Dejeneratif hastalığı genellikle yaşlanma süreciyle ilişkili olan, vücuttaki dokuların zamanla bozulması ve işlevlerini kaybetmesi ile meydana gelen bir rahatsızlıktır. Dejeneratif disk hastalığı ise omurga disklerinin aşınmasıdır. Omurga diskleri, omurlar arasında baskıyı karşılayan bariyerlerdir. Kişilerin rahatça hareket etmesine eğilmesine ve dönmesine yardımcı olurlar. Omurga diskleri zamanla yıpranabilir ve bu durum yaşlanmanın normal bir parçasıdır. Diskler aşındığında kemikler birbirine sürtünmeye başlar. Bu temas genellikle kişilerde ağrı semptomlarının görülmesine neden olur.
Hastalığın belirtileri arasında bel ağrısı, boyun ağrısı, sırt ağrısı, omurga hareketlerinde kısıtlılık, uyuşma, zayıflık hissi yer alabilir. Dejeneratif hastalığı tedavisinde semptomların hafifletilmesi, fonksiyonel iyileşmenin sağlanması ve ilerlemesinin önlenmesi amacıyla genellikle ağrı yönetimi, fizik tedavi, egzersiz programları, ilaç tedavisi, enjeksiyonlar ve cerrahi müdahale gibi çeşitli yöntemler kullanılabilir.
Dejeneratif Disk Hastalığı Nedir?
Dejeneratif disk hastalığı, omurga disklerinde gelişen anormallikler sonucunda ağrı gelişmesi olarak tanımlanır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte eklemlerde çoğu zaman yıpranma başlar. Eklemlerdeki bu aşınma ve yıpranma sadece dizlerde ve kalçalarda değil aynı zamanda omurgada da yaygındır. Omurga eklemlerinin yıpranmaya başlamasının kesin nedeni bilinmemektedir ve çok fazla ağırlık kaldırmak, genetik yatkınlık veya omurgada yaralanma olması gibi faktörlerin bir kombinasyonu olabilir. Bu aşınma ve yıpranma, omurga eklemlerindeki kıkırdakların yıpranmaya başladığı bir artrit şeklidir.
Dejeneratif Disk Hastalığı Neden Olur?
Omurga diskleri yaşlanmanın normal bir parçası olarak yıpranır. Özellikle 40 yaşından sonra birçok kişi bir miktarda olsa disk dejenerasyonu yaşayabilir. Ancak bu durum herkeste ağrı semptomlarına neden olmaz. Hastalığın nedenlerinden bazıları şunları içerebilir:
- Yaşlanma: İlerleyen yaşla beraber disklerin barındırdığı su içeriği azalmaya başlar. Azalan su miktarı disklerin sertleşmesine neden olur. Bunun sonucunda diskler incelir ve eskisi kadar şok emilimi sağlayamaz.
- Yırtılma veya çatlak: Kişiler günlük faaliyetlerinde küçük yaralanmalarla karşılaşabilirler. Bu durum omurga disklerinde ufak çatlaklara sebep olabilir. Bu çatlaklar genellikle sinirlerin yakınında bulunduğundan acıya neden olabilirler. Omurilik disklerinin dış duvarı çatladığında, disk yerinden çıkabilir; bu duruma da fıtıklaşmış disk adı verilir ve omurilik sinirini sıkıştırabilir. Ayrıca tekrarlayan travma veya aşırı yüklenme, disklerin bozulmasına ve rahatsızlığın gelişmesine katkıda bulunabilir.
- Genetik yatkınlık: Aile geçmişinde bu rahatsızlığın görülmesi hastalığa yatkınlık riskini artırabilir. Genetik faktörler, disklerin yapısında veya metabolizmasında değişikliklere neden olabilir ve hastalığın ortaya çıkmasına etki edebilir.
- Obezite: Obezite, omurgaya fazla yük bindirebilir ve disklerin aşınmasını hızlandırabilir. Aşırı kilolu olmak, omurgadaki disklerin daha çabuk bozulmasına ve hastalığının gelişmesine etki edebilir.bulunabilir.
Dejeneratif Disk Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Dejeneratif disk hastalığı belirtileri genellikle belirgin semptomlarla ortaya çıkar ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir Dejenerasyon ilerledikçe diskler daha da kurur ve sinirleri zorlamaya başlayabilir. Bir kişi yırtılmış veya şişmiş bir disk geliştirebilir. Kişilerde herhangi bir semptom olmaksızın şişkin veya yırtılmış bir disk bulunabilir, ancak bazen bu durum bir veya her iki bacakta da semptomlara neden olabilir. Belirtiler şunları içerebilir:
- Bel ağrısı: Rahatsızlığın en yaygın karşılaşılan belirtisi bel ağrısıdır. Bu ağrı, çoğunlukla bel bölgesinde veya belin alt kısmında hissedilebilir ve sıklıkla kalça veya bacaklara yayılabilir. Ağrı genellikle uzun süre oturma, ayakta durma veya eğilme gibi aktiviteler sırasında artar.
- Sırt ağrısı: Bu durum kişilerde sırt ağrısına neden olabilir. Ağrı genellikle omurga boyunca hissedilir ve hareket ettikçe veya uzun süre oturduktan sonra artabilir.
- Omurga hareketlerinde kısıtlılık: Hastalar, dejeneratif disk hastalığı nedeniyle omurga hareketlerinde kısıtlılık yaşayabilirler. Özellikle eğilme, dönme veya bükülme gibi günlük aktivitelerinde yaptıkları hareketlerde zorluklar yaşayabilirler.
