Diş Fırçalama Teknikleri
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında bilgilendirmeyi okudum; randevu hatırlatma ve hizmet sunumu için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.


Güvenlik Kodu :
Güvenlik Kodunu Giriniz:

satır arası

dis-fircalama-teknikleri

Diş fırçalama, ağız sağlığı açısından düzenli olarak yapılması gereken bir aktivitedir. Sağlığınızın önemli bir parçası olan ağız, dışarıdan gelen bakteri, mantar, virüs, parazit gibi mikroplara açık bir durumdadır. Düzenli temizlik yapılmadığı zaman dişlerde çürük, diş eti hastalıkları, diş apsesi, diş enfeksiyonu gibi sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Ayrıca ağız, vücuda giriş kapısıdır. Burada bulunan mikroorganizmalar vücudun diğer kısımlarına da ulaşabilir. Bu nedenle günde iki kez, özellikle geceleri yatmadan önce diş fırçalamak ağız bakımını sağlamak amacıyla önemlidir. Kişiye özel diş fırçalama teknikleri önerilebilir. Hem diş sağlığınızı hem de gülüşünüzü eskisinden daha güzel hale getirebilecek olan diş fırçalama teknikleri hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Diş Fırçalama Teknikleri

Düzenli diş fırçalama alışkanlığı kazanmak, ağız sağlığının korunmasında etkilidir. Her gün sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce ikişer dakika diş fırçalamak, ağız ortamındaki gıda artıkları ve mikropları gidermeye yardımcı olabilir. Buna ek olarak diş çürüğüne yatkın olan ve kötü beslenen bazı kişilere her yemekten sonra diş fırçalama önerilebilir. Diş fırçalamanın yanı sıra özel çalkalama suları ile gargara yapmak, diş ipi, arayüz fırçası veya ağız duşu kullanmak da ağız hijyenine katkı sağlayabilir.

Düzenli diş fırçalamanın yanı sıra fırçalama tekniğinin doğru olmasına da özen göstermelisiniz. Sadece dişlerin dış yüzeyini fırçalamak ya da arka dişleri fırçalamadan işlemi tamamlamak doğru değildir. Öndeki kesici dişlerin iç ve dış yüzeyleri bulunur. Arka azı dişlerin ise iç ve dış yüzeye ek olarak çiğneyici yüzeyleri bulunur. Çiğneyici yüzeylerde girinti, çıkıntı ve oluklar bulunduğu için iyi temizlenmediği takdirde diş çürüğüne daha yatkın olan alanlardır. Bu nedenle dişlerin bütün yüzeyleri dikkatlice fırçalanmalı ve diş aralarında besin artığı kaldığından şüpheleniliyorsa diş ipinden faydalanılmalıdır. Bütün insanların diş ve ağız yapıları aynı değildir. Dişlerin şekli, diş yüzeylerinde aşınma, diş eti çekilmesi, diş eti kanaması gibi durumlar diş fırçalama stilinde değişiklik yapılmasını gerektirebilir. Diş hekiminiz tarafından yapılan detaylı muayene sonucu önerildiği şekilde fırçalama yapmanız tavsiye edilir. Diş fırçalama teknikleri ise şunlardır:

Bass Yöntemi

Temel diş fırçalama yöntemi olarak kabul edilmesinin yanında herkese önerilebilen bir tekniktir. İleri geri hareketlerin kolay uygulanabilmesi ve diş eti kenarları ile ara bölgelerin etkin bir şekilde temizlenmesi gibi avantajları vardır. Bu diş fırçalama tekniği uygulanırken fırça kılları dişin dış yüzeyine 45 derece açı yapacak şekilde diş eti kenarına yerleştirilir. Diş fırçasının titreşim ve ileri geri hareketler yapması sağlanarak işlem gerçekleştirilir.

Modifiye Stillmann Yöntemi

Bu yöntem diş eti çekilmesi problemi yaşayan hastalara önerilebilir. Diş fırçası, diş etinin hemen üzerine ve dişin diş eti ile birleştiği seviyeye yerleştirilir. Diş eti kenarına hafif basınç uygulanarak ileri geri ve yukarı aşağı hareketler ile işlem gerçekleştirilir.

Charters Yöntemi 

Diş etine uygulanan cerrahi operasyonlar sonrası diş hekimi tarafından hastaya önerilen bir tekniktir. Diş eti kenarına masaj yapılarak plağın uzaklaştırılması sağlanabilir. Fırça, dişin dış yüzeyine 45 derece açı yapacak ve fırça uçları dişin çiğneyici yüzeyine bakacak şekilde yerleştirilir. Bu şekilde öne arkaya hareketler ile uygulama gerçekleştirilir.

Roll Yöntemi

Herkes tarafından uygulanabilen bir tekniktir. Fırça kıllarına diş yüzeyine 45 derece açı ile yerleştirildikten sonra dokuya hafifçe bastırılır. Yuvarlak hareketler ile fırçalama işlemi gerçekleştirilir.

Doğru Diş Fırçalama Tekniği Nedir?

