Bebekler dünyaya geldikleri andan itibaren, anne karnındaki konfor alanı dışındaki dünyaya adapte olmaya çalışır. Her geçen gün farklı duygular ve nesneler ile karşılaşan bebekler özellikle bir yaşına geldiğinde artık daha özgür davranışlar sergilemeye başlar.
1 yaş sendromu olarak adlandırılan bu süreç, anne ve babalar için ilk etapta biraz korkutucu olsa da aslında yaşanan olayların hepsi oldukça doğal kabul edilir.
1 Yaş Sendromu Nedir?
1 yaş sendromu nedir sorusunun yanıtı, bebeklerin kendini ilk kez annelerinden ayrı gördükleri dönem olarak olarak verilebilir. Anne ve babalar bu dönem hakkında oldukça geniş bir araştırma yapar. Bunun nedeni ise ebeveynlerin kendilerini bu duruma hazırlamak istemesidir.
Yenidoğan bebekler her açıdan öncelikle annelerine bağımlıdır. Ancak artık yavaş yavaş yürümeye başladıkları dönemlerde bebekler kendilerini daha net bir şekilde ifade etmek ister.
1 yaş sendromu olarak tanımlanan bu doğal süreçte bebekler, etraflarında olup biten her şeyi daha ayrıntılı olarak inceler. Kendi başına, kimseye bağlı kalmadan koşmak ya da yürümek bu dönemlerde bebeklerde en sık görülen aktiviteler arasında yer alır.
Daha önce oyalanmak için kendilerine verilen oyuncakları direkt olarak ağızlarına götürmeyi tercih eden bebekler, ilk yaşlarına girdiklerinde bu oyuncakları farklı şekillerde değerlendirmeyi tercih eder.
Bebeklerin kendi başına yaptıkları aktivitelere anne ve babalar tarafından engel olunması ise bebeklerin ağlama ya da öfke nöbetlerine girmesine neden olur. Tamamen bağımsız bir şekilde hareket etmek isteyen bebekler, bu dönemde anne ve babalarını biraz zorlayabilir.
Ancak yine de bu dönemin oldukça normal ve doğal bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Bu aşamada ebeveynlerin sabırlı ve sakin bir ruh hali içerisinde olması ve bebeklerinin özgürlüklerini desteklemesi oldukça önemlidir.
1 Yaş Sendromu Ne Zaman Başlar?
Bebekler yaşlarına girdikleri dönemde artık kendilerini annelerinden ayrı bir birey olarak görmeye başlar. Her an annelerini görmek isteseler de artık onlardan ayrı bir şekilde hareket edebileceklerinin farkına varan bebekler, 1 yaş sendromu belirtileri göstermeye başlar.
İlk yaş ile kendini göstermeye başlayan bu dönemde bebekler, artık kendi başına hareket edebilmenin tadını çıkarır. Daha önce ulaşamadığı yerleri keşfetmeye başlayan bebekler, bu hareketlerinin engellenmesi durumunda ağlama krizlerine girer.
Anneler bu dönemde bebeklerini sürekli takip ederek kendilerine zarar verecek bir hareket yapmalarını engellemeye çalışır. Ancak bu aşamada bebeklerin hareket özgürlüğünün kısıtlanmamasına da dikkat edilmelidir.
1 Yaş Sendromu Ne Zaman Biter?
1 yaş sendromu bebeklerin yaşına girdiği, emeklemeye ve hızlı bir şekilde ilk adımlarını atmaya başladıkları dönem kendini gösterir. Bu dönem bebeklerin 1 yaş ergenliği olarak da adlandırılır. Farklı duygular ile karşı karşıya kalan bebekler, hareketlerinin engellenmesi ile tamamen agresif bir ruh haline girer.
Yeni şeyleri keşfetmeye en açık olunan ilk yaşta bebekler, kendilerine zarar verebilecek hareketlerde sergiler. Ateşe yaklaşmak, yanan sobayı ellemek ya da yüksek bir yere çıkmaya çalışmak gibi davranışlar bebeklerin kendine zarar vermesine neden olabilir.
