Diş etlerinizde yaşadığınız bazı sağlık sorunları cerrahi bir müdahale gerektirebilir. Diş yüzeylerinde biriken bakteriyel plaklar zamanla diş taşı oluşumuna ve diş eti hastalıklarına sebep olabilir.
İlerleyen diş eti hastalıkları sonucu dişi destekleyen kemik yapısında yıkımlar ve bunun sonucunda dişlerde kayıplar gözlemlenebilir.
Genel sağlığı etkileten diş eti hastalıklarını önlemede birinci yöntem düzenli diş hekimi ziyareti ve diş taşı temizliği olmakla birlikte kemik yıkımlarının olduğu durumlarda ya da diş eti çekilmelerinin olduğu durumlarda periodontal cerrahi yöntemlerini tercih edebilisiniz.
Diş Eti Ameliyatı Nedir?
Diş eti ameliyatı nedir, sorusu kısaca diş etlerine kaybettiği sağlığı kazandırmak ya da gülüş estetiğini sağlamak amacıyla yapılan cerrahi bir müdahale yapılması şeklinde tanımlanabilir. Öncelikle işlem bölgesine lokal anestezi uygulanarak başlanır.
Ardından cerrahi el aletleri ile diş etleri kesilir ya da diş etleri daha yukarıya çekilir. Diş eti operasyonları, ağız hijyeni kötü olan dişlere uygulanabilir ya da hastanın isteğine göre gülerken diş etlerinin fazla görülmesi durumlarında da yapılabilir.
Diş Eti Ameliyatı Nasıl Olur?
Ameliyat öncesi diş hekimi veya periodontist tarafından ilk olarak dişler muayene edilir ve tanı konulur. Gerekli olduğu durumlarda röntgen çekimi istenir, diş ve çene yapısına bakılır. Diş eti ameliyatı genellikle lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirilir. Böylelikle diş ve diş bölgesinde yaşanacak herhangi bir ağrının oluşumu engellenir.
İlk olarak cerrahi el aletleri ile diş etleri kesilebilir. Eğer ağız içerisinde hasar alan bir doku varsa bu bölgelerin temizliği sağlanır. Ağızda herhangi bir bakteri oluşumunun önüne geçilir. Operasyon tamamlandıktan sonra diş etleri kapatılır ve dikiş atılır.
Çocuklarda Diş Eti Ameliyatı Nasıl Olur?
Diş eti ameliyatı, genellikle çocukların yaşına ve genel sağlık durumuna bakılarak yapılır. Çocuklarda diş eti ameliyatı, diş eti sağlığını iyileştirmek, diş eti sorunlarını ve periodontal problemleri tedavi etmek için gerçekleştirilir. Her yaş hastada olduğu gibi öncelikle uzman bir diş hekimi tarafından gerekli kontroller ve muayeneler yapılır.
Çocuğunuzun yaşına ve genel sağlık durumuna göre uygun görülen anestezi yöntemi uygulanır. Ameliyat türüne göre, diş etleri kesilir ya da kaldırılabilir. Bakteri oluşumunun gerçekleşmemesi ve enfeksiyon kapmaması için diş eti temizlenir. Operasyon tamamlandıktan sonra diş etleri kapatılır ve dikiş atılır.
Kadınlarda Diş Eti Ameliyatı Nasıl Olur?
Kadınlarda diş eti ameliyatı, genellikle periodontal rahatsızlıkları tedavi etmek, estetik görünüm sağlamak ve diş eti rahatsızlıklarını düzeltmek için yapılır. Diş hekimi tarafından gerekli muayeneler sağlanır ve diş eti rahatsızlığının türünü ve şiddetini belirlemek amacıyla röntgen istenebilir.
Cerrahi müdahale gerektirdiği durumlarda operasyona lokal anestezi uygulanarak başlanır. Ameliyatın uygulanacağı bölge uyuşturulur ve ağrı hissi engellenir. Ameliyatın durumuna göre, diş eti dokusu kesilebilir ya da kaldırılabilir. Ardından ağız içi bölgesi temizlenir, bakteri oluşumu engellenir ve enfeksiyon kapmaması sağlanır. Operasyon işlemi tamamlandıktan sonran diş etleri kapatılarak dikişler atılır.
Erkeklerde Diş Eti Ameliyatı Nasıl Olur?
Erkeklerde diş eti ameliyatı, genellikle kadınlarda olduğu gibi gerçekleşir. Periodontal problemlerin ve diş eti rahatsızlıklarının tedavisi için yapılır. Aynı zamanda erkeklerde de estetik görünüm sağlanması için yapılan operasyonlarla da sıklıkla karşılaşılır. Diş hekimi tarafından gerekli muayene ve kontroller sağlandıktan sonra röntgen istenebilir. Tanı konulduktan sonra cerrahi müdahale isteyen diş eti rahatsızlıklarında operasyon için gün ve tarih belirlenir.
Operasyona başlamadan önce diş eti bölgesinde ağrı oluşumunun engellenmesi için lokal anestezi uygulanır. Rahatsızlığın türüne göre diş eti kesilebilir ya da kaldırılabilir. Bu işlem sonrası diş eti kapatılır ve dikişler atılır.
Yaşlılarda Diş Eti Ameliyatı Nasıl Olur?
Yaşlanma ilgili olduğu düşünülen belli başlı rahatsızlıklar arasında diş kaybı, diş etinde çekilmeler, ağız dokusunda veya kaslarda zayıflamalar ve diş kaybı gibi durumlarla karşılaşılabilinir. Yaşlanma nedeniyle ağızda tükürük alışkanlığında azalma görülebilir. Bu durumda dişlerde çürük riskini ve diş eti rahatsızlıklarını artırır.
