Beyaz lahana faydaları saymakla bitmeyecek mucizevi kış mevsimi sebzelerinden biridir.
Görünüşü dolayısıyla marulla aynı kategoride düşünülse de turpgiller ailesinin bir üyesidir.
Ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde olmak üzere oldukça sık tüketilen bir sebzedir.
Beyaz lahana denince akla ilk gelen şey belki de pişerken etrafa yaydığı kokudur.
Bu koku her ne kadar sevilmese de bu aslında beyaz lahananın çeşitli kükürt bileşikleri açısından zengin olduğunun bir işaretidir.
Yalnız kükürt değil, birçok faydalı bileşik içeren beyaz lahana, vücut sağlığı üzerinde de oldukça olumlu etkilere sahiptir.
Beyaz Lahananın Faydaları Nelerdir?
Beyaz lahananın kış aylarının mucizevi besini olarak görülmesinin nedeni içerdiği vitamin ve bileşenlerdir.
Beyaz lahana, bol miktarda lif, protein, C ve K vitaminleri içerir. Sodyum ve potasyum bileşenleri açısından zengindir. Ayrıca içeriğinde demir, magnezyum, kalsiyum, fosfor, manganez ve çinko da yer alır. Antioksidan bakımından da zengin bir içeriğe sahip olan beyaz lahana faydaları başlıca şu şekildedir:
- C vitamini bakımından birçok sebzeye göre daha zengin bir içeriğe sahip olan beyaz lahana bağışıklığı güçlendirir. Çok sayıda antioksidan içeriğiyle de vücudu enfeksiyonlara karşı korur. C vitamininin vücuda bir diğer faydası da özellikle pankreas ve meme kanserlerinin önlenmesinde üstlendiği önemli roldür. Yapılan araştırmalar turpgillerin kanser tedavisinde etkili olabileceğini göstermiştir. Lahana da bu sebeple kansere karşı koruma sağlayabilecek sebzelerden biridir.
- Beyaz lahana B grubu vitaminlerden bakımından da oldukça kuvvetlidir. B grubu vitaminleri bağışıklığı güçlendirici özelliklerinin yanı sıra özellikle sinir sistemi için oldukça yararlıdır.
- Yüksek lif içeriği ve düşük kalori değeriyle beyaz lahana kilo verme sürecine katkı sağlayabilen bir sebzedir. Uzun süre tok tutma özelliği ve içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde diyet listelerinde kolaylıkla kendine yer bulabilir.
- Beyaz lahananın yüksek lif içeriği yalnızca tok tutmakta değil vücuttaki fazla suyu atmada da önemli rol oynar. Böylece vücuttaki ödem atılırken fazla suyla birlikte uzaklaştırılan sodyum sayesinde yüksek tansiyonun da düşmesi sağlanır. Lahananın çok iyi bir lif kaynağı olmasının bir diğer faydası da kabızlık veya ishal gibi sindirim sistemi problemlerini önlemesidir. İçerdiği zengin kükürt bileşenleriyle de sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlayarak hazımsızlık ve şişkinlik gibi günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan problemlerin önüne geçmekte birebir bir sebzedir.
- Güçlü kalsiyum ve magnezyum içeriğiyle diğer sebzelerden bir adım önde olan beyaz lahana kemik ve diş sağlığı için de oldukça önemlidir.
- Beyaz lahana faydaları cilt sağlığı üzerinde de gözlemlenir. İçeriğindeki kükürt bileşenleri sayesinde akne oluşumunu engeller. Hücre yenilenmelerini destekleyerek cildin yaşlanmasını önlemeye yardımcı olur. Beyaz lahana aynı zamanda egzama döküntülerini azaltmakta da etkilidir.
- Göz hastalıkları ve görme bozukluklarında en az havuç kadar etkili olan beyaz lahana yüksek beta-karoten içeriğiyle göz sağlığını destekler.
Beyaz Lahana Suyunun Faydaları Nelerdir?
Beyaz lahana, suyu sıkıldığında da adeta bir sağlık deposu olarak karşımıza çıkar. beyaz lahana suyunun faydaları da düzenli tüketimde ortaya çıkar.
Düzenli olarak tüketildiğinde kalp ve damar sağlığı için oldukça olumlu etkiler sağlar.
İçerdiği polifenollerle kan basıncını düşürerek kandaki kolesterolü düşürür. Böylece kalp rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur.
Lahana suyu sindirim sistemini düzenlemekte de önemli bir role sahiptir.
Vücudun ihtiyacı olan lifin büyük bir bölümünü karşılayan beyaz lahana sindirime destek olurken vücutta toksin emilimini de önler.
Vücuttan atılan toksinler kan şekerinin düzenlenmesine de yardımcı olur. Beyaz lahana suyunun yüksek lif içeriği kabızlık sorununun da önüne geçer.
Pürüzsüz ve sağlıklı bir cilt görünümü için beyaz lahana suyu oldukça etkili bir silahtır.
