satır arası

Blefarit (göz kapağı iltihabı)

Göz kapakları, gözlerin üzerini örten ve yabancı maddelerin girişine, kurumaya, yaralanmalara karşı gözleri koruyan cilt yapılanmalarıdır. Bu kapaklar, kenar kısımlarında yer alan ince ve kıvrımlı tüylerden oluşan kirpikler ile birlikte gözler için etkili bir koruma sağlarlar. Kirpik diplerinde bulunan foliküller aynı zamanda yağ bezleri de içerir. Bu yağ bezleri, bazı durumlarda tıkanarak veya tahriş olarak birtakım göz kapağı rahatsızlıklarının oluşumunu tetikleyebilir. Bu rahatsızlıklar arasında en yaygın şekilde görülenlerden bir tanesi de tıbbi adı blefarit olan göz kapağı iltihabıdır. Kirpiklerin iç veya dış kısımlarını etkileyebilen göz kapağı iltihabı, tek bir gözde ortaya çıkabileceği gibi bazı durumlarda her iki gözü birden etkileyebilir. Kişiler tarafından kolaylıkla hissedilen ve göze yakından bakıldığında kolaylıkla fark edilebilen göz kapağı iltihabı, muayene ve tedavi gerektiren bir hastalık olup göz sağlığının korunabilmesi açısından bu hastalığa ilişkin belirtiler taşıyan bireylerin derhal göz hastalıkları kliniklerine başvurmalarında fayda vardır.

Blefarit (göz kapağı iltihabı) nedir?

Tıpta kullanılan adıyla blefarit, göz kapaklarının çeşitli nedenlere bağlı olarak iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir göz hastalığıdır. Göz, kirpikler ve göz kapaklarında belirgin rahatsızlık ve gözle görülebilir değişikliklerle kendini belli eden göz kapağı iltihabı oldukça yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Son yıllarda yapılan araştırmalar, göz hastalıklarına başvuran hastaların yaklaşık %40-45'inde farklı boyutlarda blefarit sorununun görüldüğü tespit edilmiştir. Hastalığın ilerlemesi halinde gözlerde ve göz kapaklarında kalıcı hasarların ortaya çıkması söz konusu olabileceğinden blefarit teşhisi alan hastalarda mutlaka tıbbi tedavi uygulanmalıdır. Hastalık bazı kişilerde iyileştikten sonra yeniden tekrarlama eğilimine girerek kronikleşebilir. Blefarit belirtilerini taşıyan hastalar göz hijyenlerine gereken özeni göstermelerine karşın birkaç gün içerisinde herhangi bir iyileşme görmemeleri durumunda göz doktorlarına başvurmalıdır. Zamanında tedavi edilen göz kapağı iltihabı olgularında tedavi başarısı oldukça yüksek olup kalıcı hasarların ortaya çıkma ihtimali oldukça düşüktür. Genellikle tek bir gözde başlayan göz kapağı iltihabı, gözlerin ovuşturulması ve ellerin düzenli olarak yıkanmamasıyla birlikte diğer göze de bulaşabilir. Bu nedenle hijyen konusunda çok dikkatli olunmalıdır.

Blefarit (göz kapağı iltihabı) belirtileri nelerdir?

Göz kapağı iltihabı belirtileri hemen hemen her hastada benzer şekilde görülmesine karşın enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak semptomların yoğunluğu da değişkenlik gösterir. Başlangıç aşamasında yalnızca kaşıntı ve gözlerin kapatılması, ovuşturulması esnasında hissedilen hafif ağrılar şeklinde belirti veren blefarit, enfeksiyon ilerledikçe şu belirtilerle kendini göstermeye başlar:

  • Gözlerde yanma
  • Göze kum kaçmış hissi
  • Bulanık görme
  • Göz sulanması
  • Gözlerde kuruma ve şişlik
  • Yağlı görünen göz kapakları ve aşırı çapaklanma
  • Gözlerde ve kirpik diplerinde kızarıklıklar
  • Normalden daha sık göz kırpma isteği
  • Kirpiklerde dökülme
  • Hassasiyet ve parlak ışıkta görüşün azalması
  • Kirpiklerde dökülmeler
  • Kirpik diplerinde su baloncuğu benzeri yapılanmalar

Göz kapağı iltihabı nedenleri nelerdir?

Göz kapağı iltihabının oluşumunda her zaman için bir neden olmak zorunda değildir. Bazı durumlarda herhangi bir sebep yokken veya bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak blefarit oluşumu söz konusu olabilir. Bunun yanı sıra iltihabi bir hastalık olan blefarit oluşumunda risk artırıcı faktörler arasında değerlendirilebilecek hususlar şunlardır:

  • Kirli ve tozlu ortamlarda uzun süre kalmak
  • Gözlerde kuruluk sorununun varlığı
  • Stafilokok ve benzeri bakteri türlerinin neden olduğu enfeksiyonlar
  • Kontakt lens kullanımı
  • Gül hastalığı (akne rozasea - kırmızı yüz hastalığı)
  • Makyaj malzemeleri ve lens solüsyonlarına karşı alerji
  • Göz kapağındaki küçük yağ bezelerinde oluşan tıkanıklıklar
  • Seboreik dermatit
  • Kirpik bitleri ve akarları

Göz kapaklarında oluşan iltihaplanmalar, zamanında tedavi edilmedikleri durumlarda birtakım komplikasyonları da beraberinde getirebilmektedir. Kirpik problemleri, kronikleşmiş konjonktivitler, göz kapağı sorunları, kontakt lens kullanımında güçlük, arpacık, şalazyon ve kornea ülserleri bu komplikasyonlara örnek olarak verilebilir. Bu gibi durumların oluşumunun önlenebilmesi adına göz kapağı iltihabına gereken hassasiyet gösterilerek tedavi süreci aksatılmamalıdır.

