Ortognatik cerrahi olarak da bilinen çene ameliyatı, estetik veya sağlık sorunları nedeniyle tercih edilen bir cerrahi işlemdir. Bu işlem ile çene yapısındaki bozukluklar düzeltilir, estetik görünüm daha iyi bir hale getirilir veya var olan çene fonksiyonları düzeltilir.
Gelişen teknoloji ve yeni teknikler ile çene ameliyatında başarı oranları artmıştır. Birçok hasta çenesinde var olan estetik ve işlevsel bozukluklar sebebiyle çene cerrahlarına başvurur.
Çene Ameliyatı Nedir?
Çene ameliyatı nedir sorusu, çene bölgesinde doğuştan gelen veya zamanla oluşmuş olan bozuklukların düzeltmesi amacıyla yapılan operasyon olarak yanıtlandırılabilir. Kişi aşağıdaki rahatsızlıklar nedeni ile cerraha başvurduğunda operasyon gerçekleşebilir:
- Birey çiğneme veya yemek ısırmada sorun yaşıyorsa
- Üst veya alt çene gerideyse
- Kişi utma güçlüğü çekiyorsa
- Asimetrik şekil bozuklukları varsa
- Uyku apnesi yaşanıyorsa
- Çene kapanış sorunları ve çıkıntılı çene yapısı mevcut ise
Çocuklarda Çene Ameliyatı Nasıl Olur?
Çocuklarda çene ameliyatı çoğunlukla doğuştan gelen fonksiyonel sorunları düzeltmek için yapılır. Çene küçüklüğü, ağız kapanış problemleri veya çene eklemleri ile ilgili sorunlar çocuklarda sık rastlanan çene sorunlarıdır. Çene yapısındaki problemler genç yaşta düzeltildiğinde çocuğun sağlıklı bir çene yapısı ile gelişmesi desteklenmiş olur.
Kadınlarda Çene Ameliyatı Nasıl Olur?
Kadınlarda çene ameliyatı estetik nedenler ve çeşitli sağlık sorunları nedeniyle yapılır. Estetik amaç ile yapılan ameliyatlar çene hattını belirginleştirmek, yüz orantısını düzeltmek veya çenenin şeklini değiştirmek için yapılır. Fonksiyonel amaçla yapılan ameliyatlar ise ağız kapanış sorunlarını veya çiğneme işlevini düzeltmek için yapılır.
Erkeklerde Çene Ameliyatı Nasıl Olur?
Erkeklerde çene ameliyatı süreci kadınlardan farklı değildir. Estetik veya işlevsel düzeltmeleri yapmak için tercih edilir. Estetik amaçla yapılan ameliyatlarda çene çizgisini daha belirgi hale getirmek ve çene genişliği ile ilgili değişiklikler söz konusudur. Ameliyat planı kişinin estetik ve işlevsel ihtiyaçlarına göre belirlenir.
Yaşlılarda Çene Ameliyatı Nasıl Olur?
Yaşlılarda çene ameliyatı yaş faktörü ve hastanın genel sağlık durumu gözetilerek uzman cerrahlar tarafından özenle planlanır. Hastanın sağlık geçmişine, yaş durumuna ve ameliyat sürecinin karmaşıklığına bağlı olarak cerrahi işlem değişiklik gösterebilir.
Bu tür işlem yaşlılarda çene problemlerini çözerek yaşam kalitesini artırmayı amaçlar. Yaşlılarda çene ameliyatı sonrası iyileşme süreci biraz daha uzun sürebileceğinden uzman cerrahın iyileşme önerilerine uyulması bu sürecin daha rahat atlatılmasını sağlayacaktır.
Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Çene ameliyatı nasıl yapılır sorusuna detaylıca bir cevap vermek gerekirse, öncelikle yapılan muayeneler sonrasında çift çene ameliyatı mı yoksa sadece alt çene ameliyatı mı yapılacak ona karar verilir. Karar verildikten sonra tedavi planına geçilir.
Tedavi planını genel hatlarıyla şu şekilde sıralayabiliriz:
- Çene röntgeni ve dişlerin modelleri çıkarıldıktan sonra bir tanı konulur ve kişiye özel cerrahi müdahale planı hazırlanır.
- Ameliyatlar genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilir.
- Çene kemiğindeki düzeltmeler çene kemiği kesilerek yapılır. Bu süreçte hastaya yeni kemik eklenebilir veya var olan kemik çıkarılabilir.
- Cerrahın uygun görmesi halinde cerrahi plaklar, teller veya vidalar yardımıyla çene uygun pozisyonda durması için sabitlenir.
- Bu işlemler çene ameliyatı sonrası yüzde hiçbir iz bırakmaz.
Çene Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Çene ameliyatı riskleri çok düşük bir ameliyat türü olsa da yine de genel anestezi altında yapılan bir ameliyat olduğu için bazı risk durumları mevcuttur.
Çene ameliyatı riskleri konusundan detaylı bir şekilde bahsedecek olursak şu şekilde sıralanabilir:
- Çene ameliyatı sonrası alt dudak bölgesinde his kaybı görülebilir.
- Ameliyat sonrası hastada bulantı ve kusma durumları gözlenebilir.
