satır arası

Diz Ağrısı Neden Olur? Diz Ağrısı Neyin Belirtisi?

Diz ağrısı, genç yaşlı fark etmeksizin her bireyde görülen rahatsızlıklardan biridir. Diz ağrı nedenleri; kireçlenme, kilo ya da travmatik yaralanmalar şeklinde sıralanıyor olup bazı durumlarda başka bir rahatsızlığın habercisi de olabilir. Rahatsızlık için nedene bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir.

Diz Ağrısı Neden Olur?

Diz ağrısı oluşum nedeni genel olarak kemik ya da eklem sisteminde oluşan ve normal vücut işleyişini engellenmesine neden olan faktörlerdir. Bu faktörler, kemik yapısında bozulma ya da eklemlerin deforme olmasına neden olarak kişilerin diz ağrıları ile karşılaşma nedenlerindendir. Yaşanan bu değişim; çeşitli darbe, genetik faktörler ya da kilo gibi değişkenlere bağlı olarak kaynaklanabilir. Her insanda aynı nedene bağlı olmamakla beraber aynı darbe ya da faktörler farklı sonuçlara neden olabilir.

Diz Ağrısı Nedenleri

Diz ağrısı, insan hayatını etkileyen ciddi rahatsızlıklar arasında yer alır. Diz ağrı nedenleri ise kişiye bağlı olarak farklılaşabilir. Genetik faktörler ya da yaşam tarzı da nedenler arasında bulunur. Diz ağrısı neden olur sorusunun genel cevapları ise şu şekildedir:

Diz ağrısı neden olur sorusunun yaygın nedenlerinden biri kireçlenmedir. Yaş alma ya da hareket durumu gibi bazı etkenler kişilerin diz bölgesinde yer alan eklemlerin işlevlerini yitirmelerine neden olabilir. Yaşanan bu işlev kaybı, dizde ağrı olarak kişinin hayatını etkileyebilir.

Düşme, burkulma ya da çeşitli materyaller nedeni ile oluşan yaralanmada diz ağrısı neden olur sorusunun cevapları arasında yer alır. Bu yaralanmalar, bazı durumlarda tedavi edilmesine rağmen devam edebilir.

Bilinen yaygın nedenlerden bir tanesi de genetik faktörlerdir. Kemik şekli, eklem yapısı ya da dizilim bozukluğu gibi bazı etkenler ağrıların nedenleri arasında yer alıyor olup günlük hayatta çeşitli aksaklıkların olmasına sebep olabilir.

 Eklemde oluşan enfeksiyonlar da diz ağrı nedenleri arasındadır. Kemik yüzeyinde oluşan mikrobik enfeksiyonlar ya da kemik kanaması sonucunda oluşan doku eksikliği diz ağrılarına kaynaklık edebilir.

Diz ağrısı neden olur sorusunun cevaplarından bir diğeri ise fazla kilodur. İdeal kilonun üzerine çıkıldığında eklem ve kemiklerin taşıması gereken yükte bir artış görülür. Yaşanan bu artış, insanların çeşitli ağrılar ile karşılaşmasına katkı sağlayabilir.

Diz Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?

Diz Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?

Diz ağrısı, hastalıklara bağlı olarak çeşitlere ayrılır.

Osteoartrit (Eklem Romatizması / Kireçlenme): İlerleyen yaş ile görülen osteoartrit, eklem romatizması ya da kireçlenme olarak da isimlendirilir. Bu rahatsızlık ile karşılaşan kişiler, diz kapağı ağrısı ya da şişme gibi belirtiler ile karşılaşabilir.

İltihaplı Eklem Romatizmaları: İltihaplı eklem romatizmaları, geçmeyen diz ağrısı ya da şişlik gibi belirtilere sahiptir. Aynı zamanda oluşan belirgin şişlik, bölge üzerindeki ısı artışı ile de devam eder. Nadir görülen dizde ağrı çeşitlerindendir.

Menisküs Yırtığı: Menisküs yırtığı, travmatik sebeplere bağlı olarak gerçekleşir. Diz bölgesine alınan bir darbe ya da zorlanma gibi nedenler menisküs bezinde bir yırtılmanın oluşmasına neden olur. Oluşan yırtılma, ani ve şiddetli ağrı gibi yan etkilerin oluşmasını da sağlayabilir. Menüsküz yırtığı sol diz ağrısı şeklinde karşılaşabileceği gibi sağ diz kapağı ağrısı olarak da görülebilir.

Patellofemoral Ağrı Sendromu: Kıkırdaktan kaynaklanan rahatsızlıklar arasında yer alır. Patellofemoral ağrı sendromu, kemik iç kısmı ya da yüzeyinde yer alan kıkırdağın yumuşaması ve bozulması sonucunda görülür. Diz bükülerek yapılan bazı hareketlerde kemik ve kıkırdaklara binen yükün artması dolayısı ile sol ya da sağ diz kapağı ağrısının görülme nedenlerindendir.

