satır arası

Bel Düzleşmesi Nedir? Bel Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

İskelet sisteminin ayakta durabilmesi veya günlük rutin hareketlerin yapılabilmesi sağlıklı bir omurgayla mümkün olabilir. Hareketsiz yaşam ve masa başı çalışma omurgan bölgesinde disklerin doğru yerleşimini bozabilir ya da omur kemiklerinin şekillerini deforme edebilir.

Bu durum kasların gevşemesiyle bel düzleşmesi olarak bilinen ortopedik bir problemi oluşturabilir. Aynı zamanda, omurganın ideal şeklini kaybetmesi ile tetiklenen bel düzleşmesi ciddi semptomlar yaratarak kişinin hayat kalitesini bozabilir.

Böylece, kronik ağrı ile başlayan süreç zamanla şiddetlenerek duyu kaybına, hareket kısıtlamaya, idrar kaçırma ve bağırsak kontrolünü yitirmeye kadar gidebilir. Tedavi gerektiren ciddi bir hastalık olması fizyoterapi gibi alternatif yöntemlerle kombine uygulamaları beraberinde getirir.

Bel Düzleşmesi Nedir?

Bel bölgesinin yay şeklinin ya da kavis yapısının korunması sağlıklı bir omurgayı anlatır. Bu sayede, kişi rahatlıkla esneme ve yük taşıma aktivitelerini yapabilir. Bel düzleşmesi nedir sorusuna ise kavisli bel yapısının bozulmasıyla meydana gelen anatomik ağrılı bir hastalıktır şeklinde cevaplanabilir.

Diğer bir deyişle, bel düzleşmesi nedir sorusu omurganın alt kısımlardaki kemiğinin öne doğru yay çizen yapısının bozulmasını ifade eder şeklinde açıklanabilir. Bunun yanında, bölgesel kavis yapısının artması ya da azalması bu hastalığın alt yapısıdır, ayrıca tıbben bu rahatsızlık hipolordoz olarak adlandırılır.

Eğer, hastalık şiddetlenirse devamında bel fıtığı (lomber disk hernisi) hastalığına da zemin hazırlayarak tedavi süreci uzayabilir.

Bel Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

Bel Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

Rahatsızlığın en dikkat çeken semptomu ağrıdır ve ilk aşamalarında öne, arkaya ve yana hareket sırasında gözlemlenir. Hastalıkta duruş bozukluğu devam ettikçe şiddet derecesi artarak yürürken dahi ağrı hissedilir. Bununla birlikte, bel düzleşmesi belirtileri aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Hareket Kısıtlılığı: Tıbben hipolordoz olarak ifade edilen hastalık sinir köklerine ve omuriliğe baskı yapabilir. Böylece, bölgesel olarak esneklik kaybedilebilir, dönme, bükülme ve eğilme aksiyonlarını kişi gerçekleştiremeyebilir.
  • Gerginlik ve bölgesel sertlik: Yapısal bozukluklar başladığında dokular sertleşerek gerginlik durumunu oluşturabilir.
  • Sırt ve bel ağrısı: Omurgaya artan bası ve stres sırt ağrısını tetikleyebilir. Kronik ağrının omurgaya yayılması özellikle yükün fazlaca bindiği sırtın alt bölgesinde gözlemlenir. Bu sebeple, uzun süreli oturma eylemlerin ile aktivitelerin az yapılması kişinin ağrısını tetikleyebilir.
  • Zayıflamış karın kasları: Karın kaslarının zayıflamasına neden olan hipolordoz, omurganın alt bölümlerinde kavisin azalmasıyla kasların daha çok etkilenmesine neden olur.
  • Duruş anormallikleri: Omurganın 1. ve 2. omurlarında içbükey yayların tamamen bozulması duruş bozuklarını beraberinde getirir. Bu nedenle, kişi omurgasını dik tutmakta zorlanarak ilerleyen yaşlarda kifoz (kamburluk) yaşayabilir.
  • Duyu kaybı ve kas güçsüzlükleri: Sinir köklerine baskı yapan hipolordoz, bacaklarda ve ayaklarda uyuşukluk, his kaybı, karıncalanma ve kas problemlerine neden olabilir.