Bu nedenle anne ve babalar bebeklerinin bu girişimlerini engellemeye çalışır. Ancak bu engellenmenin nedenini kavrayamayan bebekler, hareketlerinin sona erdirilmesinin ardından ağlama krizlerine girer ve hırçınlaşır.
Bu dönemin sona ermesi ise bebeklerin 1,5 yaşına gelmesine kadar devam eder. Bazı bebeklerde bu durum iki yaşına kadar sürer ve ardından 2 yaş sendromu kendini göstermeye başladığından bebeklerin agresif tavırları ortalama olarak 3 yaşına kadar devam edebilir.
1 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?
1 yaş sendromu belirtileri ebeveynler tarafından araştırılan konular arasında yer alır. Bebeklerinin hal ve davranışlarını en iyi şekilde anlamak isteyen anne ve babalar bu konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ister. Genel olarak bebeklerdeki 1 yaş sendromu belirtileri şu şekilde sıralanır;
- Bebekler bu dönemde ilk kez egoist duygular ile karşı karşıya kalır
- Oyuncaklarını ya da kendilerine ait herhangi bir şeyi başkaları ile paylaşmaz
- Anne ve baba bu dönemde normalden fazla kıskanılır
- Yemek yememe için direnir
- Uyumamak için direnir
- Oyuncakları fırlatmaya başlar
- Her konuda inatçılık duygusu ağır basmaya başlar
- Ağlama ve öfke krizleri artar
- İstediği şeyler gerçekleşene kadar anne ya da babaya sürekli olarak bağırma
- Daha önce dokunamadığı ya da ulaşamadığı alanları keşfetme isteği artar
- Kendi başına hareket etme istediğinin artar
1 Yaş Sendromu Ne Kadar Sürer?
1 yaş sendromu başlama dönemi kadar, bu dönemin ne kadar süreceği de anne ve babalar için oldukça önemlidir. Nitekim bu aşamada özellikle annelerin her zamankinden daha sabırlı ve anlayışlı olması gerekir.
1 yaş sendromu yemek yememe ve beraberinde uzun süren ağlama krizlerini de getirir. Bu aşamada anne ve babaların göstermiş olduğu tutum ve davranışlar çocuk gelişimi adına da oldukça önemlidir.
Genel olarak bu dönem bir buçuk yaşına kadar devam eder. Ancak ardından başlayacak olan iki yaş sendromu bu sürecin iki ya da üç yıl kadar devam etmesine neden olur.
1 Yaş Sendromunda Neler Olur?
Bu dönemde bebekler artık birer birey olduklarını algılamaya başlar ve ona göre davranır. Yeni şeyleri keşfetmek, hemen hemen her şeye itiraz etmek ve sürekli hareket halinde olmak bu dönemin başlıca yaşananları arasında yer alır.
Bebeklerin yemek yemeyi reddetmesi, kendi istediği şeyleri yapma konusunda direnmesi bu dönemde olağandır. Aynı zamanda arkadaş ortamında son derece bencil olması ve tüm bunların yanı sıra anne ya da babalarını başka çocuklar ile paylaşmak istememesi bu dönemdeki normal davranışlar arasında yer alır. Uyuma vakitlerinde öfkelenmeleri ve uyumayı reddetmeleri de bu dönemde en sık yaşanan sorunlar arasındadır.
