satır arası

Boyun kireçlenmesi; genellikle yaşla beraber ortaya çıkan, boyundaki kıkırdak ve kemiklerin aşınması sonucu gelişen bir sağlık problemidir. Yaygın görülen bu durumun beraberinde eklem iltihabı, hareket kabiliyetinde azalma, baş ağrısı gibi çeşitli belirtiler gözlemlenebilir.

Çeşitli egzersizler ve ilaç tedavileri ile kontrol altına alınabilen kireçlenme sorununun temelinde çeşitli artrit türleri yer alabilir. Yapılan tetkikler ile kireçlenmenin neden geliştiğinin tespit edilmesi ve erken dönemde tedavi edilmesi, hastanın yaşam kalitesini ciddi ölçüde artırabilir.

Boyun Kireçlenmesi Nedir?

Boyun kireçlenmesi, boyun artriti olarak da bilinen ve tıpta servikal spondiloz olarak adlandırılan bir tıbbi durumdur. Genellikle yaşla birlikte gelişim gösteren bu durum boyun bölgesindeki travmalar veya günlük aktiviteler sırasında boyun eklemlerinin zorlanması sonucunda açığa çıkabilir. Zaman içerisinde boyunda bulunan kıkırdak ve kemikler aşınabilir ve burada iltihaplanma gelişerek bölgesel sertlik oluşabilir. Bu durum bazen sinir sıkışmasına neden olarak günlük yaşamı etkileyebilecek çeşitli belirtilerin açığa çıkması ile sonuçlanabilir.

Boyun artriti özellikle 60 yaş üzerindeki bireylerde sıkça görülen bir durumdur. Bu yaş grubundaki bireylerin %85’inde bu hastalığın görüldüğü bilinir. (2) Servikal spondiloz gelişiminde yaş ilk faktör olurken bazı diğer faktörler de kireçlenme riskini artırabilir.

Aile geçmişinde kireçlenme bulunması, sigara tüketimi, depresyon gibi durumlar eklem ve kıkırdaklarda kireçlenme için birer risk faktörüdür. Bunun haricinde boyun bölgesinde bir travma gelişmesi veya boyun eklem ve kıkırdaklarının sürekli olarak belirli hareketlere maruz kalması aşınmayı artırarak boyun artriti ile sonuçlanabilir.

Boyun Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Boyun kireçlenmesi belirtileri erken dönemde açığa çıkmasa da zaman içerisinde boyun bölgesinde ağrı ve sertlik gibi durumlarla kendini gösterebilir. Rahatsızlığın ilerlemesi veya boyun bölgesinin zorlanmaya devam etmesiyle ağrı şiddetlenebilir. Normal şartlarda rahat bir şekilde yapılan araba kullanma veya kitap okuma gibi aktiviteleri yapmak zaman içerisinde zorlaşabilir veya hastalar belirli aktiviteler sırasında ağrı hissedebilir.

Bunların haricindeki diğer belirtiler ise aşağıdaki gibidir:

  • Baş ağrısı
  • Boyun hareketliliğinde kısıtlılık hissetme
  • Ellerde, parmaklarda veya kollarda uyuşma hissiyatı
  • Boyun ve çevresinde kas spazmları
  • Denge kaybı
  • Yürümede zorluk çekme
  • Ellerde ve bacaklarda güçsüzlük hissi

Boyun Kireçlenmesi Neden Olur?

Boyun kireçlenmesi gelişiminde çeşitli nedenler rol oynayabilir. En sık karşılaşılan nedenlerden biri omurga disklerinde zaman içerisinde oluşan aşınmalardır. Bunun haricinde genetik faktörler, otoimmün bozukluklar ve yaralanmalar çeşitli artrit türlerinin gelişimini tetikleyerek boyun bölgesinde kireçlenme yaratabilir.