Antioksidan ve çeşitli mineraller bakımında oldukça zengin beyaz lahana ciltte akne ve sivilce sorununun önüne geçer, ciltte yağlanmayı azaltır.
Yüksek kükürt içeriği sivilce ve akne sorununu önlerken saç dökülmesini de azaltır. Saçların sağlık ve parlak bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.
Beyaz lahana suyu faydalarından biri de kilo vermeye yardımcı olmasıdır. İçeriğindeki lifler sayesinde metabolizmayı hızlandırır, vücutta ödem attırıcı etki yaratır, yağ yakımını hızlandırır ve uzun süre tokluk sağlar.
Lahana suyu içerdiği antioksidanlarla bağırsaklardaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Böylece vücutta şişkinlik ve ödem oluşmasının da önüne geçilir.
İçeriğindeki sülfür bileşikleri sayesinde beyaz lahana suyu bazı kanser türlerinin önlenmesinde etkilidir.
Bağırsak sisteminin çalışmasını düzenlediğinden kolon kanserine karşı önleyici etki yaratır.
Yumurtalık kanseri riski taşıyan kadınlarda tedavi sürecinde destekleyici rol oynadığı da bilinmektedir.
Beyaz lahana suyu aynı zamanda B6, K ve C vitaminleri sayesinde hafızayı güçlendirerek alzheimer hastalığının önüne geçmekte yardımcı rol oynayabilir.
Beyaz Lahana Turşusu Faydaları Nelerdir?
Turşusunu yapmak beyaz lahananın var olan faydalarına bir de probiyotik özellik eklemek anlamına gelir.
Probiyotikler bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilerdir.
Yiyecekleri daha sindirilebilir hale getiren bu bakteriler bağırsaklarda gerçekleşen vitamin ve mineral emilimini artırır.
Probiyotikler aynı zamanda vücuda giren toksin ve zararlı maddelerle ilk olarak savaşan faydalı bakterilerdir. Dolayısıyla bağışıklık sistemine de katkı sağlarlar.
Beyaz lahana turşusu faydalarından biri de sindirim sistemini korumasıdır. Araştırmalar sonucunda probiyotiklerin ishal, şişkinlik, kabız gibi semptomları azaltıcı etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
Beyaz lahana turşusu içerdiği probiyotikler sayesinde soğuk algınlığı ve idrar yolu enfeksiyonu gibi enfeksiyonel rahatsızlıkların da önüne geçer.
Hastalandığınızda düzenli olarak probiyotik bakımından zengin yiyecekler tüketirseniz iyileşme süreciniz hızlanır.
Beyaz lahana turşusu da beyaz lahananın tüm formları gibi kilo vermeyi kolaylaştırıcı etkiye sahiptir.
Yüksek lif içeriği sizi uzun süre tok tutarken probiyotikler yardımıyla da daha ince bir bel ölçüsü kazanılmasına yardımcı olur.
Beyaz lahana turşusu ruhsal ve zihinsel sağlığınız için de faydalıdır.
Araştırmalar bağırsaklar ve beyin arasında düşünülenden daha yakın bir bağ olduğunu göstermektedir.
Bu sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olunmasının stresi azaltıcı ve beyin sağlığını korumaya yönelik etkileri olabileceğini işaret eder.
Ayrıca probiyotikler hafızayı iyileştirmeye, anksiyete ve depresyona iyi geldiği bazı araştırmalarda görülmüştür.
Bu noktada obsesif kompulsif bozukluk (OKB) semptomlarını da azaltmaya yardımcı olabilir.
Beyaz Lahana Yemenin Faydaları Nelerdir?
Beyaz lahana vücuttaki çoğu sistem için faydalı birçok bileşen içerir. Bu nedenle beyaz lahana yemenin faydaları oldukça fazladır.
Beyaz lahana sindirim sistemini düzenler, bağışıklığı güçlendirir, metabolizmayı hızlandırır.
Kilo vermek isteyenlerin de gönül rahatlığıyla tüketebileceği beyaz lahana kalp ve damar sağlığı için de faydalı bir sebzedir. Hastalıkları önlemede ve hastalıklara karşı savaşmada da oldukça etkilidir.
Beyaz Lahana Faydaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Lahananın fazla tüketimi zararlı mıdır?
Aşırı lahana tüketiminin bilinen en yaygın yan etkileri ishal, şişkinlik ve gaz sorunudur. Ayrıca bol miktarda azot ve kükürt içeren beyaz lahana, fazla tüketilmesi halinde bu bileşiklerin oluşturacağı reaksiyonlarla iyot kullanımında sorunlara yol açabilir. Bu da tiroid bezinin düzgün çalışmasını engelleyeceği için hipotiroidi hastalarının aşırı lahana tüketiminden kaçınması gerekmektedir.
Lahana nasıl tüketilmelidir?
Lahana hem çiğ hem de pişmiş olarak yemek ve salatalarda tercih edilebilir. Aynı zamanda sıcak ya da soğuk şekilde lahana suyu halinde de tüketilebilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Beslenme ve Diyet
14.5.2024
14.5.2024
5929
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.