Bebeklerde uyku sorunları oldukça sık karşılaşılan problemlerdir. Annelerin aklını "bebekler neden uyumaz?" sorusu kurcalayabilir. Bu durumun altında yatan pek çok sebep olabilir.
Gaz sorunları, diş çıkarma, doymama gibi sorunlar uyku sıkıntılarına neden olmaktadır. Normal koşullarda bir bebek bir gün içerisinde toplam 11-17 saat uyur. 5-7 ay civarındaki bir bebeğin geceleri uyumaya başlaması beklenir.
Ancak bebeklerin sık sık acıkması gibi sebeplerle bütün gece boyunca uyuması mümkün değildir. Belirli aralıklarla anne tarafından emzirilmesi veya mama ile beslenmesi gerekebilir.
"Bebekler neden uyumaz?" sorusunu cevaplayabilmek için bebeğin yaşını da hesaba katmak gerekir. Örneğin 6-7 ay civarındaki bir bebeğin uyumama sebebi diş çıkarması olabilir. 1 yaşından daha büyük bir çocuk ayrılık korkusu yaşıyor olabilir.
Yenidoğanlar genellikle acıkma ve altını kirletme gibi ihtiyaçları dolayısıyla uykularından uyanır.
Bebekler Niye Uyumaz?
Bebekler hayatlarının ilk evrelerinde çok hızlı büyüyüp geliştikleri için günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirirler. Gece uykuları ve gün içerisindeki kısa uykuları ile toplam 11-17 saat civarında bir süre uyumaları normal kabul edilir.
Bebeklerin bu sürelerin üzerinde uyuması soğuk algınlığı, kalp hastalıkları gibi müdahale edilmesi gereken sorunların göstergesi olabilir. Eğer böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız uzman bir doktora başvurarak bebeğinizin muayene olmasını sağlayabilirsiniz.
Bebeklerin çok uyuması bir sorun olabileceği gibi uyuyamamaları da bir sorunun göstergesi olabilir. "Bebekler neden uyumaz, huzursuz olur?" sorusu yeni annelerin aklını kurcalayabilir.
Bebekler bir sıkıntıları olduğunda bunu ağlayarak anlatmaya çalışırlar. Altları pislendiğinde, karınları acıktığında huzursuz olurlar ve bu uykularının bölünmesine neden olur. Bebekler soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara sahip olduğunda da burun tıkanıklığı yaşadığından sık sık uyanabilirler.
Yenidoğan Bebek Neden Uyumaz?
Anneler özellikle ilk kez anne olduklarında deneyimsiz oldukları için bazı durumlarda korkabilir ve "bebekler neden uyumaz, ağlar?" diye düşünebilir. Yenidoğan bebeklerin metabolizması oldukça hızlıdır. Bu nedenle bir çocuğa veya daha büyük bir bebeğe oranla daha sık acıkır ve daha sık tuvalet ihtiyacı duyarlar.
Bebekler kısa kısa uykular uyuyarak acıktıkları için sık sık uyanabilir. Bebeğin beslenmesinin ardından gazı çıkarılmazsa uykuya dalsa dahi huzursuzlanarak uyanabilir.
"Bebekler neden uyumaz, gece boyu uyanık kalır?" sorusu akıllara gelebilir. Bebekler dünyaya yeni alıştıkları için gece ve gündüzü ayıramazlar. Uyku düzenleri de henüz oluşmadığından bu bir sorunu ifade edemiyor olabilirler. Bebeğin kendine uygun uyku pozisyonu anne tarafından henüz bulunamamış olabilir.
Bebekler yüz üstü yattıklarında kendilerini daha güvende hissederler ancak bu pozisyon ani bebek ölümlerine yol açabileceğinden önerilmemektedir. Sırt üstü olarak ve bazı bölgelerden yumuşak ögelerle desteklenerek uykuya geçmesi sağlanabilir.
20 Günlük Bebek Neden Uyumaz?
Bebekler bir rahatsızlıkları olduğunda uyumakta güçlük çekerler ve bu durumu ağlayarak anlatmaya çalışırlar. Bazı bebeklerin reflü gibi mide bağırsak sorunları olabilir. Reflü problemi olan bebekler karnını doyurduktan sonra uyuduklarında yatış pozisyonunda içtikleri süt tekrar ağızlarına gelerek onları rahatsız eder.
Reflüsü olan bebeklerin normal yastıklardan daha yüksek olan özel yastıklarla uyuması gerekir. Bu bebekler için özel üretilmiş mamalar da mevcuttur. Eğer bebek mama ile besleniyorsa kendisine daha uygun olan bir mamaya geçilebilir.
Bebeğin karın ağrısı, ishal gibi sorunları da bulunabilir. Bu tip sorunların tedavisi için uzman bir doktora muayene olması uygun olacaktır.
1 Aylık Bebek Neden Uyumaz?
Bebekler ilk 3 aylık süre içerisinde çok kısa sürelerde uyanık kalsalar dahi yorgun düşebilirler. Yarım saat bir süre içinde yorulurlar ve bu süre içinde uyumazlarsa yorgunluktan dolayı uyumakta zorlanabilirler.
