Bayram'da Mide Sağlığınıza Dikkat Edin

Beslenme ve Diyet
1192

Medical Park Ordu Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. İrfan Uruç, Kurban Bayramında yoğun et tüketilmesiyle birlikte meyve ve sebzenin de çok tercih edilmemesinden dolayı sindirim sorunlarının yaşanabileceğini söyledi. Uzm. Dr. İrfan Uruç: "Sağlıklı bir bayram geçirmek için bilinçli beslenerek mideye çok fazla yüklenilmemesi gerekmektedir." dedi.

BAYRAMDA AŞIRI ET TÜKETİMİNDEN KAÇININ!

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. İrfan Uruç sağlıklı bir bayram geçirmenin püf noktaları hakkında bilgiler verdiği konuşmasında şunları söyledi: "Kurban bayramında gereğinden fazla miktarda et tüketimi birçok rahatsızlıklara neden olabileceği gibi mevcut olan rahatsızlıkların da ilerlemesine sebep olabilir. Bunlardan biri de fazla miktarda et tüketiminin mideye olan olumsuz etkileridir. Kurban etinin kesildikten hemen sonra tüketilmesi sindirimi zorlaştırır. Bu nedenle mide ve bağırsak problemleri olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli ve buzdolabında birkaç gün bekletmelidir. Etin sindirimi zor olduğundan, aşırı miktarda tüketimi de sindirimi güçleştirir. Bu nedenle midesinde sağlık problemleri olan kişiler et tüketimine dikkat etmelidir. Aşırı miktarlarda et tüketiminin yanında ete uygulanan pişirme şekli de önemlidir. Etin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir. Eti limonlu bir yeşil salatayla veya çeşitli sebzelerle birlikte tüketmekte daha sağlıklı olacaktır." şeklinde konuştu.

KAHVALTI ÖĞÜNÜNÜ ATLAMAYIN

Uzm. Dr. İrfan Uruç 'un özelikle üstünde durduğu bir konu ise "Aç karnına kurban eti tüketilmesinin hazımsızlık ve ağrılara yol açabileceğidir. Bu sebeple kurban eti yenmeden önce mutlaka hafif bir kahvaltı yapılması ve bağırsaklarda su tutulumuna neden olabileceğinden aşırı çay, kahve ve gazlı içeceklerin tüketilmemesidir.

TATLIYI HER ZİYARETTE TÜKETMEYİN

Bayram ziyaretlerinde tüketilen yiyeceklerin bir porsiyonu geçmemesi konusunda özen gösterilmesi gerektiğini dile getiren Uzm. Dr. İrfan Uruç; "Şekerler, çikolatalar ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Ballı tatlılara kurban bayramında birde et eklenince reflü ve hazımsızlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle bu tatlılar ölçülü ve yavaş tüketilmelidir." dedi.

ÖĞÜNLERİ ERTELEMEYİN

Öğünlerin önemine deyinen Gastroenteroloji Uzmanı Dr. İrfan Uruç ; son olarak şunları dile getirdi: " Üç ana öğünü aksatmamalıyız, ara öğünlerde meyve tüketimine önem vermeliyiz. Yemekleri mümkün olduğunca kendi yağıyla pişirmeli ve kızartmaları çok tercih etmemeliyiz. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen yiyecekler öğün atlanmasına neden olabileceği için ikramlıklardan az miktarda almaya özen göstermeliyiz. Günlük sıvı tüketiminin ise 2,5 -3 litrede tutulması gerektiğini ayrıca belirtti.a