satır arası

Böbrek Taşı Ağrısına Ne İyi Gelir?

Böbrek taşı, tek ve iki böbrekte de gelişebilen ve idrar yollarında biriken kristallerdir. Küçük, orta ve büyük olmak üzere farklı boyutlarda ortaya çıkabilir. Boyutların büyüklüğüne göre belirtiler zamanla kendini gösterir. İdrar yaparken güçlük çekme ve enfeksiyonlar en yaygın görülen semptomlardır. Ayrıca şiddetli ağrı da en çok meydana gelen bir belirtidir ve genellikle bel, karın ve kasık bölgelerinde hissedilir. Şiddetli olduğu için rahatsızlığı çeken kişiler içinde böbrek taşı ağrısına ne iyi gelir sorusunun yanıtı oldukça önemlidir. Bu noktada evde uygulanacak bazı yöntemler böbrek taşı düşürme sürecinde olan kişilerin yaşadığı ağrı ve kramp gibi rahatsızlıkları hafifletir. Ayrıca üroloji uzmanının tavsiyelerine uymak ve gerekli durumlarda tedavi olmak gerekir.  

Böbrek Taşı Ağrısı Belirtileri

Böbrek taşı ağrısı şiddetli ve rahatsız edici düzeyde olan ağrılardan biridir. Karın, kasık ve bel bölgelerini etkileyen ağrı bazı belirtilerle kendini gösterir. Böbrekler sırtın alt kısmında bulunduğu için ağrı bu bölgelere yayılır. Özellikle idrarla birlikte meydana gelen bu rahatsızlık bazı belirtileri de kapsar. Böbrek taşı ağrısında hastalarda en çok rastlanan semptomlar aşağıdaki gibidir: 

  • İdrar yaparken zorluk çekme  
  • Sırtta ya da yan kısmında şiddetli ağrı  
  • Alt karın ve kasıkta rahatsız edici ağrı  
  • Mide bulantısı ve şişkinlik   
  • Kusma 
  • Ateş ve titreme  
  • İdrar yaparken meydana gelen yanma hissi
  • İdrara normalden daha fazla çıkma  

Böbrek taşı ağrısına eşlik eden semptomlar kişiden kişiye değişebilir ve benzer rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Ancak idrar yollarını etkileyen bir ağrı olduğu için enfeksiyona da neden olabilir. Ayrıca idrardan kan gelmesi de dikkate alınması gereken bir belirtidir. Bu durum hem ağrıyı şiddetlendirir hem de böbrek taşının tedavisini zorlaştırabilir. 

Böbrek Taşı Ağrısı Belirtileri

Böbrek Taşı Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Böbrek taşı ağrısı ile giden hastanın önce şikayetleri değerlendirilir ve fiziksel muayene ile teşhis süreci başlar. Ağrının yerleşimi ve süresi gibi unsurlar da göz önünde bulundurulur. Diğer belirtilerle ilgili kapsamlı bilgiler alındıktan sonra fiziki muayene aşamasına geçilir. Böbrek taşı ağrısında uzmanların kullandığı tanı yöntemleri şunlardır:

Böbrek Taşı Ağrısı Nasıl Geçer?

Böbrek taşı ağrısına ne iyi gelir ve nasıl geçer sorularının birçok yanıtı vardır. Çoğu zaman şiddetli bir krampla meydana gelen bu ağrının etkisini azaltmak ve kontrol altına almak mümkündür. Evde tedavi yapılması sağlık açısından uygun değildir ancak bazı hafifletici yöntemler denenebilir. Böbrek taşı ağrısına en iyi gelen yöntemlerden biri bol su içmektir. Su, böbrek taşlarının hareket etmesini sağlar ve idrar yoluyla daha kolay bir şekilde atılmasına yardımcı olur.  

Ağrının hafiflemesi için kullanılabilecek diğer bir yöntem ise sıcak su torbasıdır. Ancak aşırı sıcak ve ılık olmamasına dikkat etmek gerekir. Orta sıcaklıkta olan torba karın bölgesinde bir süre bekledikten sonra kaslar gevşer ve rahatsızlığın etkisi hafiflemeye başlar. Ayrıca böbrek taşı ağrısını azaltmak için alkol ve sigara gibi alışkanlıkların sınırlandırılması önemlidir. Diğer yandan dengeli ve düşük proteinli diyet de ilgili rahatsızlığa sahip olan kişilerin edinmesi gereken bir beslenme alışkanlığıdır.  

Ağrının ortaya çıktığı dönemlerde çok fazla hareket edilmemeli ve dinlenmek gerekir. Dinlenmek vücudu rahatlatacağı için ağrının şiddetini de zamanla azaltır. Bunlara rağmen şiddetli bir şekilde devam eden ağrı durumu söz konusuysa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Uzman doktor, ilgili rahatsızlığa dair özel bir tedavi planı oluşturur ve takip eder. Profesyonel tıbbi yardım için üroloji bölümündeki doktorlar, ağrının şiddetine göre cerrahi veya diğer prosedürleri uygular.  

Böbrek Taşı Ağrısı Kendiliğinden Geçer mi?