Tüm bunların yanında bel düzleşmesi ilerlerse idrar kaçırma, dışkının çıkışını kontrol edememe gibi ciddi endikasyonlar meydana gelebilir.

Bel Düzleşmesi Neden Olur?

Bel düzleşmesi neden olur sorusu hastanın yanlış yaşam tarzına dayanır şeklinde cevaplanabilir. Diğer bir yandan, bel düzleşmesi neden olur sorusuna alt sırt omurların eğriliğinin bazı hastalıklar kaynaklı bozulmasına dayanır şeklinde açıklanabilir. Tüm bu bilgiler doğrultusunda, hastalığın belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Kişilerin aşırı kilolu olması ya da obezite hastası olması omurgaya ekstra yük bindirir. Bu durum da olması gereken S şeklinde eğriliğin kaybolmasıyla hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir.
  • Fiziksel aktivitelerin azalmasına bağlı olarak hareketsiz yaşam tarzı en büyük faktördür. Buna istinaden, aynı pozisyonda uzun süre kalan ve sabit oturma duruşunda çalışan kişiler her zaman risk taşır.
  • Kişinin sırt ve karın kaslarını düzenli çalıştırmaması ve devamında zayıflaması omurganın desteklenmesini kısıtlayabilir ve hastalığa neden olabilir.
  • Omurga üzerinde yaralanmalar ya da düşme gibi travmatik kazalar disklere, kaslara ve omuriliğe zarar verebilir. Ayrıca, mesleki olarak sürekli ağırlık taşıyan kişiler risk grubundadır.
  • Genetik olarak ailesinde bu rahatsızlık olan kişilerde dikkatli olması önerilir. Omurga yapısında skolyoz gibi anatomik bozukluklar hastalığı tetikleyebilir. Ayrıca, kemik zayıflıkları ya da osteoporoz sürece zemin hazırlayabilir.
  • Yaşa bağlı olarak bağ dokuların zayıflaması ve omur disklerinin deforme olması hastalığın ana nedenleri arasındadır.
  • Boyu uzun ve zayıf olan kişilerin kas sisteminin daha güçlü olması önemlidir, eğer kaslarda güçsüzlük yaşanırsa 1. ve 2. omurlar boynun yükünü taşıyamaz.
  • Otoimmun hastalıklardan ankilozan spondilit (AS) iltihaplı bir romatizmal hastalıktır, kronik bir hastalık olarak omurga eğriliğine neden olabilir, böylece hipolordoz hastalığının sebebini oluşturabilir.
  • Laminektomi gibi bazı omurga ameliyatları sonrası da hastalık ortaya çıkabilir.

Bel Düzleşmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Bel Düzleşmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalığın tedavisinde önce alanında uzman doktor teşhisi farklı tekniklerle koyar. Eğer, tanı erken dönemde koyulmuşsa tedavide ilk tercih fizik tedavi ve rehabilitasyon odaklıdır. Bu süreç, hastalığın şiddetine, semptomlarına ve kişinin bireysel durumlarına göre karar verilir. Genel olarak, bel düzleşmesi tedavisinde aşağıdaki yöntemler takip edilebilir:

