Doğalgaz zehirlenmesi, karbonmonoksit zehirlenmesi olarak da bilinir. Karbonmonoksit hem insanlara hem de hayvanlara zarar veren bir gaz türüdür. Bu gazın solunması halinde zehirlenme vakaları ortaya çıkar. Günlük hayatta birçok alanda karbonmonoksit gazı kullanılır. Evinizde ya da arabanızda da bu gaz bulunur. Özellikle evdeki ocaklarda bulunan bu gaz, sağlık için oldukça zararlıdır.
Evde yemek yapmak için ocağı kullandıktan sonra ocağın açık kalıp kalmadığını mutlaka kontrol etmek gerekir. Aksi halde ocağın ateşinin sönmesi ile birlikte içerisinde yer alan karbonmonoksit gazı yayılım göstermeye başlar. Böylelikle doğalgaz zehirlenmesi olarak bilinen zehirlenme vakası ortaya çıkar. Uzun süre boyunca bu gazın solunması oldukça ciddi sonuçlara yol açabilir.
Doğalgaz Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?
Doğalgaz zehirlenmesi ilk başta kolaylıkla anlaşılabilen bir durum değildir. Karbonmonoksit, kokusuz ve renksizdir. Kişi ne olduğunu anlamadan birtakım belirtiler yaşamaya başlar. Ortaya çıkan belirtilerin bazıları ise günlük hayatta ortaya çıkabilen genel problemler arasında yer alır. Örneğin zehirlenmeye bağlı olarak kişide baş ağrısı görülebilir. Bu durumda kişi zehirlendiğini anlayamaz.
Doğalgaz zehirlenmesi yaşayan kişiler kısacası kendilerinin karbonmonoksitten zehirlendiğini anlayamaz. Fakat kişinin ortaya çıkan belirtiler doğrultusunda doktora gittiğinde, yapılan bazı testler ve tetkikler sonucunda kişinin doğalgazdan zehirlendiği anlaşılabilir. Zehirlenme sürecinin başlangıcında oldukça basit belirtiler görülür. Kişi ortaya çıkan belirtileri göz önüne alarak hastaneye gitmediği takdirde ise daha ağır ve şiddetli belirtiler görülür.
Doğalgaz Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Doğalgaz zehirlenmesi belirtileri oldukça basit görülebilir. İlk başlarda bu durum hafif bir baş ağrısı ile kendisini gösterir. Doğalgaz zehirlenmesinin ilerlemesi ile birlikte de farklı belirtiler görülür. Kişinin ne kadar miktarda ve ne kadar süre boyunca bu gazı soluduğuna göre belirtiler değişiklik gösterir.
Başlangıçta ortaya çıkan baş ağrısı hafif olarak başlasa da ilerleyen süreçte bu durum aşırı şiddetli bir hale gelir. Ağrı hissi sürekli olarak devam eder ve git gide şiddetlenir. Daha sonra ise baş dönmesi kendini gösterir. Kişide denge kaybı meydana gelir ve odak problemi başlar.
Bu durumda kişinin hastaneye gitmemesi halinde müdahale gerçekleşmez. Böylelikle mide bulantısı ve kusma da başlar. Karbonmonoksit gazının vücutta birikmesi ile kişi kusmaya başlar. Doğalgaz zehirlenmesi belirtileri bu kadarla sınırlı değildir. Kişi bu gazı ne kadar çok solur ise belirtiler artmaya başlar.
Bir süre sonra kişi kendisini halsiz ve yorgun hissetmeye başlar. Gün içerisinde yapabildiği aktiviteleri dahi yapamaz hale gelir. Karbonmonoksit gazının daha fazla solunmasıyla birlikte solunum yolu problemleri ortaya çıkar. Kişi nefes alırken hırıltılı bir ses çıkartmaya başlar.
