satır arası

Cilt yanıkları birçok kişinin başına günlük hayatta yaşayabileceği bir sorundur. Cilt yanıkları sıcak suya temas etme sonucunda, kimyasal maddeler aracılığıyla ve güneşten kaynaklı oluşabilir.

Yanığın nedeni ve şiddeti cilt yanığına ne iyi gelir, sorusunun yanıtını belirleyen önemli etkendir. Yanık oluştuğunda hızlı müdahale önem taşır. İlk müdahale kişi tarafından yapılsa dahi mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. 

Cilt Yanığına Ne İyi Gelir?

Cilt yanığı oluştuğunda hızlı müdahale önem taşır. Özellikle 2. derece ve üstü yanıklarda acil müdahale edilmesi cildin daha fazla hasar görmesine engeller. Cilt yanığına ne iyi gelir, sorusunun yanıtı için ilk yanıt soğuk su uygulamalısıdır. Soğuk su uygulaması ile bölgenin soğutulması gerekir. Ardından steril gazlı bez ile bölge enfeksiyon kapmaması için örtüldükten sonra en yakın hastaneye başvurmak gerekir. Uygun tedavisi sağlık kuruluşu tarafından uzman sağlıkçılar tarafından yapılmalıdır. 

Ancak cilt yanığı çok ciddi olmayan hafif bir yanıksa evde soğuk su uygulaması yapılarak, nemlendirici krem, jel ve yağlar kullanılarak ilk yardım sağlanabilir. Hafif yanıklarda genel olarak birkaç gün içinde bölgede acı azalırken, birkaç hafta içinde yanık izi de kaybolur. 

Cilt yanığı oluştuğunda evde yapılabilecek ilk yardımları bilmek önemlidir. Ayrıca yanık durumunda kesinlikle yapılmaması gerekenleri bilmekte önem taşır. Çünkü yapılmaması gereken uygulama yapıldığında yanık daha kötü bir netice doğurabilir. 

Cilt Yanığına Evde Ne İyi Gelir?

Cilt yanığı oluştuğunda ilk ve hızlı müdahale önem taşır. Cilt yanığı oluştuğunda sağlık kuruluşuna başvurmadan önce evde uygulanabilecek çeşitli yöntemler bulunur.

İşte, cilt yanığına karşı evde uygulanabilecek yöntemler:

  • Soğuk Su Uygulaması: Yanık oluştuğunda bölgenin 10 - 15 dakika süreyle soğuk su altında tutulması yanık acısını azaltırken, yanığın hasarının artmasına engel olur. Ancak yanık bölgesine doğrudan buz uygulaması yapmak doğru değildir. Doğrudan buz uygulaması buz yanığına neden olabilir. Bunun için önerilen ilk yardım yöntemi soğuk su uygulamasıdır. 
  • Aloe Vera: Aloe vera bitkisinin yatıştırıcı özelliği bulunur. Bu nedenle aloe vera özlü jeller yanıkları yatıştırarak, acıyı azaltır. 
  • Yanık Kremi: Eczanelerden temin edilebilecek yanık kremleri sayesinde hem yanık acısı azaltılır, hem de yanıktan kaynaklı oluşabilecek enfeksiyon riskinin önüne geçilmiş olur. Ancak yanık kremleri kullanımı için mutlaka doktora danışmak gerekir.
  • Steril Gazlı Bez: Özellikle yanığın ciddi olduğu durumlarda yanığın çevresel faktörlerden kaynaklı enfeksiyon oluşturma riski bulunur. Bunun için steril gazlı bezle yanık bölgesini örtmek enfeksiyon riskini ortadan kaldırır.

Cilt Yanıklarına Yapılmaması Gerekenler?

Cilt yanığına ne iyi gelir, sorusu kadar yapılmaması gerekenleri bilmek de önem taşır. Halk arasında doğru bilinen ve ilk yardım amaçlı yapılan bazı uygulamalar cildin daha fazla zarar görmesine neden olarak, iyileşme sürecini uzatabilir. Cilt yanıkları oluştuğunda asla uygulamamanız gerekenleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkün; 

  • Buz Uygulaması : Buz uygulaması buz yanığına sebep olarak bölgenin daha fazla hasarıyla sonuçlanabilir. Yanığı soğutmak için buz yerine soğuk su tercih etmelisiniz. 
  • Diş Macunu ve Yoğurt Uygulama : Halk arasında yanık üzerine yoğurt sürme, diş macunu sürme gibi yöntemler uygulanır. Bu yöntemlerde yarada anlık ferahlama olduğundan olumlu etkisinin görüldüğü sanılabilir ancak bu yöntemler cildin tahrişine sebep olabilir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir. 
  • Yanığı Kaşımak, Kabarcıkları Patlatmak : Yanık derecelerine göre özellikle yüksek derece yanıklarda bölgede kabarcık oluşabilir. Oluşan kabarcıkların patlatılması ya da yanık bölgenin kaşınarak yanığın kaldırılması durumunda enfeksiyon riski oluşur. 

