Beyin anevrizması, beynin kan damarlarının duvarlarında meydana gelen zayıf noktalar veya baloncuklar şeklinde tanımlanır.
Bu zayıf noktalar, zamanla damarın normal şeklini kaybetmesine ve şişmesine yol açar. Anevrizmalar çoğu zaman bir baloncuk gibi düşünülür ve kanın normal akışı sırasında damarın içindeki basınç tarafından şişirilir.
Tedavinin ne şekilde olacağına karar verirken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Örneğin, anevrizmanın boyutu, bulunduğu yer ve hastanın yaşı gibi faktörlere dikkat edilmelidir.
Yaşlı bir hastada ameliyat riskleri göz önüne alınmalı, kan basıncını ve tansiyonu düşürme amaçlı ilaçla tedavisi ve diyet tavsiye edilebilir.
Genç hastalarda ise anevrizmanın zaman ilerledikçe büyüyebileceği ve damarı yırtabileceği ihtimaline karşı cerrahi tedavi önerilebilir.
Ayrıca bazı anevrizmalarda, baloncuğun beyindeki konumunun değerlendirilmesi de önem taşır. Aynı anda hem cerrahi hem de damar içi kapalı cerrahi yöntemlerinin birlikte uygulanmasının gerekli olduğu durumlar da olabilir.
Anevrizmal kanamaların olduğu, hastada var olan beyin kanamasının mevcut olduğu durumlarda hızlıca karar verilmesi ve kısa süre içerisinde en uygun cerrahi girişimin uygulanması gerekir.
Beyin Anevrizma Ameliyatı Nedir ?
Anevrizma, beyin damarlarında damarın zayıflayan ve incelen kısımlarında baloncuk oluşturabilir. Oluşan baloncuğu, yırtarak beyin kanamasına sebep olur.
Beyin anevrizması kapalı ya da açık olmak üzere iki şekilde ameliyat edilebilir. Cerrahi girişimdeki asıl amaç beyindeki baloncuğa giden kan akımının kesilmesidir.
Bu işlem açık ameliyatlarda klips takılarak, kapalı ameliyatlarda ise baloncuğun içerisinin coil adı verilen madde ile doldurulması yoluyla yapılır.
Amaç anevrizmanın kanamasını engellemektir. Kanamalarda uygulanan yöntemle amaç anevrizmanın tedavi edilerek tekrar kanamasının önüne geçilmesidir.
Çocuklarda Beyin Anevrizma Ameliyatı Nasıl Olur ?
Çocuklarda uygulanan anevrizma tedavisi, erişkinlerdeki tedaviden farklı sayılmaz. Normal olan kan akışı bozulmadan, anevrizmaları kan dolaşımından dışarı atmayı amaçlar.
Kanamış anevrizmalar için tedavi seçeneklerine bakıldığı zaman açık mikrocerrahi ve endovasküler tedavinin yer aldığı görülür.
Yırtılmamış anevrizma için anevrizmanın konumuna, büyüklüğüne ve aynı zamanda çocuğun sağlık durumuna göre konservatif tedavi kabul edilebilir.
Çocuklarda beyin anevrizma ameliyatı için kapalı yöntem, açık cerrahiye göre daha sık kullanılır.
Hangi yöntemin uygulanacağına karar verilirken birçok etkene dikkat edilir, bunlar;
- Anevrizmanın bulunduğu konum,
- Kanamanın olup olmaması,
- Ek prosedür gerekliliği,
- Hematom varlığı,
- Uzman cerrahın olması
Kadınlarda Beyin Anevrizma Ameliyatı Nasıl Olur ?
Tedavi için ameliyata karar verilmesinin ardından, hastaların akıllarına takılan sorulardan birisi "Beyin anevrizma ameliyatı nasıl yapılır ?" sorusu olur. Ameliyat için kullanılan bazı yöntemler vardır. Anevrizma ameliyatında kullanılan yöntemler:
Endovasküler Girişim, bu yöntem de kateter kullanılarak damar yoluyla anevrizma bölgesine ilerleme sağlanır.
Kateter yardımıyla anevrizmanın içerisine bir tüp yerleştirilerek anevrizma boynu kapatılabilir.
Bu yöntemle anevrizmanın büyümesini önlemek ve damar duvarının güçlendirilmesi amaçlanır. Genellikle cerrahi tedaviye tercih edilir. Sebebi ise daha az invaziv girişim ve daha hızlı bir iyileşme süreci sağlar.
Cerrahi Müdahale, anevrizmanın büyük olduğu durumlarda ve endovasküler yöntemle tedavi sağlanamayacak hastalarda, açık cerrahi müdahale kullanılabilir.
Cerrahi müdahale, anevrizmanın olduğu damarın kesilerek çıkarılması veya onarılması yöntemi olarak bilinir. Bu yöntem genellikle, anevrizmanın karmaşık olduğu durumlarda ya da endovasküler girişimin uygun olmadığı durumlarda tercih edilir.
