satır arası

Caput femoris rezeksiyonu, kalçada yer alan uyluk kemiğinin baş kısmının çıkarılması işlemidir.

Romatoid artrit, kalça kırığı, avasküler nekroz, tümör gibi nedenlerle hasar gören dokunun tedavisinde uygulanır. 

Eklemdeki ağrının azaltılıp hareket kabiliyetinin artırılması amacıyla tercih edilen caput femoris rezeksiyonu uzman doktorlar tarafından uygulanmalıdır.

Caput Femoris Rezeksiyonu Çeşitleri Nelerdir? 

Caput Femoris Rezeksiyonu Çeşitleri Nelerdir? 

Caput femoris rezeksiyonu; ağrı kesiciler gibi ilaç ya da egzersiz tabanlı fizik tedavisi gibi diğer yöntemlerin istenen sonucu vermemesi üzerine tercih edilir. Ameliyattan önce çeşitli cerrahi işlemler de denenebilir.

Eklemin durumuna göre artroskopi, osteotomi, kalça protezi ameliyatı gibi yöntemlerin denenmesinin ardından caput femoris rezeksiyonuna karar verilir.  

Tedavinin; hastanın genel sağlık durumu, yaşı, uyluk kemiğindeki rahatsızlığın çeşidi gibi etkenlerle belirlenen çeşitleri vardır.

Genellikle tam caput femoris rezeksiyonu, kısmi caput femoris rezeksiyonu ve artroplasti uygulamalarından birisi tercih edilir.   

Tam caput femoris rezeksiyonu, eklemde geri dönülmez hasarlar oluşması durumunda uygulanır.

Bu uygulamada genellikle kalça ekleminin başı çıkarılırken çanağı yerinde bırakılır. Bu aşamada eklemin protezsiz iyileşmesi hedeflenir. 

Kısmi caput femoris rezeksiyonu, eklemdeki hasarın kısmi olduğu durumlarda tercih edilir.

Uyluk kemiğinin başının tamamen çıkarılması yerine yalnızca hasarlı dokunun alınması işlemidir. 

Artroplasti, eklem ağrıları yönünden azalma sağlanması amacıyla dokunun yeniden yapılandırılması işlemidir.

Uyluk kemiğinin başı çıkarıldıktan sonra eklemin yüzeyi şekillendirilir. 

Caput femoris rezeksiyonu işleminde hangi yöntemin uygulanacağına uzman doktorların karar vermesi gerekir. 

Caput Femoris Rezeksiyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Caput femoris rezeksiyonu işleminde tanı süreci de hassas bir adımdır. Uyluk kemiğindeki ciddi hasarların tedavisinde uygulanan işlem için süreç sıklıkla şöyle ilerler: 

  • Hasta kalça bölgesindeki şikayetleri ( kalça ağrısı, şişlik, hareket kısıtlılığı gibi) doktora anlatır. Doktor, hastanın tıbbi geçmişi hakkında bilgi edinir. 
  • Caput femoris rezeksiyonu genellikle başka tedavilerin istenilen sonucu vermemesi üzerine uygulandığından daha önce kullanılan tedavi yöntemi ve işlemlerin sonuçları değerlendirilir.
  • Tanı aşamasında fiziksel muayene de yapılır. Bu sayede kalça ekleminin hassasiyeti, kas gücü ve hareket açıklığı değerlendirilir.
  • Eklemdeki hasarın büyüklüğü, hastanın genel sağlık durumu gibi etkenler göz önünde bulundurularak uygun teknikle kalça eklemi görüntülenir. 
  • Kalça eklemindeki kemiklerin yapısı ve boşluğu için genel açıdan röntgen tercih edilir. Kıkırdaklar, yumuşak dokular ve bağların incelenmesinde MR kullanılır. Kemik yapısının detaylı görüntülenmesi amacıyla bilgisayarlı tomografi tercih edilebilir.
  • Hastanın genel sağlık durumunu belirlemek amacıyla kan testleri yapılır. 
  • Tümör şüphesi varsa şüphelenilen bölgeden alınan dokular biyopsi işlemine tabi tutulabilir.  
  • Test sonuçları ışığında, hastanın genel durumu, yaşı, eklemdeki hasarın durumu gibi etkenler değerlendirilir. Uzman doktorlar tarafından yöntemin uygulanmasına karar verilir.

Caput Femoris Rezeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Caput Femoris Rezeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Caput femoris rezeksiyonu, kalça ekleminde bulunan uyluk kemiğinin başının cerrahi yöntemlerle alınması işlemidir.

Eklemdeki dokunun ağır hasar alması, dokuda tümör tespit edilmesi, bölgenin enfeksiyon kapması gibi durumlarda uygulanır. 

Caput femoris rezeksiyonu öncesinde ilaçla tedavi, fizik tedavi gibi geleneksel yöntemler tercih edilebilir.

Bunun yanında işlem ve değerlendirme sonuçlarına bağlı olarak tam caput femoris rezeksiyonu, kısmi caput femoris rezeksiyonu ve artroplasti gibi cerrahi yöntemlere yönelinir. 

İlaç tedavisi, ağrı kesicilerle eklemdeki ağrının dindirilmesi ve hastanın durumuna uygun diğer ajanlarla eklemdeki iltihabın azaltılmasını hedefler.

Fizik tedavi, egzersiz yapılması yoluyla kas gücünün ve eklem hareketliliğinin artırılması, ağrının azaltılması gibi amaçlarla uygulanır.

Hasta yürümekte zorluk çekiyorsa baston, koltuk değneği, yürüteç gibi cihazlarla eklemin yükten kurtarılması ve kişinin rahat hareket etmesi sağlanır. 

