Botoks ve botoksun zararları denince akla; alerjik reaksiyon, yanlış uygulamadan kaynaklı görsel deformasyonlar ve çok kısa bir süre içinde etkisini kaybetmesi gibi durumlar gelir. Zararlarının yanı sıra botoksun yan etkileri de herhangi bir sebeple uygulamayı tercih edenlerin bilgi sahibi olması gereken konulardandır.
Hem zararlarının hem de yan etkilerinin önüne geçmek ise öncelikle profesyonel bir uzman kontrolünde olmanın yanı sıra uzman tarafından verilen yönlendirmelere de birebir uymakla mümkündür. Dolayısıyla botoks hem tıbbi hem de estetik uygulamalarda fayda ve zarar dengesi dikkate alınarak yapılan bir uygulama olarak uzun yıllardır insan hayatındadır.
Botoks Nedir?
Botoks, botulinum toksini tip A ve clostridium botulinum bakterisi ile birlikte bakteri türlerinin bir arada bulunduğu bir nörotoksik proteindir. Bu toksin uygulandığı alandaki kasları bir süreliğine işlevsiz hale getirerek o bölgedeki fonksiyonlarda ya da görsel kırışıklıklarda kayda değer bir azalma sağlar.
Tıbbi ve kozmetik amaçlı kullanılır. Etkisi yapılan bölgeye bağlı olarak genellikle 3 ila 8 ay sürer. Tarihi 1817 yılına dayanan botoks, 1973 yılında ilk kez insanlarda kullanılsa da tıbbi olarak onaylanması 1989 yılını bulur.
2002 yılı 2. çeyreğinin başlarında ise kaş aralarında ve koltuk altı terlemelerini azaltma konusunda FDA onayı almıştır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan uygulama kadınlar tarafından %90 erkekler tarafından ise %10 oranında tercih edilir.
Botoksun Zararları Nelerdir?
Botoks her ne kadar tıbbi amaçlı da uygulansa da genellikle estetik amaçlı tercih edilir. En çok tercih edilen bölgeler arasında yüz botoksu gelir. Kaş, alın bölgesi, mimik kırışıklıklarına çare arayan kadın ve erkekler botoks uygulamalarıyla yüzlerindeki çizgilerden bir süreliğine de olsa kurtulmayı amaçlarlar.
Her müdahalede olduğu gibi botoks uygulamasında da istenmeyen yan etkilerin ortaya çıkması olasıdır. Botoks zararları arasında aşağıdaki maddeleri saymak mümkündür.
- Botoksun etkisinin zamanla azalması
- Gereğinden fazla enjekte edilmesinden kaynaklı fazla toksik maddeye maruz kalmak
- Uygulanan bölgede enfeksiyon oluşma riski
- Uygulanan bölgede kalıcı hasar kalması
- Yanlış uygulamaya bağlı olarak görsel bozukluk oluşması
- Bölgede oluşabilecek alerjik reaksiyonlar
- Hamile ve emziren hastalarda ortaya çıkabilecek yan etkiler
- Baş ağrısı, göz kapağında geçici düşme, geçici göz kuruluğu gibi geçici yan etkiler
Botoks zararları arasında sayılan maddeler tek tek incelediğinde bazı yan etkiler kısa süreli olurken bazılarının ise hastanın yaşam kalitesini düşürecek uzun süreli ya da kalıcı zararlar olduğunu söylemek mümkündür. Bundan dolayı botoks uygulamasının mesleğinde uzman sertifikalı profesyoneller tarafından yapılması önemlidir.
Erkeklerde Botoksun Zararları
Yaşlılığa bağlı kolajen kaybı kadınların olduğu kadar erkeklerin de sorunudur. Dolayısıyla yüzün elastikiyetinin azalmasından kaynaklı kırışıklıklar ve ince çizgilerin önüne geçmek isteyen erkekler de botoks yaptırmayı tercih ederler. Botoks zararları kadınlarda olduğu kadar erkeklerde de istenmeyen yan etki olarak ortaya çıkabilir.
Bununla birlikte erkek ve kadın anatomisi farklı olduğundan botoksun etkisi erkek ve kadınlarda farklılık gösterebilir. Erkekler daha çok saç diplerine, kaş aralarına ve göz çevresine botoks yaptırırlar. Erkeklerdeki uygulamasında botoks yerine brotox terimi kullanılır.
Erkeklerde yüze yapılan botoksun yanı sıra uygunsuz mesane kasılmalarında, iyi huylu prostat büyümesinde, ağrılı mesane sendromu ve erken boşalma problemlerinde de botoks uygulamasına gidilir. Her ne kadar ürolojide botoks uygulamalarıyla ilgili çalışmalar devam etse de tıbbi tedaviye cevap vermeyen hastalara botoks uygulandığı bilinir.
Örneğin mesane botoksu yaptıran hastalardaki başarı oranının %75-80 arasında olduğu rapor edilmiştir. Etki süresi ortalama 1-3 yıl arasında değişir. Hastaların bu uygulamanın geçici olduğu ve tekrarlanması gerekeceği konusunda bilgilendirilmesi botoksun etkisi geçtikten sonra ortaya çıkabilecek olası bir hayal kırıklığının önüne geçecektir. Erkeklerde botoks zararları uygulanan bölgeye göre değişe de kadın hastalarla hemen hemen aynıdır.
