satır arası

Böbrek Taşı Eritme Yöntemleri Nelerdir?

Böbrek taşı eritme yöntemleri, taşın türüne ve boyutuna göre değişir. Böbrek taşı belirtileri görüldüğü anda mutlaka uzman bir hekime başvurmanız gerekir.

Hekim tanı ve teşhis aşamasını tamamladıktan sonra taşın türüne karar verir.

Taş türü kapsamında da gerekli tedavi süreci hakkında sizi detaylı olarak aydınlatır.

Standart ve küçük taşlarda, taşın düşme süreci için öncelikle bol su tüketilmesi tavsiye edilir. Bunun yanı sıra hareket ve egzersiz de tedavi sürecinde tavsiye edilenler arasında yer alır. 

Taşın büyüklüğü su ve egzersiz ile giderilmeyecek seviyede ise doktor üreter kanalını açacak ilaç tedavisine başlamayı da uygun görebilir.

Bu süreçte ilacın düzenli alınması ve egzersizle desteklenmesi düşüş sürecini hızlandıracaktır.

Eğer saptanan taş 5 mm oranından daha büyük ise cerrahi operasyon ile taşın eriyip çıkarılması hekim tarafından uygun görülebilir.

Böbrek Taşı Neden Oluşur?

Böbrek Taşı Neden Oluşur?

Böbrek taşı oluşumunu tetikleyen faktörler birden fazladır. Bunların başında genetik yatkınlık yatar.

Ailede böbrek ile ilgili bir hastalık geçmişi varsa böbrek taşı olma riskinin artması ön görülür. Bunların yanı sıra sağlıksız ve dengesiz beslenmenin de etkisi büyüktür.

Paketli gıdaların da böbrek taşı oluşumunu tetiklediği bilinir.  

Günlük bazda yetersiz sıvı alımının etkisi de böbrek taşı oluşumunda büyüktür.

Oksalat, kalsiyum ve benzeri maddelerin yoğun şekilde tüketilmesi de ciddi oranda böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlar.

Kadın ya da erkeklerde sistik, idrar yolu enfeksiyonu durumlarının sıklıkla yaşanması da oluşumu tetikleyen faktörler arasında yer alır.

Böbrek Taşı Çeşitleri Nelerdir?

Böbrek taşlarının kendi içerisinde farklı türleri vardır. Oluşan her türün oluşma nedenleri, semptomları, büyüklüğü gibi faktörler farklılık gösterir. Ayrıca taşın türüne göre belirlenen tedavi süreci de kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir.

Yaş veya cinsiyet farkı olmaksızın böbrek taşı çeşitleri kalsiyum fosfat taşları, kalsiyum oksalat taşları, magnezyum ve sistin taşları olarak ayrılır. 

Taşların tedavi süreçlerine tanı ve teşhis sonrasında karar verilir.

Doktora başvuran hastalar için öncelikle taşın tanı ve teşhisi için muayene prosedürleri uygulanır.

Saptanan taş türü netlik kazandıktan sonra ise hastaya göre tedavi sürecine ayrıntılı olarak karar verilir.

Böbrek Taşı Nasıl Düşer?

Böbrek taşı eritme yöntemleri ideal tedaviler kapsamında uzman doktor tarafından belirlenir. Muayene sonrası tanı ve teşhis edilen böbrek taşının türü tedavi süreci noktasında en belirleyici faktördür. 

Taşın büyüklüğü, hastanın yaşı ve gelişen semptomlar doktor tarafından analiz edilir. Buna bağlı olarak doğal yollarla geçmesi için su tüketimi ve beslenme gibi önerilerde bulunabilir. 

Taşın büyüklüğü doğal yollar ile çözülmeyecek seviyeye ulaştıysa üreter kanallarını açan ilaç tedavileri de uygulanabilir.

Eğer hastada oluşan taş 5 mm’den daha büyük bir konuma geldiyse börek taşı ameliyatı önerilir.

Doktorun uygun görmesi halinde açık ya da kapalı cerrahi operasyon ile tedavi edilebilir. Böbrek taşının düşmesi için hastanın uygulayabileceği doğal yollar konusunda da doktora danışmadan hareket etmemesi tavsiye edilir.

Doğal Şekilde Böbrek Taşı Eritme Yöntemleri 

Böbrek taşı eritme yöntemleri tedavi süreci ve sonrası için geçerlidir. Tedavinin daha hızlı yanıt vermesi ve tekrar böbrek taşının oluşma riskini azaltmak için hastaların dikkate alması gereken bazı detaylar mevcuttur. Uzmanlar tarafından tavsiye edilen bu doğal yöntemler şöyledir;

  • Her gün düzenli olarak ortalama 2,5 litre miktarında sıvı tüketmek, dehidrasyona maruz kalmamak,
  • Oksalat içeren besin ve gıdalardan uzak durmak,
  • Asitli içecek guruplarını tüketmemek,
  • Doğal ve saf limon suyu içmeye özen göstermek,
  • Lif açısından zengin olan yiyecekleri tüketmeye özen göstermek,
  • Tuz ve şeker kullanımını en az seviyeye indirmek,
  • Hareketli bir yaşam için düzenli egzersiz yapmak ve kilo almamaya özem göstermek,
  • Süt ve süt ürünlerini tüketmemek

Belirtilen detayları hastaların hem tedavi sürecinde hem de sonrasında dikkate alması tavsiye edilir. Tedavi sonrasında bu detaylar taşın yeniden oluşmasını da önleme niteliği taşıyabilir.