Göğüs bölgesinde ağrı hissi meydana gelir. Doğalgaz zehirlenmesi belirtileri bu süreçten sonra daha da şiddetlenir. Nefes almada güçlük süreci başlar. Karbonmonoksit zehirlenmesine bağlı olarak kişinin zihni bulanıklaşmaya başlar. Zihin karmaşası ve konsantrasyon bozukluğu oluşur. Unutkanlık süreci başlar. Bilişsel işlevlerde bozukluklar meydana gelir. Doğalgaz zehirlenmesi, oksijen taşınmasını engeller. Böylelikle kişinin ten renginde solgunluk oluşumu başlar. Kişinin rengi maviye dönük bir renk alabilir. Oksijen yetersizliğinin işareti olarak bilinen bu renk değişikliği, kişinin acil bir şekilde hastaneye gitmesi gerektiğini gösterir.
Doğalgaz zehirlenmesine bağlı olarak kişilerde anksiyete bozukluğu da meydana gelebilir. Depresyon ve görme bozuklukları da bu sürece bağlı olarak ortaya çıkar. Kas ağrıları, koordinasyon bozuklukları ve bilinç kaybı, doğalgaz zehirlenmesinin belirtileri arasında yer alır. Doğalgaz zehirlenmesine bağlı olarak ortaya çıkan bu belirtiler, kişiden kişiye de değişiklik gösterebilir. Bu belirtilerden bazıları ya da sadece bir tanesi dahi görülebilir.
Doğalgaz Zehirlenmesi Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?
Doğalgaz zehirlenmesi yaşayan kişilerin acil olarak en yakın sağlık kuruluşunu ziyaret etmesi gerekir. Kişiye gerekli olan müdahaleler, uzman hekimler tarafından uygulanır. Doğalgaz zehirlenmesi nasıl geçer sorusuna net bir cevap vermek mümkün değildir. Doğalgazdan zehirlendiğinizi hissettiğiniz an itibariyle gazı kapatıp, bulunduğunuz ortamı terk etmeniz gerekir. Oksijen alabileceğiniz açık bir ortamda olmanızda fayda vardır.
Zehirlenme vakasında evde uygulayabileceğiniz ekstra bir yöntem yoktur. Bu nedenle hastaneye giderek belirtilerinizi anlatmanız gerekir. Bu durumda hastanede tedavi sürecinize başlanır. Gerekli olması halinde oksijen tedavisine başlanır. Bütün tedavi süreci hastanede, uzman hekimler tarafından gerçekleştirilir. Böylelikle zehirlenme problemi ortadan kalkar. Doğalgaz zehirlenmesine ne iyi gelir sorusuna kısaca; doğalgaz zehirlenmesine en iyi gelen şey oksijen alınabilecek bir ortama çıkmaktır yanıtını vermek mümkündür.
Doğalgaz Zehirlenmesi Tedavisi
Doğalgazdan zehirlenen kişilerin vücuduna, ne kadar süre boyunca bu gaza maruz kaldığına bağlı olarak, karbonmonoksit birikir. Öncelik, kişinin vücudunda biriken karbonmonoksit miktarını azaltmaktır. Zehirlendiğinizi fark ettiğinizde şayet evde ya da kapalı bir alandaysanız acilen ortamı terk etmeniz gerekir. Oksijen alabileceğiniz bir ortama geçmelisiniz. Oksijen aldıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
Bu süreçte genellikle kişiye oksijen verilir. Kişinin vücudundaki oksijen seviyesi, yerini karbonmonoksite bırakır. Karbonmonoksit miktarı, oksijen ile azaltılır. Böylelikle hastanın bilincini kaybetmesinin önüne geçilir. Uygulanması gereken farklı tedavi yöntemleri varsa gerekli olması halinde bu yöntemlerde değerlendirilir. Kişinin vücudundan karbonmonoksit gazının tamamen çıkması halinde zehirlenme vakasına çözüm bulunur.
Gebelikte Doğalgaz Zehirlenmesi Nasıl Olur? Bebeğe Geçer mi?
Doğalgaz zehirlenmesi, özellikle hamilelik sürecindeki kişiler için oldukça tehlikeli bir durumdur. Kişinin sağlığına büyük oranda zarar veren bu durum, aynı zamanda bebeğin sağlığını da direkt olarak etkiler. Kişinin zehirlenmesinin şiddetli olması halinde bebekte zehirlenebilir. Fakat hafif zehirlenmelerde bebek için büyük bir risk yoktur. Her ihtimale karşın bu süreçte doktorunuza danışarak bilgi almanızda fayda vardır.
