼×eker yerine tatland─▒r─▒c─▒ olarak diyet beslenme listelerinde yer al─▒r. Obezite riskini azalt─▒p, tatl─▒ krizlerine çözüm olur.
  • ─░çeri─činde bulunan protein ve vitaminler sayesinde cilt dostudur. Cilt maskelerinin vazgeçilmez maddelerindendir. Sivilcelerin iyile┼čmesinde ve cilt nem dengesinde yard─▒mc─▒ olur. Kepe─če ve ka┼č─▒nt─▒lara iyi gelir.
  • Beyin fonksiyonlar─▒n korunmas─▒na katk─▒ sa─člayarak haf─▒za güçlendirir. Konsantrasyonu sa─člar.
  • Enerji verir. Yüksek karbonhidrat kayna─č─▒ olmas─▒ nedeniyle sporcular taraf─▒ndan tercih edilir.
  • Anti-tümör özelli─čine sahip olan bal, kansere kar┼č─▒ koruyucu ve kanser hastal─▒klar─▒n─▒n ilerlemesinde, durdurulmas─▒nda yard─▒mc─▒ olur.

Bal Çe┼čitleri ve Faydalar─▒

Bal ├çe┼čitleri ve Faydalar─▒

Ar─▒n─▒n çiçek türüne göre üretti─či birçok bal çe┼čidi bulunmaktad─▒r. En çok bilinen bal türlerini a┼ča─č─▒daki gibi s─▒ralamak mümkündür;

  • Çam Bal─▒
  • Çiçek Bal─▒
  • Ayçiçek Bal─▒
  • Narenciye Bal─▒
  • Ihlamur Bal─▒
  • Kekik Bal─▒
  • Lavanta Bal─▒
  • Kestane Bal─▒ 
  • Anzer Bal─▒
  • Me┼če Bal─▒

Kestane Bal─▒ Faydalar─▒

Kestane bal─▒, yap─▒s─▒nda yararl─▒ asitlerin yan─▒nda fenolik bile┼čenler, aktioksidan, demir, mineraller, B ve C vitaminlerini bulundurur.

Kestane bal─▒ faydalar─▒ bilimsel ara┼čt─▒rmalara göre: göz hastal─▒klar─▒na, kan dola┼č─▒m─▒na, gastrit ve ülser gibi mide rahats─▒zl─▒klar─▒na, halsizlik ve yorgunluk hallerine, hücre ve doku tedavisine, kemik ve kas yap─▒s─▒n─▒n güçlenmesine, toksik maddelerin vücuttan at─▒lmas─▒na, aç─▒k yaran─▒n daha h─▒zl─▒ iyile┼čme sürecine, saçlar─▒ güçlendirerek saç dökülmesi ve kepek olu┼čmas─▒n─▒ önlemeye katk─▒ sa─člar.

Çam Bal─▒ Faydalar─▒

Ar─▒n─▒n kaliteli çam ormanlar─▒nda üretti─či çam bal─▒, koyu kahverengi olup sofralar─▒m─▒zda k─▒vam─▒ ve lezzeti bak─▒m─▒ndan hafif olmas─▒ nedeniyle en çok tercih edilen bal türüdür.

Çam bal─▒ faydalar─▒ aras─▒nda: ba─č─▒┼č─▒kl─▒k sistemini güçlendirip, enfeksiyona ve iltihaplara kar┼č─▒ sava┼č açar. Mide rahats─▒zl─▒klar─▒nda mideyi dinlendirir. Yüksek tansiyonu dü┼čürüp, enerji verir. 

Yorgunluk ve halsizli─če iyi gelir. Cildin sa─čl─▒kl─▒ görünmesini sa─člay─▒p cildi nemlendirir. Kan hastal─▒klar─▒n─▒n tedavisinde ve demir eksikli─činde tedaviye yard─▒mc─▒ olur. Kalp dostudur.