  • İlaç tedavisi: Kişinin ağrısı çok yoğunsa kas gevşetici, ağrı kesici ve iltihap kurutucu gibi ilaçlar doktor kontrolünde önerilebilir.
  • Egzersiz ve fizik tedavi: Hastalıkta en önemli destek yöntem fizik tedavidir. Burada amaç omur ve karın bölgesinde kasların güçlendirilmesidir. Burada, kavis bölgesinin düzeltilmesi ve ağrının azaltılması başarılı sonuçları oluşturur. Fizyoterapistler özel uygulamalar yaparak omurgayı hizalamak adına hareketler yaptırabilir, bölgesel kaslar güçlendirilebilir. Ek olarak, korse ve bel kemeri gibi ünitelerden yararlanabilir.
  • Alternatif teknikler: Akupunktur, chiropractik, yoga ve masaj uygulaması sinirleri yumuşatarak kasların dengeleyebilir.
  • Enfeksiyon ile ağrıyı azaltma: Omurga bölgesine yapılan steroid (kortizon türevli) enjeksiyonlar ağrıyı ve iltihabı azaltmada destektir.
  • Cerrahi müdahale: Tedavi sırasında fizik tedavi, egzersizler, ilaç ve diğer konservatif tedavi uygulamaları hastalığın semptomlarını azaltmada yeterli gelmiyorsa ameliyat zorunlu hale gelebilir. Özellikle sinir hücrelerine bası yoğunsa, omurgada deformasyon fazlaysa ya da diğer omurga hastalıkları varsa ameliyat kaçınılmaz olabilir. Doktorunuzun değerlendirilmesi sonrasında diskektomi, omurga füzyonu ya da laminektomi gibi cerrahi seçenekler kullanılabilir.

Tüm bu bilgilere ek olarak, tedavi yaklaşımı kişiye özgü doktor kontrolünde karar verilebilir. 

Bel Düzleşmesi Egzersizleri Nelerdir?

Bel Düzleşmesi Egzersizleri Nelerdir?

Bel düzleşme egzersizleri hastalığın tedavisinde öncelikli yöntemlerden biridir. Anatomik olarak omurga üzerinden esnekliğin artmasında ve kas dengesinin tekrar sağlanmasında doğru egzersiz yapma kritiktir. Alt sırt bölgesinde stabilizenin korunması ve kavisin uygun forma kavuşması bel düzleşme egzersizlerinin temel hedefidir. Fizyoterapistler tarafından şekillenen egzersizler aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Oturma ve duruş pozisyonunu düzenleme: Belirli pozisyonda sürekli oturmak yerine ara verilerek oturuş pozisyonunu ayarlanması tavsiye edilir. Sırt bölgesini destekleyen ergonomik cihazlar da sürece yardımcı olur.
  • Postür düzenleme: Duruş eğitimi verilerek doğru duruş pozisyonun kişiye kazandırılması amaçlanır.
  • Fiziksel aktiviteleri günlük rutin haline getirme: Fitness, yüzme, yürüyüş, pilates, yoga ve diğer spor dalları ile aktif bir yaşam tarzı benimsemek kasların esnekliğini ve gücünün tekrar sağlanmasına destek olunur.
  • Ağırlık taşırken kontrol sağlama: Sırtın alt bölgesine binen yükün azalması kilo kontrolü sağlanarak sürdürülebilir. Sağlıklı beslenme ve egzersizlerin rutin haline getirilmesi kilo vermede temel destekleri oluşturur.

Bel Düzleşmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bel Düzleşmesi Tamamen İyileşebilir mi?

Eğer, hastalığın kaynağında kronik bir durum yoksa ya da başka bir iskelet sistemi hastalığı mevcut değilse düzenli egzersizlerle rahatsızlık iyileştirilebilir. Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölümü hastalığın tanı ve tedavisini yönlendirir.

Bel Düzleşmesi Fıtık Oluşturur mu?

Hastalığın omur disklerinde ve omur kemiklerinde hizalanma bozukluğu ortopedik problemlere neden olur. Eğer, hastalıkta uygun tedaviler uygulanmazsa diskler ve sinirler tamamen etkilenerek fıtık oluşumuna sebebiyet verebilir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Op. Dr.
Ahmet Danacı
Ortopedi ve Travmatoloji
Medical Park Maltepe
18950

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.