Dermatoloji (Cildiye)

Oluşturma Tarihi: 25.04.2017 01:45 Güncelleme Tarihi: 25.04.2017 01:45

Deri, dış ortamla sürekli temas halinde olması nedeniyle hastalıkların oluşumuna açık bir organdır. Günlük yaşamda çevresel etkenler, kimyasal maddeler, alerjenler ve benzeri uyarıcılara sıklıkla maruz kalınması nedeniyle dermatolojik rahatsızlıkların ortaya çıkması kolaylaşabilir. Deride oluşabilecek hastalıklar bazı durumlarda estetik ve kozmetik sorunlara, bazı durumlarda günlük işlevlerin yerine getirilmesinde oluşabilecek zorluklara neden olabilir. Bu nedenle dermatolojik hastalıklar fark edildikleri andan itibaren derhal tedavi edilmelidir. Cilt hastalıklarının tanı ve tedavileriyle Cildiye veya Deri ve Zührevi Hastalıkları olarak da bilinen Dermatoloji bölümlerinde, 6 yıllık tıp eğitiminin ardından 4 yıl uzmanlık eğitimi alan hekimler ilgilenir. 

Dermatoloji Kliniklerinde Hangi Hastalıklar Tedavi Edilir?

Dermatoloji bölümü, tüm cilt hastalıklarının tanı ve tedavisine yönelik hizmetler verir. Mantar hastalıkları, sedef hastalığı (psoriasis), akne, ergenlik sivilceleri, egzamalar, frengi, bel soğukluğu gibi zührevi hastalıklar, tüm cinsel yolla geçen deri hastalıklarının tedavisi, deri kanserleri (melanoma teşhisi ve tedavisi), doğum lekeleri, saç dökülmeleri, ilaç alerjileri, kurdeşen (ürtiker) tedavisi ve nedenlerinin araştırılması, güneş alerjisi ve tedavisi, ağız içi hastalıkların tedavisi, Behçet hastalığı, aft, dil mantarı ve diğer hastalıklarının tedavisi, genetik geçişli deri hastalıkları, siğil, et benleri ve molluskum, tırnağın mantar hastalıkları, tırnak kalınlaşmaları, tırnak batması ve diğer tırnak hastalıkları, deride yağlanma, kepeklenme gibi rahatsızlıkların tanı ve tedavisi dermatoloji bölümlerinde gerçekleştirilir. 

Dermatolojik Hastalıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Dermatolojik hastalıklarda teşhisin ardından hastaya ilaç tedavisi önerilebilir. İlaç tedavisinin yanı sıra dermokozmetik uygulamalarında cilt sorunlarının giderilmesinde önemli rolü vardır. Dermatoloji bölümünde uygulanan tanı ve tedavi yöntemlerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Saç dökülmesi nedenlerinin araştırılması ve tedavisi

Saç dökülmeleri vitamin ve mineral eksiklikleri, stres, hormon düzeylerindeki bozukluklar ve mevsimsel değişimlerden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Dönemsel olarak geçici saç dökülmelerinin görülmesi normal olabileceği gibi bu sorunun çok uzun süreler boyunca şiddetlenerek devam etmesi ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle saç dökülmesi problemi olan kişilerde bu sorunun nedeninin araştırılabilmesi ve önlenebilmesi için mutlaka dermatoloji muayenesi gereklidir.

Uyuz hastalığı tedavisi

Uyuz hastalığı, cilt üzerinde kaşıntı, kızarıklık ve kabarcıklarla karakterize edilen bir deri enfeksiyonudur. Genellikle Sarcoptes scabiei adlı mikroskobik kenelerin neden olduğu bir enfeksiyon olan uyuz, cilt temasıyla kolayca yayılabilir. Uyuzun etkili bir tedavisi vardır ve genellikle topikal olarak uygulanan permetrin veya ivermektin içeren ilaçları içerir. Tedavi sürecinde enfekte olan kişinin tüm temas ettiği kişilere ve aile üyelerine de dikkat edilmelidir. Giysilerin, yatak takımlarının ve diğer kişisel eşyaların düzenli temizliği ve dezenfeksiyonu da önemlidir. Tedaviye rağmen kaşıntı devam ederse veya semptomlar kötüleşirse, bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmek önemlidir.