Cilt Yanıkları İçin Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Cilt yanıkları oluştuğunda soğuk su uygulamak, yarayı steril gazlı bezle koruma altına almak, yanık kremleri kullanmak ilk yardım seçenekleridir. Ancak evde doğal tedavi yöntemleriyle ilaç tedavisi desteklenebilir. Bu aşamada uzman doktor görüşü almak önem taşır. Cilt yanığına karşı evde tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Bal: Bal anti-inflamatuar ve antibakteriyel özellikle bir besindir. Balın yanık bölgesine uygulanması iyileşme sürecini hızlandırabilir. 
  • Hindistan Cevizi Yağı: Güçlü bir nemlendirici olan Hindistan cevizi yağının yanık bölgesine uygulanması bölgenin nemlenmesini sağlayarak, cildin hızlı yenilenmesini sağlar ve iyileşme sürecine katkıda bulunur. 
  • Lavanta Yağı: Lavanta yağının yatıştırıcı özelliği bulunur. Bu nedenle yanık bölgeye uygulandığında yanığın kaşıntısını azaltarak, rahatlama sağlar. Lavanta yağı mutlaka seyreltilerek kullanılmalıdır. 
  • Yulaf Ezmesi: Geniş bir yüzeye yayılan hafif dereceli yanıklar için yulaf ezmesi banyosu yapılabilir. Bu sayede cilt rahatlatılarak, kaşıntı hissinin azalması sağlanır. 

Cilt Yanıklarının İyileşme Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Cilt yanıklarının iyileşme sürecini etkileyen en önemli faktör yanığın derecesidir. Ayrıca hastanın genel sağlık durumu ve yanığın enfeksiyon geliştirip geliştirmemesi de iyileşme sürecini etkileyen faktörler arasında. Cilt yanıklarının iyileşmesi sürecinde dikkat edilmesi gereken birkaç husus bulunur. Bu aşamada vücut gücü artırılmalı ve yanık enfeksiyona karşı korunmalıdır. 

Yanık bölgedeki cildin daha hızlı kendini yenilemesi için nemlendirmenin önemi büyüktür. Bu nedenle yanık bölge doktor tarafından tavsiye edilen kremler ve doğal yağlarla nemlendirilebilir. Ayrıca cildin iyileşmesi için hastanın cildinin nem oranı önemli olduğundan bol su tüketmek, vitamin ve mineral bakımından zengin gıdalarla beslenmek önem taşır. 

Ayrıca yanık oluştuktan sonra yanığı korumakta tedavi sürecine katkıda bulunur. Yanık bölgenin güneşe teması cildin daha fazla yanmasına ve hasar görmesine neden olabilir. Bunun için mutlaka güneşten kaçınmak gerekir. 

Cilt Yanıklarında Hangi Durumlara Doktora Başvurmak Gerekir?

Cilt yanıkları bazı durumlarda evde tedavi edilebilecek düzeyde olurken, bazen yanık şiddeti fazla olabilir. Her cilt yanığında doktora başvurmaya gerek yoktur. Hafif düzeyde yanık olması, yanığın acısının şiddetli olmaması gibi durumlarda evde ilk yardım yapılması yeterlidir. 

Yanığın geniş bir yüzeye yayılması, yüz, el, ayak, kası ve eklem bölgelerinde yanık oluşması, ikinci derece ya da daha şiddetli bir yanık meydana gelmesi, yanık oluşan bölgede ciddi ağrı, şişme ya da akıntının olması durumlarında doktora başvurmak gerekir. Ayrıca yanıktan sonra ateş ve titreme gibi şikayetlerin olması enfeksiyon belirtisi olup derhal doktora başvurmak gerekir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Cilt Yanığı Ne Kadar Sürede İyileşir?

Cilt yanığının iyileşme süresi yanığın şiddetine bağlıdır. Genel olarak hafif derece olan yanıklar birkaç gün içinde iyileşirken, daha şiddetli yanıkların iyileşme süresi birkaç haftayı bulabilir. Ancak 2. derece ve üstü yanıkların doktor kontrolünde tedavi edilmesi ve iyileşmenin doktor tarafından takip edilmesi önemlidir. 

Cilt Yanığının Önlenmesi İçin Ne Yapılabilir?

Cilt yanığına sebep olan en önemli faktörlerin başında güneş gelmektedir. Güneş yanıklarına karşı korunmak için güneşe maruz kalmamak, güneş koruyucu kullanmak gerekir. Ayrıca sıcak nesnelerden uzak kalmak, sıcak suya karşı dikkatli olmak ve kimyasal maddelerle temas etmemek yanıklara karşı korunmayı sağlar. 

Cilt Yanıklarının Uzun Vade Etkileri Nelerdir?

Cilt yanığı oluştuğunda bölgede kızarıklık, şişlik, yanma ve acı hissi oluşabilir. Ayrıca yanığın şiddetine bağlı olarak cilt derisinde aşınma ve kabarcık oluşumu da görülebilir. Cilt yanıklarının etkisini belirleyen faktör de cilt yanığının derecesidir. Cilt yanığı hafif derecede ise iyileşme süreci hızlıdır. Ancak cilt yanığının derecesi 2. derece yanık ya da daha şiddetli ise iyileşme süreci de uzar. Uzun vadede kalıcı cilt bozukluklarına yol açabilir. Cilt yanığı oluşması durumunda tıbbi tedavi desteği almak önemlidir. Bu nedenle cilt yanığı oluştuğunda acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. 

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Sevgi Bahadır
Dermatoloji (Cildiye)
Medical Park Medical Park Yıldızlı
135

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.