- Uyuşma veya karıncalanma: Disklerin omuriliğe veya sinirlere baskı yapması sonucu bacaklarda veya kollarda uyuşma, karıncalanma veya zayıflık hissi olabilir.
- Yürüme zorluğu: Rahatsızlık zamanla ilerledikçe, belirtiler artabilir ve hastalar yürümekte zorluk çekebilirler. Özellikle belirli pozisyonlarda veya aktivitelerde ağrı veya kısıtlılık nedeniyle yürüme güçleşebilir.
Dejeneratif Disk Hastalığı Tedavisi Nedir?
Dejeneratif disk hastalığı tedavisi için doktorlar öncelikle cerrahi olmayan tedavi seçeneklerini hastalara önerirler. Ancak bazı durumlarda özellikle semptomların şiddetli olduğu rahatsızlıklarda cerrahi müdahale gerekebilir. Tedavi genellikle ağrıyı hafifletmek ve daha fazla hasarı durdurmaya yönelik planlanır. Tedavi yöntemleri şunları içerebilir:
- İlaç tedavisi: Ağrı ve inflamasyonu azaltmak için doktor Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar, kas gevşeticiler veya ağrı kesiciler reçete edebilir. İlaç tedavisi ağrıyı hafifletebilir ve şişliği azaltabilir. Bazı durumlarda kas spazmlarına yol açabilir. Doktor kas spazmlarını hafifletmeye yönelik de ilaç önerebilir.
- Fizik tedavi ve egzersiz: Fizik tedavi uygulamasında doktor kontrolünde yapılan spesifik hareketler boynundaki ve sırttaki kasları daha güçlü ve daha esnek hale getirebilir. Bu tedaviler omurgayı destekler. Tedavi programları, omurga stabilizasyonunu ve esnekliğini artırmak için planlanır.
- Enjeksiyonlar: Steroid enjeksiyonları veya epidural blokajlar, ağrıyı hafifletmek ve inflamasyonu azaltmak için omurga bölgesine uygulanabilir. Doktor sırttaki epidural boşluktan, omuriliğin etrafındaki sıvı dolu bölgeden veya sinir veya kaslarda enjeksiyon tedavisi önerebilir.
- Cerrahi müdahale: Bazı hastalarda, semptomları hafifletmek veya ilerlemeyi durdurmak için cerrahi müdahale gerekebilir. Diskektomi, laminektomi, füzyon veya disk değişimi gibi cerrahi prosedürler, disklerin çıkarılmasını, omurga stabilizasyonunu sağlamak için yapıların birleştirilmesini veya hasarlı disklerin değiştirilmesini içerebilir.
- Radyofrekans nörotomi: Bu prosedürde doktor omurgadaki sinir dokularını ısıtmak ve yok etmek için radyo dalgalarını kullanır. Bu uygulama sinirin beyne ağrı sinyalleri göndermesini engeller. Prosedür genellikle minimal invazivdir ve hasta için daha az rahatsızlık ve daha kısa bir iyileşme süreci sağlayabilir. Ancak, her hasta için uygun olmayabilir ve etkileri kişiden kişiye değişebilir.
Sık Sorulan Sorular
Dejeneratif Disk Hastalığına Kimlerde Görülür?
Dejeneratif hastalığı en çok yaşlı erişkinlerde görülür. Ancak, her yaş grubundan insanda bu rahatsızlık meydana gelebilir. Ayrıca düşme gibi akut yaralanmalar, yanlış duruş ve hareket alışkanlıkları, obezite, sigara kullanımı, fiziksel olarak zorlu bir işte çalışma rahatsızlığın oluşmasına etki edebilir.
Dejeneratif Disk Hastalığı Cerrahisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Cerrahi olmayan tedaviler fayda vermez ise doktor ameliyat önerebilir. Dejeneratif disk hastalığının cerrahi tedavisinde kullanılan çeşitli yöntemler bulunmaktadır. En yaygın kullanılan cerrahi yöntemler arasında diskektomi, laminektomi, füzyon, disk replasmanı ve minimal invaziv cerrahi bulunur.Cerrahi seçenekler genellikle konservatif tedavilere yanıt vermeyen veya semptomları ciddi olan hastalarda düşünülür.
Dejeneratif Disk Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?
Rahatsızlık omurga ve disklerdeki bozulma ve aşınma ile kendini gösterir. Omurga ve diskler çoğunlukla yaşlılıkla beraber bozulmaya başlar. Omurga ve disklerde ağrı, hareket kısıtlılığı ve sinir sıkışmaları gibi belirtilere neden olabilir. Bu durum genellikle ortopedi ve nöroşirurji gibi uzmanlık alanlarındaki doktorlar tarafından takip ve tedavi edilir.
Dejeneratif disk hastalığı genellikle ilerleyen yaş ile birlikte meydana gelir ve ağrı gibi belirgin semptomlara neden olabilir. Kişilere günlük yaşamda ciddi zorluklar verebilir. Tedavi çoğunlukla semptomların kontrol altına alınması ve hasarın durdurulmasına yönelik planlanır. Hastalığa yönelik belirtisi olan kişiler kontrol için hastanelerin ortopedi veya nöroşirurji polikliniklerinden randevu alabilirler.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Cenk Özkan
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/uP5tHMu9.jpg
Ortopedi ve Travmatoloji
Medical Park Adana
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Ortopedi ve Travmatoloji
20.5.2024
20.5.2024
39712
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.