Doğru diş fırçalama tekniği, her hastada farklı olarak uygulanabilir. Diş yapısına, hastanın durumuna bağlı olarak diş hekimi tarafından doğru teknik önerilebilir. Diş eti çekilmesi olan bölgelerde diş etine fırça kılları fazla bastırılmadan fırçalama yapılabilir. Aşınma kaynaklı hassasiyet yaşanan dişlerde yumuşak kıllı fırçalar diş yüzeyini aşındırmayacak şekilde fırçalama işlemi gerçekleştirilebilir. Bunlar haricinde sağlıklı dişlere sahip ve fırça kullanma beceri konusunda bir engeli olmayan bireylere normal şekilde diş fırçalama yapmaları önerilebilir. Adım adım diş fırçalama işlemi şu şekilde sıralanabilir:

  • Diş fırçalamaya başlamadan önce eller yıkanmalı ve ağız temiz su ile çalkalanmalıdır.
  • Diş macunun fazla köpürmesini engellemek için fırça ıslatılmamalıdır.
  • Küçük bir miktar macun diş fırçasına sıkılarak fırçalama işlemine başlanabilir.
  • Diş fırçası, diş ile diş eti yüzeyine 45 derece açı ile yerleştirilir.
  • Diş etinden dişin üst kısmına doğru tek hareketle ve süpürür tarzda fırçalama işlemi gerçekleştirilmelidir. Üst dişlerde yukarıdan aşağı, alt dişlerde ise aşağıdan yukarı hareketler uygulanmalıdır.
  • Dişlerin dış, iç ve çiğneyici yüzeyleri iki dakika boyunca temizlenmelidir.
  • Ayrıca yumuşak hareketlerde diş eti dokusunun da fırçalanması sağlanabilir.
  • Son olarak dil yüzeyi ileri geri hareketlerde fırçalandıktan sonra ağız bol su ile çalkalanarak işlem tamamlanabilir.

Dişler Ne Zaman Fırçalanmalı?

Dişler, tükürüğün etkisiyle kendi kendilerini temizleyebilen yapılardır. Ancak bu durum ağız hijyeninin sağlanması için yeterli değildir. Bu nedenle diş fırçası yardımıyla mekanik temizlik yapılması gıda artıkları ve bakterilerin uzaklaştırılması için yeterlidir. Tüketilen gıdalar, diş yüzeyine yapışarak bakteriler ile birlikte diş plağının oluşmasına sebep olur. Ağızdaki asidik ortamla birlikte dişlerde biriken plak, çürük dişlerin oluşumuna zemin hazırlayabilir. Bu nedenle günde en az iki kez ve iki dakika diş fırçalamak, ağız sağlığı açısından önem taşır. Sabahları kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce fırçalama alışkanlığı kazanılmalıdır. Kahvaltı yapılmadığı durumlarda yine de sabahları diş fırçalanması, gece biriken plağın kaldırılmasına yardımcı olabilir. Ancak portakal suyu, hamur işi, meyve gibi asidik gıdalar tüketildikten hemen sonra fırçalama yapmak dişleri aşındırabileceği için tercih edilmemelidir. Yemeklerden otuz dakika ya da bir saat sonra diş fırçalamak daha uygun olabilir.

Kanal Tedavisi Sonrası Diş Fırçalama Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi sonrası diş fırçalama konusunda herhangi bir engel bulunmaz. Kanal tedavisi, enfeksiyonlu dişlerin kurtarılması için diş çekimine alternatif olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Endodonti tedavisi olarak da bilinir. Dişler lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra çürük dokular temizlenir. Dişin sinirlerinin olduğu iç kısım özel solüsyonlar ile yıkanarak iltihap dokusu kaldırılır ve son olarak dişler dolgu maddesi ile doldurulduktan sonra tedavi tamamlanır. Uyuşukluk geçtikten sonra normal şekilde diş fırçalamaya devam edilebilir.

Diş Çekimi Sonrası Diş Fırçalama Nasıl Yapılır?

Diş çekimi sonrası diş fırçalama işlemi, diş hekiminin önerdiği şekilde gerçekleştirilebilir. Diş çekimi minimal cerrahi bir tekniktir ve kanamalı bir işlemdir. Diş çekimi sonrasında ağız içerisinde yara yeri kalır, ancak hızlı bir şekilde iyileşme gerçekleşebilir. Diş çekimi yapıldıktan sonraki ilk gün tükürmek ve ağzı su ile çalkalamak önerilmez. Bu nedenle ertesi gün yumuşak bir diş fırçası kullanılarak, çekim bölgesine fazla basınç uygulanmadan nazik hareketlerde diş fırçalama yapılabilir.

Dolgudan Sonra Diş Fırçalama Nasıl Yapılır?

Dolgudan sonra diş fırçalama normal şekilde yapılabilir. Diş dolgusu, çürük kısımlar temizlendikten sonra dişin eski görünümüne kavuşmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Dolgu işlemi bazı durumlarda anestezi gerektirmeyebilir. Eğer diş uyuşturulursa, anestezinin etkisi geçtikten sonra rahatlıkla dişler fırçalanabilir. Yeniden çürük oluşumunu engellemek için ağız bakımına özen göstermek ve fırçalama yapmak önemlidir. Diş fırçalama, ağız hijyenini korumaya yönelik bir aktivitedir. Dişler ilk çıkmaya başladığı zamandan itibaren fırçalama alışkanlığının kazanılması önemlidir. Süt dişleri ve daimi dişler çürük riski altındadır. Bu nedenle doğru yöntemlerle diş fırçalama yapmak önemlidir. Size uygun diş fırçalama tekniği hakkında detaylı bilgi almak için diş kliniklerini ziyaret edebilirsiniz.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

27103

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.