Prebiyotik özelli─či ile kab─▒zl─▒k ve ishal tedavisinde ba─č─▒rsaklar için faydal─▒d─▒r. Solunum yolu rahats─▒zl─▒klar─▒nda, ast─▒m, bron┼čit, nezle ve grip gibi rahats─▒zl─▒kla takviye edici olup iyile┼čmeye destek olur.

Anzer Bal─▒ Faydalar─▒

Anzer Bal─▒ Faydalar─▒

Ülkemizde en de─čerli bal olarak bilinen anzer bal─▒ çok özel bir türdür. Anzer Yaylas─▒n─▒n çok yüksek kesimlerinde üretilmektedir.

Anzer bal─▒ rengi ve k─▒vam─▒ koyu, tad─▒ ac─▒d─▒r. Yo─čun ve fazla tüketilmesi zehirlenmelere yol açabilir. Günlük olarak yeti┼čkinlerde: 1 yemek ka┼č─▒─č─▒ndan fazla tüketilmemelidir. 

Dikkatli kullan─▒ld─▒─č─▒ zaman anzer bal─▒ faydalar─▒ sizin için tam bir ┼čifa kayna─č─▒d─▒r.

─░çeri─činde çok yüksek fenolik ve flavonoit bile┼čenler bulundurmas─▒yla di─čer ballardan ayr─▒l─▒r. Ba─č─▒┼č─▒kl─▒k sistemin güçlendirip hastal─▒klara kar┼č─▒ koruyucu etkiye sahiptir. 

Kansere kar┼č─▒ koruyuculuk özelli─či en fazla olan bal türüdür. Üst solunum yollar─▒ rahats─▒zl─▒klar─▒nda tedavi edici olup çok güçlü balgam söktürücü etkiye sahiptir.

Sigara kullan─▒m─▒na ba─čl─▒ olarak olu┼čan ast─▒m, nefes darl─▒─č─▒ ┼čikayetlerinde iyile┼čtirici rol oynar. 

Kalp ve damar rahats─▒zl─▒klar─▒n─▒n tedavisinde yard─▒mc─▒ olur. Cilt sa─čl─▒─č─▒n─▒n korunmas─▒nda ve cilt bak─▒m─▒nda çok etkilidir. Vücudu zararl─▒ maddelerden ar─▒nd─▒r─▒p, ya┼članmay─▒ geciktirir. 

Kekik Bal─▒ Faydalar─▒

Kendine has ho┼č kokusu olan kekik bal─▒ üst solunum yollar─▒ enfeksiyonlar─▒na, grip ve öksürü─če, bron┼čit ile zatürre gibi akci─čer hastal─▒klar─▒nda, kalbe ve dola┼č─▒m hastalar─▒nda ba─č─▒rsak hastal─▒klar─▒na tedavi edici özelli─či olmakla beraber cildin nemlendirerek kurulu─čun önüne geçmesi, egzama, sedef, güne┼č yan─▒klar─▒ tedavisinde de etkin rol oynamaktad─▒r.

─░çeri─či bak─▒m─▒ndan kekik bal─▒ faydalar─▒nda cilt rahats─▒zl─▒klar─▒n─▒n tedavisinde kullan─▒lmas─▒ ile di─čer ballardan ayr─▒l─▒r.

Me┼če Bal─▒ Faydalar─▒

Me┼če Bal─▒ Faydalar─▒

Bal ar─▒lar─▒n─▒n da─čl─▒k kesimlerdeki me┼če palamutlar─▒nda bulunan s─▒v─▒larla etkile┼čime girmesi ile ortaya ç─▒kar.

Kehribar renginde olup yo─čun yap─▒dad─▒r. Me┼če bal─▒n─▒n odunsu, aromatik bir lezzeti vard─▒r. ┼×ifa kayna─č─▒ olarak aç karn─▒na 1 çay ka┼č─▒─č─▒ tüketilmelidir. 

