Boğazda tümör en sık rastlanan rahatsızlıklar arasında yer alır. İnsan bedeninde gırtlak en önemli işlevlerini yerine getiren organlar arasındadır.
Tıp dilinde Latinceden gelen larinks adını alan bir organdır. Nefes borusunun ön ve üst alanında yer alan bu organ solunum ve ses görevini yerine getirir.
Bu nedenle hayati önemi vardır. Gırtlakta meydana gelen herhangi bir deformasyon ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Erken teşhis ve tedavi edilmediğinde ise kansere dönüşme riski de vardır.
Boğazda Tümör (Gırtlak Kanseri) Nedir?
-nedir.jpg)
Boğazda tümör her zaman risk oluşturmaz. Hastalarda teşhis edilen boğaz tümörlerinin belirli evreleri vardır.
Bu evrelere göre kansere dönüşme riski olsa da her evrenin kanser olmadığını bilmek gerekir.
Kanser aşamasına ulaşan gırtlak tümörleri kötü huylu ve hızlı yayılım gösteren yapıdadır.
Boğaz ve ses telleri yakınında bulunan tümörlerin yayılım göstermeye başlaması kanser oluşmasına neden olabilir. Boğaz bölgesinde ses tellerinin olduğu alanda meydana gelen kötü huylu tümörler olarak isimlendirilir.
Boğazda Tümör (Gırtlak Kanseri) Evreleri
Boğazda tümör dört farklı evreye ayrılır. Her evrenin belirtileri ve şiddeti ise farklılık gösterir. Evreleri sadece muayene neticesinde uzman doktor tarafından saptanabilir. Hastalığın evreleri ve bu evrelerde meydana gelen durumlar kısaca;
- Birinci evre: Oluşan kanser hücrelerinin yalnızca gırtlak bölgesinin iç kısmında olduğu durumdur.
- İkinci evre: İkinci evre oluşan kanser hücrelerinin gırtlağın dışına doğru taşındığı görülür. Bu evrede tümör henüz küçük boyutludur.
- Üçüncü evre: Tümörün en büyük olduğu evredir. Gırtlaktan çıkıp tiroid bölgesine kadar yayıldığı görülür. Bunun yanı sıra gırtlağın üst bölgelerine de yayılan bir evredir.
- Dördüncü evre: Boğaz ve gırtlak bölgesi dahil solunum borusu, yemek borusu ve tiroitlere tümörün yayıldığı evredir.
Gırtlak kanserinin her evresi son derece riskli ve önemlidir. Bu nedenle herhangi bir belirti ya da farklılık görülmesi halinde alanında uzman hekime başvurmanın önemi oldukça büyüktür.
Boğazda Tümör (Gırtlak Kanseri) 1. Evre Belirtileri
Boğaz tümörü belirtileri birinci evresinde hafif seyredir. İlk evrede olan hastaların ilk belirtileri arasında seste oluşan değişiklik yer alır.
Birinci evrede hastalarda ses kısıklığı meydana gelir. Bunun akabinde çoğu hastada yutmada güçlük belirtisi de gözlenir.
Ses telleri ilk evreden itibaren zarar görmeye başlar. Sesin kalınlaşıp ya da incelmesi ilk belirtiler arasında sayılır.
Boğazda Tümör (Gırtlak Kanseri) 2. Evre Belirtileri
Boğaz ya da gırtlak kanserinin ikinci evresi hastalarda sancılı geçer. Her hastada görülen belirtiler farklılık gösterebilir.
Analizler neticesinde pek çok hastada ortak görülen belirti seste meydana gelen değişikliktir.
Bunun yanı sıra yutma sırasında hastaların zorlanıp ciddi ağrı çekmesi de sık görülen belirli olarak takip eder. Soluk alıp vermede güçlük çekme ve iştahsızlık da ikinci evrenin belirtileri arasında yer alır.
Boğazda Tümör (Gırtlak Kanseri) 3. Evre Belirtileri
Üçüncü evre boğaz tümörü belirtileri başında yemeden tamamen kesilme yer alır. Özellikle de katı gıdaların tüketilememesi sık görülür.
Sıvı gıda tüketimlerinde ise yutkunmada zorluk çekme süreci gözlenir.
Nefes almada güçlük çekme aşaması daha ağır hale gelir. Üçüncü evre hastalarında genel bir halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik de belirti olarak görülebilir.
Üçüncü evrede görülen bazı belirtiler her hastada oluşmayabilir. Bazı hastalarda ise daha ağır ve zorlu belirtiler görülmesi de mümkündür.
Boğazda Tümör (Gırtlak Kanseri) 4. Evre Belirtileri
Dördüncü evre gırtlak kanseri ile gırtlak kanseri ilk belirtileri arasında farklılıklar mevcuttur.
Kanserin en hızlı yayıldığı ve belirtilerin şiddetli ağrılara dönüştüğü dönem dördüncü evredir. Bu evrede hastalar beslenemeyebilir. Tedavi sürecine bağlı olarak tüm bedende ağır ağrılar hissedilir.
Yemekten tamamen kesilme ya da kusma gibi semptomlar da en sık görülen belirtiler arasındadır. Hastalar kemoterapi tedavisi görüyorsa saç dökülmesi ve halsizlik gibi ağır belirtiler görülmeye başlar.
Boğazda Tümör (Gırtlak Kanseri) Neden Olur?
-neden-olur.jpg)
Gırtlak kanseri neden olur sorusu, için şunlar işaret edilebilir; yaş, cinsiyet, genetik faktörler, HPV virüsü, sigara ve alkol kullanımı gibi faktörler.
