Deri yanığına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek yanıtların başında yanığa yol açan etkeni ortadan kaldırmak bulunur.
Kimyasal, asit, aşırı soğuk veya aşırı sıcak gibi faktörler dolayısıyla deri yanığı meydana gelebilir.
Cilt ile temas etmemesi gereken maddelerin uzun süre boyunca cilt ile teması sonucunda oluşabilecek bir problem olarak değerlendirilen deri yanığı kalıcı hasar bırakabilecek, ciddi bir sağlık problemidir.
Bununla birlikte deri yanığının farklı seviyeleri olabileceğini, belirtilerin değişebileceğini ve her bünyenin yanığa verdiği tepkinin farklı olabileceğini göz önünde bulundurmalı, tedavi için yalnızca bir doktorun size yardımcı olabileceğini unutmamalısınız.
Deri Yanığı Belirtileri Nelerdir?
Deri yanığına ne iyi gelir sorusuna yanıt verirken en önemli belirleyici belirtilerdir.
Her yanığın şiddeti farklı olduğu için tedavi adına kullanılması gereken yöntemler de değişir. Deri yanığının en yaygın belirtileri fiziki görünümün değişmesidir.
Yanıktan etkilenen bölge kuru, kırmızı ve ödem gelişmiş bir görüntüye dönüşür. Aynı zamanda su ya da kan dolu kabarcıklar da deri yanığının belirtileri arasındadır.
Ciltte renk değişimi, açık bir yara görüntüsü, enfeksiyon, mide bulantısı, baş dönmesi ve ateş de deri yanığı sonrası gelişebilecek belirtiler arasındadır.
Bu gibi belirtiler ile karşılaştığınızda mutlaka bir sağlık kuruluşuna danışmalısınız.
Deri Yanığı Nedenleri
Deri yanığına ne iyi gelir sorusuna verilen yanıtlar yanığın neden meydana geldiğine bağlı olarak değişir. Deri yanığına yol açabilecek etkenler arasında:
- Cildin alev gibi yüksek ısılar ile direkt teması,
- Elektrik akımları ya da radyasyon ile temas etmek,
- Güneş içerisinde bulunan UVA ve UVB ışınları,
- Çok soğuk havada uygun olmayan kıyafetler ile uzun süre dışarıda, hareketsiz kalmak,
- Kimyasal ve asitler.
Aniden gelişen bir kaza, dikkatsizlik ya da bilinçsiz kullanım sebebiyle bu gibi nedenlerle deri yanığı yaşayabilirsiniz. Yanığın neden geliştiği yaşanan problemin ciddiyetini ve tedavide dikkat edilmesi gereken etkenleri belirler.
Yanık sonrası sağlık kuruluşuna başvurduğunuz takdirde sizlere yöneltilen ilk soru yanığın hangi sebepten meydana geldiğidir.
Yanığın nedeni tedavi süreci için belirleyicidir.
Yanık riski oluşturabilecek durumlara karşı önlem almaya, olası bir yanıkta ilk müdahale konusunda bilinçli davranmaya özen göstermelisiniz.
Deri Yanığı Nasıl Geçer?
Yanık birbirinden farklı problemlerle oluşabilecek bir sağlık sorunu olduğu için deri yanığına ne iyi gelir sorusuna tek bir yanıt vermek mümkün değildir.
Bununla birlikte çoğu yanık için en çok tercih edilen ilk müdahale soğuk kompres uygulamasıdır.
Bununla birlikte yanan bölgeyi soğuk su altında tutmak da ilerleyen süreçlerde oluşabilecek tahribatı azaltmak ve ağrı ya da acıyı minimize etmek konusunda sizlere yardımcı olabilir. Ancak bu durum yalnızca kimyasal ya da aşırı sıcak sebebiyle gelişen yanıklar için geçerlidir.
Özellikle soğuk yanığı olarak değerlendirilen deri yanıklarında soğuk kompres değil, sıcak kompres uygulanmalıdır.
Dolayısıyla deri yanığı tedavisi ve ilk müdahalesi için bu konuda bilinçli birinin uygulama yapması çok daha doğrudur.
Özellikle şiddetli yanıklarda eğer mümkünse ilk müdahale için sağlık personelini beklemek ilerleyen süreçlerde meydana gelebilecek ciddi ve geri dönülmesi zor hasarların önüne geçilmesine katkı sağlar.
Cilt ile kaynar su, alev gibi aşırı sıcak ya da kimyasal madde teması gerçekleştiğinde bölgenin temiz ve soğuk su ile yıkanması gerekir.
Bu uygulama doğru bir ilk yardımdır. Aynı zamanda eğer yanıktan etkilenen bölgenin üzeri kıyafet ile örtülüyse ilk yardım öncesinde kıyafetin çıkartılması gerekir.
Ancak bazı zamanlarda yanık sebebiyle gelişen deri tahribatı açık bir yaraya yol açabilir ve bu durum bölgenin üzerinde bulunan kıyafete yapışmasına yol açabilir.