Di─čer bal çe┼čitlerine göre daha az polen içerir. Enerji vericidir. Sporcular─▒n vazgeçilmez besinidir. 1 çay ka┼č─▒─č─▒ kadar me┼če bal─▒n─▒ su ile kar─▒┼čt─▒r─▒p tüketti─činiz zaman uykusuzlu─ča çözüm olur. Vitamin ve mineraller bak─▒m─▒ndan zengindir.

Demir eksikli─či, anemi tedavisinde kullan─▒lmas─▒ me┼če bal─▒ faydalar─▒ aras─▒ndad─▒r. Sindirim sisteminde düzenleyici etkiye sahiptir.

─░çeri─činde bulunan probiyotikler nedeniyle ba─č─▒rsaklarda bulunan kötü bakterilerin yok edilmesinde etkendir. Kalp ve damar rahats─▒zl─▒klar─▒nda tavsiye edilir.

Dü┼čük glikoz içermesi nedeniyle ┼čeker hastalar─▒ için önemli bir besin türüdür.

Bal─▒n Faydalar─▒ Hakk─▒nda S─▒kça Sorulan Sorular

Bal gerçekten faydal─▒ m─▒d─▒r?

Ar─▒n─▒n bir çok çiçek ve co─črafi konumda farkl─▒ çe┼čitlerde üretti─či bal, yap─▒lan bilimsel deney ve akademik çal─▒┼čmalar sonucunda insan sa─čl─▒─č─▒na olumlu yönde birçok faydas─▒n─▒n oldu─čunu ispat etmi┼čtir. Yap─▒s─▒ ile do─čada bozulmadan ve çürümeden kalan ender besinlerden biridir. ─░çeri─činde birçok vitamin ve minerali bar─▒nd─▒rmas─▒, antioksidan özelli─če sahip olmas─▒, bal─▒n faydalar─▒n─▒ ön plana ç─▒karmaktad─▒r.

Her bal─▒n faydas─▒ ayn─▒ m─▒d─▒r?

Ar─▒n─▒n farkl─▒ çiçek türlerinde üretti─či ballar─▒n içeri─či de farkl─▒d─▒r. Co─črafi ve botanik etkenler sonucunda çok farkl─▒ bal çe┼čitleri ortaya ç─▒km─▒┼čt─▒r. Buna ba─čl─▒ olarak her bal─▒n faydas─▒ ayn─▒ olmas─▒ mümkün de─čildir. Her bal içeri─čine ba─čl─▒ olarak ayn─▒ etkiye ve içeri─če sahip de─čildir.

Bal ne kadar tüketilmesi faydal─▒ olur?

Yeti┼čkinler için günlük 50-80 gr. Çocuklar 1 ya┼č─▒n─▒ geçtikten sonra 10-30 gr. tüketebilir. 1 ya┼č─▒ndan küçük bebeklerde kesinlikle bal tüketilmemelidir. Bal─▒ besin ve ┼čifa kayna─č─▒ olarak tüketmeden önce uzman görü┼čü almakta fayda vard─▒r.

En ├çok Okunan Sa─čl─▒k Rehberi Yaz─▒lar─▒m─▒z

Sosyal Medya Hesaplar─▒m─▒z:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Dyt.
AYSUN YURDAKUL
Beslenme ve Diyet
Medical Park Antalya
4182

Bu i├žeri─čin geli┼čtirilmesinde Medical Park Yay─▒n Kurulu katk─▒ sa─člam─▒┼čt─▒r.
Sayfa i├žeri─či sadece bilgilendirme ama├žl─▒d─▒r. Sayfa i├žeri─činde tedavi edici sa─čl─▒k hizmetine y├Ânelik bilgiler i├žeren ├Âgelere yer verilmemi┼čtir. Tan─▒ ve tedavi i├žin mutlaka hekiminize ba┼čvurunuz.