Boyun kireçlenmesi neden olur sorusunun yanıtları arasında yer alan diğer durumlar ise aşağıdaki gibidir:

  • Disklerde fıtık gelişimi: Omurilik diskleri içerisinde yumuşak yapılar bulunur. İç malzeme olarak adlandırılan bu yapılar diskin dış katmanındaki bir yırtıktan dışarı doğru çıkabilir. Bu durum fıtık gelişimi olarak da tanımlanabilir. Fıtıklaşmanın etkisiyle bölgedeki sinirlerde sıkışma veya tahriş görülebilir.
  • Kemik mahmuzları: Boyun eklemlerinde meydana gelen yıpranma veya iltihaplanma sonucu kemik yapısında değişim meydana gelebilir. Bölgede kemik çıkıntılarının oluşması ise kemik mahmuzu olarak adlandırılır. Kemik mahmuzları bölgedeki sürtünmeyi artırarak iltihap oluşumuna ve kireçlenmeye yol açabilir.
  • Sertleşmiş boyun bağları: Boyun bölgesinde bulunan bağlar çeşitli nedenler sonucunda esnekliğini kaybedebilir. Bu durum ise bölgede stres gelişimine ve iltihaplanmaya neden olabilir.

Boynu Etkileyen Artrit Türleri Nelerdir?

Artrit, eklem iltihaplanması anlamını taşıyan ve çeşitli nedenler sonucunda gelişebilen bir sağlık problemidir. Çok sayıda artrit türü bulunurken her bir artrit türünün etkilediği doku veya organ farklıdır.

Boyun bölgesini etkileyen artrit türleri şu şekilde sınıflandırılabilir:

  • Osteoartrit: Yaşla beraber gelişen ve eklem iltihaplanmaları arasında en sık karşılaşılan artrit türüdür. Zaman içerisinde kıkırdaklarda meydana gelen aşınmalar sonucunda açığa çıkan bu durum boyun bölgesini etkileyebilir.
  • Romatoid artrit: Otoimmün bir hastalık olan romatoid artrit bağışıklık sisteminin kendi eklem hücrelerine saldırması sonucunda meydana gelir. Bu durumda eklemler hasar görür ve zaman içerisinde iltihaplanma başlar.
  • Ankilozan spondilit: Omurga üzerinde tutulum gösteren bu artrit türü boyun bölgesini de etkileyebilmektedir. Boyun bölgesinin sertleşmesi ve zaman içerisinde ağrı gelişimi genellikle bu artrit türünden kaynaklanır.
  • Psoriatik artrit: Sıkça karşılaşılan otoimmün bir cilt hastalığı olan sedef hastalığı sonucunda meydana gelen bir artrit türüdür.

Boyun Kireçlenmesi Teşhisi Nasıl Konulur?

Boyun kireçlenmesi belirtileri ile bir sağlık kurumuna başvurulması halinde öncelikle doktor tarafından fiziksel muayene gerçekleştirilir. Yapılan fiziksel muayene sırasında hekim boyun, omuz, kol ve bacak bölgesini muayene eder. Muayene sırasında kollardaki ve parmaklardaki güç değerlendirilir, boyunun esneklik kabiliyeti incelenir ve hastanın yürüyüş şekli gözlemlenir.

Ardından açığa çıkan semptomlar ile ilgili çeşitli sorular sorularak anamnez (tıbbi öykü) alınır. Doktorun daha kapsamlı incelemeye gerek görmesi halinde çeşitli testlere başvurulur. Tetkikler sonucunda servikal spondiloz tanısı konulabilir.

Sıklıkla kullanılan tanı testleri arasında şunlar yer alır:

  • Röntgen: Boyun bölgesindeki kemiklerin şeklini belirlemek, omurgadaki disk yüksekliklerini tespit etmek veya kemik çıkıntılarını görebilmek için kullanılabilir.
  • Manyetik rezonans görüntüleme taraması (MRI): Omurilik başta olmak üzere vücudun yumuşak dokularını, boyun bölgesindeki şişkinliği veya fıtıklaşmış diskleri tespit etmek üzere kullanılabilir.
  • Bilgisayarlı tomografi (BT): Röntgenden daha ayrıntılı görüntüler elde etmek üzere BT yapılabilir. Böylece omurilik kanalı ve bölgedeki kemik yapısı detaylı bir şekilde incelenebilir.
  • Myelogram: Yine bir görüntüleme testi olan myelogramda omurilik ve sinir köklerinin daha detaylı bir şekilde görülebilmesi için hastaya kontrast boya enjekte edilir. Omurilik kanalına verilen bu boya ile kapsamlı görüntüler elde edilebilir.
  • Elektromiyografi: Kasların elektriksel aktivitelerini ve uyarılmalarını ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Özellikle omurilik çalışma performansını değerlendirmek üzere kullanılır.
  • Kan tahlilleri: Artrit gelişimine sebep olabilecek farklı bir antikorun bulunup bulunmadığını tespit etmek üzere kan tahlillerine başvurulabilir.