Böbrek Taşı Düşme Belirtileri Nelerdir?

Böbrek taşı eritme yöntemleri gibi belirtileri de farklılık gösterir. Hastalarda oluşan taşın türü ve düşürme şekli yaşa göre de değişebilir. Ancak üroloji doktorlarına başvuran hastaların böbrek taşı belirtileri olarak sık ifade ettikleri bazı semptomlar şunlardan oluşur;

  • Sırt bölgesinde aniden oluşan şiddetli ağrı durumu,
  • Kaburgaların alt kısmında ağrı hissi,
  • Alt karın ve kasık bölgesinde yayılan ağrılar,
  • İdrar sırasında yoğun yanma ve ağrı hissi,
  • Şiddetli mide bulantısı ve kusma hali,
  • İdrar renginin daha yoğun ve koyu kıvama dönüşmesi,
  • İdrarda yoğun kan görülmesi,
  • Halsizlik, baş ağrısı ve uyuyamama durumu,
  • Böbreklerde oluşan şiddetli sancı durumu.

Bu belirtilerin tamamı ya da birkaçı görülebilir. Bütün semptomlar son derece önemlidir. Bu nedenle de en az bir semptomla karşı karşıya kalan hastaların ivedi olarak uzman hekime başvurmaları gerekir.

Böbrek taşı gibi hastalıkların erken teşhis ve tedavi edilmesi ağrısız şekilde iyileşme konusunda önemlidir.

Böbrek Taşı Ameliyatı Sonrası İyileşme

Böbrek Taşı Ameliyatı Sonrası İyileşme

Böbrek taşı eritme yöntemleri arasında cerrahi operasyonlar da yer alır.

Lazer yani kapalı operasyonların yanı sıra hastanın durumuna göre açık operasyon uygulaması da yapılabilir. Operasyonlar ortalama olarak 45 dakika veya 60 dakika kadar sürebilir.

Hastaların mevcut durumu, taş türü gibi faktörlere göre hangi operasyonun uygulanacağına doktor karar verebilir. 

Operasyon sonrası kısa süre içerisinde hastalar rutin yaşamlarına dönebilir. Operasyon sonrasındaki ilk iki gün içerisinde hasta rutinine 1 hafta içerisinde de ise çalışma hayatına geri dönebilir.

Operasyonlardan sonra doktorun belirteceği detayları dikkate almak gerekir. Bunlar bezlenme rutinleri, bol su tüketimi ve egzersizdir. Bunlara ek olarak doktor tarafından ağrı riskine karşı ilaç da verilebilir.

İlaçların zamanında ve düzenli olarak tüketilmesi olası ağrı durumlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır. 

Ameliyat sonrası olası beklenmedik durum ya da semptomlar ile karşılaşan hastaların ise ivedi olarak doktora bilgi verip başvurması tavsiye edilir.

Böbrek Taşı Eritme Sıkça Sorulan Sorular

Lazerle Böbrek Taşı Eritme Ağrılı mıdır?

Lazer ile böbrek taşı ameliyatları 5 mm’den daha büyük olduğu saptanan taşlar için uygulanır. Bu ameliyat türünde genelde hastalar herhangi bir acı durumu yaşamaz. Olası acı hissetme durumları olursa da lokal ya da genel anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulabilir. Ameliyat sırasında herhangi bir acı olmayıp sonrasında idrarda bir süre hafif yanma hissi oluşabilir. Operasyon ortalama 40 ile 60 dakika kadar sürer.

Böbrek Taşı Ameliyatı Tehlikeli midir?

Böbrek taşı ameliyatları sanıldığı gibi açık cerrahi operasyonlar değildir. Yeni teknolojik lazer operasyonları olarak yapılır. Hastaların durumuna göre nadir olmakla beraber açık ameliyat da uygulanabilir. Kapalı veya açık ameliyatlarda risk faktörü her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. Ağrısız ve acısız olsa da ameliyat öncesinde doktorunuz olası risk faktörleri hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirir.

Böbrek Taşı Yeniden Tekrarlar mı? 

Böbrek taşı hastalığı tekrarlayabilen bir durumdur. Taşın tedavi edilmesi halinde kaybolması mümkündür. Ancak tedavi ya da operasyon sonrasında hastaların süreci iyi yönetememesi tekrar taş oluşumunu tetikler. Beslenme, bol su tüketimi ve egzersiz gibi alışkanlıklar taşın oluşma riskini en az seviyeye indirir. Bu nedenle de tedavi ya da operasyon sonrası doktorların belirttiği detaylara uymak son derece önemlidir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Uzm. Dr.
Cemal Kurt
Nefroloji
Medical Park Mersin
155

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.