Aşırı tüylenme nedenlerinin araştırılması

Aşırı tüylenme, hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen ve estetik anlamda hastaları oldukça rahatsız edebilen bir sağlık problemidir. Tüylenmenin en sık nedeni hormonal dengesizlikler olmakla birlikte bazen yalnızca genetik faktörlerin etkisi ile de bu sorun ortaya çıkabilir. Hirşutizm olarak da adlandırılan aşırı tüylenmede tedavi, öncelikli olarak tüylenmeye neden olan faktörlerin belirlenerek bunların ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Bu nedenlerin tedavi ile ortadan kaldırılmasının ardından tüylenmenin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak hekim tarafından uygun görülmesi durumunda epilasyon tekniklerinden yararlanılabilir.

Lazer epilasyon

Dünya genelinde istenmeyen tüylerin kalıcı olarak yok edilmesi amacıyla en sık uygulanan yöntem olan lazer epilasyon, mutlaka dermatoloji uzmanlarının kontrolü altında, cilt tipine uygun cihaz, dalga boyu, seans aralığı gibi faktörlerin belirlenmesi ile hijyenik koşullara dikkat edilerek uygulanmalıdır. Uygun tekniklerle yapılan lazer epilasyon sonucunda istenmeyen tüylerin tamamına yakını kalıcı olarak yok edilebilir.

Aşırı terleme tedavileri

Hiperhidroz olarak da adlandırılan aşırı terleme sorunu, hastanın günlük hayatını ve sosyal aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Genellikle koltuk altı bölgesi, avuç içleri ve ayak tabanlarında aşırı bir terleme sorunu ile birlikte kendini gösterir. Hastalığın oluşumunda stres, heyecan ve aşırı duygusallık gibi duygusal sorunlar rol oynayabileceği gibi ciddi bir hastalığa sekonder olarak da ortaya çıkabileceğinden mutlaka nedeni araştırılmalıdır.

Tıbbi tedaviler ile aşırı terlemenin azaltılması

Yaşam kalitesinin artırılması ve hastanın psikolojik anlamda kendini rahat hissedebilmesi açısından aşırı terleme sorunu mutlaka tedavi edilmelidir. Hastalığın tedavisinde öncelikli hedef altta yatan ve terlemeye sebebiyet veren herhangi başka bir hastalığın olup olmadığının araştırılması ve varsa tedavi edilmesine yöneliktir. Daha sonrasında hekim önerisine bağlı olarak halen aşırı terleme sorununun devam etmesi durumunda ilaç tedavisi, elektrik akımı ile tedavi ve botoks, cerrahi operasyon gibi tedavi seçenekleri uygulanabilir.

Kozmetik dermatoloji

Cilt sağlığının korunması ve cildin güzelleştirilmesi amacıyla uygulanan ve cerrahi olmayan tüm işlemler kozmetik dermatolojinin alanına girer ve bu işlemlerin tamamı mutlaka dermatoloji uzmanları tarafından uygulanmalıdır.

Kozmetik ürünlerle oluşan deri sorunlarının tedavisi

Kozmetik sektörünün yüksek bir kazanç potansiyeline sahip olması nedeniyle dermatolojik kullanıma uygun olmayan pek çok sağlığa zararlı ürün piyasada bulunur. Bu ürünlerin bilinçsizce kullanımı sonucunda gelişebilecek cilt sorunları, hassasiyet gösterilmesi ve dermatoloji uzmanlarınca tedavi edilmesi gereken sorunlardır.

Kozmesötik ürün danışmanlığı

Herhangi bir deri hastalığı olmasa da cilt sağlığının korunabilmesi için cilt sürekli temiz tutulmalı ve gerekli bakımlar yapılmalıdır. Bu amaçla kullanılacak kozmesötik ürünlere cildin türü ve sağlık durumu göz önünde bulunarak hekim tarafından yapılacak dermatolojik muayene sonucunda karar verilmelidir.

Kimyasal peeling uygulamaları

Cilt yüzeyinde bulunan leke ve renk farklılıkları estetik açıdan hoş olmayan bir görüntüye sebep olur. Kimyasal peeling adı verilen işlem ile bir veya birden fazla kimyasal ajan deri yüzeyine uygulanarak istenen derinlik ölçüsünde bir nevi cildin soyulması işlemi gerçekleştirilir. Dermatolog önerisi ve kontrolü ile uygulanması gereken bu işlem ciltte görülen bu lezyonların tedavisi için bir seçenek oluşturur.