Doğalgaz Zehirlenmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Doğalgaz Zehirlenmesi Kaç Saat Sonra Belli Olur?
Doğalgaz zehirlenmesi, kişinin vücuduna karbonmonoksit gazının girmesi ile birlikte kendisini gösterir. Oldukça kısa bir süre içerisinde kişinin doğalgaz zehirlenmesi yaşadığını anlamak mümkündür. Basit birkaç belirti dahi kişinin doğalgazdan zehirlendiğinin bir göstergesi olarak kabul edilebilir.
Doğalgaz Zehirlenmesi Hangi Tahlille Anlaşılır?
Doğalgaz zehirlenmesinin anlaşılabilmesi için kişiden kan örneği alınır. Kan tahlili sonuçları doğrultusunda, kişinin vücudunda karbonmonoksit gazı olup olmadığı kolaylıkla teşhis edilir. Kısacası doğalgaz zehirlenmesi, kan tahlili yaptırılarak belirlenebilir.
Doğalgaz Zehirlenmesi Öldürür mü?
Doğalgaz zehirlenmesi, kişinin ölümüne sebebiyet verebilen bir durumdur. Özellikle uyku esnasında kişinin karbonmonoksit gazına maruz kalması halinde, kişi zehirlendiğinin bilincine varamaz. Bu durumda bir süre sonra vücuttaki oksijen tükenmeye başlar. Oksijen yetersizliğine bağlı olarak kişinin bilinci kapanabilir. Bu durum ölümle sonuçlanabilen bir durum olarak bilinir.
Doğalgaz Zehirlenmesi Evde Tedavisi Nasıl Olur?
Doğalgaz zehirlenmesinin derecesine bağlı olarak evde tedavi sürecine devam edilebilir. Kişinin zehirlenme durumu şiddetli ise oksijen yetersizliği görülür. Doktorun uygun görmesi halinde kişi evine dönebilir. Fakat tedavi görmesi gerekiyorsa, evde tedavi hizmetlerinden yararlanabilir ve oksijen tedavisine evde devam edebilir. Bu durum genellikle yaşlı bireylere uygulanır.
Doğalgaz Zehirlenmesi Kaç Günde Geçer?
Doğalgaz zehirlenmesinin geçmesi, kişinin karbonmonoksit gazına ne kadar süre maruz kaldığına bağlı olarak değişir. Aşırı derecede bu gaza maruz kalan kişilerin tedavi süreci uzayabilir. Net bir şekilde bu tedavi sürecinin ne kadar süreceğini belirtmek mümkün değildir. Kişinin iyileşme süreci tamamen genel sağlık durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Doğalgaz Zehirlenmesi Baş Ağrısı Yapar mı?
Baş ağrısı, doğalgaz zehirlenmesinin belirtilerinin en başında yer alır. Bu baş ağrısı oldukça basit bir şekilde seyreder. İlerleyen süreçte ise baş ağrısı şiddetli bir hal alır ve ağrı hissi geçmez. Bu zehirlenme vakalarında geçmeyen baş ağrısı çok sık görülür.
Doğalgaz Zehirlenmesi Ateş Yapar mı?
Zehirlenme vakalarının neredeyse tamamında kişinin ateşlendiği görülür. Oksijen yetersizliğine bağlı olarak kişinin ateşi çıkmaya başlayabilir. Fakat doğalgaz zehirlenmesinde ateşlenme durumuna oldukça nadir rastlanır. Bu nedenle ateşlenme durumu kesin bir şekilde bu süreçte görülür demek mümkün değildir.
Doğalgaz Zehirlenmesi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
Zehirlenme sürecinde kişilere oksijen tedavisi uygulanır. Oksijen tedavisi sonrasında kişinin sağlık durumuna bağlı olarak bir beslenme listesi verilebilir. Bu listenin verilmesi halinde, doktorunuzun uygun gördüğü programa uymanız gerekir. Genellikle hafif yiyecekler ile beslenilmesi gerekir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Orhan Kocaman
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/FeFrpctv.jpg
Gastroenteroloji
Medical Park Bahçelievler Hastanesi
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Gastroenteroloji
11.7.2024
11.7.2024
8054
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.