Deterjana karşı alerjik reaksiyon, yeni temizlenmiş giysiler giyildikten sonra kaşıntılı, kırmızı döküntüye neden olabilir.
Deterjandaki bileşenlere karşı alerjik reaksiyon, yıllardır kullandığınız bir marka olsa bile aniden gelişebilir.
Deterjan alerjisi belirtileri, koltuk altları gibi vücudun belirli bölgelerini etkileyebilir ya da giysilerin temas ettiği tüm bölgelere yayılabilir.
Deterjana karşı alerjiler veya hassasiyetler ilk kez maruz kaldığınızda veya tekrarlanan maruziyetlerden sonra gelişebilir.
Koku ve boya içermeyen deterjanlar kullanarak çamaşır deterjanı döküntüleri önlenebilir.
Deterjan Alerjisi Nedir?
Deterjan alerjisi, kimi insanlarda görülebilen ve bunun sonucunda vücudun tepki göstermesine neden olan bir alerjidir.
Alerjisi olan bireyler hangi deterjana alerjisi olduğunu bilmesi gerekir. Alerji yapan deterjanlar kullanıldıkça deterjan alerjisi devam eder.
Oluşan alerjinin şiddeti ve etkisi kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir.
Deterjan alerjisi, mutlaka belirli bir markaya alerjiniz olduğu anlamına gelmez.
Deterjana olan alerjiniz, bir veya daha fazla bileşen içerdiğinde alerjik reaksiyona neden olabilir. Yıkanmış giysiler giydiğinizde, vücudunuz kontakt dermatit adı verilen olumsuz bir reaksiyon gösterebilir.
Yapılan araştırmalar, deterjanın cilt sorunlarının yanı sıra akciğerlerdeki hücreleri de tahriş edebileceğini, bunun da astım veya diğer alerjik reaksiyonlara yol açabileceğini göstermektedir.
Deterjan Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Deterjana karşı alerjik reaksiyonlar vücutta bazı belirtiler oluşturabilir. Yetişkinlerde deterjan alerjisi belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Tende kırmızılık oluşur.
- Cilt çevresinde tahrişler meydana gelir.
- Şiddetli kaşıntı oluşur.
- Deterjan alerjisinden etkilenen vücut bölgesinde şişlik oluşur.
- Cilt yapısında sıcaklık artışları meydana gelir.
- Deterjandaki kokular, koruyucu maddeler, boyalar ve diğer kimyasallar hem çocuklarda hem de yetişkinlerde pişiğe neden olabilir.
- Deterjandan etkilenen vücut bölgesine dokunulduğunda ağrı oluşur.
- Cilt yüzeylerinde kabarcıklar oluşur. Bu tür semptomlar deterjan alerjisine bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler olabilir. Deterjan alerjisine sürekli maruz kalınması halinde bu belirtilerin varlığı devam edebilir. Deterjana karşı maruziyet sona erdikten sonra alerjinin etkileri haftalarca sürebilir.
Deterjan alerjisi belirtileri, alerjene maruz kaldıktan birkaç saat sonra ya da 10 gün içerisinde ortaya çıkabilir.
Deterjan alerjisine bağlı olarak bazı testler yapılabilir. Deterjan alerjisi nasıl anlaşılır sorusuna cevap olarak, yama testi olarak bilinen alerji testi işaret edilebilir.
Yama testi sırasında, farklı alerjenler (alerjik reaksiyona neden olabilen maddeler) içeren bir dizi yama sırt bölgesine bantlanır.
Bu yamalar bantlanan sırt bölgesinde kalmalıdır ve ıslanmamalıdır. Yama testi 5 gün boyunca sırt bölgesinden çıkarılmamalıdır. Bu süre boyunca duş alınmamalı ve aşırı terleme olmamasına dikkat edilmelidir.
Yama testinden 48 saat sonra, bantlar çıkarılır. Uzman doktorunuz cildinizi değerlendirerek negatif sonuçların çıkmasını bekleyecektir.
Gecikmiş reaksiyonları değerlendirmek için, 48 saat daha geçtikten sonra yeniden alerjik durum değerlendirilmesi yapılır.
Deterjan alerjisinden kaynaklı maddelerden birine veya daha fazlasına alerjiniz varsa, deterjan alerjisi belirtileri devam eder..
Deterjan Alerjisi Neden Olur?
İçeriğinde belirli maddeler kullanılan deterjanlar alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Deterjan alerjisine neden olan kimyasal içerikler; kokular, koruyucu maddeler ve yüzey aktif maddelerdir. Bazı kişilerin, deterjanı renklendirmek için kullanılan boyalara da alerjisi olabilir.
Yetişkinlerde deterjan alerjisi oluşmasının nedenleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Kontakt dermatit ve cilt hasarı:Kontakt dermatit; sabunlar, bitkiler veya metaller gibi temas ettiğiniz bir şeyin neden olduğu bir cilt rahatsızlığıdır. Çamaşır suyu veya diğer kimyasallarla doğrudan temas önemli cilt tahrişine neden olabilir. Bu durum, çamaşır deterjanına olan alerjiyle aynı alerji türü değildir. Güçlü bir kimyasalla temas, tahriş edici kontakt dermatit olarak adlandırılır. Maruz kalan vücut bölgesindeki cilt hücreleri hasar görür, ancak bağışıklık sistemini ilgilendiren alerjik bir reaksiyona neden olmaz.
- Kokular: Çamaşır deterjanına güzel kokması için koku kimyasalları eklenir. Bu kimyasallar alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Deterjanların daha güzel kokması için sıklıkla eklenen iki bileşen (hidroperoksitler olarak adlandırılır) bulunur. Bu bileşenler; turunçgil bazlı limonen ve çeşitli çiçek kokuları üreten linalooldır. Bu maddeler havadaki oksijenle karıştığında kokularını yayar. Deterjana alerjisi olan kişilerde, bu koku sebebi ile çeşitli belirtiler görülebilir.
