CK kan tahlili, kreatin kinaz ismi ile de bilinir. Kreatin kinaz; iskelet kası, beyin ve kalp kasında bulunan bir enzimdir. Buralarda herhangi bir hasar meydana gelmesi halinde CK, kan dolaşımına sızmaya başlar. CK nedir kan tahlilinde nasıl anlaşılır kısaca bahsedelim. İlk olarak CK nedir sorusuna yanıt vermek gerekir. CK, kas hücrelerinin görevini yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyulan enzimlerden birisidir.
İnsan vücudunda doğuştan var olan ve vücut sisteminin belirli bölümlerinde üretilen bu enzim, özellikle kas ve beyin rahatsızlıklarının oluşumunu engellemeye yardımcıdır. Bu enzimin üretimi ise bazı nedenlere bağlı olarak artış gösterir. CK değerinin artması da düşmesi de kişinin sağlığını olumsuz yönde etkiler.
Kas bütünlüğünün bozulmasına bağlı olarak vücutta yer alan CK kana karışmaya başlar. Bu gibi durumlarda da kişinin vücudundaki CK enzim değerleri büyük oranda artış gösterir. Kısacası CK, insan vücudunda doğuştan yer alan bir enzimdir. Özellikle iskelet kası, beyin ve kalp kası için büyük önem taşır.
CK Nedir Kan Tahlilinde Nasıl Anlaşılır?
CK, bir protein türü olarak bilinir. Tıbbi kaynaklarda kreatin kinaz ismi ile de bilinen CK'nın üç farklı türü vardır. Bu türler; kreatin fosfokinaz CK - BB, kreatin fosfokinaz CK - MB ve kreatin fosfokinaz CK - MM olarak adlandırılır.
CK - BB türü doku hasarına neden olan hastalıklarda artış gösterir. Akciğer ve beyin dokularında yer alır. CK - MB türü ise kalp rahatsızlıklarında artar ve kalp kası hücrelerinde görülür. CK - MM ise iskelet kaslarında yer alan bir enzimdir. Kas hastalıklarına bağlı olarak artış gösterir
CK Kan Tahlili Normal Değeri Kaç Olmalıdır?
CK değerleri yaşlılık sürecinde değişiklik gösterebilir. Yaş aralıklarına göre kişilerin sahip olması gereken CK değerleri farklı hesaplanabilir. Fakat sağlıklı yetişkin bireyleri göz önüne alarak, CK değerlerinin nasıl olması gerektiği ile ilgili bilgi vermek mümkündür. Laboratuvarlara göre CK değerlerinin normal kabul edildiği referans aralığı da değişkenlik gösterebilen bir durum olarak bilinir.
Sağlıklı ve yetişkin kadınlarda CK değerlerinin normal kabul edilebilmesi için bu değerlerin 26 ila 192 U/L aralığında olması gerekir. Yetişkin ve sağlıklı erkeklerde ise bu değerler 39 ila 308 U/L aralığında normal kabul edilir.
Kan Tahlilinde CK Düşüklüğü Neden Olur?
CK nedir kan tahlili sonuçlarında değerlerin ne durumda olduğuna bağlı olarak ortaya çıkar. CK düşüklüğü hamilelik sürecindeki kadınlarda sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Kişinin kaslarının zayıflamasına bağlı olarak da CK düşüklüğü görülebilir.
CK nedir kan tahlili değerleri neden düşük çıkar sorusuna verilebilecek yanıtlar şu şekildedir:
- İlaçların yan etkileri
- Kas rahatsızlıkları
- Karaciğer hastalıkları
- Genetik faktörler
- Tiroit hastalıkları
- Ani kilo kaybı
- Protein eksikliği
- Yetersiz beslenme
- Yaşlılık
- Kronik hastalıklar
Kan Tahlilinde CK Yüksekliği Nedir?
CK yüksekliği, tahlil sonuçlarının normal değerlerinin üstünde olduğunu gösterir. Kişinin CK yüksekliği olması halinde, kalpte ya da beyinde bir hasar olma ihtimali ortaya çıkar. Epilepsi nöbetleri de kişinin CK değerlerinin yükselmesine neden olabilir. Kas hasarına bağlı olarak da bu değerler yükselişe geçer. Aynı zamanda kas yaralanmalarına ve kalp krizine bağlı olarak da bu değerlerin kan tahlilinde yüksek çıkması mümkündür.
Akciğer ve alt solunum yolu rahatsızlıkları, inme ve bazı ilaçların tüketimi ile birlikte kişinin CK değerleri normal seviyenin üzerine çıkar. Zatürre de yine CK değerlerini yükselten nedenler arasında yer alır.
CK değerlerinin yükselmesinin diğer sebepleri ise şu şekilde bilinir:
CK Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır?
