Diş eti büyümesi, diş eti iltihabının ve diğer diş eti hastalıklarının yaygın bir belirtisidir.
Ancak enfeksiyon, vitamin eksikliği ya da hormonal değişiklikler gibi diğer sağlık sorunlarına da işaret edebilir.
Büyümüş diş etinin tedavisi, neden oluştuğuna bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Diş Eti Büyümesi Nedir?
Diş etleri (gingivae), dişlerin tabanını çevreleyen ve onları yerinde tutmaya yardımcı olan dokulardır.
Diş etlerine zarar verebilecek diş ve kemik kaybına yol açabilecek periodontal hastalıklardan diş etlerini korumak önemlidir.
Diş etleri, dişlerin hemen üstünde ve altında bulunan pembe dokudur. Dişlerin diş yuvasını kaplayan yumuşak bağ dokusuna (periodontal ligament) bağlayan kökleri vardır.
Diş köklerini koruyan yumuşak dokular olan diş etlerinde meydana gelen rahatsızlıklardan biri de diş eti büyümesidir.
Diş etlerinde büyüme meydana gelmesi genellikle diş etinde oluşan bir rahatsızlığın belirtisidir. Fakat farklı nedenlerle diş etinde büyümenin yanı sıra diş etlerinde ağrı ya da iltihap da oluşabilir.
Diş etinde meydana gelen büyüme geçicidir ancak nadir olsa da kalıcı olan büyüme vakaları ortaya çıkabilir.
Diş etinde büyüme meydana geldiğinde kan akışının artmasına bağlı olarak kırmızımsı ya da morumsu bir diş eti rengi oluşabilir.
Büyümüş diş etleri parlak ve pürüzsüz görünebilirler. Büyümüş diş eti vakalarında çoğunlukla kanama meydana gelebilir.
Diş Eti Büyümesinin Nedenleri Nelerdir?
Diş etlerinde farklı hastalık ve bozukluk nedeniyle büyüme ortaya çıkabilir. Genel olarak diş sorunlarından kaynaklanan diş eti büyümesi olsa da farklı rahatsızlıklardan kaynaklanan büyümüş diş eti meydana gelebilir.
Diş et büyümesi neden olur sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekilde sıralanabilir;
Dişten kaynaklanan nedenler;
- Diş etine bir şey takılması (örneğin patlamış mısır kabuğu)
- Diş apsesi
- Diş eti iltihabı (erken evre diş eti hastalığı)
- Periodontitis (ileri diş eti hastalığı)
- Siper ağzı (şiddetli diş eti hastalığı)
- Gingivostomatit (ağızda oluşan viral ya da bakteriyel enfeksiyon)
- Kötü uyumlu protezler
- Ortodontik tedavi görülmesi
- Diş çürüğü
- Enfekte olmuş diş
- Diş kökü kırığı
- Diş etlerinin altında sıkışan bilinmeyen bir cisim (yiyecek ya da diş çimentosu gibi)
Diş eti büyümesine neden olan diğer nedenler şu şekilde sıralanabilir;
- Herhangi bir hastalık için kullanılan ilaçların yan etkisi
- Ağızda oluşan herpes ya da HIV gibi viral enfeksiyonlar
- Pamukçuk gibi mantar enfeksiyonları
- B vitamini eksikliği
- C vitamini eksikliği ya da iskorbüt (şiddetli C vitamini eksikliği)
- Kontrol edilemeyen diyabetin varlığı
- Sigara içmek veya diğer tütün ürünlerini kullanmak
- Ergenlik, gebelik ve menopoz dönemlerinde hormonal değişikliklerin olması
- Lösemi gibi kan kanserleri gibi nedenler diş etlerinde büyümenin nedeni olabilir.
Diş Eti Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?
Diş etlerinde büyüme meydana geldiğinde bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Diş eti büyümesi belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Diş etlerinin şişerek büyümesi
- Kolayca kanayan diş etleri
- Diş etinin büyüme gösterdiği alanında parlak kırmızı renkli doku (görünüm olarak yuvarlak olabilir)
- Ağrı
- Kötü nefes ve ağız kokusu
- Plak birikimi
- Diş etinde aşırı büyümesi meydana geldiğinde büyüme olan diş eti alanı genellikle ağzın ön kısmında (ön dişleri çevreler) yer alır. Bazı durumlarda büyüme alanı dişler ve yanaklar arasında da bulunabilir.
Diş Eti Büyümesi Nasıl Teşhis Edilir?
Diş etinin büyümesine bağlı belirtileri fark edilmesi halinde ağız ve diş sağlığı uzmanına giderek gerekli teşhis işlemlerinin yaptırılması gerekir.
Diş eti büyümesinin teşhis yöntemleri belirtilerin şiddetine ve altta yatan nedene bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Genellikle kapsamlı bir ağız ve diş eti muayenesi ile diş eti büyümesinin nedeni teşhis edilebilir. Ancak bazı durumlarda ilave tetkikler ve teşhis yöntemleri gerekebilir.