- Alt dudak ve alt dişlerin duyusunu veren sinir ameliyat sırasında nadiren de olsa zarar görebilir. Bu yüzden cerrahlar dikkatle işlemlerini yaparlar.
- Çene eklemi problemleri ameliyat sonrasında yaşanabilir. Çiğneme ve ağız açma güçlükleri yaşanabilir.
- Ameliyat yaralarında enfeksiyon riski oluşabilir.
- Hasta estetik olarak beklentilerinin karşılanmaması sonucuyla karşılaşabilir.
Çene Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?
Çene ameliyatı sonrası hastalar bir gün boyunca hastanede uzmanlar tarafından gözetim altındadırlar. Ameliyat sonrası yaşanan ağrıları hafifletmek için cerrahın önerdiği ağrı kesicileri dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.
Ameliyat sonrası hastanın durumuna göre bir veya üç hafta boyunca hasta yumuşak gıdalar tüketmeli veya sıvı ile beslenmelidir. Cerrahın önerdiği çiğneme sınırlarına uyulması iyileşme sürecinin daha hızlı tamamlanmasını sağlar.
Çene Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Çene ameliyatı iyileşme süreci birçok etkene göre değişiklik gösterir. Tek çene ameliyatı sınırlı cerrahi müdahale şekliyle daha hızlı bir iyileşme sürecine sahiptir. Çift çene ameliyatı ise çok daha karmaşık bir ameliyat sürecini içerir.
Bu nedenle de çift çene ameliyatı iyileşme süreci daha uzun sürecektir. Bu noktada doktorunuzun yönlendirmelerini dikkatle uygulamanız, daha kısa zamanda iyileşmeğe de olanak sağlar.
Çene Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
Çene ameliyatı sonrası beslenme sürecinde cerrahın önerileri dikkatle dinlenmelidir. Hasta ilk birkaç gün mutlaka sıvı ile beslenmelidir. Daha sonra yumuşak gıdalara geçiş sağlanabilir. Hasta bu süreçte çorba, püre haline getirilmiş sebzeler ve yoğurt gibi besinlerle beslenebilir. Normal beslenme sürecine geçmeden önce doktorun bu konudaki fikrini almak önemlidir.
Çene Ameliyatının Yan Etkileri Nelerdir?
Çene ameliyatının yan etkileri kişiden kişiye değişir. Ama hastanın genel olarak ne gibi sorunlarla karşılaşabileceğinden bahsetmek gerekirse hemen her estetik müdahale sonrası görülebilecek şişlik, morluk ve ağrılar bu ameliyat sonrası da görülür.
Hastanın sinirler zarar alarak kalıcı duyu kaybına sebep olabilir. Çene hareketlerinde kasılma ve kısıtlılık söz konusu olabilir. Ağız açmada güçlükler ve eklemler arası dengesizlikler yaşanabilir.
Çene Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Belirtileri
Ameliyat bölgesinde oluşan doku ve yaralarda aşırı bir şekilde gözlemlenen şişlik, kızarıklık ve morluk bulunması, yara izlerinde irin oluşması enfeksiyon belirtisi olabilir. Gittikçe şiddetlenen ve artan ağrılar, ateşlenme, halsizlik ve çene bölgesinde artan ağız açma ve çiğneme güçlükleri ve kötü kokulu sarı veya yeşil renkte akıntı gelmesi yine enfeksiyon belirtileri arasında yer alır.
Çene Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Çene ameliyatı kaç saat sürer?
Çene ameliyatı kaç saat sürer sorusuna cevap vermeden önce ameliyat planının içeriği bilinmelidir. Çift çene ameliyatları genellikle 3 saat aralığında sürer. Tek çene ameliyatları ise 1,5 ila 2 saat aralığında sürer.
Ameliyat süresi yapılan işlemin büyüklüğüne ve cerrahın ameliyat sırasında karşılaştığı yeni durumlara göre değişiklik gösterir.
Çene ameliyatı fiyatları nedir?
Çene ameliyatı fiyatları birçok etkene bağlı olarak değişir. Yapılacak ameliyatın içeriği, ameliyatı yapacak cerrahın uyguladığı fiyat politikası, hangi sağlık kuruluşunda ameliyatın gerçekleşeceği ve coğrafi konum gibi etkenlere bağlı olarak değişebilir.
Bu konu hakkında net bilgiye ulaşmak için hastanın muayene olması ve ameliyat planının oluşturulması gerekir.
Alt çene ameliyatı riskleri nelerdir?
Alt çene ameliyatı riskleri cerrahi müdahalenin karmaşıklığına ve hastanın genel sağlık durumu gibi birçok etkene bağlı olarak değişir. Çene ameliyatında yaşanabilecek risklerin geneli alt çene ameliyatı için de geçerlidir.
Hasta hissizlik yaşayabilir, ağız açıklığında azalma, ödem, burun kanaması veya yüz siniri yaralanması gibi birtakım risklere de maruz kalabilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Dr. Öğr. Üyesi
Betül Ballı Demirel
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/isUK2A4t.jpg
Ağız ve Diş Sağlığı
İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Ortodonti
13.2.2024
14.1.2025
44503
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.