1 Yaş Sendromunda Ne Yapılmalı?
Bir yaşına giren bebekler sergiledikleri davranışları ile bazı anlarda anne ve babalarına zor anlar yaşatabilir. Bebeklerin özgür olduğunu hissetmeye başladıkları bu dönemde anne ve babaların dikkat etmesi gereken belli başlı unsurlar vardır. Uzmanlar bu unsurları şu şekilde sıralar;
- Bebeklerin kendi kararlarını verebildiğini hissetmesi için onlara seçenek sunulmalı. Oyuncak ya da yemek konusunda bebeklere iki farklı seçeneğin sunulması bu dönemde bebeklerin kendi kararlarını kendilerinin verdiğini hissetmesini sağlar
- Önceden belirlenen rutinlere devam edilmeli
- Bebeklerin sergilediği davranışlara karşı sabırlı olunmalı
- Bebeklerin sahip olduğu enerjiden arınabilmesi adına gün içerisinde oyun oynanmasına ya da farklı egzersizler yapılmasına dikkat edilmeli
- Bu dönemde bebeklerin kendi yaş sınıfındaki diğer bebekler ile daha fazla vakit geçirmesi sağlanmalı
Sıkça Sorulan Sorular
1 Yaş Sendromu Yemek Yemeyi Engeller mi?
1 yaş sendromu bebeklerin rutinleri dışına çıkmaya başladığı ilk dönem olarak kabul edilebilir. Bu aşamada yemek yememe ya da uyumak istemem gibi sorunlar sıklıkla yaşanır.
1 yaş sendromu yemek yememe durumu hemen hemen her bebekte gözlemlenir. Bu nedenle ebeveynler kendi bebeklerini gözlemleyerek farklı teknikler geliştirerek yemek yeme aşamasını rahat bir şekilde aşabilir. Bunun için oyunlar planlanabilir ya da bebeklere farklı seçenekler sunulabilir.
1 Yaş Sendromu Uyku Sorunu Nedir?
1 yaş sendromu uyku sorunu belki de bu dönemde anneleri en çok zorlayan süreç olarak kabul edilebilir. Bu aşama 1 yaş sendromu ağlama krizi ile birleştiğinde ise anne ve babalar için oldukça zor geçen geceler yaşanabilir. Bu dönemde bebeklerin uyku rutinlerine uyum sağlaması, bu sorunun rahat bir şekilde atlatılmasını sağlar.
Bu uyku rutinleri şu şekilde sıralanabilir;
- Bebeklerin gece ve gündüz arasındaki farkı kavraması ve uyku süresinin büyük kısmının gece yaşanması
- Bu dönemde bebeklerin artık daha uzun süre aralıksız uyumaya alışması başlamalıdır
- Gündüz uykularının bu dönemde artık bir ya da iki saat ile sınırlandırılması gerekir
1 Yaş Sendromu Nasıl Atlatılır?
1 yaş sendromu ağlama krizi, öfke nöbetleri ve uykusuzluk gibi sorunların kendini gösterdiği bir dönemdir. 1 yaş sendromu nasıl atlatılır sorusunun yanıtı ise anne ve babaların bebeklerine karşı olan tutumlarına göre değişiklik gösterir.
Genel olarak iki yıl süren bu dönemin en kolay şekilde atlatılması için anne ve babaların kendilerine sürekli olarak yaşanan dönemin geçici olduğunu hatırlatması gerekir.
Bebekler bu dönemde istedikleri bir şeyin olmadığı durumlarda genellikle öfke atakları geçirir. Bu aşamada ebeveynlerin bebeklerine istedikleri şeyleri vermesi, öfke nöbetlerinin artmasına neden olur.
Bebekler ile gerektiği şekilde ilgilenilmesi de bu dönemin kolay atlatılmasını sağlar. Gerekli ilgili görmeyen bebekler olması gerektiğinden daha agresif bir tutum içerisine girer.
Tüm bu merak edilenlerin yanı sıra '1 yaş atağı var mı?' sorusu da sıkça araştırılır. Bu sorunun yanıtı bebeklerde büyüme atakları kapsamında verilebilir.
Bebeklerin ilk büyüme atakları değişiklik gösterse de genel olarak ikinci, üçüncü ya da altıncı aylarda kendini gösterir. Son atak ise ikinci yaş döneminde meydana gelir. Bu ataklar ise ortalama olarak iki ya da dört gün kadar sürer.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
13.1.2024
3.5.2024
44559
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.