Diş etinin büyümesi rahatsızlıklarının teşhis işlemlerinde uygulanan yöntemler şu şekilde sıralanabilir;
Fiziksel muayene: Ağız ve dişlerin kontrolü yapılarak fiziksel muayene gerçekleştirilir. Fiziksel muayene ile diş büyümesine neden olabilecek; kullanılan ilaçların etkisinin olup olmadığı, hormonal etkiler gibi nedenler anlamaya çalışılır. Diş etindeki büyümenin olduğu alanının görünümü ve yeri teşhis için oldukça önemlidir.
Patolojik inceleme: Diş etinde büyümenin nedeni olabilecek lokalize kanser gibi sağlık sorunlarını anlayabilmek için diş eti dokusunun örneği alınarak biyopsi incelenmesi yapılabilir.
Kan testleri: Diş etinde büyümenin nedenini tespit edebilmek için bazı durumlarda kan testleri istenebilir.
Yapılan fiziksel muayene ve uygulanan teşhis yöntemlerinden elde edilen bulgular değerlendirilerek diş etinde meydana gelen büyümenin nedenleri tespit edilerek diş eti büyümesinin teşhisi konulabilir.
Diş etinde meydana gelen büyümenin teşhisi konulduktan sonra rahatsızlığın şiddeti ve etkisine bağlı olarak tedavi yöntemleri planlanarak tedavi aşamasına geçilir.
Diş Eti Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti büyümesi tedavisi, altta yatan nedene göre farklı olabilir. Eğer diş etinde oluşan büyümenin nedeni herhangi bir diş eti hastalığı ise diş hekimi tarafından diş eti hastalığın tedavisi gerçekleştirilebilir.
Diş etindeki büyümeye neden olabilecek diş eti hastalığının tedavisi için uygulanabilecek tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir;
Periodontal temizlik ve ölçekleme: Plak ve iltihaba neden olan tahriş edici maddeleri temizlemek için gereken bir tedavidir. Diş etindeki büyümeyi önlemek için her üç ayda bir periodontal temizlik yapılabilir.
Lazer veya neşter ile dokunun çıkarılması: Lazer ya da neşter yardımıyla diş etinde oluşan büyümenin olduğu alandaki dokunun cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir. Aşırı büyümeye gösteren diş etindeki büyümeler için sıklıkla uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Antibiyotik tedavisi gibi yöntemler kullanılarak diş etindeki büyümeler iyileştirilebilir. Ayrıca dişlerin daha sık fırçalanarak diş ipi kullanımı, kök yüzeyi düzleştirme (derin diş temizliği), kemik cerrahisi (dişlerin etrafındaki bakterileri azaltmak için) gibi koruyucu tedavi yöntemleri de uygulanabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Diş Eti Büyümesi Nasıl Geçer?
Büyümüş diş etleri uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması sonucu tedaviyle iyileşebilir. Baz diş eti büyümeleri kendi kendine bile geçebilir. Diş etlerine sıkışmış yiyecek parçası gibi nedenlerle diş etinde büyüme meydana geldiğinde yiyecek parçasının çıkarılmasıyla diş eti büyümesi normale dönebilir.
Fakat herhangi bir diş hastalığı nedeniyle büyüme oluşması halinde diş etinin tedavisinin yapılması gerekir. Diş eti hastalığının erken tanı ve tedavisi oldukça önemlidir. Erken tedavi edilen diş eti hastalıkları uzun vadede ağız ve diş sağlığını önemli ölçüde etkiler.
Diş Teli Takıldıktan Sonra Diş Etlerinin Büyümesi Normal midir?
Diş telleri olması halinde dişlerin düzgün bir şekilde fırçalanması ve diş ipi kullanımı daha zor olabilir. Fırçalanmayan dişlerde, diş tellerinin altında diş plağı birikebilir. Bu durum sonucunda kırmızımsı, şişmiş, büyümüş ve kanayan diş etleri oluşumları ortaya çıkabilir. Bunun önlenmesi için her gün dişlerin fırçalamak diş ipi kullanımı oldukça önemlidir.
Diş Eti Büyümesi Evde Nasıl İyileştirilir?
Diş etinde meydana gelen büyümelerde evde uygulanabilecek bazı yöntemlerle diş etindeki büyümenin şiddeti azaltılabilir. Diş etlerinde meydana gelen büyüme vakalarında dişlerin her gün fırçalanması ve diş ipi kullanımı oldukça önemlidir. Ayrıca ağzınızı günde birkaç kez ılık tuzlu ile çalkalayabilirsiniz. Diş eti büyümesini ve diş eti iltihabı azaltmak için de yüzünüze buz kompresi uygulanabilir. Evde alınacak bu tür tedbirler sonucu diş etindeki büyümelerin şiddeti kontrol altına alınabilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Dt.
Buse Kara
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/wmHq1w69.jpg
Ağız ve Diş Sağlığı
Medical Park Kocaeli
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Ağız ve Diş Sağlığı
18.11.2024
18.11.2024
1724
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.