CK nedir kan tahlili sonuçları ile birlikte ortaya çıkar. Kişinin CK değerleri hakkında bilgi sahibi olabilmesi için kan verme işlemini gerçekleştirmesi gerekir. Kan tahlil işlemleri için ayrı bir randevu sistemi yoktur. CK değerlerinin yükselmesi ya da alçalması, kişilerde bazı belirtilerle ortaya çıkar.
Ortaya çıkan belirtiler doğrultusunda ise hangi bölümden randevu almanız gerektiğini bilmelisiniz. İlgili alanlarda hizmet vermekte olan uzman doktorlardan randevu alınır. Bu randevu işlemi ile birlikte fiziksel ve sözlü muayene işlemi gerçekleşir.
Doktorunuz sizi muayene ettikten sonra kan tahlili vermeniz için kan tahlil işlemlerinin gerçekleştiği alana sevkinizi gerçekleştirir. Bu alanda kan vererek tahlil işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. CK kan tahlili yaptırmak için ekstra bir randevu talebi oluşturulmasına gerek yoktur.
CK Kan Tahlili Sonucu Nasıl Öğrenilir?
Kan tahlili yaptırarak kişinin CK değerleri ile ilgili bilgi sahibi olmak mümkündür. Kan tahlilinde CK nedir ve bu değerler nasıl anlaşılır sorusuna cevap vermek gerekir ise bu sonuçları en iyi doktorların yorumlayabileceğini belirtmekte fayda vardır. Fakat kişiler kendileri de sonuçlarına baktıkları zaman en azından değerlerinin ne durumda olduğunu anlamak ister. Bu sonuçları öğrenebilmek için normalde CK değerlerinizin hangi referans aralığında olması gerektiğini bilmeniz gerekir.
Kan tahlili CK nedir anlayabilmenin en etkili yollarından birisidir. Kan tahlili sonucunuz çıktığı zaman CK kısmını bulmanız gerekir. CK kısmında normalde değerlerinizin hangi aralıkta bulunması gerektiğine dair bilgiler yer alır. Bu bilgilerin yanında ise sizin sonuçlarınız bulunur. Bu sonuçlar doğrultusunda kan değerlerinizin normal aralıkta, normal değerin altında ya da üstünde olup olmadığını anlamanız mümkündür.
CK kan tahlili sonuçlarınızı daha detaylı bir şekilde öğrenmek için ise mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Kan tahlilinizin sonuçlarının çıkması ile birlikte, sizi muayene etmiş olan doktordan tekrar randevu alabilirsiniz. Almış olduğunuz doktor randevusunda doktorunuz, sizin sonuçlarınızı inceler. Bu inceleme sonucunda sağlık durumunuz ile ilgili detaylı bilgileri size aktarır.
CK Kan Tahlili ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
CK Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır?
Kan tahlili CK nedir sorusuna yanıt alabilmek adına yapılması gereken testlerden birisidir. Kişinin CK düşüklüğü ya da yüksekliği ile ilgili bilgi sahibi olabilmek adına kişiden kan alınır. Bu işlem genellikle doktor muayenesi sonrasında gerçekleşir. İlk olarak kişi doktor tarafından fiziksel muayeneden geçer. Bu muayene sonrasında hastalar, hastanelerin kan alma işlemini yapan alanlarına sevk edilir. Bu alanda kişiden damar yolu aracılığı ile birkaç tüp kan alınır. Alınan kan ise hastanenin laboratuvarına gönderilir.
Laboratuvarda kişinin kanı detaylı olarak incelenir. Yapılan inceleme sonucunda ise kişinin kan değerleri raporlanır. Bu raporlama işlemi, kişinin birçok kan değerinin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Bu işlemler doğrultusunda kişinin CK kan tahlili testi yapılmış olur.
CK Kan Tahlili Sonuçları Kaç Günde Çıkar?
CK nedir kan tahlili yaptırılarak öğrenilebilir. Gerekli durumlarda doktorlar, hastalarının kan vermesini talep eder. Bu talep doğrultusunda kişilerde CK yüksekliği ya da düşüklüğü olup olmadığı kontrol edilir. Yapılacak olan CK tahlili, hemogram testinin bir parçası olarak bilinir.
Kan verme işlemi birkaç dakikalık bir süre içerisinde gerçekleşmiş olur. Daha sonrasında laboratuvara gönderilen kanın incelenmesi içinde bir süre gereklidir. Bu süre laboratuvara göre değişiklik gösterebilir. Çoğu zaman hemogram testinin sonuçları aynı gün içerisinde çıkıyor olsa da sonuçların çıkması bazı durumlarda 2 ila 3 gün de sürebilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Esma Güldal Altunoğlu
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/5V4x7dsp.jpg
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Medical Park Göztepe
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
İç Hastalıkları (Dahiliye)
14.6.2024
14.6.2024
15916
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.