Beyaz ekmek zararları, zaman içinde yapılan araştırmalarla günümüzde sık sık tartışılan konulardan biri haline gelmiştir. Beyaz ekmek, ülkemizde yıllardır üretilen ve çok talep gören gıdalardan biridir. Çoğu kişi sofrasından beyaz ekmeği eksik etmez. Hatta bazı kişiler yemeklerini beyaz ekmek olmadan yemeyi tercih etmezler.
Fakat bu alışkanlığın altında istenmeyen bir gerçek yatar; beyaz ekmek tüketmenin sağlığa birçok zararı bulunur. Daha sağlıklı olabilmek ve beyaz ekmeğin yol açabileceği hastalıklardan korunmak için beyaz ekmeğin zararları detaylı bir şekilde öğrenilmelidir.
Beyaz Ekmek Nedir?
Beyaz ekmek yapımında buğday kullanılır. Buğday; protein, yağ, karbonhidrat ve minerallerden oluşur. Son verilere göre, ülkemizde yaklaşık 101 milyon beyaz ekmek üretilmektedir. Bu ekmeklerden yaklaşık olarak 95 milyonu günlük olarak tüketilir. Diğer ülkelere oranla, ülkemizde beyaz ekmek üretimi ve tüketimi çok fazladır.
Beyaz ekmeğin tüketim oranı bu şekilde yüksek bir oranda olduğu için beyaz ekmeğin zararlarının kişilerin vücuduna etkisi de doğal olarak daha fazladır. Ayrıca, üretilen beyaz ekmeklerin belli bir kısmı da her gün israf edilmektedir. Hem beyaz ekmeğin israfının önlenmesi hem de beyaz ekmek zararlarından korunabilmek için beyaz ekmek zararlarını ve bu zararların sonuçlarının nelere yol açabileceğinin bilinmesi gerekir.
Beyaz Ekmek Zararları Nelerdir?
Beyaz ekmek üretiminde kullanılan buğday kısmı; buğdayın karbonhidrattan zengin olan bölümüdür. Bir başka değişle, ekmek üretiminde kullanılan buğday liften, minerallerden ve proteinden arındırılmış bir karbonhidrat kaynağıdır. Bu durum, ekmeğin vücuda alındığında kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürmesine yol açar.
Kan şekerinin bu kadar hızlı yükselip hızlı düşmesi ise genel olarak kan şekerini olumsuz etkiler. Olumsuz yönde etkilenen kan şekeri ise, bireyin daha çabuk acıkmasına yol açar. Ayrıca, beyaz ekmeğin kan şekerini olumsuz etkilemesi diyabet (şeker hastalığı) ve insülin direnci olan hastaların da olumsuz etkilenmesine sebep olur.
Bu konuya ek olarak, beyaz ekmek karbonhidrat kaynağı olduğundan dolayı fazla ve aşırı tüketiminde obezite problemine de yol açabilir. Obeziteye sahip olan kişilerin hareketleri kısıtlanabilir ve bu kişilerde kalp ve damar rahatsızlıkları görülebilir. Buna ek olarak, bu kişilerin hayat kalitesinde de genellikle düşüş olur.
Beyaz ekmeğin zarar vermesinin bir başka sebebi ise glutendir. Beyaz ekmeğin içinde gluten bulunur. Beyaz ekmeğin içinde bu maddenin bulunması, gluten hassasiyeti olan insanların sindirim sorunları yaşamasına sebep olur. Bu hassasiyete sahip olan insanlarda mide ağrısı, ishal ve şişkinlik gibi sorunlar görülebilir.
Beyaz Ekmek Zararlarından Korunma Yolları
Bazı insanlar beyaz ekmek yemeden doymam gibi düşüncelere sahip olabilir. Bu sebeple de beyaz ekmek tüketimini azaltmak istemiyor veya beyaz ekmeğin zararlarını göz ardı ediyor olabilir. Bu düşüncelere rağmen beyaz ekmeğin zararlarını azaltılabilirsiniz ve farklı yollar izleyebilirsiniz. Beyaz ekmek zararlarından korunmak için birkaç farklı yolu deneyebilirsiniz. Bu yollardan biri, bir diyetisyene danışmak olabilir.
