satır arası

Kişinin yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen, şiddetli ağrılara sebep olan böbrek taşı tedavisi seçenekleri taşın boyutuna bağlı değişkenlik gösterir. Genel olarak 5 mm'den küçük böbrek taşlarının destekleyici tedavilerle kendiliğinden düşmesi beklenir.

5 mm'den büyük böbrek taşlarının düşürülmesi için tıbbi müdahale gerekebilir. Uygulanacak tedaviye hastanın genel sağlık durumu, böbrek taşı sayısı ve boyutuna göre karar verilir. 

Böbrek Taşı Tedavisi İçin Hangi Yöntemler Kullanılır?

Böbrek taşı tedavisi için uygulanabilecek çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Tedavi yöntemine karar vermek için taşın büyüklüğü, yerleşimi ve hastanın genel durumu önem taşır.

İşte, böbrek taşı tedavisinde kullanılan yöntemler:

  • İlaç Tedavisi: Genel olarak küçük boyutlu taşların kendiliğinden düşmesi beklenir. Bu aşamada hastanın ağrılarını hafifletmek ve taşın düşmesini kolaylaştırmak amacıyla ilaç tedavisi uygulanır.
  • Ekstrakorporeal Şok Dalga Litotripsi (ESWL) : Büyük boyutlu taşların doğal yollarla düşürülmesi mümkün olmayabilir. Bu durumda taşların ses dalgasıyla parçalanması Ekstrakorporeal Şok Dalga tedavisi hedeflenir. Küçük parçalara ayrılan ve boyutları küçülen taşlar idrar yolundan kendiliğinden atılır. 
  • Üreteroskopi : Böbrek taşının idrar yoluyla atılacak boyutta olmaması ya da yerleşiminin uygun olmaması durumunda üreteroskopi yöntemine başvurulur. Bu yöntemde ince bir cihaz yardımıyla taşlar tespit edilerek, çıkarma işlemi yapılır.
  • Perkütan Nefrolitotomi: Böbrek taşlarının doğal yöntemlerle düşmesinin mümkün olmaması, üreteroskopi yöntemi içinde uygun olmaması durumunda cerrahi müdahale uygulanabilir. Bu yöntemde bel bölgesinde küçük bir kesi açılarak taşlara ulaşılır ve cerrahi müdahale ile taşların çıkarılması sağlanır. 

Böbrek Taşı Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Böbrek taşı tedavisi için genel bir süre vermek mümkün değildir. Çünkü böbrek taşının boyutu, yerleşimi ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak bir tedavi yöntemi belirlenir. Tedavinin ne kadar süreceği de tercih edilen tedavi yöntemine göre değişkenlik gösterir. 

İlaç tedavisi uygulanarak taşın doğal yollarla düşmesi beklendiğinde tedavi birkaç hafta sürebilir. Burada amaç taşın idrar yollarından kendiliğinden atılmasını sağlamaktır. Ses dalgalarıyla taşın kırılması genel olarak 45 dakika ile 1 saat arasında süren bir işlemdir. Ancak bu işlemden hemen sonra taşlar vücuttan atılmaz. Yine taşların doğal yollarla atılması beklendiğinde iyileşme birkaç haftayı bulur.

Üreteroskopi işlemi ise genel olarak 1 saat süren bir işlem olup, iyileşme süreci birkaç gündür. Ancak cerrahi müdahale uygulanması durumunda tedavi süreci daha kısa olacaktır. Çünkü ameliyatın gerçekleşmesiyle tedavi tamamlanmış olur.

Böbrek Taşı Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Böbrek taşı tedavisinde taşın doğal yollarla düşmesi amaçlanıyorsa hastanın tedaviye katkısı büyüktür. Doktor tarafından önerilen talimatları gerçekleştirmek tedavi sürecini de hızlandıracaktır. 

Böbrek taşı tedavisi için hastanın bol su tüketmesi gerekir. Bol su tüketmek idrarı seyreltir ve kristal oluşumuna engel olur. Bu nedenle hasta mutlaka günde 2 litre ile 3 litre arası su tüketmelidir. 

Böbrek taşı tedavisinde hastanın beslenme düzeni de önem taşır. Çünkü hastanın destekle taşların idrar kanalına itilmesini sağlaması gerekir. Bunun için bol su tüketmenin yanı sıra sıvı gıdalar tüketmek, aşırı tuz tüketiminden kaçınmak, kalsiyum alımını dengelemek gerekir.

Ayrıca böbrek taşı tedavisinde erken teşhis tedavinin daha hızlı olmasını sağladığından düzenli doktor kontrolüne gitmekte önemlidir. 

Böbrek Taşı Tedavisi Sonrası Yaşam Kalitesi Nasıl Etkilenir?

Böbrek taşı kişinin yaşam kalitesini oldukça düşüren, şiddetli ağrılara neden olan bir hastalıktır. Bu nedenle hastalığın tedavi edilmesi elzemdir. Böbrek taşı tedavisinden sonra hasta rahatlayarak, ağrıları azalacaktır. Bu sayede günlük hayatına devam edebilecek ve yaşam kalitesi olumlu yönde etkilenecektir.

