Diş taşı, diş yüzeyinde biriken plakların temizlenmemesi sonucu sertleşerek taş haline gelmesidir. Diş yüzeyini kaplayan plak, gıda maddeleri ve bakterileri içerir. Düzenli fırçalama ile plağın diş yüzeyinden kaldırılması gerekir. Aksi takdirde halk dilinde tartar olarak da bilinen diş taşına dönüşür. Diş taşı, dişleri ve diş eti sağlığını olumsuz etkileyebilir. Diş eti çekilmelerine neden olabilir. Bu da dişlerde sallanmaya ve dişleri kaybetmeye yol açabilir. Düzenli diş hekimi kontrolleri ile diş taşı durumu değerlendirilerek diş taşı temizliği yapılabilir. “Diş taşı nedir?”, “Diş taşı neden oluşur?”, “Diş temizletme gerekli midir?” gibi soruların yanıtlarını ve diş tartarıyla ilgili daha detaylı bilgiyi içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.
Diş Taşı Nedir?
Diş taşı, diş plağı ve tükürüğün içerisinde bulunan minerallerin bir araya gelerek zamanla taş sertliğinde bir yapıya dönüşmesidir. Diş yüzeyinin diş eti ile birleştiği çizginin altında oluşur. İçerisinde besin artıkları ve mikroorganizmalar bulunan diş plağı, düzenli olarak temizlenmelidir. Diş fırçası, diş ipi ve ağız gargaraları diş plağının temizlenmesine yardımcı olur. Bu plak uzaklaştırılmadığı zaman taş (tartar) haline gelebilir. Diş taşı, özellikle ağız bakım hijyenine özen göstermeyen kişilerde oluşabilir. Ayrıca doğru fırçalama yapmayan ve diş eti sınırını temizlemeyen kişilerde de görülebilir.
Diş Taşı Neden Olur?
Tükürüğünüzde bulunan mineraller, ağıza giren besin maddeleriyle birlikte diş yüzeyinde birikir. Dişlere yapışkanlık hissiyatı veren plak birikimi olur. Diş plağı düzenli ağız hijyeni ile kaldırılmazsa sertleşmeye başlayabilir. Sertleşmenin miktarı arttıkça diş taşı oluşumu görülebilir. Genellikle açık renkte ve sarımsı görünümdedir. Diş taşı üzerinde biriken yiyecek ve içecekler nedeniyle rengi koyulaşabilir.
Diş Tartarı Tedavi Edilmeli Mi?
Diş taşının miktarına ve çevre dokulara verdiği zarara göre diş taşının temizlenmesi gerekebilir. Diş tartarıi fırçalama ya da diş ipi kullanımı ile temizlenemez. Temizlik hekimler tarafından ve özel aletlerle yapılabilir. Diş hekimleri ve periodontoloji uzmanlarının kullandığı kretuar adı verilen kanca şeklindeki el aletleri ile diş taşları tek tek temizlenebilir. Ayrıca titreşim ve suyla çalışan cihazlarla daha hızlı bir diş temizliği yapılabilir.
Diş tartarı temizlenmezse birikmeye devam eder. Diş eti çekilmesi, dişlerde sallanma, diş eti iltihabı (gingivitis), periodontitis (ileri diş eti iltihabı), diş kaybı gibi olumsuz durumlara yol açabilir. Ayrıca diş yüzeyini tamamen kaplayabilir. Ağız kokusu, bakteri birikimini artırarak ağız hijyenini bozabilir. Diş tartarı başlarda beyaz ya da krem renktedir, ancak diş eti altında birikmeye devam ettikçe kahverengiden siyaha doğru renk değişikliği gösterebilir. Diş eti ve diş kenarlarındaki koyu renk görünümü nedeniyle dişlerin estetik görünümü kötü etkilenebilir. Bunlara ek olarak tartar biriken dişlerin temizlenmesi zorlaşabilir. Gıda artıkları, diş tartarının pütürlü yüzeyine tutunarak fırçayla uzaklaştırılması güç hale gelebilir.
Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir?
Diş taşı oluşumunu engellemek her zaman mümkün olmayabilir. Bazı insanların tükürüğündeki minerallerin yapısı ve miktarı nedeniyle diş taşı oluşumu kaçınılmaz olabilir. Ancak birikimi azaltmak için bazı ipuçları vardır. Öncelikle diş plağına sebep olan faktörleri ortadan kaldırmak gerekebilir. Diş taşı oluşumunu engellemek için dikkat edilebilecek noktalar şunlardır:
- Günde iki kez ikişer dakika dişleri fırçalamak,
- Kişiye özel doğru boyutta ve sertlikte diş fırçası kullanmak,
- Elektrikli diş fırçaları ve ağız duşlarından faydalanmak,
- Diş aralarında biriken plağı temizlemek için düzenli diş ipi kullanmak,
- Diş minesi onarımına yardımcı olan florürlü diş macunlarından kullanmak,
- Şekerli ve asitli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak,
- Yemeklerden sonra dişleri fırçalamak, eğer mümkün değilse suyla ağzı çalkalamak,
- Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımından kaçınmak,
- Düzenli olarak diş hekimi ziyareti gerçekleştirmek.