Jessner peeling

Bir peeling türü olan Jessner peeling, Jessner adı verilen özel solüsyonun cilde uygulanması ile gerçekleştirilir. Tıpkı kimyasal peeling gibi lekelerin ortadan kaldırılması, cilt renginin eşitlenmesi ve cildin aydınlatılması gibi sorunlar için bir tedavi yöntemidir.

TCA peeling

Triklor asetik asit (TCA) solüsyonlarının kullanılması ile cildin istenilen derinlikte kontrollü olarak soyulması şeklinde uygulanan peeling yöntemidir. Ölü derinin uzaklaştırılmasında, cildin yenilenmesinde, pürüz ve lekelerin ortadan kaldırılmasında etkilidir.

Glikolik asit peeling

Toksik olmayan bir alfa hidroksi asit üyesi olan glikolik asit yardımıyla cildin soyulması işlemi glikolik asit peeling olarak adlandırılır. Cildin pürüzsüzleşmesini ve daha berrak bir görünüme kavuşmasını sağlar.

AFA peeling

Kırışıklık oluşumunun önlenmesi, mevcut kırışıklıkların ortadan kaldırılması ve leke tedavisi amaçlarıyla uygulanan AFA peeling, aynı zamanda akne tedavisinde tek başına veya farklı tedavi yöntemlerini destekleyici olarak kullanılabilmektedir.

Amelan peeling

Tüm peeling türleri gibi cildin soyulması ile etki gösteren Amelan peeling tekniği, ciltteki pigmentasyon sorunlarının ortadan kaldırılmasına yönelik olarak uygulanır. Aynı zamanda cilt tonunun açılması için de tercih edilen bir tekniktir.

Deri lekelerinin tedavisi

Deriye rengini veren melanin adlı maddenin güneş ışınları, gebelik ve benzeri nedenlere bağlı olarak bazı bölgelerde birikerek oluşturduğu cilt lekeleri, deri yüzeyinde istenmeyen bir görünüme neden olur. Güneş lekeleri, çiller, sivilce lekeleri, doğum lekeleri, yanık izleri ve çatlak izleri gibi leke problemleri dermatoloji kliniklerinde uzman hekim tarafından önerilecek doğru teknikler yardımıyla kolaylıkla ortadan kaldırılabilir.

Kırışıklık tedavisi

Sürekli olarak tekrar eden mimikler veya yaşa bağlı olarak ortaya çıkan kırışıklıklar dermatoloji kliniklerinde uygulanabilecek pek çok yöntem yardımıyla giderilebilir. Bu amaçla geliştirilmiş pek çok tıbbi teknikten hangisinin uygulanması gerektiğine kırışıklığın oluştuğu bölge, kırışıklığın derecesi ve hastanın yaşı, cilt tipi gibi faktörler göz önünde bulundurularak uzman hekim tarafından karar verilmelidir.

Botulinum toksin uygulamaları (Botoks)

Chlostridium Botulinum adı verilen bir bakteriden elde edilen toksinlerin cilde enjekte edilerek kazayakları, alın, kaşlar ve boyun gibi bölgelerdeki kırışıklıkların giderilmesi ve bu bölgelerde daha gergin ve genç bir görünüm elde edilmesi amacıyla uygulanan yöntemdir. Yaklaşık 10-15 dakika süren, hamile ve emziren kadınlar haricinde hemen hemen herkese uygulanabilecek bir tekniktir.

Dolgu maddesi enjeksiyonları ile kırışıklık tedavisi

Günümüzde kullanılan popüler kırışıklık giderme tekniklerinden bir tanesi olan dolgu enjeksiyonu, genellikle hyalüronik asit veya buna benzer asit bazlı enjeksiyonların cilt altına enjekte edilmesi ile gerçekleştirilir. Uygulamanın yapıldığı bölgeye bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle uygulama 6 ay içerisinde etkisini kaybettiğinden her 6 ayda bir tekrarlanmalıdır.

Eğer siz de yukarıda belirtilen dermatolojik hastalıklardan herhangi birine sahipseniz veya cilt sorunlarınızın ortadan kaldırılması amacıyla belirtilen tedavi seçeneklerinden herhangi birini tercih etmek istiyorsanız derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Dermatoloji bölümünde uzman hekimler tarafından yapılacak olan detaylı cilt muayenesi sonrasında hekiminizin önerileri doğrultusunda tedavi planınızı oluşturabilirsiniz.