Bebeğin yorulduğunu anlamak anneler için zor olabilir. Bebekler yorulduğunda kaş çatma, yumruk sıkma, esneme, gözleri ovuşturma gibi davranışlar gösterebilir. Yorgunluğun devam etmesi durumunda kambur durma ve ağlama eğiliminde olurlar.
Anneler "bebekler neden uyumaz, gündüz uyurken gece uykusuz kalır?" diye düşünebilirler. Bebek büyüdükçe ihtiyacı olan besin miktarı artar. Yenidoğan bebeğinize yeterli gelen süt miktarı artık yetmiyor olabilir. Aç olan bebek sık sık uyanacaktır.
Bebeğin altını günde birkaç kez değiştirmeyi gerektirecek kadar idrar çıkışı görülmesi bebeğin doyduğunu doğrulayabilir. Annenin sütü olmasına rağmen bebek iştahsız davranıyorsa ağız içi yaralar veya altta yatan farklı rahatsızlıklar olabilir. Uzman bir doktor tarafından bebek muayene edilmelidir.
2 Aylık Bebek Neden Uyumaz?
2 aylık bir bebek ortalama 3-4 saat kadar aralıksız uyuyabilir. Yenidoğan evresine oranla daha uzun kesintisiz uykular gözlenmeye başlar. Bebek 2 aylık olmasına rağmen sık sık uyanırsa hasta olabilir.
Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar burunda fazla mukus üretilerek burun tıkanıklıklarına neden olabilir. Burun tıkanıklığı yaşayan bebek nefes alamadığı için sık sık uyanır. Deliksiz bir uyku için burun temizliğinin doğru yapılması önemlidir. Hazır burun açıcılar veya serum fizyolojik burun içinde katılaşan mukus gevşetilmeli, ardından burun aspiratörüyle temizlenmelidir. Rahat nefes alan bebek daha rahat bir uyku çekecektir.
Sık Sorulan Sorular
"Bebekler niye uyumaz, 3 aylık bebek neden uyumaz?" gibi sorular annelerin aklını karıştırabilir ve bu soruların cevaplarını ararlar.
6-12 Ay Arasındaki Bebeklerin Uyumama Nedeni Nedir?
6 aydan sonra bebeklerde dişler çıkmaya başlar. Bu evrede bebeklerde ateş, iştahsızlık, huzursuzluk şikayetleri artar. Dişlerin çıktığı bölgeler acıdığı için emmeyi veya mama ile beslenmeyi reddedebilirler. Daha sık ağlarlar, kilo kaybı ve hasta olma ihtimalleri artar.
Bunlara ek olarak uyku düzenleri bozulur. Daha zor uykuya dalarlar ve daha kolay uyanırlar. Ancak bu durum geçici bir süreçtir. Ara ara benzer sorunlar tekrar etse de devamlı değildir. Diş kaşıntı ve ağrılarını hafifletmek için diş kaşıyıcı, jel ağrı kesiciler gibi ürünlerden yararlanabilir.
Diş çıkarma bazı durumlarda 3 aydan büyük bebeklerde de görülebilmektedir. Çoğunlukla 6-7 ay aralığında çıkmaya başlar.
3-12 ay aralığında bebekler dış uyaranlara daha duyarlı hale gelir. Televizyon, araba, konuşma seslerinden rahatsız olarak uyanabilirler. Bebeğin daha rahat bir uyku çekebilmesi için sessiz ve karanlık bir ortamda uyuması sağlanmalıdır.
Anne ve Bebeğin Yatağı Ne Zaman Ayrılmalı?
Anne ve bebek yenidoğan evresinde gerek emzirme rutini gerek bebeğin ihtiyaçları nedeniyle birlikte uyumaları gerekir. Ancak bebeğin doğru uyku rutinine geçebilmesi için 4-6 ay arasında bebeğin kendi beşiğinde uyuması sağlanmalıdır. Eğer bu evrede yataklar ayrılmazsa 14. aya kadar bu süreç uzayabilir.
En doğru yöntem annenin yatağının hemen yanına beşiğin yerleştirilmesidir. Beşik içerisine bebeğin yüzünü kapatma ihtimali olan yastık ve oyuncaklar koyulmamalıdır.
1 Yaşındaki Bebek Neden Uyumaz?
1 yaş civarındaki bebekler uykuya yüksek miktarda direnç gösterebilirler. Bunun sebebi genellikle bebekte ayrılık korkusunun gelişmesidir. Annenin uyku sırasında onu bırakıp gideceğini düşünürler. Kimi bebeklerde bu durum annenin bebeğe arkasının dönük olması durumunda ağlamalar yaşanmasına kadar ilerlemiştir.
Bebeği Sallayarak Uyutmak Doğru mudur?
Bebekler genellikle kendi başlarına uykuya dalabilirler. Sallamak uyumayı sağlamak yerine uykuya dalmayı geciktirebilir. Fazla hızlı şekilde sallamak bebeğin denge ve beyin işlevlerinde bazı sorunlara yol açabilir.
Bebeklerin gelişiminde en önemli gereksinimlerden olan uyku ile gelişim basamakları sağlıklı olarak tamamlanabilir. Bu konuda uzmanlara danışarak bebeğinize erken dönemde uyku eğitimi verebilirsiniz.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Uzm. Dr.
Feyza Gümüş
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/hpPB5JjH.jpg
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Medical Park İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
11.1.2024
25.4.2024
54453
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.