Çinko vücut için en önemli mineraller arasında bulunur. Bağışıklık sistemini güçlendirir, hücrelerin büyümesini ve hücrelerin onarımını sağlar.
Çinko eksikliği saç dökülmesi, bağışıklığın zayıflaması ve cilt problemleri gibi birçok belirti gösterir.
Çinko Nedir?

Vücudunuzun sağlıklı bir şekilde işlemesi için en önemli minerallerin başında çinko gelmektedir. Çinko bağışıklık sistemimizi desteklemekte, metabolik faaliyetlerde kullanılmaktadır.
Çinko eksikliği ise vücudumuzun sinir sistemine ve bağışıklık sistemine zarar vermektedir. Bunun için vücudumuzun çinko ihtiyacını mutlaka karşılamalıyız.
Çinko Nelerde Var?
Güçlü bir bağışıklığa sahip olmamızda önemli bir rol üstlenen çinko takviye olarak alınabilir. Ancak düzenli ve dengeli bir beslenmeyle çinko ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Beslenmenizde çinko oranı yüksek gıdalara yer verebilirsiniz.
Çinko bakımından zengin gıdalar arasında et ürünleri, deniz ürünleri, süt ürünleri, baklagiller ve kuruyemişler bulunur. Çinko nelerde var, sorusunun yanıtlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;
Çinko alarak bağışıklığını güçlendirmek isteyen kişiler sıklıkla çinko nelerde var araştırması yapmaktadır.
Beyaz et ürünlerinden hindi ve tavuk çinko bulunan gıdalardandır. Diyetinizde hindiye yer vererek hem proteine hem de çinkoya yer vermiş olursunuz.
Deniz ürünlerinde özellikle A, D, E ve K vitaminleri yüksek oranda bulunmaktadır.
Bunun yanı sıra deniz ürünlerinde çinko da bulunmaktadır. Bunun için başta hamileler ve yaşlılar olmak üzere herkes beslenmesinde deniz ürünlerine yer vermelidir.
Çinko nelerde var sorusunun yanıtı olarak herkesin kolayca ulaşabileceği yumurta diyebiliriz. Protein oranı yüksek olan ve özellikle çocukların beslenmesinde düzenli olarak yer verilmesi gereken yumurta çinko açısından da oldukça zengin bir gıdadır.
Atıştırmalık tercih ederken de sağlıklı atıştırmalıklar tercih edebiliriz. Kabak çekirdeği güzel bir alternatiftir. Yüksek çinko içeren kabak çekirdeği güzel bir atıştırmalık tercihidir.
Çinko nelerde var sorusuna atıştırmalıklardan kabak çekirdeği, antep fıstığı ve badem yanıtını verebiliriz.
Ana öğünlerde sağlıklı beslenmenin yanı sıra, sağlıklı ara öğünler tercih etmek sağlıklı bir yaşamın sırrıdır. Bunun için ara öğün olarak çinko açısından zengin antep fıstığı tercih edebilirsiniz.
Sağlıklı yağlardan olan susam çinko bakımından zengindir ve yemeklerimizde kullanım için uygun bir gıdadır.
Dengeli tabaklar sağlıklı bir hayatı da beraberinde getirir. Hindi, tavuk veya deniz ürünleriyle birlikte tüketeceğiniz lif açısından zengin yeşillikler çok sağlıklı bir öğün olacaktır. Roka ise hem lif bakımından hem de çinko bakımından zengin bir gıdadır.
Bunun için mevsiminde rokayı bol bol tüketmelisiniz.
Patates sevilen bir sebzedir. Tabaklarımızda karbonhidrat olarak yer verdiğimiz patates yüksek çinko oranıyla da sağlığımıza destek olmaktadır.
Ev yapımı, katkısız yoğurtlar sağlığımız için çok faydalıdır. Çinko oranı da yüksek olan yoğurt günlük olarak tüketilmelidir. Ana öğünlerin yanında ya da ara öğün olarak tercih edilebilir.
Kahvaltı öğününde insan vücudunun ihtiyaç duyduğu çinkonun önemli bir bölümünü peynir karşılar. Kahvaltınıza ekstra yumurta da eklerseniz çinko bakımından zengin bir kahvaltı yapabilirsiniz.
Çinko içeren gıdalardan bir tanesi de kakaodur. Çinko takviyesi amaçlı kakaoyu, bitter çikolata içerisinde tüketebilirsiniz.
Çinko Neden Önemli?

Çinkonun en önemli görevi bağışıklığı güçlendirmektedir. Hatta gebelik öğrenildiği andan itibaren çinko kullanılmaya başlanır.
Bu sayede annenin bağışıklık sistemi zayıflamadan bebeğin gelişimi desteklenir.
Çinko tırnakları güçlendirir, saç dökülmesini azaltır ve cilt sorunlarını önlemeye yardımcı olur.
Kronik yorgunluğa iyi gelmekte ve özellikte alzhemier hastalarında hafızayı kuvvetlendirmek için kullanılmaktadır.
Çinko, vücutta depolanabilen bir mineral değildir. Bu nedenle günlük olarak beslenmemizde yer vermemiz gereken bir mineraldir. Günlük almamız gereken miktarda çinko almadığımızda çinko eksikliği meydana gelir.
Özellikle vejeteryan ve vegan beslenen bireylerin beslenme düzenindeki eksiklik nedeniyle çinko eksikliğiyle de karşılaşabilmektedir.