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.


Kepek Nasıl Geçer?
Dermatoloji (Cildiye)
Liken Planus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Dermatoloji (Cildiye)
Dermoid Kist Nedir? Dermoid Kist Belirtileri Nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Azelaik Asit Nedir? Azelaik Asit Ne İşe Yarar?
Dermatoloji (Cildiye)
Nane Yağının Faydaları Nelerdir? Nane Yağı Ne İşe Yarar?
Dermatoloji (Cildiye)
Ayak Kokusu Neden Olur? Ayak Kokusu Nasıl Giderilir?
Dermatoloji (Cildiye)
Histamin Nedir? Histamin İntoleransı Nedir?
Dermatoloji (Cildiye)
Nioli Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Bıttım Sabunu Nedir? Bıttım Sabunu Faydaları Nelerdir ve Ne İşe Yarar?
Dermatoloji (Cildiye)
Gliserin Nedir? Gliserin Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?
Dermatoloji (Cildiye)
Komedon Nedir? Komedon Nasıl Geçer?
Dermatoloji (Cildiye)
Steven-Johnson Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Dudak Yarası Neden Olur? Dudak Yarasına Ne İyi Gelir?
Dermatoloji (Cildiye)
Keloid Nedir? Neden Olur?
Dermatoloji (Cildiye)
Yara İzi Nasıl Geçer?
Dermatoloji (Cildiye)
Çilek Bacak Nedir? Nasıl Geçer?
Dermatoloji (Cildiye)
Kalıcı Oje Zararlı Mı?
Dermatoloji (Cildiye)
Yanık İzi Nasıl Geçer? Yanık İzine Ne İyi Gelir?
Dermatoloji (Cildiye)
Kriyoterapi Nedir?
Dermatoloji (Cildiye)
Glikolik Asit Nedir? Ne işe Yarar?
Dermatoloji (Cildiye)
Asya Kaplan Sivrisineği Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?
Dermatoloji (Cildiye)
AHA ve BHA Nedir?
Dermatoloji (Cildiye)
Kıl Kökü İltihabı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Dermatoloji (Cildiye)
Salisilik Asit Nedir? Ne İşe Yarar?
Dermatoloji (Cildiye)
Retinol Nedir?
Dermatoloji (Cildiye)
Kasık Mantarı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Sıcak Çarpması (Hipertermi) Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Fibroblast Nedir?
Dermatoloji (Cildiye)
Topuk Çatlağı Nedir? Topuk Çatlağı Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Çomak Parmak Nedir?
Dermatoloji (Cildiye)
Köpek Memesi Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Kontakt Dermatit Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Yüz Yağlanması Neden Olur?
Dermatoloji (Cildiye)
Siyanoz Nedir? Neden Olur?
Dermatoloji (Cildiye)
Hyaluronik Asit Nedir? Hyaluronik Asit Faydaları Nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Bebeklerin Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?
Dermatoloji (Cildiye)
Evde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Dermatoloji (Cildiye)
Koltuk Altı Kararması Nedir? Koltuk Altı Kararmasına Ne İyi Gelir?
Dermatoloji (Cildiye)
Tırnak Kırılması Neden Olur?
Dermatoloji (Cildiye)
Sivilce İzleri Nasıl Geçer?
Dermatoloji (Cildiye)
Cilt Lezyonları Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olur?
Dermatoloji (Cildiye)
Atopik Dermatit Nedir?
Dermatoloji (Cildiye)
Pire Isırığı Nedir?
Dermatoloji (Cildiye)
Cilt Gençleştirme Nedir?
Dermatoloji (Cildiye)
Kozmetik Dermatoloji
Dermatoloji (Cildiye)
Güneş Çarpması Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Albino (Albinizm) Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Dezenfektan nedir?
Dermatoloji (Cildiye)
Anafilaksi nedir?
Dermatoloji (Cildiye)
Dermapen nedir?
Dermatoloji (Cildiye)
Seboreik dermatit nedir?
Dermatoloji (Cildiye)
Karbon peeling nedir?
Dermatoloji (Cildiye)
Çatlak tedavisi nasıl olur?
Dermatoloji (Cildiye)