Erkeklerde Beyin Anevrizma Ameliyatı Nasıl Olur ?
Beyin anevrizma ameliyatı, anevrizmanın patlamasını veya kanamayı önlemek için gereklidir. Ameliyat, genellikle iki yöntem kullanılarak yapılır. Her iki ameliyat yöntemi de farklı tekniklere ve prosedürlere sahiptir.
Açık Cerrahi; genellikle büyük anevrizmaların veya karmaşık anevrizmaların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.
Bu yöntemde cerrah, anevrizmayı doğrudan keserek çıkarabilir ya da anevrizma bölgesini klips - dikiş kullanarak kapatabilir ve kan akışını durdurabilir.
Açık cerrahi uygulanırken genellikle genel anestezi kullanılır. Hastanın kafasının açılması gerekebilir.
Endovasküler Cerrahi, genellikle küçük veya orta büyüklükte olan anevrizmaların tedavisinde kullanılır ve daha az invaziv girişim yapılan bir yaklaşımdır.
Bu yöntemde, cerrah, bir kateter (uzun ince tüp) aracılığıyla damar içinden anevrizmaya ulaşabilir. Ardından, anevrizma bölgesine bir veya daha fazla metal stent, bobin gibi cihazlar yerleştirilir, anevrizmayı doldurarak kan akışını durdurmayı sağlar.
Yaşlılarda Beyin Anevrizma Ameliyatı Nasıl Olur?
Beyin anevrizma ameliyatı, hastalarda iki şekilde cerrahi yöntem kullanılarak yapılır. Yaşlılarda cerrahi olarak uygulanan yöntem, genç hastalara uygulanan yöntemle aynıdır.
Fakat yaşlı hastalarda dikkat edilmesi gereken bazı durumlar olabilir. Örneğin hastalarda kronik rahatsızlıklar gençlere göre daha fazla olabileceği için (tansiyon, şeker vb. gibi) tedavi sürecinde daha dikkatli olunmalıdır.
Kullanılacak olan yönteme hasta ve uzman cerrah birlikte karar vermelidir. Riskler ve anevrizmanın konumu, boyu göz önüne alınarak karar verilir.
Beyin Anevrizma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Beyin zarı açılır ve beyin sıvısı (BOS) boşaltılır. Beyin sıvısının içinde dağılmış olan ve daha sonra çeşitli komplikasyonlara sebep olabilecek olan kan atılır.
Kanın atılmasının ardından anevrizmaya ulaşılabilir. Anevrizmanın bulunmasının ardından çevresinde bulunan damarlardan ayrılarak minik bir metalle tutulabilecek duruma getirilir.
Bu sırada anevrizmanın patlama ihtimali bulunur. Yüksek debili kanı uzaklaştırmak ve anevrizma boynunu klip ile tutturmayı sağlayacak kadar görülen kan aspire edilmelidir. Bunun için gerekli cihazlar hazır da bulunmalıdır.
Ameliyat sürecinde anevrizmayı patlatmadan anevrizma boynu kliplenir ve hasta tedavi edilir.
Beyin Anevrizma Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Her ameliyatta risk faktörü olduğu gibi anevrizma ameliyatında da bazı riskler bulunur. Anevrizma tedavisinde riskleri belirleyen en önemli etken, tedavi edilen anevrizmanın daha önceden kanama durumunun olması durumudur.
Genel olarak, kanama olan anevrizmaların tedavi süreçlerinde komplikasyon gelişme riski daha yüksek olur.
Bunun yanı sıra anevrizmanın, yerleşim yeri ve anevrizmanın üstünde bulunduğu damarla olan ilişkisi ve hastanın yaşı ameliyat riskini etkileyen faktörler arasında yer alır.
Beyin Anevrizma Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?
Hastaların tedavi sonrası dikkat etmesi gerken bazı durumlar vardır. Bu nedenle birçok hasta beyin anevrizma ameliyatı sonrası neler yapması gerektiği konusunda bilgilendirilmelidir.
Kanamamış anevrizmada, kapalı (endovasküler) yöntemle tedavi edilen hastaların günlük yaşantıları için herhangi bir kısıtlama yapmaları gerekmez.
Bazı hastaların tedavisinde stent kullanılır. Bu hastaların tedavi sonrasında belirli bir süre için kan sulandırıcı etkiye sahip olan ilaç kullanmaları gerekebilir. Kapalı tedaviden sonra kasık bölgesinde 1 haftadan uzun süren ağrı veya şişlik gelişmesi durumunda doktora haber verilmelidir.
Açık cerrahi uygulanan hastalarda ise anevrizmanın tam olarak kapanıp kapanmadığını öğrenebilmek için cerrahiden kısa süre sonra kontrol anjiografi yapılmalıdır.
Cerrahi yara bölgesinin tam olarak iyileşmesi 4-6 hafta kadar sürebilir. Kontrol anjiografisi, cerrahiden 1-2 yıl sonra tekrar yapılabilir.