Eğer bu gibi bir durum yaşanırsa kıyafeti çıkartmak için bölgeyi zorlamak, çekerek çıkarmaya çalışmak ve deriye daha fazla zarar vermek yapılmaması gerekenler arasındadır.
Bu gibi bir durum yaşarsanız mümkün olan en kısa süre içerisinde sağlık kuruluşuna gitmeli ve yardım talep etmelisiniz.
Özellikle evlerde gerçekleşen hafif yanıklarda genellikle soğuk kompres sonrasında acı ve ağrıda azalma yaşanır. İlk müdahale sonrası belirtileri gözden geçirmeli; yanma, acı ya da ağrı hissi devam ediyorsa bir sağlık uzmanından yardım almalısınız.
Bunların haricinde bölgede hissizlik, renk değişimi ya da ateş gibi enfeksiyon belirtileri yaşıyorsanız mutlaka bir doktora görünmelisiniz.
Bu gibi belirtiler yoksa ve ağrı hissi azaldıysa deri yanıkları için tıbbi yardım gerekmeyebilir.
Her bünyenin farklı olduğunu unutmayarak gerekli durumlarda doktora danışmaya özen göstermelisiniz.
Deri Yanığı Tedavisi Nasıldır?
Deri yanığına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek yanıtlar arasında antibiyotik içeren ve enfeksiyon giderici kremler ile ağrı kesici ilaçlar bulunur. Ancak doktor kontrolünde olmaksızın ve doktor tarafından reçete edilmeyen ilaçları kullanmak daha büyük problemler yaratabilir.
Uzun süre boyunca devam eden ve şiddetlenen bir ağrı ya da acı yaşıyorsanız, bölgede açık bir yara oluştuğunu gözlemliyorsanız, deri yanığı belirtilerinin haricinde konuşmada zorluk, devam eden baş ağrısı ve ateş gibi problemler yaşıyorsanız mutlaka size en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
Deri yanığı tedavisi ancak bir doktor tarafından gerçekleştirilebilir. Tedavi belirlenirken problemin şiddeti göz önünde bulundurulur. Orta seviyeli yanıklarda genellikle antibiyotik içeren merhemler ve ağrı kesici ilaçlar reçete edilir.
Bununla birlikte eğer bölgede açık bir yara oluştuysa temizlendikten sonra bandaj ile kapatılır ve düzenli olarak pansuman yapılması gerekir.
Doktor tarafından reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanıp verilen önerilere harfiyen olduğunuz takdirde ortalama 1-2 aylık süre içerisinde iyileşme süreci tamamlanır.
Üçüncü derece, şiddetli yanık tedavileri uzun süreli hastane tedavisi gerektirebileceği gibi deri nakli gibi ciddi operasyonlara da yol açabilir.
Dolayısıyla deri yanığının seviyesi hakkında bilgi sahibi olmadan ilaç ya da merhem kullanmamalı, bu gibi durumlarda mutlaka size en yakın sağlık kuruluşuna danışmalısınız.
Sıkça Sorulan Sorular
Cilde Kaynar Su Dökülürse Yanar mı?
Deri yanığının en temel sebeplerinden biri cilt ile uzun süreli temas halinde olan kaynar sudur. Cildin herhangi bir bölgesine kaynar su döküldüğü durumda eğer kıyafet bulunuyorsa bölgenin açığa çıkartılması daha sonra soğuk kompres uygulanması gerekir. Kaynar su temasından sonra ilk müdahale uygun şekilde gerçekleşmezse kalıcı his kaybı ve iz gibi istenmeyen durumlar meydana gelebilir.
Yanmak Cilt Dokularını Aşındırır mı?
İnsan vücudu deri ile kaplıdır. En büyük organ olan deri, dış etkenler ile karşılaşan ilk organ olduğu için yanma gibi risklere karşı daha açıktır. Soğuk ya da sıcak gibi faktörler ya da kimyasal sebeplerle yanık meydana gelebilir. Yanık problemi meydana geldiğinde cilt dokusu aşınır. Eğer ilk yardım uygun şekilde yapılırsa ve sonrasında tedavi süreci yanığa uygun şekilde ele alınırsa aşınan doku iyileşir ve iz kalma ihtimali azalır. Ancak bilinçsiz müdahale veya müdahale etmemek kalıcı iz gibi sorunlara neden olabilir.
Yanmış Deri Düzelir mi?
Özellikle ikinci ve üçüncü derece yanıkların tedavi süresi tamamlanmasına rağmen deri üzerinde leke ya da iz kalması muhtemeldir. Bu durumda lazer gibi estetik tedavi yöntemleri ya da dermo-kozmetik ürünler ile tedavi gerekli görülebilir. Tedavi sonrası bölgede oluşan leke ve izlerle ilgili sizlere dermatologlar yardımcı olabilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Doç. Dr.
Emine Müge Acar
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/O81HNjJq.jpg
Dermatoloji (Cildiye)
Medical Park Ankara (Keçiören)
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Dermatoloji (Cildiye)
21.8.2024
21.8.2024
410
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.