satır arası

Tıpkı yetişkinler gibi yenidoğanlar dahil olmak üzere bebeklerin de gözleri sulanabilir, burunlarında mukus birikebilir ve kulaklarında kulak kiri oluşabilir. Bebeklerin başını, yüzünü, gözlerini, burun ve kulaklarını temiz tutmak sağlıkları için çok önemlidir çünkü bebeklerin ciltleri yetişkinlere göre daha hassas ve kırılgandır. Tahrişlere ve enfeksiyonlara yatkın olmaları da temizliğin önemli gerekçelerindendir. Yenidoğanlar oldukça hassas olduklarından ve iletişim becerileri henüz gelişmediğinden yapılan temizlikten zarar görüp görmediklerini anlamak daha da güç olabilmektedir. Özellikle ilk çocuklar söz konusu olduğunda ebeveynler için kulak temizliği zor gibi görünse de aslında hassas noktalar ve güvenlik ipuçlarına dikkat edildiğinde bebek ve yenidoğan kulak temizliği ve kulak kiri temizleme korkulacak işlemler değildir.

Bebeklerin Kulaklarının Temizlenmesi Gerekir Mi?

Bebeklerin kulaklarını temizlemek ve temiz tutmak önemlidir. Gelecekte yaşayabilecekleri sorunların önlenmesi için de önemli adımlardandır. Bebekler yıkanırken dış kulak ve çevresinin temizliği de sağlanabilir. Bir bez ya da bir parça pamuk ile ılık su bebeklerde kulak temizliği için yeterli olacaktır. Yenidoğanlarda ve bebeklerde pamuklu çubuk kullanımı güvenli değildir ve önerilmez. Kulak kiri antibakteriyel, koruyucu bir bariyer ve kayganlaştırıcı olarak işlev gördüğü için bebekler için sağlıklıdır. Kulak kirini çıkarmak, temizlemeye çalışmak potansiyel tehlikelere yol açabilmekte ve kulakla birlikte tüm vücudu enfeksiyonlara açık hale getirebilmektedir.

Bebeklerin Kulakları Ne Zaman Temizlenmelidir?

Bebeklerin kulaklarını, gözlerini ve burnunu temizlemek için en iyi zaman banyo yapmalarından hemen önceki zamandır. Yenidoğan bebeklerin her gün banyoya ihtiyacı yoktur. Haftada 2 ya da 3 kez yıkanmaları yeterlidir. Bu nedenle kulak temizliklerini de haftada 2-3 kez yapmak yeterli olmaktadır.

Bebeklerin Kulakları Nasıl Temizlenir?

Bebek kulak temizleme işlemi, bebeklere banyo yaptırıldığı zamanlarda oldukça kolay olacaktır. 37 ile 38°C'den daha sıcak olmadığından emin olunan su hazırlanarak bebek için uygun ortam sağlanabilir. Yumuşak bir havlu ya da pamuk ılık suyla ıslatılır, bebeğin kulaklarının arkası ve her kulağın dışı nazikçe silinir. Havlu üzerinde sabuna ihtiyaç yoktur ve genellikle önerilmez. Kullanılan yumuşak havlu ya da bezin iyice sıkıldığından ve bebeğin kulağına su damlatılmadığından emin olunmalıdır. Kulak temizleme işlemi her iki kulak için de tekrarlanır ve diğer kulağa geçmeden önce temizlik için kullanılan materyal yıkanır, durulanır ve kurulanır. Bez, pamuk ya da kullanılan yumuşak havlu kesinlikle bebeğin kulağının içine sokulmaz. Bu bebeklerin kulak kanalına zarar verebilmekte ve cildini tahriş edebilmektedir. Bebeklerin kulak temizliğini yapmaktaki amacın kulak kirini temizlemek olmadığı unutulmamalıdır.

Bebeklerde Kulak Damlası Kullanımı

Bebeklere kulak damlası reçete edilmişse ya da kulak kiri oluşumunun önüne geçilmesi gerekiyorsa etkilenmiş kulak yukarı bakacak şekilde bebek yan yatırılır, kanalı açmak için kulak hafifçe aşağı ve geriye doğru çekilir. Doktorun önerdiği ölçüde damla bebeğin kulağına damlatılır. Bebek 10 dakika kadar yatar pozisyonda, damlalar bebeğin kulağında kalacak şekilde tutulur. Daha sonra damlaların kulak içerisine doğru tamamen yuvarlanması sağlanır. Kalan damlaların dışarıya akmasına müsaade edilir ve temiz bir mendille temizlenir. Kulak damlaları mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Doktorun reçete ettiği kulak damlası, yine doktorun önerdiği ölçüde ve sıklıkta, gerektiği kadar kullanılmalıdır.

Bebeklerde Kulak Kiri Birikmesinin Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde kulak kiri oluşumu sık rastlanan bir durum değildir. Genellikle kulak kanalı, ihtiyaç duyulduğu zamanlarda, ihtiyaç duyulan miktarda kulak kiri üretimi yapmaktadır. Ancak bazı durumlarda aşırı kulak kiri birikmesi bebeklerde huysuzluğa, ağrıya ve işitme problemlerine yol açabilmektedir. Bebekler kulaklarındaki rahatsızlığı kulaklarını çekerek ya da ağlayarak gösterebilmektedir.