Böbrek taşı tedavisi sonrasında birkaç gün süreyle ağrı hissi devam edebilir. Bunun için doktor önerisiyle ağrı kesici kullanılabilir. Ancak böbrek taşı tedavisinden sonra idrar yolu enfeksiyonu riski artış gösterir. Bu nedenle tedaviden sonra kişisel hijyene dikkat etmek çok daha fazla önem taşır. 

Böbrek taşı hastalığı tekrarlayan bir hastalık olduğundan yaşam tarzı değişikliği ile hastalığın tekrar etmesinin önüne geçilebilir. Beslenme programına dikkat etmek ve bol su tüketmek böbrek taşı oluşumundan korunmayı sağlayacak en önemli faktörlerdir. 

Sık Sorulan Sorular

Böbrek Taşı Tedavisi Ağrı Yapar mı?

Böbrek taşı tedavisi sırasında ağrı yaşanma ihtimali bulunur. Özellikle tedavi yöntemi olarak ilaç tedavisi seçildiyse ve taşın doğal yollarda idrar kanalından atılması bekleniyorsa süreç uzun ve ağrılı geçebilir. Ağrıları azaltmak için doktor tarafından ağrı kesici reçete edilir. Ancak ESWL gibi yöntemlerin tercih edilmesi ile tedavi sürecinde oluşan ağrılar hafif ve daha kısa sürelidir. Cerrahi müdahale ile tedavi sağlandığında tedavi sonrası iyileşme süreci uzun ve ağrılı olabilir. Ağrı yönetimi doktor tarafından yapılır. 

Böbrek Taşları Tekrar Eder mi?

Evet. Böbrek taşlarının tekrarlama olasılığı bulunur. Böbrek taşlarının tekrarlamasının önüne geçmek için yaşam stilinde değişiklikler yapılması gerekir. Bol su tüketmek, dengeli beslenmek, doktor kontrolüne belirlenen sürelerde gitmek taşların tekrarlama olasılığını düşüren faktörlerdir. 

Böbrek Taşı Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Böbrek taşı tedavisi sonrası doktorun önerilerine mutlaka uymak gerekir. Çünkü doktor uygulanan tedaviye göre tedavi sonrası yol haritasını belirler. Ancak tedavi için hangi yöntem uygulanırsa uygulansın, tedaviden sonra bol su tüketmek, tuz tüketimini sınırlamak, oksalat içeren gıdalardan uzak durmak önem taşır. Ayrıca böbrek taşı tedavisinden sonra düzenli doktor kontrolüne gitmekte taş oluşumunun tekrarlaması durumunda erken teşhisi sağlar. 

Hamilelikte Böbrek Taşı Tedavisi Uygulanır mı?

Hamilelik döneminde böbrek taşı oluşması durumunda tedavi uygulanabilir. Ancak tedavi yönteme hamilelik durumu göz önünde bulundurularak karar verilir. Hamilelik döneminde ilk seçenek tıbbi destekle idrar kanalından kendiliğinden taşın atılmasını sağlamaktır. ESWL uygulanabilir ancak cerrahi müdahaleden genel olarak kaçınılır. Tedavi için doktor tarafından hamileliği riske atmayacak bir tedavi süreci takip edilir. 

Böbrek Taşı Düşürürken Hangi Belirtiler Oluşur?

Böbrek taşı tedavisi genel olarak tıbbi destekle idrar kanalından taşın düşürülmesi şeklinde yapılır. Bu aşamada hasta ilaç tedavisiyle desteklenir. Böbrek taşları genel olarak ağrıya sebep olur. Ancak düştüğü esnada ağrı şiddetlenir, idrarda kan görülebilir, bulantı ve kusma oluşabilir. Taş düşerken yaşanan belirtilerin şiddeti taşın büyüklüğü ve taşın konumuna bağlı değişkenlik gösterir. Ayrıca taş idrar yolundan geçerken idrarda yanma hissi de oluşabilir. Eğer ağrı çok şiddetli olarak devam ediyorsa bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. 

Böbrek Taşları Her Zaman Belirti Gösterir mi?

Böbrek taşları her zaman belirti göstermez. Bazı durumlarda rutin kontroller esnasında tesadüfen tespit edilir. Bazen böbrek taşı teşhisi konulmadan idrar yolundan doğal süreç içinde atılır. Ancak bazen taşların büyük olması, birden fazla olması ve tıkanmaya sebep olması durumunda şiddetli belirtiler verebilir. Böbrek taşlarının belirti verip vermemesini taşın büyüklüğü ve yerleşim yeri etkilemektedir. 

Böbrek Taşı Tedavisi Ne Zaman Acil Müdahale Gerektirir?

Böbrek taşı genel olarak hafif ağrı ve idrarda yanma hissi ile belirti gösterir. Ancak bazı durumlarda şiddetli ağrı, ateş, titreme, idrar yapamama ya da idrarda kan görülmesi durumunda acilen müdahale gerekir. Böbrek taşı belirtileri genel olarak ağrı ile kendini gösterir ve belirtileri görüldüğünde mutlaka en yakın hastaneye başvurmak gerekir. Uzman doktor tarafından en uygun böbrek taşı tedavisine karar verilecektir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Cevdet Kaya
Üroloji
‎ İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa
418

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.