Dişteki siyah lekeler hemen hemen herkes için büyük bir sorun olarak kabul edilir. Bembeyaz bir gülüşe sahip olmanın verdiği özgüvenin yerine, lekeli diş yapılarına sahip olmayı kimse istemez. Ancak bazı alışkanlıklar dişlerde renk deformasyonlarına neden olabilir.
Dişteki siyah lekeler nasıl geçer, sorusu ise hem kadınların hem de erkeklerin en çok merak ettiği konular arasında yer alır. Uzman hekimlerden alınacak yardımların yanı sıra bazı alışkanlıkların değiştirilmesi ile istenmeyen diş lekelerinden kurtulmak mümkün.
Dişteki Siyah Lekeler Nedir?
Dişteki siyah lekeler, dişlerde sertleşerek meydana gelen plaklar olarak tanımlanır. Bu durum genel olarak diş taşı olarak bilinir. Diğer bir adı ile tartar oluşumları, dişlerde siyah lekelerin meydana gelmesine neden olan durumdur. Bunun nedeni ise kişilerin yeme ve içme alışkanlıklarıdır.
Tüketilen gıdaların yanı sıra yetersiz yapılan ağız bakımları da dişlerde, diş taşı oluşumlarının meydana gelmesine sebebiyet verir. Oluşan diş taşları farklı renklerde olabileceği gibi genellikle diş etine yakın kısımlarda ya da tüm diş yüzeyinde siyah lekeler halinde kendini gösterebilir.
Dişteki Siyah Lekeler Neden Olur?
Dişteki siyah lekeler farklı birçok nedenden dolayı meydana gelebilir. İlk olarak küçük bir nokta şeklinde fark edilebilen siyah lekeler, herhangi bir önlem alınmaması durumunda hızlı bir şekilde yayılabilir. Bu lekelerin nedeni oldukça basit olabileceği gibi farklı sorunlardan dolayı meydana gelen semptomlarda olabilir. Genel olarak dişlerde meydana gelen siyah lekelerin nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
- Dişlerde meydana gelençürük
- Dişlerde meydana gelen boşluk oluşumları
- Farklı nedenlerden dolayı diş yapılarında meydana gelen yaralanmalar
- Dişler tartar oluşumlarının başlaması
- Özellikle kahve, çay, kola ya da diğer asitli içeceklerin çok fazla tüketilmesi
- Şeker içeriği yüksek gıdaların tüketilmesi
- Sigarave tütün kullanımları
- Aşırı miktarda florür alımı
- Çölyak hastalığı
- Ağız içerisinde enfeksiyon oluşumu
- Bazı ilaçların düzenli kullanımı
- Yaşın ilerlemesi ve buna bağlı olarak diş yapılarının aşınması
- Genetik faktörler
- Yetersiz ağız bakımının uygulanması
Dişteki Siyah Lekeler Nasıl Geçer?
Diş sağlığı kişilerin fiziksel görünüşleri için büyük bir öneme sahip olduğu kadar kişilerin sağlıklı bir vücut yapısına sahip olması konusunda da önemli bir role sahiptir. Bireylerin sağlıklı bir şekilde beslenebilmesinin ilk adımı ağızdır.
Ağız ve diş bakımlarının iyi bir şekilde yapılması, kişilerin sağlığını koruyabilmesi ve gerekli vitamin ile mineralleri alabilmesi için gereklidir. Beslenmenin ilk adımı olan diş sağlığı, kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle diş bakımı ve temizliği oldukça önemlidir. Zaman zaman diş beyazlatma yöntemleri uygulanabilir.
Dişlerde meydana gelen siyah lekeler ilk olarak herkesi endişelendirir. 'Dişteki siyah lekeler çürük mü?' sorusu ise ilk endişe duyulan durumdur. Ancak her siyah leke kesinlikle çürük olarak tanımlanamaz. Dişlerde meydana gelen siyah lekelerin oldukça basit nedenleri de olabilir.
Bu lekelerin giderilebilmesi için ilk olarak bu duruma neden olan sorunun tespit edilmesi gerekir. Sorunun tespit edilmesinin ardından kişiler kendi alacakları bazı önlemler ile bu oluşumların giderilmesini sağlayabilir.
Diş hekimleri tarafından yapılacak olan muayeneden sonra uzmanların kullanım sağladığı temizlik cihazları ile dişlerde meydana gelen siyah lekelerin diş yüzeylerinden giderilmesi mümkündür. Özellikle diş taşı oluşumlarından dolayı meydana gelen lekeler, diş hekimleri tarafından uygulanan kısa ve basit işlemler ile ortadan kaldırılabilir.
Uzmanların uyguladığı yöntemlerin yanı sıra kişilerin yeme içme alışkanlıklarına dikkat etmesi, ağız ve diş bakımını düzenli olarak yapması da bu lekelerin zamanla yok olmasına imkan sunar.
Dişte Oluşan Siyah Lekeler Evde Nasıl Temizlenir?