Diş Temizletme Nedir?
Diş temizletme, diş hekimleri tarafından diş taşlarının temizliği için uygulanan bir işlemdir. Klinik ortamında gerçekleştirilmesi gerekir. Kanca uçlu aletler yardımıyla diş yüzeyinde, diş eti seviyesinde ve diş etinin altında biriken taşlar uzaklaştırılabilir. Böylece dişler ve diş etleri eski sağlıklı yapısına kavuşabilir. Diş temizleme ile çay, kahve, sigara gibi etkenlerle dişlerde biriken siyahımsı lekeler de uzaklaştırılabilir.
Diş Taşı Temizliği Kimlere Yapılır?
Diş taşı temizliği, dişlerinde çeşitli sebeplerle leke oluşan veya diş taşı birikimi görülen kişilere yapılabilir. Diş fırçalamak, diş ipi ya da ağız çalkalama suyu kullanmak diş taşını kaldırmak için etkili olmaz. Bu nedenle, ev ortamında kişinin kendisine uygulayabileceği bir işlem değildir. Altı ayda bir düzenli olarak diş hekimi kontrolüne giden kişilere diş taşı temizliği konusunda bilgi verilir. Gerekli durumlarda diş eti hastalıkları (periodontoloji) uzmanı ya da diş hekimi tarafından diş taşı temizliği yapılabilir. Bu sayede sağlıklı bir ağız hijyenine sahip olunabilir. Diş eti kanaması, diş etlerinde ağrı ve diş etinde şişlik gibi problemler düzelebilir. Ayrıca ağız kokusundan muzdarip kişiler de bu işlemi yaptırabilir.
Diş Taşı Nasıl Temizlenir?
Ağız kokusu veya dişlerinde koyulaşma görülen kişiler, tartar şüphesiyle diş hekimi kliniklerinin yolunu tutabilir. Diş taşı temizliği, diş hekimleri tarafından diş kliniklerinde gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir. Ağrılı ve acılı bir işlem olmadığı için anestezi gerekmez. Ancak diş etlerinde şişlik, kızarıklık ve ağrı olan kişiler bu işlem sırasında kullanılan cihazlardan gelen su ve titreşim nedeniyle hassasiyet hissedebilir. Böyle durumlarda sızı hissedilen bölgelerin uyuşturulması gerekebilir. Özel aletler yardımıyla kısa sürede taşlar, diş yüzeyinden uzaklaştırılabilir. Çok fazla tartar birikimi olan kişilerde bu uygulama birkaç seans sürebilir.
Diş Taşı Temizliği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Diş taşı temizliği sonrası diş bakımına özen gösterilmezse yeniden plak ve taş oluşumu görülebilir. Doktorunuzun tavsiye ettiği ağız bakım ürünlerini kullanmalı ve hijyen kurallarına uymalısınız. Diş taşı temizliği sonrası dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Önerilen süreler boyunca yeme ve içmeden uzak durulmalı,
- Aşırı soğuk ve sıcak tüketiminden kaçınılmalı,
- Diş etlerinde hassasiyet yaşamanın normal olduğu bilinmeli,
- Yumuşak kıllı diş fırçası kullanılmalı,
- Normal ağız hijyenine devam edilmeli,
- Kontrol için diş hekimine gidilmeli.
Diş Temizletmek Zararlı Mı?
Diş temizletmek zararlı bir işlem değildir. Gerekli görüldüğü durumlarda ağız sağlığı için faydalı bir işlemdir. Diş temizliğinde kullanılan el aletleri ve ultrasonik cihazlar diş minesini çizmeden diş taşlarını yok ettiği için dişlere zarar vermez. Alanında uzman diş hekimleri tarafından klinik ortamında uygulandığında herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmazsınız.
Diş Taşı Temizliği Fiyatları
Diş tartarı, herkeste görülebilen bir durumdur. Ancak bazı durumlarda ilerleyerek dişlerde ve ağız içinde çeşitli hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle düzenli diş hekimi muayenesi olmak ve gerektiğinde diş temizliği yaptırmak önemlidir. Güvenilir hastanelerde, tecrübeli diş hekimleri veya periodontoloji uzmanları tarafından uygulanmalıdır. Ayrıca diş taşı temizliği fiyatları, kişinin diş yapısı, diş taşı birikimine, dişlerin lekelenme miktarına, diş eti hastalığı olup olmaması, kliniğin tecrübesi, kullanılan cihazların kalitesi, hekimin deneyimi gibi faktörlerden etkilenebilir. Siz de diş taşı probleminiz olduğunu düşünüyorsanız en kısa zamanda diş hekimi kontrolünüzü yaptırmayı ihmal etmeyiniz.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Ağız ve Diş Sağlığı
30.9.2022
30.9.2022
44481
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.