İntermittant Hidrartroz: Ağrı ile beraber şişliğinde görüldüğü rahatsızlık çeşitidir.İntermittant hidrartroz ile karşılaşan kişiler ani diz şişmesi yan etkisine sahiptir. Oluşan şişlik kişiye bağlı olarak 2 - 4 gün içerisinde kademeli bir şekilde azalır ve kaybolur. Düzensiz periyotlar ile aynı durum devam eder.

Osteokondritis Dissekans: Diz yapısında oluşan parçada bozulma nedeni ile oluşur. Yaşanan bozulma subkondral kemik ve kıkırdak yapısı arasında bir boşluk oluşması ile başlar. Oluşan boşluk ile başlayan diz kapağı ağrısı, bazı hastalarda ilerleyebilir. Yaşanan boşluk fazlalaşarak subkondral kemiğin diz kapağı arasına düşmesi ile de devam edebilir, Yaşanan bu değişim, oluşan bölgeye bağlı olarak sağ ya da sol diz ağrısı ya da kitlenme gibi sağlık sorunlarının ana nedenlerindendir.

Çocuklarda Diz Ağrısı Neden Olur?

Diz ağrısı çocuklarda da görülen rahatsızlıklar arasında yer alır. Çocuklarda oluşan diz ağrıları, kemik ya da eklem bozukluğu belirtileri ya da bazı hastalıkların nedenleri arasında yer alabilir. Aynı zamanda büyüme sebebi ile de ağrı sorunu ile karşılaşılabilir. Bacak bölgesi büyümeye eklem sisteminden başlar ve yaşanan değişim dizde ağrı olarak görülebilir. Kesin sonuca ulaşmak için uzman doktorlara başvurabilirsiniz.

Genç Yaşta Diz Ağrısı Neden Olur?

Genç Yaşta Diz Ağrısı Neden Olur?

Diz ağrısı, bazı durumlarda spor aktiviteleri nedeni ile oluşur. Dizin fazla zorlanması, dinlenmeden uzun ve yorucu antrenmanların yapılması ya da yüksek ağırlıkların yanlış pozisyonda kaldırılması temel nedenler arasında yer alır.. Aynı zamanda spor esnasında alınan çeşitli darbelerde yaşanan rahatsızlığın nedeni olabilir.

Yaşlılarda Diz Ağrısı Neden Olur?

Diz ağrısı yaş alma ile görülen sağlık sorunları arasında yer alır. Bu sorun, vücudun kolajen üretiminde oluşan azalmadan kaynaklanabilir. Yaşanan azalma ile beraber hareketsiz yaşam, fazla kilo ya da hastalıklarda diz kapağı ağrısı olarak insan hayatını etkileyebilir.

Hamilelikte Diz Ağrısı Neden Olur?

Diz ağrısı, hamilelikle beraber de görülebilir. Hamilelik esnasında oluşan diz ağrıları farklı nedenlere bağlı olabilir. Genel olarak bakıldığında ise ani kilo artışı ile diz ve eklemlere yüklenen ağırlığın fazlalaşması dizde ağrı rahatsızlığının nedenleri arasındadır. Aynı zamanda stres, hormonlar, vitamin eksikliği de rahatsızlığın nedenleri arasında yer alabilir.

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diz ağrısı azaltabilmek için farklı yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerin başında buz kompresi gelir. Temiz bir havlu içerisine yerleştirilen buz diz üzerine uygulanarak şişlik ve ağrının geçmesi beklenir. Bazı durumlarda aynı yöntem sıcak du torbası ile yapılır. Yürüyüş ya da diz sağlığını koruyan egzersizler de rahatsızlık için kullanılan yöntemler arasında yer alır.

Geçmeyen Diz Ağrısı Tedavisi

Geçmeyen diz ağrısı tedavisi için uzman doktora başvurabilirsiniz. Doktorunuzun değerlendirmeleri kapsamında iğne, ilaç tedavisi ya da cerrahi yöntemler ile diz ağrısı probleminizi çözüme kavuşturabilirsiniz. Rahatsızlığın başında ilaç tedavisi yeterli olurken ilerleyen süreçlerde fizik tedavi ya da iğne yöntemi kullanılır. Doktorun kararı ve hastalığın düzeyine bağlı olarak cerrahi yöntemler de tercih edilebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Diz ağrısı neyin belirtisi olabilir?

Diz ağrısı neyin belirtisi sorusu için farklı cevaplar vardır. Bu cevapların başında bazı hastalıklar gelir. Eklem ve kemik hastalıklarının belirtisi olabileceği gibi kas yırtılması ya da zorlanmaların da habercisi olabilir. Diz ağrısı neyin belirtisi sorusunun doğru cevabı için doktorunuza başvurabilir, rahatsızlık ilerlemeden tedavi sürecinizi başlatabilirsiniz.

Diz ağrısı psikolojik midir?

Bazı durumlarda karşılaşılan diz ağrısı, psikolojik sebeplerden kaynaklı olabilir. Kişinin endişelenmesi, korkması ya da tedirgin hissetmesi vücutta ağrı olarak görülebilir. Oluşan bu ağrı, geleceğe kendini kapatma ya da yeniliklere karşı duyulan kaygı nedeniyle de oluşabilir. Meydana gelen ağrı, tüm bireylerde aynı oran ve şiddete sahip değildir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

175278

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.