Cilt hastalıkları nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Çiçek hastalığı nedir?
Dermatoloji (Cildiye)
Sinirsel kaşıntı belirtileri nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Cilt Lekeleri Neden Olur? Cilt Lekelerine Ne İyi Gelir?
Dermatoloji (Cildiye)
Kızamıkçık nedir?
Dermatoloji (Cildiye)
Cüzzam hastalığı nedir?
Dermatoloji (Cildiye)
Arı sokmasına ne iyi gelir?
Dermatoloji (Cildiye)
Kolajen Nedir?
Dermatoloji (Cildiye)
Yanığa ne iyi gelir?
Dermatoloji (Cildiye)
Tırnak mantarı nedir? Tırnak mantarı tedavisi nasıldır?
Dermatoloji (Cildiye)
Et Beni Neden Çıkar? Et Beni Nasıl Geçer?
Dermatoloji (Cildiye)
Cilt gençleştirme yöntemleri nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Altın iğne nedir? Altın iğne tedavisi nasıl yapılır?
Dermatoloji (Cildiye)
Balık Pulu Hastalığı
Dermatoloji (Cildiye)
Uyuz Hastalığı Nedir? Uyuz Belirtileri Nelerdir ve Uyuz Hastalığına Ne İyi Gelir?
Dermatoloji (Cildiye)
Dudak çatlaması nasıl geçer?
Dermatoloji (Cildiye)
Kaşıntı Neden Olur? Kaşıntıya Ne İyi Gelir?
Dermatoloji (Cildiye)
Çıban Neden Çıkar? Çıban Belirtileri Nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Dil yarası neden olur?
Dermatoloji (Cildiye)
Doğum lekesi nedir? Doğum lekesi neden olur?
Dermatoloji (Cildiye)
ETS yöntemi nedir?
Dermatoloji (Cildiye)
Yaz aylarında sık görülen deri hastalıkları ve tedavi yöntemleri
Dermatoloji (Cildiye)
Vitiligo hastalığı nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Sivrisinek ısırığına ne iyi gelir?
Dermatoloji (Cildiye)
Kepek neden oluşur? Kepek nasıl gider?
Dermatoloji (Cildiye)
Siyah noktalar nasıl geçer?
Dermatoloji (Cildiye)
Göz altı morlukları nasıl geçer? Göz altı morluklarına ne iyi gelir?
Dermatoloji (Cildiye)
İsilik Nedir? İsilik Nasıl Geçer ve İsiliğe Ne İyi Gelir?
Dermatoloji (Cildiye)
Hydrafacial nedir? Hydrafacial uygulaması ne işe yarar?
Dermatoloji (Cildiye)
Nasır Nedir? Nasır Nasıl Geçer ve Nasıra Ne İyi Gelir?
Dermatoloji (Cildiye)
Tırnak Batması Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Uçuk Neden Çıkar? Uçuk Nasıl Geçer ve Uçuğa Ne İyi Gelir?
Dermatoloji (Cildiye)
Peeling nedir? Peeling nasıl yapılır?
Dermatoloji (Cildiye)
Cilt Kuruluğu Neden Olur? Cilt Kuruluğuna Ne İyi Gelir?
Dermatoloji (Cildiye)
Lazer epilasyon nedir? Lazer epilasyon zararları nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Siğil Nedir? Siğil Nasıl Geçer?
Dermatoloji (Cildiye)
Güneş yanığı nedir? Güneş yanığına ne iyi gelir?
Dermatoloji (Cildiye)
Kurdeşen (Ürtiker) Nedir? Belirti ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Su çiçeği nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Saçkıran(Alopesi areata) nedir? Saçkıran belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Egzama Nedir? Egzamaya Ne İyi Gelir ve Belirtileri Nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Ayak Mantarı Neden Olur? Ayak Mantarına Ne İyi Gelir ve Tedavisi Nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Ozon Tedavisi Nedir, Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Dermatoloji (Cildiye)
Gül hastalığı nedir? Gül hastalığı tedavisi nasıl olur?
Dermatoloji (Cildiye)
Behçet hastalığı nedir? Behçet hastalığı belirtileri nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Zona Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?
Dermatoloji (Cildiye)
Cilt (Deri) kanseri nedir? Cilt kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Dermatoloji (Cildiye)
Hekimlerimiz
Filtreleyin:
Devamını Göster