Yaşlılarda diş eti ameliyatı, genellikle diş eti rahatsızlıkları üzerine yapılır. Ameliyatlar çoğunlukla diş eti çekilmesi, diş eti düzeltilmesi ve periodontal problemlerin tedavisi için gerçekleştirilir. Uzman bir diş hekimi tarafından muayene ve tanı sonucu ameliyat gerekli görüldüğü taktirde yapılır.
Yaşlılarda diş eti ameliyatı zor mu sorusuna, kişiden kişiye ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebilir şeklinde bir yanıt vermek daha doğru olabilir. Plastik cerrahi ve implamant uygulamaları hastanın rahatsızlık durumuna bağlı olarak yapılan operasyonlar arasındadır.
Diş Eti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Diş eti ameliyatının nasıl yapılacağı hastanın durumuna ve rahatsızlığına bağlı olarak değişebilir. Diş hekimi, hastanın rahatsızlığı ve şikayeti üzerine muayeneyi gerçekleştirdikten sonra diş eti ameliyatına karar verebilir. Ameliyata karar verildiyse eğer ilk olarak lokal anestezi uygulanarak başlanır.
Ameliyat esnasında rahatsızlığa bağlı olarak diş etlerinde kesi yapılabilir, iltihaplı dokular çıkartılabilir ve iltihaplı dokular yeniden şekillendirilebilir. Ameliyat sonrası kesilen yerlere dikiş atılır. Diş eti iyileşme süreci başlatılır ve doktorun talimatlarına göre ilaç alımı yapılır. Diş hekiminin belirlediği süre içinde diş etindeki dikişler alınır ve doktor tarafından kontrol sağlanır.
Diş Eti Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Ameliyatlar genellikle başarılı bir şekilde sonuçlandırılır. Ancak, her hastanın rahatsızlığı, yaş faktörü ve diğer faktörler bu riskleri tetikleyebilir. Diş doktorunuz tedavi sonrası ameliyatı gerekli gördüğü taktirde sizi tüm süreçle ilgili bilgilendirme sağlar.
Diş eti ameliyatı riskleri şu şekilde sıralanabilir:
- Ameliyat sonrası enfeksiyon riski söz konusu olabilir,
- Diş eti ameliyat sonrası ağız içerisinde bazı kanamalar olabilir,
- Alerjik reaksiyon yaşanabilir,
- Doktor müdahalesi öncesinde dikişler açılabilir,
- Bazı durumlarda iyileşme tam sağlanmayabilir bunun sonucunda ikinci bir ameliyata gerek görülebilir,
- Geçici ağız kokusu ve tat sorunları yaşanabilir.
Diş Eti Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?
Diş eti ameliyatı sonrası aşağıdaki maddelere dikkat edebilirsiniz:
- Ameliyat sonrası çok sıcak ya da çok soğuk içecekler tüketmemelisiniz.
- Sigara ve tütün türevleri içilmemelidir.
- Ameliyat sonrası herhangi bir şişliğin oluşmaması için dışarıdan buz uygulaması yapılmalıdır
- Doktorunuzun önerdiği ilaçları zamanında almalısınız. Diş hekiminizin verdiği ağrı kesici dışında herhangi bir ağrı kesici alınmamalıdır.
- Fırçalama sadece dişlerde yapılmalı ve diş etlerini rahatsız edecek şekilde uygulama yapılmamalıdır.
- Yemek sonrası ağız mutlaka su ile çalkalanmalıdır.
Diş Eti Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Diş eti ameliyatı zor mu diye düşünebilirsiniz ve bundan kaynaklı iyileşme sürecini de merak edebilirsiniz. Ameliyat zor olmadığı gibi iyileşme süreci de çok uzun değildir. Diş eti ameliyatı sonrası diş etinin sağlıklı görünüme kavuşması yaklaşık 1 haftayı bulabilir. Bu süreç hastanın genel sağlık durumuna ve yaşına göre değişiklik gösterebilir. Sıcak ve soğuk içecekler alınmadığı ve sigara içilmediği taktirde herhangi bir ağrı yaşanmadan hızlıca iyileşme sağlanır.
Sıkça Sorulan Sorular
Diş eti ameliyatı kaç saat sürer?
Ameliyata başlamadan önce hastaya lokal anestezi uygulaması yapılır. Anestezi uygulandıktan sonra ise ağız bölgesinde temizleme işlemi gerçekleştirilir. Hastanın genel sağlık durumunu ve yaş faktörünü de göz önünde bulundurduğumuzda diş ameliyatı kaç saat sürer sorusuna yanıt olarak 1 ve 2 saat arasında olduğu yönünde cevap verilebilir.
Diş eti ameliyatı fiyatları nedir?
Diş eti ameliyatı fiyatları hastanın rahatsızlığı ve ameliyat durumuna göre değişiklik gösterebilir. Diş eti ameliyatı fiyatlarını birçok faktör etkileyebilir. Bunlar arasında ameliyatın türü ve zorluğu, anestezi türü, implant uygulamaları ve cerrahi müdahaleler yer alır. Diş ameliyatı fiyatları konusunda diş hekiminizle görüşmeniz daha doğru cevabı almanızı sağlar.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Dr. Öğr. Üyesi
Kadriye Merve Altıkat
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/b3VHTYq0.jpg
Ağız ve Diş Sağlığı
İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Ortodonti
14.2.2024
14.1.2025
29241
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.