Bronşit kelime anlamı olarak akciğerlerde bulunan ve bronşiol olarak adlandırılan küçük hava keseciklerinde enfeksiyon varlığı olarak tanımlanabilir. Hastalığın görülme sıklığı yaşla birlikte mevsimlere göre de değişiklik gösterir. Akut bronşit hastalığı özellikle kış aylarında ve ilkbahar mevsiminin başlangıç zamanlarında yoğun olarak yaşanabilir.
Bronşit Nedir?
Bronşiol olarak adlandırılan küçük hava keseciklerinin enfeksiyonu sonucu ortaya çıkan iltihaplanma, keseciklerde daralmaya neden olur ve bunun sonucunda akciğer kapasitesi büyük oranda azalır. Sıklıkla iki yaş altı çocuklarda meydana gelen ve alt solunum yollarının en sık görülen rahatsızlığı olan bu olgu Akut Bronşit Hastalığı olarak tanımlanır. Sıklıkla viral patojenlerin yol açtığı bu hastalıktan yüzde 50 oranında Respiratuvar Sinsisyal Virüs (RSV) sorumludur.
Bronşit Belirtileri Nelerdir?
- Akut bronşit hastalığı genellikle üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben ortaya çıkar ve hastalık varlığında gözlemlenen ilk belirtiler genellikle hapşırma ve burun akıntısı gibi üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları olur.
- Bronşiollerde gelişen enfeksiyonun artışıyla birlikte yüksek ateş ve iştahsızlık meydana gelebilir.
- Hastalığın ilerlemesi ile birlikte hava keseciklerinin dolması ve tıkanıklık oranının artması ile birlikte solunum sıkıntısı gözlenir.
- Solunum sıkıntısının artışı hastanın ani gelişen geçici öksürük krizleri yaşamasına neden olur.
- Hastalığın en belirgin klinik bulgularından bir diğeri hırıltı/hışırtı şeklinde duyulan solunum sesleridir.
Bronşit Neden Olur?
Bronşit, bronşların iltihaplanması ve şişmesi sonucu ortaya çıkan bir solunum yolu hastalığıdır. Bronşlar, akciğerlere hava taşıyan borulardır. Bronşitin en yaygın nedeni, soğuk algınlığı veya grip gibi viral bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyonlar, bronşlardaki mukus üreten hücreleri tahriş eder ve iltihaba neden olur.
Bronşitin diğer nedenleri arasında bakteriyel enfeksiyonlar, astım, alerjiler, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), hava kirliliği, sigara içmek ve kimyasal dumanlar vardır.
Bronşit Nasıl Geçer?
Bronşitin tedavisi, altta yatan nedene bağlıdır. Bakteriyel bronşitte antibiyotik tedavisi uygulanır fakat viral bronşit genellikle kendi kendine geçer.
Viral bronşit için evde uygulanabilecek bazı tedaviler şunlardır:
- Bol sıvı tüketmek
- Dinlenmek.
- Öksürüğü gidermek için öksürük şurubu veya pastil kullanmak.
- Balgam söktürücü ilaçlar kullanmak.
- Sıcak kompres yapmak
Bronşit Bulaşıcı Mı?
Bronşit, genellikle kişiden kişiye doğrudan bulaşıcı değildir. Ancak, viral bronşit, soğuk algınlığı veya grip gibi bulaşıcı hastalıklarla birlikte ortaya çıkabilir. Bu durumda, bronşit de bulaşıcı olabilir.
Bronşit Tanısı
Akut bronşit ve astım bronşit hastalıklarının klinik tablosu oldukça benzerdir ve bu durum karışıklığa yol açabilir. Özellikle ilk bronşit atağı sırasında bu ayrımı yapmak fazlasıyla zordur ancak devam eden ataklarda meydana gelen klinik bulgular ile birlikte tanılama işlemi kolaylaşır. Bu doğrultuda bronşit atağı öncesinde viral enfeksiyon bulgusunun olmaması, hışıltı epizotlarının sık tekrarlaması, ailede atopi veya astım öyküsünün varlığı hastalığın bronşit astım olduğunu destekleyecek kuvvetli belirtilerdir.
Bronşit tanısı konulduktan sonra hastalığın şiddetini belirlemek adına klinik derecelendirme yapılır. Bu işlemi yaparken hastanın bir dakika içindeki solunum sayısı, hışırtılı solunum sesi, retraksiyon (çekilme) varlığı ve mevcut genel durumdaki bozukluklar (huzursuzluk, iştahsızlık, bilinç bozukluğu vb.) göz önünde bulundurulur. Bronşit şiddeti değerlendirme tablosuna göre 1-3 puan arasında ölçülen hastalıklar hafif, 4-8 puan arası orta şiddetli, 9 puan ve üstü ise ağır bronşit hastalığı olarak tanımlanır. Ağır tablolar genellikle kronik bronşit olarak adlandırılan KOAH olgularında görülür.