Boğaz bölgesindeki her tümör kanser değildir. Kanser olması halinde ise gırtlak kanseri olarak isimlendirilir.
Bu hastalığın belirtileri ve şiddeti her hastada farklılık gösterebilir. Şikayetler ile hekime başvuran hastaların öncelikle belirtileri içeren şikayetleri dinlenir.
Uzman hekim şikayetleri dinledikten sonra muayene prosedürlerini uygular. Bu aşamada boyun ve boğaz bölgesi kapsamlı olarak muayene edilir. Kanser olması halinde yaşanan ilk belirtiler arasında nefes darlığı görülür.
Bunun akabinde ise yutma konusunda güçlük çekmek de hastalarda en sık görülen ilk belirtiler arasında yer alır.
Boğazda Tümör (Gırtlak Kanseri) Yaşam Süresi Nedir?
Gırtlak kanseri ilk belirtileri ile hastaneye gidilmesi erken teşhis ve tedaviye başlanması konusunda etkilidir.
Kanserin evreleri yükselmeden tedbir alınırsa hastanın yaşama olasılığı daha yüksektir. İlk evreden sonra evrelerin hızlı ilerlemesi halinde hastalar yıl kadar yaşayabilir.
Ancak yaşam süresi ve iyileşme gibi durumlar tümörün büyüklüğüne, yerine ve türüne göre değişebilir. Bu nedenle hastanın yaşam süresi gibi konular hasta özelinde doktor tarafından saptanabilecek bir durumdur.
Boğazda Tümöre (Gırtlak Kanserine) Ne İyi Gelir?
Boğazda tümör ilk evresinin teşhis edilmesinde radyoterapi tedavileri iyi gelir. Kanser hücrelerinin tamamen yok edilmesi ilk evrede hedeflenir.
Bunun için ise hastaya ve tümörün türüne, evresine göre iyi gelen tedavi süreçlerine uzman hekim tarafından karar verilir. Her hastaya uygulanacak tedavi prosedürleri ve oluşturacağı etki farklılık gösterir.
İleri evrelerde son çare olarak uzman hekim tarafından kemoterapi ve ameliyat tedavisi de uygulanabilir.
Boğazda Tümör (Gırtlak Kanseri) Başlangıcı ve Tedavisi
-baslangici-ve-tedavisi.jpg)
Gırtlak kanseri tedavisi evrelere göre değişir. Kanserin ilk evrede ve erken teşhis edilmiş olması tedavinin olumlu sonuç vermesi açısından büyük önem taşır. İlk evre ve erken teşhis süreçlerinde uzman hekimler genelde radyoterapi tedavi yöntemini uygulayabilir.
Bu tedavi yöntemiyle beraber bazı ilaçların alınması da uygun görülebilir. Hastadan hastaya ve tümörün büyüklüğüne, türüne, yerine göre değişen tedavi süreçleri uygulanabilir.
Boğazda Tümör (Gırtlak Kanseri) Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Genel olarak bu kötü huylu tümörlerin glottis bölgesinde oluşması kanser olduğu anlamını taşır. Erken teşhis ve tedavi için belirti görülmesi halinde mutlaka uzmana başvurulması tavsiye edilir. Gırtlak kanseri tedavisi için son çare olarak ameliyata başvurulabilir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci uzundur. Hastaların doktor gözetimi altında kalması ve boğazda tümör sürecinin ameliyat sonrası da takip edilmesi gerekir.
Boğazda Tümör (Gırtlak Kanseri) Sıkça Sorulan Sorular
Boğazda Tümörün Tedavisi Var mı?
Boğazda meydana gelen tümörlerin çoğu zaman tedavisi mümkündür. Özellikle de ilk evrede olan ve erken tanı koyulan kanser durumlarında tedaviden olumlu sonuçlar alma olasılığı daha fazladır. Ses tellerinin bozulması ile başlayan ilk belirtilerden hemen sonra hekime başvurulması halinde erken tedavi ile iyileşebilecek bir hastalık türüdür.
Gırtlak Kanseri Ameliyatı Sonrası Balgam Görülür mü?
Gırtlak kanseri ameliyatından sonra iyileşme süreci ve semptomlar hastadan hastaya göre farklılık gösterir. Ameliyatın zorluğu gibi etkenler de sonrasındaki süreçte görülecek etkiler noktasında belirleyici olabilir. Ameliyat sonrasında kanlı ya da normal balgam görülme olasılığı vardır. Bu hususta mutlaka doktora bilgi verilmelidir.
Sıcak Çay Gırtlak Kanseri Yapar mı?
Yapılan araştırmalar yüksek sıcaklığa sahip çay ya da kahve tüketimlerinin ses tellerine zarar vereceğini gösterir. Buna bağlı olarak gırtlak kanserini de tetikleyebileceği düşünülür. 65 dereceden daha yüksek olan tüm sıcak içeceklerin gırtlak kanseri oluşturma riski taşıdığı araştırmalar ile gözlenen doneler arasındadır.
Onkoloji ile ilgili içeriğimiz: https://www.medicalpark.com.tr/medikal-onkoloji/b-6713
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Doç. Dr.
Ramazan Yıldız
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/VbpkVCWO.jpg
Medikal Onkoloji (Tıbbi Onkoloji)
Medical Park Göztepe
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Medikal Onkoloji (Tıbbi Onkoloji)
26.8.2024
1.10.2024
8229
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.