Göz kapağı iltihabı teşhisi nasıl konulur?

Blefarit belirtileri ile göz hastalıklarına başvuran hastalarda hekim tarafından öncelikli olarak hastanın tıbbi öyküsü, kullandığı ilaçlar, sorunun ne kadar süredir devam ettiği ve sahip olunan kronik hastalıklar hakkında gerekli bilgiler alınır. Bunun ardından detaylı bir göz muayenesi yapılır. Bu muayene hekim tarafından özel bir ışık altında göz ile veya birtakım medikal cihaz ve ekipmanlar kullanılarak gerçekleştirilebilir. Gerekli görülmesi halinde hastaya anestezi uygulanarak göz daha detaylı bir şekilde incelenebilir. Muayeneler esnasında göz hastalıkları klinikleri için özel olarak üretilmiş büyüteçler kullanılır. Gözler ve göz kapakları detaylı bir şekilde incelendikten sonra hekim tarafından gerekli görülmesi durumunda bazı testler uygulanabilir. Göz kapağı iltihabı teşhisinde en sık kullanılan testlerden bir tanesi göz kapağında oluşan yağ veya kabuklanmalardan bir örnek alınarak incelenmek üzere laboratuvarlara gönderilmesidir. Alınan örneğin incelemesi sonucunda göz kapağında iltihaplanmaya neden olan ajanın hangi bakteriyel, viral veya fungal (mantar) ajan olduğu tespit edilebilir, alerjen maddeler hakkında bilgi sahibi olunabilir. Bunun yanı sıra gözler iyice temizlendikten sonra gözyaşından da örnek alınarak incelemeye gönderilebilir. Tüm bu muayene ve incelemeler sonucunda göz kapağı iltihabı hastalığı ve buna neden olan durumlar kesin olarak teşhis edilerek tedavi süreci bir an önce başlatılabilir.

Göz kapağı iltihabı tedavisi nasıldır?

Basit göz kapağı iltihaplanmalarında en iyi tedavi seçeneği, kişinin ev ortamında kendi kendine uygulayacağı temizleme işlemleri ve sıcak kompres uygulamalarıdır. Fakat bu uygulamaların yetersiz kalacağı daha şiddetli olgularda bazı ilaç tedavileri uygulanmalıdır. Göz kapağına uygulanan antibiyotik içerikli krem ve merhemlerin bu hastalığın tedavisinde oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Buna ek olarak hem göz kapağının iç kısmını dezenfekte etmesi hem de mikrobiyal ajanların göz kapağından gözün farklı tabakalarına ulaşmasının önlenmesi amacıyla antibiyotik, antifungal veya antiviral içerikli göz damlaları kullanılabilir. Bazı durumlarda alerjilerin ve inatçı enfeksiyonların tedavi edilebilmesi açısından steroid içeren göz damlaları ve semptomatik tedavi sağlayan antiinflamautar ilaçlar da önerilebilmektedir. Yine hekim tarafından gerekli görülmesi halinde bazı blefarit türlerinde bir kalsinörin inhibitörü olan topikal siklosporin ilaçları da tedavinin bir parçası olarak tercih edilebilir. Bu uygulama aynı zamanda iltihabın yol açtığı zorlayıcı semptomların azaltılmasında da oldukça etkilidir. Seboreik dermatit ve gül hastalığı gibi altta yatan farklı sağlık problemlerinden kaynaklı olarak ortaya çıkan göz kapağı iltihaplanmalarında ise öncelikle bu hastalıklara yönelik tedavi planı belirlenmeli, bu plana ek olarak blefarit tedavileri uygulanmalıdır. Göz kuruluğu sorunu bulunan hastalarda suni gözyaşı uygulamalarının düzenli olarak yapılması, enfeksiyonun tedavisine katkı sağlar. Etkili bir tedavi ile göz kapağı iltihaplanmaları genellikle tamamen ortadan kaldırılabilir. Fakat hastaların büyük bir kısmında blefarit genellikle kronik bir hastalık haline gelmiştir ve belirli aralıklarla tekrarlayabilir. Bu gibi durumlarda hastaların göz hijyenine diğer bireylere oranla çok daha fazla özen göstermesi gerekmektedir.

Eğer siz de blefarit belirtileri yaşıyor ve "Göz kapağı iltihabına ne iyi gelir?" sorusunun yanıtını arıyorsanız derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Yapılacak muayene ve tetkikler sonucunda göz kapaklarınızda iltihaplanmaya neden olan etkenler hakkında bilgi alarak bunlara karşı önleminizi alabilir, hastalığınızın tedavi edilmesini sağlayarak gözlerinizde kalıcı sorunların ortaya çıkmasını önleyebilirsiniz.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

661371

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.