Böbrek hastalıkları birçok kişinin şikayetçi olduğu durumlardan birisi olarak bilinir. Böbrek taşı oluşumu da kişide şiddetli belirtilerin ortaya çıkmasına neden olan ciddi bir böbrek rahatsızlığıdır. Böbrek taşı oluşumu özellikle yetersiz miktarda su tüketimine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu nedenle böbrek taşına ne iyi gelir sorusuna yeterli miktarda su tüketilmesi gerektiği yanıtını vermek mümkündür.
Birden fazla böbrek taşı çeşidi bulunur. Bu taş çeşitlerinin oluşumu da farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bazı böbrek taşları aşırı miktarda D vitamini takviyesi almaya bağlı olarak ortaya çıkarken bazıları ise kronik hastalıklara bağlı olarak görülür. Fakat böbrek hastalıklarının temelinde susuzluk yer alır.
Böbreklerin yeterli miktarda su almaması halinde bazı problemler oluşmaya başlar. Örneğin sistin taşı oluşumu çok nadir rastlanan bir böbrek taşıdır. Ancak bu böbrek taşının ortaya çıkması halinde sürekli olarak kişilerde taş oluşumu gözlemlenir. Bu oluşum tehlikeli boyutlara ulaşarak böbrek yetmezliğine dahi yol açabilir.
Böbrek taşına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek diğer bir yanıt ise hareketliliktir. Gün içerisinde bol bol yürüyüş yapmak ya da düzenli olarak spor yapmak böbrek taşına iyi gelen bir durum olarak bilinir. Böbrek taşı oluşumunun önüne geçmek için de böbrek taşı oluşumunda da bol su tüketmek ve spor yapmak oldukça etkili yöntemler olarak bilinir.
Böbrek Taşı Neden Olur?
Böbrek taşının oluşumu farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bazı hastalıklar nedeni ile kişilerde böbrek taşı oluşması mümkündür. Bu hastalıklar arasında; Crohn hastalığı, idrar yolu enfeksiyonu, Dent hastalığı ve hipotiroidi yer alır. Böbrek taşına neden olabilecek hastalıklar bu kadarla sınırlı değildir.
Bu hastalıkların haricinde böbrek taşına neden olan hastalıklar şu şekilde bilinir:
- Doğumsal böbrek anomalisi
- Kronik bağırsak hastalıkları
- Gut Hastalığı
- Renal tübüler asidoz
- Medüller sünger böbrek hastalığı
Bu hastalıklar haricinde ise böbrek taşının oluşmasını tetikleyen farklı problemler bulunur. Özellikle sağlıksız beslenmek, böbrek taşlarının oluşmasının temel nedenlerinden birisi olarak bilinir. Sindirim sistemine bağlı olarak bir ameliyat geçirilmesi halinde de yine böbreklerde taş oluşma riski vardır.
Böbrek Taşı Oluşumunun Önüne Nasıl Geçilir? Ne İyi Gelir?
Obezite problemi, böbrek taşı oluşmasına sebep olan faktörlerden birisidir. Obezite problemi haricinde de aşırı kiloya bağlı olarak taş oluşumu gözlemlenebilir. Böbrek taşı oluşumunun önüne geçmek için kilo kontrolü oldukça önemlidir. Aynı zamanda gün içerisinde yeterli miktarda su tüketmeye de dikkat etmek gerekir. Günde ortalama olarak 2,5 ila 3 litre kadar su tüketmek gerekir.
Tüketilen katkı maddesi içerikli meyve suları da yine böbrek taşı oluşumunu tetiklemeye yatkındır. Taze sıkılmış meyve sularını tercih etmek çok daha güvenlidir. Aynı zamanda taze sıkılmış meyve sularının tüketiminin de böbrek taşı oluşum riskini azalttığı hakkında bazı bilgiler bulunur.
Hayvansal besinlerin tüketiminin azaltılması da yine böbrek taşı oluşma riskini azaltır. Böbrek taşına ne iyi gelir kısaca bahsedelim. Böbrek taşına iyi gelen maddelerin başında su tüketmek ve egzersiz yapmak yer alır. Bunun haricinde ise tüketilen tuz miktarının azaltılması ve yeteri miktarda kalsiyum tüketilmesine dikkat edilmelidir. Kalsiyum yetersizliği de böbrek taşı oluşumunu tetikler.
Böbrek taşı oluşum riskinin önüne geçmek istiyorsanız dengeli beslenmeniz gerekir. Lif içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi ve kafein tüketiminden kaçınmak da böbrek taşı oluşum riskini azaltır. Alkol tüketimini de sınırlamak bu noktada oldukça önemlidir. Birçok alkol türü, böbreklerde taş oluşmasına sebebiyet verir. Bu nedenle de alkolün böbrek sağlığı için riskli olduğunu belirtmek mümkündür.
Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?
Böbrek taşının belirtileri oluşan taşın türüne göre değişiklik gösterebilir. Bazı taş türlerinde hiçbir belirti ortaya çıkmaz ve kişi farkına bile varmadan taş büyümeye başlar. En sık rastlanan böbrek taşı türü kalsiyum taşıdır. Kalsiyum taşı oluşumunda ortaya çıkan belirtiler vardır. Bu belirtiler genel böbrek taşı belirtileri olarak bilinir.
Bu bilgiler doğrultusunda böbrek taşı belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Mide bulantısı ve kusma
- İdrarda yanma ve asidik yapı
- İdrarın yoğun ve koyu renkte olması
- İdrara çıkma sıklığında azalma ya da artış
- Böbrek ağrısı
- Bel ve sırt ağrıları
- Göğüste ağrı hissi
- Kaburgada ve kasık bölgesinde ağrı
- İdrarda kötü koku ve kan
Bu belirtilerin haricinde daha şiddetli belirtilerin ortaya çıkması da mümkündür. Bu gibi durumlarda kişinin ateşi yükselmeye başlayabilir. Ateşlenme durumu haricinde kişi aşırı üşüyebilir ve titreme hali görülebilir. Bu tip durumlarda hastalara acil tıbbi müdahalede bulunulması gereklidir.
Böbrek Taşı Oluşumunu Tetikleyen Besinler Nelerdir?
Bazı besinlerin tüketimi, böbreklerde taş oluşma ihtimalini arttırabilir. Özellikle aşırı tuz tüketimine bağlı olarak kişilerde böbrek taşı problemlerinin görülmesi mümkündür. Yüksek oksalat içeriğine sahip olan gıdalar da böbrek taşı oluşmasına neden olabilir. Yüksek oksalat içeren besinler; ıspanak, pancar, fındık çikolata, çay ve turp olarak bilinir.
Kırmızı et, tavuk ve yumurta gibi hayvansal gıdalar da böbrek taşına neden olabilir. Aşırı kafein tüketimi, asitli gıdaların tüketimi ve alkol tüketimi de bu maddeler arasında yer alır. Böbrek taşına neden olan diğer besinler ise; mercimek, bezelye ve fasulyedir.
Böbrek Taşı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Böbrek Taşı Tedavisi Nasıl Olur?
Böbrek taşı için uygulanacak tedavi yöntemleri bazı etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Örneğin hangi taş türünün olduğu, taşın boyutu ve kişinin genel sağlık durumu bu noktada en önemli etkenler arasında yer alır. Bazı durumlarda kişilere tıbbi müdahale uygulanmasına gerek kalmadan da böbrek taşı kendiliğinden düşebiliyor.
Böbrek taşı için tercih edilen tedavi yöntemleri arasında lazer ile taş kırma tedavisi yer alır. Bu uygulama haricinde ise böbrek taşı ameliyatı ile taşın alınması mümkündür. Bu tedavi yöntemlerinin haricinde ise doktorların önerdiği farklı yöntemler bulunabilir. Taş kırma işlemlerinin de farklı türleri vardır. Bu türlerden hangisinin uygulanacağı doktorlar tarafından belirlenir.
Böbrek Taşı Türleri Nelerdir?
Böbrek taşının şekline ve oluştuğu bölgeye bağlı olarak farklı türleri bulunur. Aynı zamanda taşların oluşumu farklı nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. En sık karşılaşılan böbrek taşı türü kalsiyum oksalat olarak bilinir. Bunun haricinde ise ürik asit, struvit ve sistin taş türleri vardır. Sistin taşı en nadir görülen ve en tehlikeli türlerden birisi olarak bilinir. Bu türlerin bazıları yetersiz sıvı tüketimine bağlı olarak ortaya çıkabilir. D vitamini fazlalığına ve idrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak da bu taş türlerinin ortaya çıkma ihtimali vardır.
Böbrek Taşı Teşhisi Nasıl Konulur?
Böbrek taşı teşhisi hastaların belirtileri göz önüne alınarak tespit edilebilir. Fakat net bir tanı konulması için hastalardan tomografi ve detaylı ultrason talep edilmesi gerekir. Çıkan sonuçlar doğrultusunda hastanın böbreklerinde taş olup olmadığı hakkında net bir bilgi sahibi olmak mümkündür. Tanı konulabilmesi adına idrar tahlili ve kan tahlili de gerekli olabilir. Bunların haricinde doktor talebi üzerine farklı işlemler ve tetkikler uygulanabilir. Yapılan işlemler ve hastanın belirtileri sonucunda böbrek taşı teşhisi konulur.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Oktay Akça
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/BHPyC7Q7.jpg
Üroloji
Medical Park Maltepe
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Üroloji
8.7.2024
8.7.2024
10181
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.