Kadınlarda Botoksun Zararları
Botoks sadece bu konuda uzman doktorlar tarafından yapılması gereken bir uygulamadır. Dünya çapında onay almış bir uygulama olsa da ehliyetsiz ellerde ciddi bir tehlikeye dönüşebilir. Dolayısıyla botoks yaptırmaya karar verenlerin bu işlemi sertifikalı uzmanlara yaptırması şiddetle önerilir. Botoks yapılırken uygulanan doz oldukça önemlidir.
Doz ne kadar azsa yan etkiler de o derece azalır. Sadece estetik amaçlı değil diş sıkma, kronik migren, terleme gibi uygulamaları da hastalar tarafından sıkça tercih edilmektedir. Bununla birlikte kadınların hamilelik ve emzirme gibi dönemlerinde botoksun zararlı olduğu düşünülmektedir.
Her ne kadar bu konuda yeterli veri ve vaka çalışması olmasa da botulinum toksininin plasentadan bebeğe geçebileceği ve fetüse zarar verebileceği varsayılmaktadır. Aynı şekilde emzirme sırasında da botoks önerilmez.
Hem emzirme hem de hamilelik sırasında botoks yaptırmak isteyenlerin botoksun zamanı ve uygulanacak toksin ile ilgili mutlaka bir uzman görüşü almaları önerilir. Uzman görüşü botoksun yan etkileri ve zararları hakkında hastanın bilgi sahibi olabilmesi için önemlidir.
Botoksun Yan Etkileri
Botoksun faydaları ve zararları tartışılması gereken bir konudur. İşlemin hastada yarattığı sonraki tatmin duygusu da hesaba katıldığında doğru uygulanmış bir botoksun yan etkileri çok da kayda değer değildir. Botoksun en belirgin yan etkileri arasında aşağıdaki etkileri saymak mümkündür.
- Gıda zehirlemesi
- Göz kapağı düşüklüğü
- Baş ağrısı
- Yapılan bölgede şişlik ve morarma
- Kaş seğirmesi
- Uygulanan bölgede uyuşma hissi
- Yakın bölgede geçici felç
- Enjeksiyon bölgesinde ağrı, kızarıklık, ödem
- Hafif mide bulantısı
- Ateş, titreme, ağız kuruması
- Çift görme veya görmede azalma
- Kanama, şişme
Yukarıdaki yan etkiler hastaların %1 ila %2’sinde görülme olasılığı olan yan etkiler olup nadir ve geçici yan etkilerdir. Bu haliyle botoks doğru kişiler tarafından uygulandığında yan etkisi oldukça az ve güvenilir bir uygulamadır.
Herhangi bir cerrahi işlem olmadan hastaların istedikleri sonucu alması ise ayrıca avantajdır. Botoksun faydaları ve zararları hasta ve doktor arasında uygulama öncesi konuşulması ve mutabık kalınması gereken bir konudur.
Botoks Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?
Kaç Çeşit Botoks Vardır?
Çene, dudak, kaş, yüz, kaş arası, göz çevresi, yanak, terleme, mesane, migren botoksu olmak üzere oldukça fazla bölgeye botoks yapılabilir.
Botoks ve Dolgu Arasında Ne Fark Var?
Botoks ve dolgu genellikle karıştırılan iki farklı uygulamadır. Bu iki uygulamanın öncelikle içeriği farklıdır. Botoksta toksin kullanılırken dolguda insan vücudunda bulunan protein olan hylüronik asit kullanılır.
Dolguda genellikle uygulanan bölgedeki şekil bozukluğunun giderilmesi amaçlanır. Botoks ise uygulanan bölgedeki kasları bloke ederek bölgenin sabit kalmasını sağlar. Her iki uygulamamın etki süreleri de farklıdır.
Botoks Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Botoks uygulaması sonrasında bölgenin en az 6 saat boyunca suyla temas etmemesi gerekir. Bunun yanı sıra doktorun önereceği süre boyunca spor yapmamak, öne eğilmemek, gece uyurken sır üstü yatmak da dikkat edilmesi gereken konulardandır.
Hamam, sauna ve alkol de botoksun etkisini olumsuz etkileyeceğinden doktorun önerilerini dikkate almak gerekir.
Botoks Güvenilir Bir Uygulama Mı?
Botoks hem FDA hem de ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı bir uygulamadır. Dünyada kullanım oranı ise oldukça yüksektir. Şaşılık, yutkunurken boğaz ağrısı, kas gevşetme gibi farklı sağlık problemlerinde başarıl sonuçlar elde edilmiş ancak esas olarak estetik uygulamadaki başarılı çalışmalarla kendini göstermiştir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Dr. Öğr. Üyesi
Emine Erişmen Gür
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/szMc6cxx.jpg
Saç Ekimi Kliniği
İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Dermatoloji (Cildiye)
19.2.2024
8.3.2024
55536
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.