Boyun Kireçlenmesi Tedavisi

Kireçlenme nedeniyle açığa çıkan belirtiler kişilerin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle boyun kireçlenmesi nasıl geçer sorusu hastaların büyük bir kısmı tarafından sorulan ortak bir sorudur. Bu sorunun yanıtı hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Hastanın gösterdiği belirtilerin şiddeti ve açığa çıkan artrit türüne göre tedavi planlaması yapılabilir.

Boyun kireçlenmesi tedavisi dahilinde ilk olarak ilaç tedavisine ve fizik tedavi uygulamalarına başvurulur. İltihabı ve ağrıyı gidermek üzere doktor, çeşitli ilaçlar reçete edebilir. İlaç tedavisi fizik tedavi ile desteklenebilir. Boyun kireçlenmesi egzersizleri ile bölgedeki kasların ideal gerginlikte olması sağlanabilir. Egzersizler kasların güçlenmesini desteklerken belirli kasların esnemesini sağlayabilir. Hastalığın ciddiyetine göre 6 ila 8 hafta aralığında fizik tedavi planlaması yapılabilir.

Semptom şiddetini azaltmaya yönelik ağrı bölgelerine buz kompresler veya ısı verme uygulamaları yapılabilir. Doktorun önermesi halinde boyunluk kullanılabilir.

Boyun kireçlenmesinin ciddi evrede olduğu vakalarda bu tür tedaviler yeterli etkiyi göstermeyebilir ve daha kapsamlı tedavilere ihtiyaç duyulabilir. Bu noktada cerrahi müdahalelere başvurularak boyun bölgesindeki hasarlı eklemlerin onarılması ve bölgedeki sinirler üzerinde gelişen basıncın azaltılması hedeflenebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Boyun Kireçlenmesi Nasıl Geçer?

Boyunda gelişen kireçlenme bazı tedavi seçenekleri ile kontrol altına alınabilir. İlaç tedavileri, egzersizler ve yaşam tarzı değişiklikleri kireçlenmeyle beraber gelişen belirtilerin şiddetini azaltabilir. Uygulanan tedaviler gelişen semptomların yönetilmesi ve hafifletilmesine yöneliktir. Bazı durumlarda cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulabilir ve hasarlı eklemler ameliyat ile onarılabilir.

Boyun Kireçlenmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Boyun kireçlenmesi tedavi edilmediği takdirde yaşamı ciddi ölçüde etkileyen semptomları beraberinde getirebilir. Kişiler ellerde ve ayaklarda uyuşma, uzuvlarda güç kaybı ve yürümede zorlanma gibi ciddi semptomlar yaşayabilir. Boyun hareketleri ciddi ölçüde sınırlanabilir ve ağrı şiddeti artabilir. Yapılacak tedaviler ile hastalığın ilerlemesi kontrol altına alınabilir.

Boyun Kireçlenmesi Ağrı Yapar Mı?

Boyun kireçlenmesi olan bireylerde ağrı sorunu ile karşılaşma sıklığı oldukça fazladır. Boyun bölgesinde hissedilen bu ağrıya ek olarak baş ağrısı da görülebilir. Artritin omurları etkilemesi halinde baş ağrısı şikayetleri de gelişmeye başlar. Özellikle ağrı şiddeti boyun hareketleri sırasında artabilir. Hastalığın tedavi edilmesi ile ağrılar minimum düzeye indirilebilir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Çetin Önder
Ortopedi ve Travmatoloji
Medical Park Karadeniz
24344

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.