Beyin Anevrizma Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Beyin anevrizma ameliyatının kaç günde iyileşeceği hastalar tarafından merak edilirken. Merak edilen bir diğer durum ise “Beyin anevrizma ameliyatı kaç saat sürer ?” sorusu olur. Bu durum da tabiki kanamış ve kanamamış anevrizmalarda farklılık gösterir.
Kanamamış anevrizmalarda kapalı (endovasküler) yöntemle tedavi edilen hastalar, operasyon sonrası 2-3 gün içinde taburcu edilebilir. Ayrıca bir hafta içinde normal günlük yaşamlarına geri dönebilirler.
Kanamış anevrizması olan hastalarının tedavi sonrasında hastanede yatış süreleri, kanamamış hastalara göre çok daha uzun sürer.
Bu hastaların hastanede yatış sürelerinde, beyin kanamasına bağlı olarak ortaya çıkabilecek damar spazmı (vazospazm), beyin su toplanması (hidrosefali) ve diğer önemli komplikasyonların gelişmesine bağlı olarak uzama görülebilir.
Beyin Anevrizma Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
Ameliyattan sonra hasta önce sıvı alımına başlamalıdır. Sıvı alımından sonra sıvı olarak tüketilecek gıdalarla (örneğin, çorba) beslenmesi daha sağlıklı olur.
Sıvılardan sonra hastanın kontrollü bir şekilde katı gıda alımına başlanması önerilir. Herhangi bir problem yaşanmadığı sürece hasta normal bir şekilde beslenmeye devam edebilir.
Beyin Anevrizma Ameliyatının Yan Etkileri Nelerdir?
Genellikle bir çok ameliyat sonrası yan etkilerle karşılaşılabilir. Bu durumda çok ciddi yan etkiler görülmediği sürece korkulacak önemli bir şey yoktur.
Beyin anevrizma ameliyatı sonrası da bazı yan etkiler görülebilir. Örneğin; ameliyat esnasında oluşan kesilerde kanama gibi bir durumla karşılaşılabilir.
Bunun dışında daha büyük komplikasyonların görülme ihtimali de vardır. Bunlar ise, kalp krizi, felç (inme), böbrek yetmezliği gibi nadir görülebilen durumlar olabilir.
Beyin Anevrizma Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Belirtileri
Her ameliyat sonrası enfeksiyon riski oluşabilir. Bu enfeksiyon riskleri çoğunlukla aynıdır. Enfeksiyon belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Ameliyatlı bölgede şişlik ve kızarma,
- Ağrı
- Bölgede iltihap
- Yüksek ateş
- Bulantı ve kusma
Sık Sorulan Sorular
Beyin Anevrizması Sebepleri Nelerdir?
Beyin anevrizmasına neden olan bazı durumlar mevcuttur. Bunlar;
- Genetik yatkınlık
- Yüksek tansiyon
- Travma
- Alkol ve sigara kullanımı
- Ateroskleroz
Anevrizma Tanısı Nasıl Konulur?
Birçok hastalıkta tanı konulması için muayene tek başına yeterli olmayabilir. Doktor muayenesi ile birlikte bazı testler gerekebilir. Anevrizma tanısı koyabilmek için gerekli olan testler şu şekilde sıralanabilir:
- BT taraması
- MR görüntüleme
- Dijital subtraksiyon anjiyografi
- Ultrasonografi
- Klinik değerlendirme
Anevrizma Ameliyatını Kapalı mı Açık mı Olmalıyım?
Beyin anevrizma ameliyatının açık veya kapalı şekilde olmasını tercih edebilmek için, doktorla birlikte bazı faktörler kontrol edilerek karar verilmelidir. Anevrizmanın konumuna ve boyutuna bağlı olarak uygulanacak olan yöntem değişiklik gösterebilir.
Tedaviden Sonra Anevrizma Tekrarlar mı?
Başarılı bir şekilde tedavi edilen anevrizmaların tekrar etme olasılığı çok düşük bir ihtimaldir. Hasta ameliyat sonrası dikkat etmesi gereken durumlara dikkat etmezse, tekrar etme olasılığı artabilir. Örneğin; devam eden yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımına devam etme ve verilen ilaçları düzenli şekilde kullanamayan hastalar da tekrarlama olasılığı daha yüksektir.
Beyin Anevrizma Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Bazı hastaların ameliyat korkuları mevcuttur. Bu tür durumlarda hastaların en çok merak ettikleri sorulardan birisi “Beyin anevrizma ameliyatı kaç saat sürer?” sorusu olur. Anevrizma ameliyatının süresi kullanılan yönteme, anevrizmanın boyutuna ve bulunduğu konuma göre değişiklik gösterebilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Op. Dr.
Ahmet Dikiciler
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/Nntx8lXX.jpg
Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji)
Medical Park Adana
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji)
3.4.2024
12.11.2024
10382
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.