Kulak Kiri Tehlikeli Midir?

Serumen olarak da bilinen kulak kiri, kulak kanalında üretilir ve tehlikeli değildir. Çoğunlukla yapışkan ve sarımsı bir görünüme sahiptir. Kulak kiri, ölü deri hücreleri içerir ve tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi birikir, kurur ve vücudun dışına atılır. Kulak kirinin birçok önemli fonksiyonu bulunmaktadır. Kulak zarını ve kulak kanalını korumak, kulak içini kuru tutmak ve mikropların enfeksiyona yol açmasını engellemek önemli fonksiyonların bir kısmını oluşturmaktadır. Kulak kiri bu görevlerinin yanında kir, toz ve diğer parçacıkları tutarak kulağa girmelerini, kulakta tahriş ve yaralanmalara neden olmalarını önler.

Ne Zaman Yardım Alınması Gerekir?

Bebeğin kulağının tıkalı olduğundan şüphe duyuluyorsa, tıkalı kulak kanalı nedeniyle bebeğin işitme sorunu yaşadığı düşünülüyorsa veya bebeğin kulağında sarı-yeşil bir akıntı görüldüyse doktora başvurmak ve yardım almak gerekmektedir. Bebekte rahatsızlık, ağrı ya da işitme kaybına yol açan kulak kirleri doktor müdahalesiyle temizlenmektedir. Doktorun uygun gördüğü durumlarda, inatçı ya da büyük kulak kirleri söz konusu olduğunda kulak kiri doktor tarafından kazınarak da temizlenebilir. Kulak enfeksiyonu belirtileri fark edilirse tedavi için antibiyotik kulak damlası reçete edilebilir. Kulak kanalına pamuklu çubuk ya da bir cisim sokulduktan sonra kanama görülürse vakit kaybetmeden doktora başvurmak doğru olacaktır. Bebekte soluk bir görünüm varsa, yürüme ve hareketlerinde dengesizlik gözleniyorsa da yardım almak gerekmektedir.

Ne Zaman Kulak Enfeksiyonundan Şüphelenilebilir?

Bebekler ve yenidoğanlar kulak kanalları dar olduğundan ve bakterilerin kolayca tutunabileceği ortam sağladığından enfeksiyonlar açısından yetişkinlere göre daha yüksek risk altındadırlar. Enfeksiyona işaret eden bazı durumlarda ebeveyn uyanık olmalı ve doğru müdahale için doktora başvurmalıdır. Bebek sürekli kulağını tutuyorsa, özellikle uykuya dalma zamanından önce huysuzsa ve uyuyamıyorsa, ateşi varsa enfesiyondan şüphe edilebilir. Kulaktan akıntı olması ve alçak sesli uyarılara yanıt alınamaması da önemli göstergeler olabilmektedir.

Bebeklerin Kulaklarının Temizlenmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar ve Güvenlik İpuçları

Bebeklerin kulak zarının temizlenmesine pamuklu çubuklar kesinlikle kullanılmamalıdır. Kulak kanalına bir pamuklu çubuk sokulduğunda kulak kirinin büyük bir kısmı kulağın daha da derinlerine itilmektedir. Parmaklar da bebeklerin kulaklarına sokulmamalıdır. Bu da en az pamuklu çubuklar kadar tehlikelidir ve kulak zarına zarar verebilmektedir. Pamuklu çubuktan daha da büyük olduğundan parmak ve tırnaklar tahrişe neden olabilmektedir. Küçük serçe parmağı da büyük zarara yol açabilir. Bunun yanında tırnakların altında bakteri birikebilir ve bu bakterileri kulak kanalına sokmak enfeksiyonlara neden olabilir. Kulak kirleri çoğu zaman tehlikeli değildir ve herhangi bir soruna yol açmaz. Kulak damlaları, doktor reçete etmediği sürece kullanımından kaçınılması gereken yöntemlerdendir. Kontrolsüz kullanımlarında, kulak kanalını ve kulak zarını da etkileyerek daha büyük problemlere yol açabilmektedirler. Bebeklerin kulaklarının en doğru şekilde temizlendiğinden emin olmak için bir çocuk doktoru kontrolünde olmak her zaman en iyi fikir olacaktır.

Bebeklerde Küpe Takılması için Kulak Deldirme Sonrası Kulak Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde kulak deldirme işleminden önce kulağın ve kulak memesinin temizlenmesi önemlidir. Kulak deldirme işlemi temiz ve hijyenik ortamlarda, kullanılan aletlerin de temiz olmasına özen gösterilerek yaptırılmalıdır. Delme işleminden sonra temizlik sağlanmadan kulağa dokunmaktan kaçınılmalıdır. Eller mutlaka bol ve sabunla yıkanmalı, delicinin önü ve arkası pamuklu çubuk ve alkolle temizlenmelidir. Küpelerin de temizliği pamuklu çubuk ve alkolle mutlaka sağlanmalıdır. İyileşme sürecinde bebekler yüzme havuzlarından, su birikintilerinden uzak tutulmalıdır.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

34745

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.