Diyetisyenler; kişilerin kendi ihtiyaçlarına, vücut kitle indekslerine ve isteklerine göre bir beslenme programı oluştururlar. Bu program takip edilerek beyaz ekmeğin yerine kişinin isteği doğrultusunda başka bir gıda eklenebilir. Başka bir gıda tüketmek istemezseniz de diyetisyen beyaz ekmek tüketiminizi azaltmak için sizi, kendi belirleyeceği bir dilim sınırına tâbi tutabilir.
Beyaz ekmeğin zararlarından korunup ekmek yemeği bırakmak istemiyorsanız da izleyeceğiniz başka yollar da vardır. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı buğday ekmeği veya kepek ekmeği satın almayı değerlendirebilirsiniz. Bu ekmeklerde lif ve sağlığa yararlı diğer maddeler bulunduğundan beyaz ekmek yerine bu ekmekleri tüketmeniz sağlığınız için daha faydalı olacaktır.
Beyaz ekmek zararlarından korunmak için izleyebileceğiniz bir başka yol ise, kendi beyaz ekmek tüketiminizi kendi çabalarınızla azaltmaya çalışmanız olabilir. Bir başka değişle, kendi yediğiniz beyaz ekmeği kendiniz yavaş yavaş azaltmayı deneyebilirsiniz.
Bu durumda yapabileceğiniz başka bir şey ise ekmeğin yerine başka bir gıda tercih etmeniz olabilir. Beyaz ekmek yerine seçeceğiniz gıda, lif bakımından zengin olan gıdalar veya sağlıklı bir şekilde karbonhidrat deposu olan gıdalar olabilir.
Beyaz Ekmek Tüketimini Nasıl Azaltabiliriz?
Sofranızdan beyaz ekmeği eksik etmiyorsanız ve beyaz ekmek yemeden yapamam diye düşünüyorsanız gün içinde yediğiniz dilim miktarını azaltmayı deneyebilirsiniz. Beyaz ekmeği tüketmeyi birden bırakmak yerine zaman içinde tüketimini azaltarak beyaz ekmek zararlarını azaltabilirsiniz. Beyaz ekmek tüketimini azaltırken kendinize dilim hedefleri koyabilirsiniz.
Örneğin, gün içinde 6 ila 8 dilim arasında beyaz ekmek tüketiyorsanız, bir sonraki gün bunu 5-6 dilime düşürüp 1 hafta boyunca sürdürebilirsiniz. Bu şekilde beyaz ekmek tüketimine alıştıktan sonraysa önünüzdeki hafta bu sayıyı biraz daha düşürüp kendinizi daha az beyaz ekmek tüketimine alıştırabilirsiniz.
Kendinize göre daha az dilim hedefleri koyarak beyaz ekmek tüketiminizi azaltmada önemli bir yol kat edebilirsiniz. Dilim azaltmak dışında yapabileceğiniz bir başka şey ise yemek yerken doyma hissine ulaşmanızı sağlayacak başka besin tercihleri yapabilirsiniz. Bu besin tercihlerinden biri, yediğiniz öğünün yanında salata yemek olabilir.
Beyaz ekmek yerine size en iyi gelecek hangi gıdayı tüketebileceğiniz konusunda kararsızsanız bir uzmana danışabilirsiniz. Bu uzman, doktorunuz veya diyetisyeniniz olabilir. Doktorunuz veya diyetisyeniniz size en uygun diyeti hazırlayarak sağlıklı kalmanıza ve sağlığınızı korumada yol gösterir. Günlük öğünlerinizi seçerken de bir uzman tavsiyesi almanız sağlığınız açısından en iyi olacaktır.
Beyaz Ekmek Zararları Nelere Yol Açabilir?