Dişteki siyah lekeler nasıl geçer sorusu, bu sorundan muzdarip olan kişiler tarafından sıklıkla araştırılır. Bunun yanı sıra kişiler 'dişteki siyah lekeler nasıl geçer evde, sorusunun yanıtını da araştırmaktadır. Bu sorunun yanıtı, dişlerde meydana gelen lekelerin hangi sorundan kaynaklandığına göre değişiklik gösterir. Evde yapılacak yöntemler her zaman için dişlerdeki siyah lekelerin giderilmesini sağlamayabilir.
Genellikle dişlerde meydana gelen lekeler aşırı sigara kullanımı, çay ve kahve tüketimi ile asitli içeceklerin aşırı tüketiminden meydana gelir. Aynı zamanda yüksek şeker içeriğine sahip olan gıdaları tüketilmesi de dişlerdeki sorunların meydana gelmesine sebebiyet veren etmenler arasında yer alır.
Bu tarz nedenlerden dolayı meydana gelen sorunlar, diş hekimleri tarafından uygun görülen diş macunlarının düzenli kullanımı ile ortadan kaldırılabilir. Uzman hekimlerin önerileri haricinde 'dişteki siyah lekeler nasıl geçer evde' sorusuna verilen yanıtların uzmanlara onaylatılmadan uygulanması, dişlerde var olan sorunların daha ileri bir seviyeye taşınmasına neden olabilir.
Çocuklarda Diş Kararması Neden Olur?
Yetişkinlerde özellikle sigara ve asitli içeceklerin neden olduğu diş kararması, çocukların dişlerinde de meydana gelir. Ancak bu duruma neden olan etmenler birbirinden farklıdır. Genel olarak çocuklarda diş kararmasına neden olan etmenler şu şekilde sıralanır;
- Çocukların genel olarak bebeklik döneminden itibarenantibiyotikkullanmaya başlaması
- Vücudun ihtiyacının çok üstüne demir kullanımı (özellikle şurupların içerinde)
- Çocukların tam olarak diş temizliğine alıştırılmaması ve yanlış ağız bakımı uygulaması
- Yüksek oranda süt ve şekerli gıdaların tüketilmesi
- Çocuklar için doğru beslenme düzeninin sağlanamaması ya da çocukların yanlış beslenme alışkanlıklarına sahip olması
Sıkça Sorulan Sorular
Dişteki Siyah Lekeler Nasıl Çıkar?
Dişteki siyah lekeler nasıl çıkar araştırmasına en uygun yanıt her zaman için uzman diş hekimleri tarafından verilir. Bunun nedeni ise meydana gelen lekelerin altında yatan asıl sorunların uzmanlar tarafından tespit edilmesidir. Farklı nedenler, diş tedavilerinde farklı yöntemlerin uygulanmasını beraberinde getirir. Bu nedenle dişlerdeki sorunların ana kaynağı bilinmeden net bir tedavi yönteminin belirlenmesi ve uygulanması doğru değildir.
Yetişkinlerde Diş Kararması Neden Olur?
Dişlerde meydana gelen sorunlar yediden yetmişe herkeste görülür. Dişlerde çürüklerin meydana gelmesi, diş eti hastalıkları ve dişlerde kararmalar diş hekimlerinin en sık karşılaştığı sorunlar arasında yer alır. Yetişkinlerde diş kararması genel olarak kişilerin yeme ve içme alışkanlıklarından dolayı meydana gelir. Bunun yan sıra yetişkinlerde diş kararması şu nedenlerden dolayı da meydana gelebilir;
- Kişilerin dişlerinde yer alan eskidiş protezleri, diş dolguları ve diş travmaları
- Düzenli kullanılan ilaçlar
- Diş yapılarının zaman içerisinde aşınması
Dişteki Siyah Lekeler Çürük mü?
Dişteki siyah lekeler nasıl geçer sorusunda bireyler, bu lekelerin farklı sorunlardan kaynaklanmasından endişe eder. Bu endişelerin başında ise dişteki siyah lekelerin çürük olup olmadığı gelir. Genel olarak dişlerde meydana gelen çürüklerin temel nedeni, dişlerdeki lekelerdir. Ancak bu durum her lekenin çürük olduğun da göstermez. Bunun net bir şekilde anlaşılabilmesi için bireylerin diş hekimlerine başvurması ve dişlerinde meydana gelen sorunları zaman kaybetmeden kontrol ettirmesi gerekir.
Dişlerde Siyah Leke Oluşumu Önlenebilir mi?
Dişteki siyah lekeler nasıl geçer sorusunun yanı sıra kişiler bu lekelerin nasıl önlenebileceğini de araştırır. Dişte meydana gelen lekelerin giderilebilmesinden ziyade bu lekelerin hiç oluşmamasını sağlamak mümkün. Bunun için kişilerin tükettiği gıdalara oldukça dikkat etmesi gerekir. Özellikle asit ve şeker oranı yüksek yiyecek ile içecekler diş yapılarına fazlası ile zarar verir. Bunların yanı sıra alkol kullanımı ile sigara kullanımı da diş yapılarına zarar veren en temel unsurlar arasında yer alır.
Düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması ve aksi belirtilmedikçe altı ayda bir diş kontrollerinin yaptırılması da dişlerdeki siyah lekelerin meydana gelmesini engellemek için alınacak önlemler arasında yer alır.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Ağız ve Diş Sağlığı
17.1.2024
3.5.2024
42118
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.