satır arası

Detoks

Son yıllarda en çok konuşulan ve uygulanan beslenme programlarından biri olan detoks her ne kadar zayıflamaya yönelik kullanılsa da aslında zayıflama programı değildir. Kişiler yeterli ve dengeli beslenme programları ile yağların depolanmasını engellemeye çalışsa da belli bir süre sonra kilo almaya eğilim gösterir. Tam da bu sırada devreye giren detoks programları metabolizmanın hızlandırılmasını sağlayarak hem kilo vermeye yardımcı olur hem de vücudun daha zinde ve sağlıklı olmasını sağlar. Kısa sürede etkili sonuçlar gösterdiğinden dolayı tercih edilen beslenmede detoks programları genellikle 3, 5, 7 günlük ya da en fazla 2 haftalık programlardır. Ancak genellikle uygulanması zor ve disiplin gerektirdiği için detoks programları 3 günlüktür.

Detoks nedir?

Vücut aslında çeşitli yollarla aldığı toksinleri her gün özellikle gece ve sabahın erken saatlerinde kendisi temizler. Ancak yaş ile birlikte vücudun metabolik artıkları temizleme gücünde azalma gözlenir. Vücutta toksin birikiminin iki ana nedeni vardır. Birincisi hava, su ve yiyeceklerde doğal olmayan çevresel toksinlere maruz kalmak, ikincisi ise aşırı yorgunluk, stres, anksiyete ve sinir sisteminde bozukluklardır. Normalde akciğerler havadan gelen yabancı maddeleri dışarı atmakla yükümlüdür. Cilt, çevredeki toksinleri bloke eder. Karaciğer, bağırsaklar, lenf sistemi ve böbrekler ise dolaşım sistemindeki toksin maddeleri dışarı atar. Ancak hava kirliliği, sigara içmek, sağlıksız beslenme alışkanlıkları gibi durumlarda vücudun çalışması yeterli gelmeyebilir. İşte bu dönemde hafif egzersizler, meditasyon ve nefes çalışmaları ile desteklenen sadece sebze suları ve hafif yemekler kullanılarak yapılan detoks programları uygulanır.

Kimler detoks yapmalıdır?

Aslında herkesin detoksa ihtiyacı vardır. Yaşam tarzı ve kişisel ihtiyaçlara göre belirlenen programlar, kişilerin kendini daha zinde ve canlı hissetmesine yardımcı olur. Ancak bazı durumlarda vücut detoksa ihtiyacı olduğuna dair belirtiler verir:

  • Sırt ve eklem ağrıları, baş ağrısı, boyun tutulması
  • Sık sık soğuk algınlığına yakalanmak, boğaz ağrısı, burun kaşıntısı, bağışıklık sisteminde güçsüzlük, öksürük, göğüs hırıltısı
  • Halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, sinirlilik, baş dönmesi, uyku hali, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, anksiyete
  • Deri döküntüleri, deride kızarıklık, gözlerde irritasyon
  •  Hazımsızlık, bulantı, ağız kokusu, kabızlık, ateş 

Ancak detoks programı yapmadan önce mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Özellikle diyabet, böbrek ve yüksek tansiyon hastalarının ve hamilelerin bu tarz beslenme programlarına dahil olmamaları önerilir.

Beslenmede detoks nasıl yapılır?

Beslenmede detoks programı uygulanırken öğünlerin düzenli olmasına dikkat edilmelidir. Yemeklerde tuz kullanılmaz, tuz yerine yemeklere baharatlar eklenebilir. Kahve ve çay tüketiminden kaçınılır. Özellikle siyah çay yerine yeşil çay, tarçın, kekik, nane, ada çayı, kuşburnu, zerdeçal, zencefil gibi bitki çayları tercih edilir. Et, et ürünleri, süt ve yağsız yoğurt ve kefir dışındaki süt ürünleri diyetten çıkartılır. Genellikle yeşil yapraklı sebzeler ile hazırlanan detoks içecekleri tüketilir. Günde en az 3 litre su tüketilir. Detoks çorba ve içeceklerinde kullanılan sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi önemli bir kuraldır. Kesinlikle şeker ve şeker içeren tüm besinlerden uzak durulmalıdır.  

Bir günlük örnek detoks listesi

Kahvaltı: Kereviz sapı, karalahana yaprağı, limon, yeşil elma, taze zencefil ve rezene ile hazırlanan yeşil içecek.

Ara Öğün: 150 gram mevsim meyvesi, kapya biber, salatalık, yağsız yoğurt ve yeşil çay.

Öğlen: Ispanak, lahana, yeşil elma, salatalık, armut ile hazırlanan içecek.

Ara Öğün: Ispanak, yarım avokado, muz, hindistan cevizi sütü, soya sütü.

Akşam: Ispanak, zeytinyağı, pırasa, soğan, sarımsak, maydanoz, limon suyu ve su kullanılarak hazırlanan çorba.

Tüm besinlerin mümkün olduğunca sıvı olarak tüketilmesi ve gün içinde de yaklaşık 3 litre su içilmesi önerilir. Ayda 1 kez yapılan bir günlük detoks, sindirim sisteminin dinlenmesini sağlayarak metabolizmayı hızlandırıcı etki gösterir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

87634

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.