Bronşit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Akut bronşit tedavisinde amaç, hastaya destekleyici bakım uygulamak ve semptomları azaltarak rahatsızlığı en alt düzeye indirmektir. Hastada oksijen yüzdesinin normale dönmesi ve solunum sıkıntısının giderilmesi için tedaviye bronkadilatatör (bronşlarda genişlemeye yol açan) ajanlarla başlanır. Bronkadilataör tedavi uygulamasına yanıt vermeyen, yineleyen solunum atakları olan ve ağır bronşit tablosu gözlenen hastalarda kortikosteroidlerin antienflamatuvar etkisinden yararlanılabilir. Hastaya uygulanan ilaç tedavisinin etkinliği düzenli aralıklarla değerlendirilmeli, dolayısıyla tüm tedavi uzman doktor tarafından planlanmalıdır.
Bronşite Ne İyi Gelir?
Medikal tedavilere ek olarak yapılacak evde bakım uygulamaları bronşit hastalığının semptomlarını kontrol altına alarak rahatlatıcı etki gösterebilir.
- Balgam problemi yaşayanlar için tuzlu su ile yapılan gargara son derece etkili uygulamalardan biridir. 1 bardak su ve 2 yemek kaşığı tuz ile hazırlanan karışımın düzenli aralıklarla uygulanması hem boğaz enfeksiyonunu yatıştırıcı etki gösterir hem de bu bölgedeki balgamın atılmasını sağlayarak hava yolunu rahatlatır.
- Kuru ve nemsiz ortam havası kişinin solunum sıkıntısını artırıcı etki gösterir. Doğal nemlendiriciler ile ortam atmosferi ideal oranda nemlendirilebilir.
- Akut bronşit hastalığı bronşiollerin ödem, mukus ve çeşitli hücresel kalıntılarla daralması sonucunda meydana gelir. Dolayısıyla ödemi kontrol altına almak ve mukus salınımını azaltmak için hastaların günde en az iki litre su tüketmesi gerekir.
Bronşit Hakkında Sık Sorulan Sorular
Bronşit kaç günde geçer?
Bronşitin süresi, kişiye ve altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Viral bronşit genellikle 7-10 gün içinde geçer. Bakteriyel bronşitte ise antibiyotik tedavisine rağmen belirtiler 14 güne kadar sürebilir.
Bebeklerde bronşit belirtileri nelerdir?
- Öksürük
- Balgam
- Nefes alma zorluğu
- Hırıltılı nefes
- Göğüs ağrısı
- Huzursuzluk
- İştahsızlık
- Ateş
Bebeklerde bronşit belirtileri, soğuk algınlığı veya grip gibi diğer solunum yolu enfeksiyonlarının belirtileri ile karıştırılabilir. Bu nedenle, bebeğinizde bu belirtilerden herhangi biri varsa bir doktora görünmeniz önemlidir.
Kronik bronşit belirtileri nelerdir?
Kronik bronşit, uzun süre devam eden ve akciğerlere hava taşıyan bronşların iltihaplanması ve şişmesidir.
Kronik bronşit belirtileri şunlardır:
- Kronik Öksürük
- Balgam
- Nefes darlığı
- Hışıltılı solunum
- Göğüs sıkışması
- Yorgunluk
Alerjik bronşit belirtileri nelerdir?
Alerjik bronşit, bir alerjenin veya alerjiniz olan bir şeyin neden olduğu bronşların iltihaplanmasıdır. Alerjik bronşit belirtileri: Öksürük, hırıltılı öksürük, balgam, yorgunluk, nefes darlığı, göğüs sıkışması ve alerji belrtileri.
Bebeklerde bronşit nasıl geçer?
Bebeklerde bronşit tedavisi, altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Viral bronşitte genellikle evde tedavi yeterlidir. Bu durumda, şunları yapabilirsiniz:
- Bebeğinize bol sıvı içirin.
- Bebeğinizin düzenli uyumasını sağlayın, dinlendirin.
- Bebeğinize doktor kontrolünde öksürük şurubu içirin.
- Bebeğinize sıcak kompres yapın.
Evde bronşit nasıl geçer?
Bol sıvı tüketin, meyve ve sebze tüketimine özen gösterin, istirahat edin, hava nemlendirici kullanın, öksürüğü gidermek için öksürük şurubu veya pastil kullanın, balgam rahatsız ediyorsa balgam söktürücü ilaçlar kullanın ve soğan ve sarımsak gibi doğal anti-enflamatuar gıdalar tüketerek bronşit semptomlarını hafifletebilirsiniz.
Bebeklerde bronşit neden olur?
Bebeklerde bronşit olmasının en yaygın nedeni, viral enfeksiyondur. Viral enfeksiyonlar, bronşlardaki mukus üreten hücreleri tahriş eder ve iltihaba neden olur.
Bronşitte ateş kaç gün sürer?
Bronşitte ateş genellikle 2-3 gün sürer. Ancak, bazı durumlarda ateş daha uzun süre devam edebilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Adil Can Güngen
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/nmJPYgks.jpg
Göğüs Hastalıkları
İstinye Üniversitesi Hastanesi İSÜ Liv Hospital Bahçeşehir
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Göğüs Hastalıkları
7.12.2020
25.10.2023
1107801
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.