Böbrek taşı ağrısı, taşın boyutuna göre hafif rahatsızlıktan dayanılmaz bir ağrıya dönüşebilir. Ayrıca taşın konumu da önemli bir unsurdur. 4 mm’den küçük taşlar genellikle idrar yoluyla atılacağı için ağrıya çok fazla sebebiyet vermez. 4-6 mm arasında orta boyutlu olanların kendiliğinden geçme olasılığı düşüktür. Bu nedenle birkaç gün ila bir hafta gibi sürelerde ağrı meydana gelebilir. Eğer 6 mm’den büyük taşların varlığı söz konusuyla ağrı çok fazla şiddetlenir ve çoğu zaman kendiliğinden geçmez.  

Böbrek taşı ağrısının kendiliğinden geçmediği durumlarda uzman doktorlar uygun tedavi yöntemini kullanır. Orta boyutlarda böbrek taşı söz konusuysa genellikle ağrı kesici ve taşın düşmesine yardımcı olan ilaçlar önerilir. Büyük boyutlu olanlarda ise taş kırma tedavisi (ESWL) ya da cerrahi müdahale gerekir. 

Her tedavi, mutlaka doktor kontrolünde yapılmalı ve her hasta için özel yöntemler belirlenmelidir. Bu nedenle böbrek taşı ağrısı yaşayan kişilerin doktor izni olmadan ilaç kullanmaları uygun değildir. Rahatsızlığı yönetmek için sıcak su torbası, uygun beslenme ve bol su içme gibi yöntemlere başvurmak gerekir.  

Böbrek Taşı Ağrısı Nasıl Önlenebilir?

Böbrek Taşı Ağrısı Nasıl Önlenebilir?

Böbrek taşı ağrısına ne iyi gelir ve nasıl önlenir sorularının yanıtları böbrek sağlığı ile doğrudan ilişkilidir. Buna bağlı olarak idrar yolu sağlığını korumak da elzemdir. Bu noktada beslenme alışkanlıklarını uygun şekilde yönetmek en önemli tedbirler arasında yer alır. Aşağıdakiler böbrek taşını önlemeye yardımcı olabilecek unsurlardır: 

  • Kalsiyum taşlarının oluşumunu engellemek için yüksek sodyum içeren besinler tüketilmemelidir. Bu besinler; işlenmiş, paketli ve hazır gıdalardır ve olabildiğince kaçınmak önemlidir. 
  • Bol su içmek ağrı riskini azaltır ve varsa böbrek taşını düşürmeye yardım eder. Bu nedenle günde en az 8-10 bardak içilmesi tavsiye edilir.  
  • Böbrek taşı oluşumuna sebebiyet veren mineral olan oksalat, yüksek miktarda alınmamalıdır. Özellikle kahve, fındık, çikolata ve ıspanak gibi gıdalarda yüksek oranda bulunur. Bu nedenle ilgili rahatsızlığa yatkınlığı olan kişilerin oksalat tüketimini sınırlı tutmaları önemlidir.  
  • Süt ürünleri başta olmak üzere badem ve susam gibi kalsiyum içeren ürünler uygun porsiyonlarda yenebilir.  
  • C vitamini takviyeleri yüksek dozda vücuda alındığında idrardaki oksalatı artırır. Buna bağlı olarak böbrek taşı oluşumu tetiklenir.  
  • İlgili rahatsızlığı önlemenin diğer bir yolu ise alkol ve kafeinli içecekleri sınırlamaktır.  

Böbrek Taşı Ağrısı Hakkında En Çok Sorulan Sorular

Böbrek Taşı Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Böbrek taşı ağrısı tedavisi, taşın büyüklüğü ve konumuna göre değişkenlik gösterir. Küçük boyutlu olduğu teşhis edilirse günde 2-3 litre su içerek düşürülmesi hedeflenir. Böyle üriner sistem yıkanarak küçük boyutlu böbrek taşının vücuttan atılması ve ağrının da önlenmesi mümkündür. İdrar yollarından geçebilecek büyüklükte olanlar için kas gevşetici ilaçlar kullanılır. Aynı zamanda ağrıya karşılık ağrı kesici ilaçlar da sürecin daha rahat geçmesini sağlar. 

Böbrek Taşının Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Böbrek taşının olduğu genellikle kendiliğinden geçmeyen bel veya karın ağrısı belirtisiyle anlaşılır. Aynı zamanda idrarda yanma, idrar yaparken güçlük çekme ve mide bulantısı gibi sindirim ve idrar yolu sistemini etkileyen semptomlar da görülebilir. Özellikle inatçı ağrıların şiddeti ve uzun süre devam etmesi kişinin sağlığını ve günlük rutinini olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle birkaç gün devam eden ve kontrol altına alınamayan semptomların meydana gelmesi durumunda mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır. 

Böbrek Taşı Ameliyatla Alınır mı?

Böbrek taşı, her zaman ameliyat gerektiren bir sağlık sorunu değildir. Ancak geçmeyen şiddetli ağrılar, enfeksiyon kapma ve idrar yolunda kanama gibi semptomlar cerrahi müdahale gerektirir. Ayrıca küçük ve orta boyutlardaki taşlar genellikle ilaçların ve bol su içmenin yardımıyla kendiliğinden düşerken büyük boyutlarda olanlar ameliyatla alınır. Böbrek taşı ameliyatı sürecinde bireyin sağlık durumuna göre Perkütan Nefrolitotomi, açık cerrahi ya da endoskopik yöntemlerden biri uygulanır.  

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Mukadder Ayşe Bilgiç
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Medical Park Ankara (Batıkent)
18020

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.