- Koruyucular: Koruyucular, kirlenmeye karşı koruma sağlamak için çamaşır deterjanına eklenir. Koruyucular, deterjanların raf ömrünü uzatır. Koruyucular, deterjan alerjisi olan kişilerde bazı belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
- Parabenler: Parabenler de koruyucu olarak adlandırılan kimyasal bir bileşiktir. Bu kimyasalların endokrin bozucular olduğu düşünülmektedir. Bu tür kimyasallar, vücuttaki hormonları taklit edebilir veya onlarla etkileşime girebilirler. Parabenlere karşı alerjik reaksiyonlar nadir olarak ortaya çıkar.
- Yüzey aktif maddeler: Yüzey aktif maddeler, çamaşır deterjanında alerjik reaksiyona neden olabilecek bir bileşendir. Bu maddeler lekeleri parçalamaya ve çamaşırdan suya akıtılan kirlerin giysilere tekrar yapışmasını önlemeye yardımcı olur. Bazı yüzey aktif maddelerinden yağ bazlı lekeleri çıkarmak için faydalanılır. Bazı yüzey aktif maddeler ise kumaş yumuşatıcısı olarak kullanılır. Yüzey aktif maddeler çamaşır deterjanın etkinliğini artırır. Bu maddelerle temas edilmesi cilt tahrişine neden olabilir. Sert yüzey aktif maddeler hassas cilde sahip kişiler için tahriş edici olabilir.
Deterjan Alerjisi Nasıl Geçer?
Deterjanın içerisindeki maddelere karşı alerjik reaksiyon gösterdiğinizde uzman bir alerji doktoruna muayene olmanız gerekir.
Deterjana karşı geliştirilen reaksiyonların hangi maddeden kaynaklandığını tespit etmek amacıyla alerji testi uygulanır. Alerji testi sonucunda hangi kimyasal maddeye alerjik reaksiyon gösterdiğiniz tespit edilir.
Deterjan alerjisinin belirtilerini tedavi etmek için krem, losyon ve ilaçlar reçete edilebilir.
Tespit edilen alerjen maddeden uzak durarak deterjan alerjisi önlenebilir. Ayrıca deterjan alerjisi olan kişilerin bazı hususlara dikkat etmeleri gerekir.
Böylece deterjan alerjisinin etkileri en aza indirilebilir. Deterjan alerjisini önlemek için bazı tedbirler alınabilir. Alınacak tedbirler genel olarak şu şekildedir;
- Alerjen oluşmaya neden olan ürün içerikleri kullanılmamalıdır. Hipoalerjenik olarak sunulan veya hassas ciltler için özel olarak üretilen ürünleri kullanmak gerekir. Bu ürünleri kullanarak deterjan alerjisi riski azaltılabilir.
- Giysilerdeki deterjan birikimi azaltılmalıdır; toz deterjan yerine sıvı deterjan tercih edilebilir. Sıvı deterjanlar yıkamadan sonra daha az kalıntı bırakarak deterjan alerjisi oluşturmaya daha az neden olabilir.
- Çok fazla deterjan kullanmamalıdır; deterjan miktarına dikkat edilerek önerilen miktarda deterjan kullanılmalıdır. Ayrıca kullanılan deterjandan kaynaklanan alerjiyi önlemek için çamaşırların iyice durulanması gerekir. Özellikle, el kullanılarak yıkama işlemi yapılıyorsa deterjana temas daha fazla olmaktadır. Mümkün olduğunca deterjana maruziyeti en aza indirmek, alerjik etkiyi azaltabilir.
- Kullanılan ürünün içeriğine dikkat edilmelidir; deterjan alerjisi teşhis edildikten sonra, alerjiye bağlı olarak reaksiyon göstermeye neden olan ürün ve kıyafetleri kullanmamak gerekir. Çamaşır deterjanını, diğer temizlik ve hijyen ürünlerini değiştirmek de gerekebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Deterjan Alerjisinden Kaynaklanan Döküntüler Nasıl Geçer?
Deterjan alerjisine bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerden biri ciltte meydana gelen döküntülerdir. Bu döküntüleri en aza indirmek mümkündür. Deterjan alerjisinden etkilenen bölgeyi kokusuz sabun kullanarak soğuk suyla yıkamak gerekir. Cilt yüzeyinin iyice durulanması önemlidir. Cilt yüzeyleri iyice kurulanmalıdır. Reçetesiz satılan kremler veya merhemler cilde uygulanmamalıdır. Bol giysiler giymek döküntüleri azaltabilir. Bu tür tedbirleri uygulayarak, deterjan alerjisinden kaynaklanan döküntüler azaltılabilir.
Deterjan Alerjisine Karşı Uygulanan Doğal Yöntemler Nelerdir?
Karbonat ve sirke doğal temizleme maddeleridir. Deterjan yerine karbonat ve sirke kullanmak deterjan alerjisine karşı uygulanabilecek yöntemlerdendir. Karbonat ve sirke hem alerji oluşturmaz hem de kıyafetlerin doğal olarak parlamasına ve yumuşamasına katkı sağlayabilir.
Bir diğer doğal yöntem ise kendi deterjanınızı yapmaktır. Çamaşır sodası ve boraks ile deterjan yapabilirsiniz. Yapılan bu deterjan koku ve boya içermez. Bundan dolayı alerjen içerik oluşturmaz.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Ali Şengül
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/9m4cQQEL.jpg
Alerji ve İmmünoloji
Medical Park Medical Park Antalya
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Alerji ve İmmünoloji
4.9.2024
4.9.2024
188
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.