Çinko Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Çinko eksikliği belirtileri genel olarak bağışıklığın düşmesi ve sıklıkla hastalanmak olarak kendini gösterse de, birçok belirtisi bulunur. İşte, çinko eksikliği belirtileri;
- Kurumuş bir cilt
- Normalden fazla dökülen saç dökülmesi, matlaşan saçlar
- Tırnakların zayıf olması, tırnaklarda bozulmalar
- Işığa karşı yüksek duyarlılığa sahip olmak, karanlığa adapte olma da zorlanmak, görme de yaşanan sıkıntılar
- Tat alma ve koku alma duyularında yaşanan sıkıntılar
- Aneminin artması ve tedavisinin zorlaşması
- Vücut bağışıklığının düşmesi, sık hasta olmak, devamlı enfeksiyon yaşamak
- İştahsız olmak
- Bağırsakların çalışmasında yaşanabilecek sıkıntılar, bilhassa ishal olması
- Diyabetin kontrolünün zorlaşması
- Vücudun ödem tutması
- Gebe kalmada zorluk (İnfertilite)
- Hormonal hastalıklar
Çocuklarda Çinko Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Büyüme ve gelişme döneminde vücudun daha fazla çinkoya ihtiyacı olur ve çinko eksikliğine bu dönemde sıklıkla rastlanır. İşte, çocuklarda çinko eksikliği belirtileri;
- Çocuğun gelişiminin geri olması
- Çocuğun cildinde yara ve akne çıkması
- Oluşan yaraların iyileşme süresinin gecikmesi
- Çocuklarda iyileşmeyen bacak ağrıları
- Çocuklarda davranış bozuklukları (Hiperaktive, dikkat eksikliği gibi)
Çinko Hakkında Sık Sorulan Sorular
Ne Kadar Çinko Tüketilmelidir?
İhtiyacımız olan vitamin ve mineralleri almamız sağlıklı bir vücuda sahip olmamız için önem taşımaktadır. Çinko da yine vücudumuz için çok önemli mineraller arasında bulunmaktadır. Ancak ne kadar çinko tüketmemiz gerektiği yaş, cinsiyet gibi faktörlere bağlı olarak kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir.
Dengeli bir beslenme ile hayatınızı sürdürdüğünüzde ihtiyacınız olan vitamin ve minerallerin önemli bir kısmını almış olursunuz. Ancak düzenli kan tahlili yaptırarak eksik olan vitamin ve mineralleriniz için doktor tavsiyesi ile takviye alabilirsiniz.
Çinko Eksikliğine Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Çinko düzenli ve dengeli beslenmeyle alınabilecek bir mineraldir. Dolayısıyla çinkonun en önemli nedeni yetersiz beslenmedir. Fazla alkol tüketimi yine çinko eksikliğine sebep olabilmektedir. Ayrıca kronik hastalıklar, hamilelik, büyüme ve gelişme de çinko eksikliğine neden olan faktörlerdir.
Çinko Eksikliği Kimlerde Görülür?
Çinko eksikliği vejetaryen ve veganlarda görülebilir. Vejeteryanlar et ürünlerini tüketmezken, veganlar her türlü hayvansal gıdadan uzak dururlar. Bu beslenme şekli ise çinko eksikliğine neden olabilir. Ayrıca çinko eksikliği görülen kişiler arasında otoimmün hastalığı olanlar, bağışıklığı baskılayan ilaç kullananlar, çölyak hastaları, kronik ishal olanlar, diyabet hastalığı olanlar, karaciğer hastalığı olanlar ve genetik yatkınlığı olanlar bulunur. Eğer bu gruplarda olan bir bireyseniz çinko serum ölçümü yaptırabilir ve doktorunuzun tavsiyesi üzerine takviye çinko kullanabilirsiniz.
Çinko Eksikliği Teşhisi Nasıl Konur?
Hastanın çinko eksikliği belirtilerini göstermesi durumunda çinko eksikliği olup olmadığını teşhis etmek için test yapılır. Bu durumda hastanın çinko serum düzeyi ölçülmekte ve hastanın çinko düzeyi gözlemlenmektedir.
Çinko Eksikliği Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çinko eksikliği kan sayımıyla kolay tespit edilebilen bir durumdur. Çinko eksikliğinin giderilmesi için öncelikle beslenme programına özen gösterilmeli ve çinko açısından zengin gıdaların tüketimine diyetimizde yer vermeliyiz. Doktorunuz tarafından uygun görülmesi durumunda takviye çinko kullanabilirsiniz.
Çinko Takviyesi Kimlere Yapılır?
Çinko takviyesi özellikle ottoümmin hastalığı olanlarda, hamilelerde düzenli olarak kullanılmaktadır. Ancak mutlaka doktorunuza danışmalı ve uygun dozda takviye kullanmalısınız.
Sağlıklı bir vücut için çinko alımı önemlidir. Düzenli ve dengeli bir beslenme ile çinko eksikliği giderilebilir. Dolayısıyla dengeli bir beslenme programı yaparak bağışıklık sistemi güçlendirilebilir ve çinko eksikliği tedavi edilebilir. Rahatsızlıkların devam etmesi durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Dyt.
MERVENUR GÜLŞEN
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/k7Y7RjTK.jpg
Beslenme ve Diyet
Medical Park Ankara (Keçiören)
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Beslenme ve Diyet
23.8.2024
23.8.2024
7809
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.