Cerrahi olmayan yöntemlerle hastanın tedavisinde beklenen sonuç alınamazsa cerrahi uygulamalara yönelmek düşünülebilir.

Hangi tedavi yönteminin uygulanacağı kararını alanında uzman doktorların vermesi önemlidir. 

Caput Femoris Rezeksiyonu Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Caput femoris rezeksiyonu, kalça ekleminin başının çıkarılması anlamına gelir. Bu ameliyat; eklemde ağır hasar bulunması, diğer tedavi yöntemlerinin istenilen sonucu vermemesi gibi durumlarda tercih edilir.

Hasarlı dokunun alınması yöntemiyle ağrıların dindirilmesi ve hareket kabiliyetinin artırılmasını amaçlar. 

Caput femoris rezeksiyonu ameliyatı bütün tetkiklerin yapılıp uzman doktorlar tarafından değerlendirilmesi sonrasında kararlaştırılır.

Doktor ameliyat kararını almadan önce hastanın yaşını, genel sağlık durumunu, eklemdeki hasarın derecesini dikkate alır.

Nihai karar verildikten sonra hasta ameliyat hakkında bilgilendirilir. 

Ameliyat öncesi anestezi hazırlığı genellikle genel anestezi uygulanacak şekilde yapılır.

Eklemdeki hasarın büyüklüğüne göre kalçanın ön veya yan tarafından bir kesi açılır. Kalça ekleminin etrafında bulunan kapsül açılarak eklemin içine girilir.

Hasarlı doku, tercih edilen cerrahi yönteme uygun şekilde çıkartılır.

Artroplasti yöntemi uygulanıyorsa kalan kemik yüzeylerinin yeniden şekillendirilmesi yapılır. Kesi alanının kapatılması ile ameliyat son bulur.  

Hastanın durumu operasyonun süresini belirler. Caput femoris rezeksiyonu ameliyatı genellikle 1-2 saat arasında sürebilir.

Ameliyatın uzman doktorlar eliyle gerçekleştirilmesi hastanın sağlığı açısından önemlidir. 

Caput Femoris Rezeksiyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci 

Caput femoris rezeksiyonu tedavisi sonrası iyileşme süreci hastanın genel sağlık durumu, yaşı, eklemin hasar derecesi, ameliyatın karmaşıklığı gibi sebeplerle kişiden kişiye bağlı biçimde değişkenlik gösterir. 

Caput femoris rezeksiyonu ameliyatı sonrasında hastaların birkaç gün hastanede kalması ve kontrollerin tamamlanması beklenir.

Enfeksiyon riskine karşı önlem alınan bu süreçte, fizik tedaviye başlanabilir.

Ameliyat sonrası ağrılarının kontrol altına alınması amacıyla ilaç tedavisi de ek olarak tercih edilebilir. 

Tedavi hastanın eve çıkması ile sürdürülür. Doktorun tavsiyesine uygun olarak evde veya profesyonel merkezde fizik tedaviye devam edilir.

Güçlendirme egzersizleriyle kas gücü artırılırken esneme egzersizleri vücudun hareket kabiliyetini yükseltir. 

Sağlıklı ve düzenli beslenmenin iyileşme sürecine olumlu etkileri görülür. Bol bol dinlenmek, vücudun ihtiyaç duyduğu kadar uyumak eklemlerin toparlanmasına yardımcı olur. İyileşme sürecinde kaygan zeminlerden kaçınarak düşme riskinin azaltılması önemlidir.  

Olası enfeksiyon, şiddetli ağrı, kanama gibi durumlarda doktora başvurulması gerekir.

Düzenli kontrollere giderek doktorun iyileşme sürecini yakından izlemesi süreç için faydalıdır. İyileşme sürecinde dikkatli ve sabırlı olunması, doktorun tavsiyelerine kulak verilmesi önemlidir.  

Sıkça Sorulan Sorular

Caput Femoris Rezeksiyonu Tehlikeli midir?

Caput femoris rezeksiyonu, kalçada yer alan uyluk kemiğinin başının cerrahi yöntemlerle çıkarılması işlemidir. Her cerrahi işlem gibi bazı riskleri bulunur. Kanama, enfeksiyon, sinir hasarı olası riskler arasında sayılabilir. Ameliyatın başarılı geçmesi için güvenilir ve alanında uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmesi önemlidir. 

Caput Femoris Rezeksiyonu Kanser midir?

Caput femoris rezeksiyonu kanser değildir. Kalçada bulunan uyluk kemiğinin başının alınması şeklinde uygulanan bir tedavi biçimidir. Kalça ekleminde ciddi hasarlar oluşması ya da enfeksiyon gibi durumlarda uygulanır. Eklemde kanserli hücre bulunması halinde hem kanserli hücreyi temizlemek hem de nüksetmesini önlemek amacıyla tercih edilebilir. 

Caput Femoris Rezeksiyonu Nasıl Temizlenir?

Caput femoris rezeksiyonu, hasarlı dokunun temizlenmesi amaçlanarak uygulanır. Hasarın büyüklüğüne göre kalçanın ön veya yan tarafından bir kesi açılır. Kalça ekleminin etrafında bulunan kapsül açılarak eklemin içine girilir. Hasarlı doku tercih edilen cerrahi yönteme uygun şekilde çıkartılır. Kesi alanının kapatılması ile ameliyat son bulur.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Op. Dr.
Erkan Güneri
Ortopedi ve Travmatoloji
Medical Park Kocaeli
112

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.