Sağlığınızın korunması için vücudunuzda zarara yol açabilecek gıdalardan uzak durmalısınız. Vücudunuza zarar verebilecek besinlerden biri de beyaz ekmektir. Beyaz ekmek zararları, zaman içinde vücutta farklı şekillerde ortaya çıkabilir.
Bu zararlar şu şekillerde kişilerin vücudunda görülebilir:
- Kilo Alımı (Obezite)
- Kan Şekerinde Düzensizlikler
- Kalp-Damar Hastalıkları
- Sindirim Sorunları
- Yorgunluk
Beyaz ekmek zararları yukarıda belirtilen durumlara yol açabilir. Beyaz ekmek karbonhidrat açısından zengin ama lif ve yararlı maddeler açısından yetersiz olduğu için kilo alımına yol açabilir. Özellikle, gün içerisinde çok fazla beyaz ekmek tüketen ve normalin altında hareket eden kişilerin daha fazla kilo alması muhtemeldir.
Beyaz ekmek, kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltip alçaltır. Bu da kişinin daha sık açlık hissetmesine yol açar. Kişinin sık sık açlık hissetmesi daha fazla besin tüketmeye yol açacağı için bu durum, kişinin kilo almasına da etki eden başka bir faktördür. Ayrıca, kan şekerinin bu kadar hızlı değişmesi insanların yorgun hissetmesine sebep olabilir. Kan şekerinin hızlı değişimi de kişinin ileri yaşlarında şeker hastası olmasına sebebiyet verebilir.
Beyaz ekmek zararlarının yol açtığı bir başka durum iste sindirim sorunlarıdır. Beyaz ekmekte gluten bulunması, gluten hassasiyeti olan insanlar için sorun yaratabilir. Bu hassasiyete sahip olan insanlar genel olarak mide ve bağırsak sorunlar yaşar. Beyaz ekmeğin sahip olduğu karbonhidrat tipi ise, uzun sürede kalp-damar sağlığına zarar verebilir.
Bu sebeple kalp-damar hastalığına sahip olan insanların günde maksimum 1 dilim beyaz ekmek tüketmesi uzmanlar tarafından önerilir. Ayrıca, uzmanlar tarafından beyaz ekmek tüketilmesi yerine tam tahıllı ekmek çeşitlerinin tüketilmesi de önerilir.
Beyaz Ekmek Zararları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Beyaz ekmek neden tehlikeli?
Beyaz ekmek kan şekerinde düzensizliklerin yanı sıra kalp damar hastalıkları ve obezite gibi bazı hastalıklara da yol açabilir. Bu sebeplerden ötürü beyaz ekmek tüketimi insan sağlığına bir tehdittir.
En zararsız ekmek çeşidi hangisi?
Tahıllarından ayrılmamış ekmek çeşitleri insan sağlığını olumsuz yönde çok fazla etkilemez. Tam tahıllı buğday ekmeği veya kepek ekmeğini sofralarınıza koymayı tercih edebilirsiniz.
Sporcuların ekmek tüketmesi doğru mudur?
Spor yapanların diyetlerine uygun bir şekilde karbonhidrat alması gerekir. Bu karbonhidrat miktarını ekmek tüketerek alabilirler. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı buğday ekmeklerini tercih ederek vücudunuza daha fazla besin miktarı alıp karbonhidrat ihtiyacınızı da karşılayabilirsiniz.
Beyaz ekmek yerine ne yemeliyiz?
Beyaz ekmek yerine, çavdar, kepek ekmeği tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Sağlığınıza ve diyetinize en uygun gıdayı tüketmek istiyorsanız bir uzmana veya doktora başvurmayı değerlendirebilirsiniz.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Dyt.
Çağla Altınkaya
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/5neuMcqC.jpg
Beslenme ve Diyet
Medical Park Medical Park Gebze (Fatih Devlet Hastanesi Karşısı)
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Beslenme ve Diyet
4.9.2024
4.9.2024
8722
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.